Opmerking:

U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk Help voor Photoshop Lightroom.

Wat staat er in een catalogus?

Een catalogus is een database waarin een record wordt opgeslagen voor elk van uw foto's. Deze record bevat drie belangrijke stukjes informatie over elke foto:

  1. Een referentie naar de locatie waar de foto zich op uw systeem bevindt
  2. Instructies voor de manier waarop u de foto wilt laten verwerken
  3. Metagegevens, zoals classificaties en trefwoorden, die u toepast op foto's om u te helpen bij het terugvinden of organiseren van de foto's
Wanneer u foto's in Lightroom Classic importeert, maakt u een koppeling tussen de foto en de record van die foto in de catalogus. Wanneer u de foto bewerkt, bijvoorbeeld door trefwoorden toe te voegen of rode ogen te corrigeren, worden al deze bewerkingen als aanvullende metagegevens opgeslagen in de fotorecord in de catalogus.
 
Wanneer u klaar bent om de foto buiten Lightroom Classic te delen en u de foto bijvoorbeeld wilt uploaden naar Facebook, de foto wilt afdrukken of een presentatie wilt maken, past Lightroom Classic de gewijzigde metagegevens, vergelijkbaar met foto-ontwikkelingsinstructies, toe op een kopie van de foto, zodat iedereen die kan zien.
 
De originele foto's die met uw camera zijn gemaakt, worden nooit door Lightroom Classic gewijzigd. Bewerken in Lightroom Classic is op deze manier niet-destructief. U kunt dus altijd teruggaan naar de originele, onbewerkte foto.

 

Videozelfstudie: De Lightroom Classic-catalogus

Videozelfstudie: De Lightroom Classic-catalogus
Adobe TV

De Lightroom Classic-catalogus versus een bestandsbrowser

De manier waarop Lightroom Classic werkt, is anders dan die van een bestandsbrowser zoals Adobe Bridge. Bestandsbrowsers hebben directe en fysieke toegang nodig tot de bestanden die ze weergeven. Adobe Bridge kan bestanden alleen weergeven als ze op uw vaste schijf staan of als uw computer is verbonden met een opslagmedium waarop die bestanden staan. Omdat Lightroom Classic een catalogus gebruikt om gegevens van de foto's bij te houden, kunt u in Lightroom Classic altijd een voorvertoning van foto's weergeven, ook wanneer ze zich niet op dezelfde computer als de software bevinden.

De voordelen van een workflow op basis van een catalogus

De workflow op basis van de Lightroom Classic-catalogus biedt twee duidelijke voordelen voor fotografen:

  1. Uw foto's kunnen op elke locatie worden opgeslagen
  2. Uw bewerkingen zijn niet-destructief

Lightroom Classic biedt flexibiliteit in het beheren, organiseren en bewerken van foto's en dat betekent dat uw foto's zich op elke locatie kunnen bevinden: Op dezelfde computer als de Lightroom Classic-toepassing, op een externe vaste schijf of wellicht op een netwerkstation. Omdat de catalogus een voorvertoning van elke foto opslaat, kunt u uw foto's in Lightroom Classic bewerken en gelijktijdig uw wijzigingen zien. Terwijl u bewerkingen toepast, laat Lightroom Classic uw originele fotobestanden volledig intact.

Beste praktijken voor het werken met Lightroom Classic-catalogi

Het is verstandig om een beetje vooruit te denken voordat u begint te werken in Lightroom Classic. U kunt catalogi en foto's verplaatsen, foto's in meerdere catalogi plaatsen en catalogi combineren of samenvoegen. Dit kan echter later tot verwarring leiden. Daarnaast kunnen koppelingen tussen uw catalogus en foto's worden verbroken. Volg daarom deze stappen om de opzet van uw catalogus te plannen en het verplaatsen van catalogi en foto's van en naar computers en schijven zoveel mogelijk te beperken.

  1. Beslis van te voren waar u uw Lightroom Classic-catalogus wilt opslaan. U kunt een catalogus niet op een netwerk opslaan. Waarschijnlijk slaat u de catalogus op de vaste schijf van uw computer of op een externe schijf op.  Nadat u hebt besloten waar u de catalogus opslaat, bepaalt u de specifieke map of het pad waar u de catalogus neerzet.
  2. Bedenk waar u uw foto's wilt bewaren. Hoeveel ruimte is er nog over op uw vaste schijf? Zou het genoeg zijn? Als u op meerdere computers werkt, is het wellicht verstandig om uw catalogus en foto's op een externe schijf te bewaren. Deze schijf kunt u dan op elk systeem aansluiten. Kopieer of verplaats uw foto's naar die locatie voordat u ze in Lightroom Classic importeert.
  3. Start ten slotte Lightroom Classic en importeer foto's in de catalogus door ze toe te voegen en op de juiste plek te zetten.
Twee laatste aanbevelingen:
  • Het is mogelijk om meerdere Lightroom Classic-catalogi te hebben, maar probeer toch met slechts één catalogus te werken. Een catalogus kan een onbeperkt aantal foto's bevatten en Lightroom Classic biedt talloze manieren om foto's in een catalogus te sorteren, filteren en op andere manieren te organiseren en terug te vinden. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van mappen, verzamelingen, trefwoorden, labels en classificaties. Door een beetje na te denken en met wat oefening vindt u vast manieren om al uw foto's in één catalogus te organiseren en beheren.
  • Wanneer u bent begonnen te werken in Lightroom Classic en foto's wilt verplaatsen of een andere naam wilt geven, bijvoorbeeld als de vaste schijf vol raakt en u foto's op een externe schijf moet zetten, voer dan deze taken uit in Lightroom Classic. Gebruik niet Verkenner (Windows) of Finder (Mac OS) om foto's te verplaatsen. Doet u dit wel, dan krijgt u zeer waarschijnlijk de gevreesde foutmelding "foto's ontbreken" te zien en moet u alles opnieuw koppelen.

 

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid