De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    2. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    3. Uw foto's importeren
    4. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    5. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    6. Geavanceerde videopresentaties
    7. De witbalans aanpassen
    8. Een contactblad maken
    9. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Lokale aanpassingen toepassen
    8. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    9. Opties in de module Ontwikkelen
    10. Foto's retoucheren
    11. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    12. De tool Radiaalfilter gebruiken
    13. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

Verwijder ongewenste onderdelen uit een foto in een paar eenvoudige stappen met de verbeterde tool Vlekken verwijderen.

Informatie over de verbeterde tool Vlekken verwijderen

Met de tool Vlekken verwijderen in Lightroom Classic kunt u een geselecteerd gebied in een afbeelding herstellen door een monster te nemen van een ander gebied in dezelfde afbeelding. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding van een landschap opschonen door ongewenste elementen (personen, hoogspanningskabels en dergelijke) uit een landschap te verwijderen.

Een persoon verwijderen uit een landschapsfoto met behulp van de tool Vlekken verwijderen in Lightroom Classic CC
De foto van een landschap bevat een persoon (afbeelding links). De persoon kan uit de foto worden verwijderd met de verbeterde tool Vlekken verwijderen (afbeelding rechts).

Videozelfstudie: Iets verwijderen uit uw foto

De tool Vlekken verwijderen gebruiken

1. In de module Ontwikkelen selecteert u de tool Vlekken verwijderen in het regelpaneel of drukt u op Q.

2. Selecteer een van de volgende opties:

Retoucheren Kies deze optie om de structuur, de belichting en de schaduwen van het monstergebied aan te passen aan die van het geselecteerde gebied.
    Klonen Kies deze optie om het monstergebied van de afbeelding toe te passen op het geselecteerde gebied.

3. (Optioneel) In het gebied met opties voor de tool Vlekken verwijderen kunt u de schuifregelaar voor Grootte verslepen om de grootte op te geven van het gebied waarop de tool Vlekken verwijderen wordt toegepast.

Opmerking:

U kunt naar boven/beneden bladeren om het bereik van de tool te vergroten/verkleinen. U kunt ook de haakjestoetsen op uw toetsenbord gebruiken om de penseelgrootte te wijzigen:

• Met de vierkante haak links ([) verkleint u de straal van de tool.
    • Met de vierkante haak rechts (]) vergroot u de straal van de tool.
  4. Klik in de foto op het deel van de foto dat u wilt retoucheren en sleep.

• Uw selectie wordt wit gemarkeerd.
    • Het monstergebied is ook wit gemarkeerd en er wijst een pijl naar de selectie.
    De tool Vlekken verwijderen gebruiken om een foto te retoucheren in Lightroom Classic CC
    Bepaal het deel van de afbeelding dat u wilt herstellen (de persoon, in dit geval) en gebruik de tool Vlekken verwijderen om het gebied te tekenen. Gebruik de locatiepunten (afbeelding rechts) om de geselecteerde gebieden of de monstergebieden een nieuwe positie te geven.

5. (Optioneel) Als u het monstergebied dat standaard is geselecteerd wilt wijzigen, voert u een van de volgende handelingen uit:

• Automatisch Klik op de handgreep van een geselecteerd gebied en druk op de toets met de schuine streep naar voren (/). Er wordt een monster genomen uit een nieuw gebied. Druk op de toets met de schuine streep naar voren totdat u een monstergebied vindt dat de beste overeenkomst oplevert.
    • Handmatig Gebruik de handgrepen van het monstergebied om een nieuw gebied te slepen en te selecteren.
    Opmerking:

Wanneer u grotere delen van een afbeelding selecteert met langere streken, wordt het juiste monstergebied niet direct gevonden. Als u met verschillende opties wilt experimenteren, drukt u op de toets met de schuine streep naar voren (/), waarna de tool automatisch monsters van meer gebieden neemt.

6. Om alle bewerkingen te verwijderen die zijn gemaakt met de tool Vlekken verwijderen, klikt u op de knop Opnieuw instellen onder het regelpaneel.

Sneltoetsen en modificatietoetsen

Cirkelvormige vlek:

• Als u eenmaal klikt, maakt u een cirkel. Hierin wordt de bron automatisch gevonden.
  • Houd Ctrl of Command ingedrukt en klik om een cirkelvormige vlek te maken. Sleep om de bron van de vlek in te stellen.
  • Houd Ctrl+Alt of Command+Option ingedrukt en klik om een cirkelvormige vlek te maken. Sleep om de grootte van de vlek in te stellen.

Een geselecteerd gebied of geselecteerde vlek verwijderen:

• Selecteer een locatiepunt en druk op Delete om de aanpassing te verwijderen.
  • Druk op Alt of Option en klik op een locatiepunt om dit te verwijderen.
  • Druk op Alt of Option en versleep de muis om een selectiekader te tekenen en automatisch vlekken te verwijderen die binnen het selectiekader vallen.

Oneffenheden in een foto weghalen met de functie Vlekken visualiseren

Wanneer u een foto met volledige resolutie afdrukt, kan de afdruk veel onvolkomenheden bevatten die niet op een computerscherm zichtbaar waren. Deze onvolkomenheden kunnen bestaan uit stof op een camerasensor, vlekken op de huid van een persoon in een portret of kleine slierten bewolking in een blauwe lucht. Bij volledige resolutie kunnen deze onvolkomenheden storend werken.

Met de functie Vlekken visualiseren kunt u deze onvolkomenheden zien en corrigeren voordat u de foto afdrukt.

Wanneer de tool Vlekken verwijderen is geselecteerd, zijn de optie en de schuifregelaar Vlekken visualiseren beschikbaar onder de afbeelding. Wanneer u de optie Vlekken visualiseren selecteert, wordt een negatieve afbeelding weergegeven waarin onvolkomenheden duidelijker zichtbaar zijn. U kunt het contrastniveau aanpassen met de schuifregelaar om onvolkomenheden duidelijker of minder duidelijk weer te geven. Vervolgens kunt u de tool Vlekken verwijderen gebruiken om afleidende elementen te verwijderen.

1. Selecteer de tool Vlekken verwijderen in het regelpaneel en schakel vervolgens het selectievakje Vlekken visualiseren op de werkbalk in.

Er wordt een negatieve afbeelding weergegeven en de contouren van de elementen van de afbeelding zijn zichtbaar.

De optie Vlekken visualiseren gebruiken wanneer de tool Vlekken verwijderen is geselecteerd in Lightroom Classic CC
    De optie Vlekken visualiseren staat uit (links). Wanneer u de optie Vlekken visualiseren selecteert (rechts), worden meer details beschikbaar voor herstellen met de tool Vlekken verwijderen. Stofdeeltjes die bijvoorbeeld op een hoed in de foto liggen, worden beter zichtbaar in deze weergave.

2. Gebruik de schuifregelaar Vlekken visualiseren om de contrastdrempel van de negatieve afbeelding te wijzigen. Sleep de schuifregelaar naar verschillende contrastniveaus om onvolmaaktheden zoals stof, punten of andere ongewenste elementen weer te geven.

3. Gebruik de tool Vlekken verwijderen om elementen in de foto te verwijderen. Schakel het selectievakje Vlekken visualiseren uit om de resulterende afbeelding weer te geven.

4. Herhaal stap 2 en 3 tot u tevreden bent.