Leer hoe u uw foto's en video's kunt migreren van Lightroom Classic naar Lightroom, de gloednieuwe alles-in-één service van Adobe voor fotofanaten.
Lightroom Classic CC-catalogus migreren naar Lightroom CC

Als u Lightroom Classic al eerder hebt gebruikt, bent u bekend met het concept van catalogi. Een catalogus in Lightroom Classic is een database (.lrcat-bestand) waarin een record wordt opgeslagen voor elke foto en video die u hebt geïmporteerd. Een record in de catalogus bevat een verwijzing naar de plaats waar de foto op uw systeem is opgeslagen, uw instructies voor het verwerken van de foto, bijvoorbeeld uw toegepaste aanpassingen en de metagegevens van de foto, zoals trefwoorden en beoordelingen.

In Lightroom worden uw foto's juist met de volledige resolutie in de cloud opgeslagen en worden deze met uw computers en apparaten gesynchroniseerd wanneer u ermee werkt. U kunt uw catalogi van Lightroom Classic naar Lightroom migreren. Als u dit doet, verzamelt Lightroom alle foto's uit de catalogus en uploadt deze naar de cloud met de volledige resolutie, zodat u deze vanaf meerdere apparaten en computers kunt openen. Om schijfruimte te besparen, kunt u er later zelfs voor kiezen om deze foto's uit de lokale opslag van uw apparaat te verwijderen.

Opmerking:

Verzamelingen van uw foto's in Lightroom Classic worden automatisch albums in Lightroom. De volgende gegevens van uw Lightroom Classic-catalogus zijn na de migratie niet beschikbaar in Lightroom:

• Momentopnamen
  • Aangepaste metagegevens
  • Creaties: boeken, presentaties en afgedrukte creaties/webcreaties
  • Foto's die u via Lightroom op het web hebt gedeeld
  • Locaties opgeslagen op de kaart
  • Mappen en mappenstructuur
  • Slimme verzamelingen
  • Ontwikkelingsgeschiedenis
  • Kleurenlabels (gemigreerd als trefwoorden in Lightroom)

Aanbevolen stappen: Migratie voorbereiden

Bereid uw catalogus in Lightroom Classic voor

Volg deze stappen in Lightroom Classic:
  • Optimaliseer de catalogus (Bestand > Catalogus optimaliseren).
  • Verbind ontbrekende bestanden opnieuw. Zie Ontbrekende foto's zoeken.
  • Optimaliseer de metagegevens voor de migratie. Enkele tips:
  • Aangepaste mapnamen worden niet gemigreerd naar Lightroom. Als tijdelijke oplossing kunt u vóór de migratie verzamelingen maken in Lightroom Classic die de aangepaste mapnamen en -structuur nabootsen.
  • Als u Lightroom Classic na de migratie wilt blijven gebruiken, overweeg dan om een upgrade uit te voeren naar de nieuwste versie voordat u de catalogus migreert. Met deze stap wordt het eenvoudiger om foto's en metagegevens te synchroniseren tussen Lightroom en Lightroom Classic. De originele versies van elke foto die u importeert in Lightroom wordt weer gesynchroniseerd met Lightroom Classic.

Lightroom voorbereiden voor migratie

Volg deze stappen in Lightroom:
  • Zorg ervoor dat de voorkeur Lokale opslag > Originelen worden momenteel opgeslagen op een aangepaste locatie wijst naar de gewenste locatie. Zie Lokale opslagvoorkeuren.
  • Zorg ervoor dat er voldoende schijfruimte is op die locatie voor de originele afbeeldingen van volledige grootte in de Lightroom Classic-catalogus. Tijdens het migratieproces wordt een kopie van uw afbeeldingen gemaakt. Als er te weinig ruimte op een interne schijf van uw computer is, kunt u eventueel een externe vaste schijf aansluiten en een locatie op deze schijf instellen als de aangepaste locatie.

Een catalogus migreren

1. Selecteer in Lightroom Bestand > Lightroom-catalogus migreren.

2. In het dialoogvenster dat verschijnt, klikt u op Doorgaan.

1
  3. Lees de aanwijzingen in het dialoogvenster Voordat u begint en klik op Doorgaan. Denk aan het volgende voordat u verdergaat:

• U kunt een catalogus slechts eenmaal migreren.
    • Zodra u een catalogus migreert, worden in Lightroom automatisch al uw afbeeldingen gesynchroniseerd naar de cloud. De catalogus wordt niet langer gesynchroniseerd in eerdere versies van Lightroom, zoals Lightroom 6 of Lightroom 2015. De synchronisatiefunctie is beschikbaar in Lightroom of de nieuwste versie van Lightroom Classic.
  4. Selecteer de catalogus die u wilt migreren. Klik op Scan starten.

2
  5. Lightroom scant de catalogus en opent Migrator, waarbij een voortgangsbalk wordt weergegeven. Deze stap kan een tijdje duren.

6. (Incidenteel) Controleer eventuele uitzonderingen die Migrator weergeeft. Migrator kan bijvoorbeeld een uitzondering weergeven dat sommige foto's in uw broncatalogus niet kunnen worden gevonden. In dat geval kunt u op Later migreren klikken en het proces opnieuw starten nadat het probleem met uw catalogus in Lightroom Classic is opgelost.

Als u de uitzonderingen wilt negeren en wilt doorgaan met de migratie, klikt u op Toch doorgaan.

7. Controleer de gegevens in het dialoogvenster Catalogus klaar voor migratie. Klik indien nodig op Logboekbestand openen om de details te bekijken. Als u klaar bent, klikt u op Migratie starten.

Lightroom begint het migratieproces en toont een voortgangsbalk. Afhankelijk van de grootte van de catalogus en de resources op uw computer, kan het even duren voordat deze stap is voltooid.

4
  8. Wanneer de migratie is voltooid, toont Lightroom een bevestigingsvenster. Als er uitzonderingen zijn, klikt u op Logboekbestand openen om de details te bekijken.

3
    Catalogusmigratie voltooid; geen uitzonderingen
    complete-with-errors
    Catalogusmigratie voltooid met uitzonderingen. Mogelijk ziet u uitzonderingen als u bij stap 6 op Toch doorgaan hebt geklikt.

Gefeliciteerd! U kunt uw foto's nu in Lightroom bewerken, ordenen en delen.

Voorinstellingen migreren

1. Zoek uw voorinstellingen in Lightroom Classic op de volgende locatie:

Mac Finder: Macintosh HD/Users/<gebruikersnaam>/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presets

Windows Verkenner: C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets

2. Kopieer uw voorinstellingen naar de voorinstellingenmap van Lightroom

Mac Finder: Macintosh HD/Users/<gebruikersnaam>/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presets

Windows Verkenner: C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets

Opmerking:

U kunt er ook voor kiezen uw voorinstellingen te verwijderen. Doe dit alleen als u de voorinstellingen in Lightroom Classic niet meer nodig hebt.

3. Start Lightroom opnieuw.

Veelgestelde vragen

Wordt er meteen na de migratie een back-up van mijn foto's gemaakt in de cloud?

Nee; het kan even duren voordat uw originele foto's worden gesynchroniseerd naar de cloud. Klik op het pictogram  in Lightroom om de synchronisatiestatus weer te geven.

sync-status
Synchronisatiestatus

De foto's die ik heb gemigreerd stonden op een externe schijf. Moet ik die schijf nog steeds aangesloten laten nadat de migratie is afgerond?

Laat de externe schijf aangesloten totdat al uw foto's zijn gesynchroniseerd naar de cloud (synchronisatiestatus: Gesynchroniseerd en back-up gemaakt). Nadat de synchronisatie is voltooid kunt u de schijf loskoppelen en de voorkeur Lokale opslag > Originelen worden momenteel opgeslagen op een aangepaste locatie in Lightroom zo instellen dat deze wijst naar een locatie op een interne vaste schijf. In Lightroom worden uw voorvertoningsbestanden verplaatst van de externe vaste schijf naar de interne locatie. Uw originelen bevinden zich in een veilige back-up in de cloud.

Zie Lokale opslagvoorkeuren voor meer nuttige informatie.

Kan ik meer dan één catalogus migreren naar Lightroom?

Ja, u kunt zoveel Lightroom Classic-catalogi (.lrcat-bestanden) als u wilt migreren. De inhoud van elk .lrcat-bestand wordt toegevoegd onder een map (vergelijkbaar met een set verzamelingen in Lightroom Classic) met de naam van die catalogus.