Lightroom-catalogus kan niet worden geopend

Als u Lightroom start, ziet u de fout 'De Lightroom-catalogus kan niet worden geopend omdat deze al in een andere toepassing geopend is.'

Wanneer Lightroom wordt uitgevoerd met een geopende catalogus, wordt het bestand [uwcatalogusnaam].lrcat.lock gemaakt naast het bestand [uwcatalogusnaam].lrcat. Dit bestand zorgt ervoor dat de gebruikte catalogus niet door iemand anders kan worden geopend. Wanneer u Lightroom afsluit, wordt het vergrendelingsbestand automatisch verwijderd.

Als Lightroom echter niet correct wordt afgesloten, blijft het .lrcat.lock-bestand in dezelfde map staan als het.lrcat-bestand, waardoor Lightroom niet kan worden geopend.

Oplossing: het vergrendelingsbestand van de catalogus verwijderen

Ga als volgt te werk om dit probleem op te lossen:

 1. Sluit de Lightroom-toepassing.
 2. Ga naar de map waar uw catalogusbestand [uwcatalogusnaam].lrcat is opgeslagen. Standaard slaat Lightroom catalogi in de volgende mappen op:
  • Windows: \Gebruikers\[gebruikersnaam]\Afbeeldingen\Lightroom
  • Mac OS: /Gebruikers/[gebruikersnaam] /Afbeeldingen/Lightroom
 3. Verplaats het [uwcatalogusnaam].lrcat.lock-bestand naar de Prullenmand (Mac OS) of Prullenbak (Windows), als het in deze map staat.

  Let op: verwijder of verplaats het hoofdbestand [uwcatalogusnaam].lrcat niet.

 4. Start Lightroom opnieuw.
 5. Als uw catalogus wordt geopend, kunt u de Prullenmand (Mac OS) of Prullenbak (Windows) leegmaken.

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid