Flat-field-correctie

U kunt Flat-field-correctie gebruiken om schaduwen of zwemen, ook wel optische artefacten genoemd, te verwijderen uit uw digitale foto's. Arcering is een algemene vorm van lensvignettering, waarbij het weggevallen licht asymmetrisch kan zijn en een kleurzweem kan hebben. De linkerkant van de afbeelding kan bijvoorbeeld groen zijn en de rechterkant magenta. Arcering komt het meest voor bij spiegelloze camerasystemen en middelgrote digitale technische camera's met niet-retrofocuslenzen van derden.

De standaardmanier om de arcering te corrigeren is met een kalibratiefoto. Tijdens het maken van een gewone foto kunt u een referentiefoto of kalibratiekader vastleggen met dezelfde optische instellingen, op hetzelfde moment. U kunt Flat-field-correctie in Lightroom Classic gebruiken om het kalibratiekader automatisch te detecteren en te analyseren, en het weggevallen licht en de kleurzweem te verwijderen van de bijbehorende gewone foto. 

Opmerking:

De beste resultaten krijgt u als u het kalibratiekader vastlegt met een kunststof diffusiekaart met dezelfde optische configuratie, dus dezelfde lens, hetzelfde f-stopnummer, dezelfde brandpuntsafstand en focusafstand, enz. om het kalibratiekader te maken.

Flat-field-correctie toepassen

Flat-field-correctie is beschikbaar in de module Bibliotheek. Als u de correctie toe wilt passen, voert u de onderstaande stappen uit:

 1. Selecteer alle foto's, zowel de gewone foto's als de bijbehorende kalibratiekaders, in een natuurlijke, afwisselende volgorde.

 2. Kies Lightroom > Bibliotheek > Flat-field-correctie.

 3. Selecteer een of meer van de volgende omzetopties in het dialoogvenster Flat-field corrigeren en foto omzetten naar DNG:

  Flat-field-correctie
  Flat-field corrigeren en foto's omzetten naar DNG

  Alleen kleurzweem corrigeren

  De kleurzweem wordt gecorrigeerd, maar het weggevallen licht niet. Als u deze optie uitschakelt, worden de kleurzweem en het weggevallen licht gecorrigeerd.

  Alleen Raw-bestanden omzetten

  Hiermee worden foto's die geen Camera Raw-bestanden zijn, genegeerd. Als u de selectie van deze optie opheft, worden alle geselecteerde foto's omgezet, inclusief JPEG-, TIFF- en PSD-bestanden.

  Originelen na het omzetten verwijderen

  Hiermee wordt het originele fotobestand verwijderd als het omzetten is voltooid. Als u de selectie van deze optie opheft, wordt het originele bestand op schijf behouden.

  Bestandsextensie

  Met deze optie wordt als extensie .dng of .DNG gebruikt.

   

  Compatibiliteit

  Hiermee wordt aangegeven met welke versies van Camera Raw en Lightroom Classic het bestand kan worden gelezen. Gebruik de knopinfo om u te helpen bij uw keuze.

  JPEG-voorvertoning

  Hiermee wordt bepaald of de geëxporteerde JPEG-voorvertoning van volledige of normale grootte is of helemaal niet wordt gemaakt.

   

  Gegevens voor snel laden insluiten

  Hiermee worden afbeeldingen sneller geladen in de module Ontwikkelen, maar neemt de bestandsgrootte enigszins toe.

   

  Compressie met kwaliteitsverlies gebruiken

  Hiermee neemt de bestandsgrootte aanzienlijk af, maar dit leidt mogelijk tot een afname van de afbeeldingskwaliteit.

   

  Oorspronkelijk RAW-bestand insluiten

  Hiermee worden alle oorspronkelijke Camera Raw-gegevens in het DNG-bestand opgeslagen.

   

 4. Klik op OK.

Lightroom Classic detecteert de kalibratiekaders automatisch, past de flat-field-correctie toe op de bijbehorende gewone foto's en zet het resultaat om in een DNG-bestand.

Opmerking:

Voor Lightroom Classic moet de eerste of laatste foto in de selectie een flat-field-kalibratiekader zijn. Als de eerste foto een kalibratiekader is, gaat Lightroom Classic ervan uit dat kalibratiekaders voorafgaan aan gewone foto's in de selectie. Anders gaat Lightroom Classic ervan uit dat de gewone foto's voorafgaan aan de kalibratiekaders.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?