Handboek Annuleren

Bekende problemen in Lightroom Classic

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Classic
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op internet
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een harde schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
    11. Aanpassingen met Vage lens
    12. Bewerken en exporteren in HDR
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen
  20. Problemen oplossen
    1. Opgeloste problemen
    2. Bekende problemen

U kunt meer informatie vinden over de bekende problemen en beperkingen in de nieuwste versie van Lightroom Classic.

Compatibiliteit met macOS

Problemen met macOS 14.2.0 (Sonoma)

Apple heeft macOS 14.2 uitgebracht op 11 december 2023. Deze update beïnvloedt apparaatgerelateerde workflows in Adobe Lightroom Classic. Er zijn onder andere problemen met het importeren vanaf mobiele apparaten, camera's, SD-kaarten en camera-tethering. Zie Problemen met macOS 14.2.0 (Sonoma) voor een tijdelijke oplossing.

Tip:

Update naar macOS Sonoma 14.2.1 om problemen van 14.2.0 op te lossen.

Problemen in Lightroom Classic 13.x

Probleem

Tijdelijke oplossing

Fout "Er is iets misgegaan" bij gebruik van door AI aangestuurde tools zoals Vage lens in Lightroom Classic, Lightroom en Adobe Camera Raw.

U kunt als volgt te werk gaan om dit probleem op te lossen:

• Werk het GPU-stuurprogramma op uw apparaat bij naar de nieuwste versie.
  • Als het probleem nog niet is opgelost, probeert u deze stappen

Bij het gebruik van Vage lens of Maskeren ontstaan artefacten of verschillen in weergave. De afbeelding kan helderder/donkerder worden weergegeven dan deze eigenlijk zou moeten zijn in gebieden die door een masker worden beïnvloed. In- en uitzoomen kan het verschil aangeven.

We zijn op de hoogte van dit probleem en werken aan een oplossing voor toekomstige versies.

Problemen in Lightroom Classic 12.x

Probleem

Tijdelijke oplossing

Masker Personen selecteren loopt vast op macOS 12 als VRAM < 2 GB is.

U kunt dit probleem als volgt oplossen:

• Upgrade uw systeem naar 2 GB VRAM.
  • U kunt de widget 'Personen selecteren' samenvouwen in het deelvenster Maskeren bij het verwerken van portretfoto's. Vouw de widget alleen uit wanneer de optie Personen selecteren nodig is om de kans op een crash te minimaliseren. Zie Masker Personen selecteren loopt vast voor meer informatie.

Nikon-camera kan niet detecteren wanneer de tetheringbalk open is als de camera niet is aangesloten.

U kunt dit probleem als volgt oplossen:

1. Sluit de camera aan.
  2. Start tethering.

In Lightroom Classic 12.5 wordt een pleister weergegeven bij geretoucheerde gebieden uit Lightroom op internet.

Tijdelijke oplossing:

Verwijder het geretoucheerde gebied en pas het opnieuw toe in Lightroom Classic.

In macOS Sonoma, Lightroom Classic 12.5 of eerdere versies wordt de schaduw van het watermerk niet in de juiste richting weergegeven.

We zijn op de hoogte van dit probleem en werken aan een oplossing voor toekomste versies.

Bekende problemen op Apple M1-computers

Probleem

Tijdelijke oplossing

GPS-coördinaten van video's geven een onjuiste locatie aan.

We zijn op de hoogte van dit probleem en werken aan een oplossing voor toekomste versies.

Ingesloten metadata in sommige RAW-bestanden wordt niet goed gelezen.

We zijn op de hoogte van dit probleem en werken aan een oplossing voor toekomste versies.

Andere problemen

Probleem

Tijdelijke oplossing

(Alleen macOS) Trage gebruikersinterface als een aangepast weergaveprofiel wordt gebruikt.

We zijn op de hoogte van dit probleem en werken aan een oplossing voor toekomste versies.

Wanneer u een .GPR-bestand naar DNG probeert te converteren, ontvangt u de volgende foutmelding:

Niet-Raw-bestanden zijn niet omgezet in DNG.

.GPR-bestanden zijn eigenlijk DNG's en kunnen dus niet worden geconverteerd naar DNG.

(Alleen Enterprise-accounts) Bij het bijwerken naar de nieuwste versie van Lightroom Classic worden eindgebruikers gevraagd om zich aan te melden om hun app te gebruiken. Bedrijfseindgebruikers kunnen zien dat hun app wordt uitgevoerd in de proefmodus en kunnen hierdoor een proefversie starten of een abonnement kopen, als de app is geïmplementeerd met bedrijfsserienummers.

Dit probleem wordt verwacht als de vorige installatie van Lightroom Classic CC (v7.x of lager) met een bedrijfsserienummer door de uw beheerders is gelicentieerd en geïmplementeerd. Zie voor stappen voor een oplossing en mitigatie Lightroom Classic vraagt u bij een update zich aan te melden.

(Alleen voor Mac) Als u een Creative Cloud voor Teams-gebruiker in China bent, wordt een foutbericht steeds weergegeven wanneer u Lightroom Classic start: De foutmelding wordt weergegeven hoewel u de toepassing op uw computer hebt geïnstalleerd in de taal die in het bericht is gespecificeerd.

Om deze fout op te lossen, wijzigt u de instelling van uw besturingssysteem om Vereenvoudigd Chinees in te stellen als de primaire taal voor het besturingssysteem en start u vervolgens Lightroom Classic op.

Zie voor nuttige gerelateerde informatie Fout bij starten CC-toepassingen voor Teams-gebruikers in China.

Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online