Hjälpen för Photoshop Lightroom Classic CC (tidigare Lightroom CC) visas.
Inte din version? Du kan visa hjälpen för nya Photoshop Lightroom CC.

När du importerar fotografier till katalogen upprättas en länk mellan katalogen och den fysiska filen. Fotografiet kan finnas på en intern eller extern disk. I tidigare versioner av Lightroom Classic CC var det möjligt att redigera bilder som fanns på diskar som var anslutna till Lightroom Classic CC.

Med hjälp av smarta förhandsvisningar i Lightroom Classic CC kan du redigera bilder som inte är fysiskt anslutna till datorn. Filer med smarta förhandsvisningar är ett komprimerat och mindre filformat som är baserat på filformatet DNG med förstörande komprimering.

Videosjälvstudie: Smart förhandsvisning

Videosjälvstudie: Smart förhandsvisning
Julieanne Kost

Fördelar med smarta förhandsvisningar

• Smarta förhandsvisningar är mycket mindre än originalfotona. Du kan frigöra diskutrymme på enheter med mindre lagringskapacitet (till exempel SSD-diskar) genom att lagra originalfilerna på en extern disk med hög kapacitet (till exempel NAS-enheter eller externa diskar). 500 råbilder från en avancerad DSLR-kamera kan till exempel ta upp 14 GB diskutrymme. Samma bilder i filformatet Smart förhandsvisning tar upp 400 MB diskutrymme.
  • Du kan fortsätta arbeta med dinaSmart förhandsvisning-filer även när enheten som innehåller dina originalfoton är frånkopplad. Du kan utföra alla redigeringar som kan utföras på originalfilen.
  • Synkronisera automatiskt redigeringar som gjorts med Smart förhandsvisning-filer med dina originalfiler så snart enheten åter är ansluten till datorn.
  • Dina filer med smarta förhandsvisningar kommer alltid att uppdaterar när du har skapat dem. När din lagringsenhet är ansluten kommer alla redigeringar du gör på den ursprungliga filen också att användas på de smarta förhandsvisningarna.

Skapa smarta förhandsvisningar

Det finns flera olika sätt att generera filer för smarta förhandsvisningar:

Importera

När du importerar nya bilder till katalogen väljer du Skapa smarta förhandsvisningar (dialogrutan Importera > avsnittet Filhantering). Smarta förhandsvisningar skapas för alla bilder som importeras till katalogen.

Exportera

När du exporterar en uppsättning foton som en katalog kan du välja att skapa och inkludera smarta förhandsvisningar i den exporterade katalogen. Klicka på Arkiv > Exportera som katalog och markera kryssrutan Skapa/inkludera smarta förhandsvisningar.

På direkten

Du kan skapa smarta förhandsvisningsfiler på begäran. Välj de filer du vill skapa smarta förhandsvisningar för och klicka sedan på Bibliotek > Förhandsvisningar > Skapa smarta förhandsvisningar.

Obs!

Smart förhandsvisning sparas i filen [Katalognamn] Smart Previews.lrdata, som finns i samma mapp som katalogen.

Arbeta med smarta förhandsvisningar

Du kan identifiera smart förhandsvisningsstatus för ett foto baserat på den information som visas under Histogram:

Lightroom Classic CC: Smarta förhandsvisningar
Ursprungligt foto: Du visar det ursprungliga fotot. Det finns inga smarta förhandsvisningar för den här filen.

Lightroom Classic CC: Histogram: Smart förhandsvisning
Smart förhandsvisning: Du visar en smart förhandsvisning. Lightroom Classic CC kan inte hitta enheten som innehåller den ursprungliga filen.

Lightroom Classic CC: Histogram: Ursprungligt foto + smart förhandsvisning
Ursprungligt foto + smart förhandsvisning: Du visar den ursprungliga filen. Det finns en motsvarande smart förhandsvisningsstatus.

Lightroom Classic CC: Histogram: Statusikoner
Statusikoner som visas när flera bilder är valda i stödrastervyn (G):

A. Original utan smarta förhandsvisningar B. Ursprungliga foton med smarta förhandsvisningar C. Endast smarta förhandsvisningar (frånkopplat från originalet) D. Originalfil saknas (normal förhandsvisning visas)

Ta bort smarta förhandsvisningar

Gör något av följande:

• I modulerna Bibliotek eller Framkalla klickar du på (för ett foto som har en smart förhandsvisning) statusen Original + smart förhandsvisning under Histogram. Sedan klickar du på Kasta den smarta förhandsvisningen.
  • I modulerna Bibliotek eller Framkalla klickar du på Bibliotek > Förhandsvisningar > Kasta smarta förhandsvisningar.