Bland de mest kraftfulla verktygen i Adobe Illustrator är textfunktionerna. Du kan lägga till en enskild textrad i teckningen, skapa kolumner och rader med text, flöda texten i en form eller på en bana och arbeta med former på bokstäver som grafiska objekt. Val av teckensnitt och av inställningar för radavstånd, kerning och styckemellanrum är exempel på beslut som styr hur din text kommer att se ut i en teckning.

Du kan skapa text med någon av tre metoder: Punkttext är en vågrät eller lodrät textrad som börjar där du klickar och som utökas i takt med att du skriver fler tecken. Text i figur (kallas även för stycketext) använder ett objekts gränser för att styra teckenflödet. Text på bana löper längs kanten på en öppen eller stängd bana.