Afbeeldingen optimaliseren voor de PNG-24-indeling

De PNG-24-indeling

In de PNG-24-indeling wordt 24-bits kleur ondersteund. Net als in de JPEG-indeling blijven in de PNG-24-indeling de subtiele variaties in helderheid en kleurtoon van bijvoorbeeld foto’s behouden. Net als in de GIF- en PNG-8-indeling blijven in de PNG-24-indeling scherpe details van bijvoorbeeld lijnpatronen, logo’s en tekst behouden.

In de PNG-24-indeling wordt dezelfde compressiemethode zonder verlies gebruikt als in de PNG-8-indeling. Daarom zijn PNG-24-bestanden meestal groter dan JPEG-bestanden van dezelfde afbeelding. Als de afbeelding voor een groot publiek bedoeld is, is het raadzaam PNG-24 niet te gebruiken.

Naast achtergrondtransparantie en achtergronden met een matte ondersteunt de PNG-24-indeling ook transparantie op meerdere niveaus. Er zijn 256 niveaus van transparantie mogelijk, van dekkend tot volledig doorzichtig, zodat u de randen van een afbeelding geleidelijk kunt laten overvloeien in een achtergrondkleur. Niet alle browsers ondersteunen echter transparantie op meerdere niveaus.

Optimaliseren als PNG-24

De indeling PNG-24 is geschikt voor het comprimeren van foto's. PNG-24-bestanden zijn echter vaak groter dan JPEG-bestanden van dezelfde afbeelding. De indeling PNG-24 wordt alleen aanbevolen bij afbeeldingen die transparantie op meerdere niveaus bevatten.

  1. Open een afbeelding en kies Bestand > Opslaan voor Web.
  2. Kies PNG-24 als optimalisatie-indeling.
  3. Selecteer Interliniëring om een afbeelding te maken die op lage resolutie wordt weergegeven in een browser terwijl de afbeelding met volledige resolutie wordt gedownload. Deze methode is prettiger voor de bezoekers van de website: ze zien iets gebeuren en weten dus dat het downloaden bezig is, terwijl het downloaden zelf ook sneller lijkt te gaan.
  4. Als de afbeelding transparante gedeelten bevat, schakelt u Transparantie in om de transparante pixels ongewijzigd te laten. Schakel Transparantie uit om volledig en gedeeltelijk transparante pixels te vullen met de mattekleur.
  5. U slaat de geoptimaliseerde afbeelding op door op OK te klikken. Voer in het dialoogvenster Optimaal opslaan als een bestandsnaam in en klik op Opslaan.
Adobe-logo

Aanmelden bij je account