Opnieuw samenstellen

Met de tool Opnieuw samenstellen kunt u het formaat van foto's op intelligente wijze aanpassen, zodat belangrijke visuele elementen, zoals personen, gebouwen, dieren, enzovoort behouden blijven. Wanneer een foto op de gebruikelijke manier wordt geschaald, worden alle pixels evenzeer beïnvloed. Opnieuw samenstellen beïnvloedt vooral de pixels in gebieden die visueel niet zo belangrijk zijn. Met Opnieuw samenstellen kunt u de schaal van afbeeldingen vergroten of verkleinen om de compositie te verbeteren, om in een lay-out te passen of om de afdrukstand te wijzigen.

Als u een afbeelding schaalt en specifieke gebieden wilt behouden of verwijderen, kunt u met Opnieuw samenstellen bepaalde inhoud tijdens het wijzigen van het formaat op een intelligente manier beschermen.

Opmerking:

U kunt Opnieuw samenstellen ook uitvoeren zonder de optie voor het beschermen van gebieden te gebruiken. Als u bijvoorbeeld een foto opnieuw wilt samenstellen zonder gebieden te markeren die u wilt beschermen of verwijderen, sleept u de grepen van de afbeelding.

Voor (links) en na het opnieuw samenstellen

A. Geselecteerde foto die u opnieuw wilt samenstellen B. Gemarkeerde gebieden die u wilt beschermen (groen) en die u wilt verwijderen (rood) C. Opnieuw samengestelde foto 

Een foto opnieuw samenstellen in de modus Met instructies

 1. Open in het fotovak een foto waarvan u het formaat wilt wijzigen en selecteer de modus Met instructies.

 2. Selecteer Met instructies Speciale bewerkingen > Opnieuw samenstellen.

 3. Markeer de gebieden die u wilt beschermen met het beschermpenseel. Klik met de rechtermuisknop op de foto en selecteer een van de volgende modi:

  Normale markering gebruiken

  Deze modus komt vrijwel overeen met tekenen. Markeer alle gebieden die u wilt beschermen. Als u bijvoorbeeld een cirkel wilt beschermen met gebruik van Normale markering, moet u de volledige cirkel markeren of tekenen.

  Snelle markering gebruiken

  U kunt de vereiste gebieden snel markeren en zo beschermen. Omcirkel het onderwerp om de gewenste gebieden te markeren. Als u bijvoorbeeld het gebied binnen een cirkel wilt markeren, traceert u de grens van de cirkel. Snelle markering zorgt ervoor dat het gebied binnen de cirkel wordt gemarkeerd voor bescherming.

  Opmerking:

  U kunt het formaat van het penseel en de foto opgeven.

  De groene gedeelten zijn de gebieden die zijn gemarkeerd voor bescherming.

 4. Als u delen van ongewenste gemarkeerde gebieden (groene gebieden) wilt wissen, klikt u met de rechtermuisknop op de foto en selecteert u Markeringen voor beschermen wissen.

 5. Markeer de gebieden die u wilt verwijderen (gebieden die niet belangrijk zijn) met gebruik van het verwijderpenseel.

  De rode gebieden zijn de gebieden die u hebt gemarkeerd voor verwijdering.

  Opmerking:

  Klik met de rechtermuisknop op de foto en selecteer Alle markeringen wissen om beveiligde en niet-beveiligde gemarkeerde gebieden te wissen.

 6. Als u delen van ongewenste gemarkeerde gebieden (rode gebieden) wilt wissen, klikt u met de rechtermuisknop op de foto en selecteert u Markeringen voor verwijderen wissen.

 7. Sleep de handgrepen van de afbeelding of selecteer een grootte in het keuzemenu Voorinstelling om uw foto opnieuw samen te stellen.

Een foto opnieuw samenstellen in de modus Expert

 1. Open in het fotovak een foto waarvan u het formaat wilt wijzigen en selecteer Afbeelding > Opnieuw samenstellen of klik op de tool Opnieuw samenstellen.

 2. Markeer de gebieden die u wilt beschermen met het beschermpenseel. Klik met de rechtermuisknop op de foto en selecteer een van de volgende modi:

  • Normale markering gebruiken

  • Snelle markering gebruiken

  Opmerking:

  U kunt het formaat van het penseel en de foto opgeven.

  De groene gedeelten zijn de gebieden die zijn gemarkeerd voor bescherming.

  Opmerking:

  U kunt Opnieuw samenstellen ook uitvoeren zonder de optie voor het beschermen van gebieden te gebruiken. Als u bijvoorbeeld een foto opnieuw wilt samenstellen zonder gebieden te markeren die u wilt beschermen of verwijderen, sleept u de grepen van de afbeelding .

 3. Voer een van de volgende handelingen uit om ongewenste gemarkeerde gebieden (groene gebieden) te wissen:
  • Wis deze gebieden met gebruik van het gummetje.
  • Klik met de rechtermuisknop op de foto en selecteer Markeringen voor beschermen wissen.
 4. Markeer de gebieden die u wilt verwijderen (gebieden die niet belangrijk zijn) met gebruik van het verwijderpenseel.

  De rode gebieden zijn de gebieden die u hebt gemarkeerd voor verwijdering.

  Opmerking:

  Klik met de rechtermuisknop op de foto en selecteer Alle markeringen wissen om beveiligde en niet-beveiligde gemarkeerde gebieden te wissen.

 5. Voer een van de volgende handelingen uit om delen van ongewenste gemarkeerde gebieden (rode gebieden) te wissen:
  • Wis deze gebieden met gebruik van het gummetje.
  • Klik met de rechtermuisknop op de foto en selecteer Markeringen voor verwijderen wissen.
  Opmerking:

  U kunt het formaat van het penseel en de foto opgeven.

 6. Sleep de grepen van de afbeelding om uw foto opnieuw samen te stellen. Klik op het pictogram Huidige bewerking vastleggen als u klaar bent.

Opties voor Opnieuw samenstellen

U kunt de volgende opties kiezen als u de tool Opnieuw samenstellen gebruikt.

Grootte

Hiermee kunt u de penseelgrootte definiëren.

Voorinstelling

Hiermee kunt u de verhouding opgeven die u voor het wijzigen van het formaat wilt gebruiken. Voorinstelling is van invloed op de verhoudingen van de foto, niet op de afmetingen ervan. Als u bijvoorbeeld een vooraf ingestelde verhouding van 8 x 13 cm gebruikt, wordt het formaat van de afbeelding aan de hand van deze verhouding aangepast. Als u de foto met dezelfde verhouding wilt schalen, houdt u Shift ingedrukt en sleept u de hoekgrepen. Het menu Voorinstelling bevat nu ook een voorinstelling die de afbeelding bijsnijdt naar de verhouding 16:9.

Opmerking: als u Shift niet ingedrukt houdt, wordt het formaat van de afbeelding aan de hand van een willekeurige verhouding aangepast.

Drempel

Hiermee wordt de drempel voor Opnieuw samenstellen opgegeven. Bij een drempelwaarde van 100% wordt een foto voor 100% opnieuw samengesteld. Als de waarde is ingesteld op 0%, is het gedrag van de tool Opnieuw samenstellen vergelijkbaar met dat van de tool Transformeren.

Huidskleuren markeren

Hiermee worden huidstinten vastgesteld en gemarkeerd voor bescherming. Desgewenst kunt u gebieden met huidstinten behouden. Klik op het pictogram Huidstinten markeren om de voorgestelde gebieden met huidstinten weer te geven. Als u de vastgestelde gebieden met huidskleuren wilt wissen, gebruikt u het gummetje van het beschermpenseel of klikt u met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteert u Markeringen voor beschermen wissen.

Hoogte en breedte omwisselen

Hiermee worden de opgegeven waarden voor de hoogte en de breedte omgewisseld. U hebt bijvoorbeeld de volgende waarden opgegeven: H: 10 en B: 15. Klik op het pictogram Hoogte en breedte omwisselen om deze waarden onderling om te wisselen. De nieuwe waarden zijn: H: 15 en B: 10.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account