Textobjekt som har skapats i Illustrator 10 och äldre versioner kan inte redigeras förrän du uppdaterar dem för användning i senare versioner. När du har uppdaterat objekten får du tillgång till alla textfunktioner i Illustrator CS5 och senare versioner, t.ex. stycke- och teckenformat, optisk kerning och stöd för OpenType®-teckensnitt.

Uppdatera text som skapats i Illustrator 10

Textobjekt som har skapats i Illustrator 10 och äldre versioner kan inte redigeras förrän du uppdaterar dem för användning i senare versioner. När du har uppdaterat objekten får du tillgång till alla textfunktioner i Illustrator CS5 och senare versioner, t.ex. stycke- och teckenformat, optisk kerning och stöd för OpenType®-teckensnitt.

Du måste inte uppdatera texten om du inte ska redigera den. Text som inte har uppdaterats kallas äldre text. Du kan visa, flytta och skriva ut äldre text men du kan inte redigera den.Äldretext har ett x i sin markeringsram när den är markerad.

Efter att du har uppdaterat äldre text så kan det förekomma vissa förändringar i textens omflöde. Det är lätt att återställa texten själv och du kan också använda en kopia av originaltexten som referens. Som standard läggs ordet ”[Konverterad]” till i filnamnet oavsett om du uppdaterar texten i en fil eller inte, och i och med det görs en kopia av dokumentet så att originalfilen bevaras. Du kan sedan välja att uppdatera originalet senare, eller, om du redan har uppdaterat filen, gå tillbaka till den ursprungliga versionen.

Obs! Om du inte vill att filnamnet ska läggas till automatiskt väljer du Redigera > Inställningar > Allmänt (Windows) eller Illustrator > Inställningar > Allmänt (macOS) och avmarkerar Lägg till [Konverterad] vid öppning av äldre filer.

Uppdatera all äldre text i ett dokument

1. Gör något av följande:
    • Öppna dokumentet och klicka på Uppdatera när du uppmanas att göra detta.

• När du har öppnat dokumentet, väljer du Text > Äldre Text > Uppdatera all äldre text.

Uppdatera markerad äldre text

1. Gör något av följande:
    • Om du vill uppdatera texten utan att skapa en kopia markerar du textobjektet och väljer Text > Äldre text > Uppdatera markerad äldre text. Du kan också välja ett textverktyg och klicka på den text som du vill uppdatera eller dubbelklicka på den text du vill uppdatera med hjälp av markeringsverktyget. Klicka sedan på Uppdatera.

• Om du vill behålla den äldre texten i ett lager under den uppdaterade texten väljer du ett textverktyg och klickar på texten som du vill uppdatera. Du kan också dubbelklicka på texten som du vill uppdatera med hjälp av markeringsverktyget. Klicka sedan på Kopiera textlager. På så sätt kan du jämföra layouten på den äldre texten med den uppdaterade texten.

Du kan använda följande kommandon om du skapar en kopia av den äldre texten när du uppdaterar den:

• Text > Äldre text > Visa kopior eller Göm kopior för att visa eller dölja de kopierade textobjekten.

• Typ > Äldre text > Välj kopior för att välja kopierade textobjekt.

• Text > Äldre text > Ta bort kopior för att ta bort kopierade textobjekt.