Grondbeginselen van de werkruimten

Meer informatie over de werkruimte in Adobe Photoshop Elements.

De werkruimte van Adobe Photoshop Elements is een gebruiksvriendelijke interface om uw afbeeldingen naar wens te verbeteren. Op basis van uw expertise in Photoshop Elements kunt u werken in de modus Snel, Met instructies of Expert.

Opmerking:

Als u Photoshop Elements 2018 en eerder gebruikt, wordt ook het tabblad eLive getoond. Met de tab eLive kunt u een stream van bronnen direct vanuit de werkruimte openen en zo creatieve ideeën opdoen voor uw foto's en nog bekwamer worden met Adobe Photoshop Elements. Zie eLive voor meer informatie.

Beginscherm

Als u Adobe Photoshop Elements start, verschijnt eerst het beginscherm. Hier opent u de gewenste toepassing, hebt u toegang tot de nieuwste functies en kunt u de automatische creaties en een aantal zelfstudies bekijken en meer. Meer informatie over het beginscherm vindt u in Kennismaken met het beginscherm.  

Opmerking:

Als u Photoshop Elements 2018 en eerder gebruikt, verschijnt het welkomstscherm.

Welkomstscherm: versie 2018 en eerder

Als u Photoshop Elements start, wordt standaard het welkomstscherm geopend. Het welkomstscherm is een handig beginpunt voor het uitvoeren van belangrijke taken.

Klik in het welkomstscherm op

 • Foto-editor om uw foto's te verbeteren of er speciale effecten aan toe te voegen.
  • Klik op het pictogram van de Foto-editor om de editor in de standaardmodus te openen.
  • Klik op het vervolgkeuzepictogram van de Foto-editor om de editor samen met een van de onlangs geopende bestanden of met een nieuw bestand te openen, of kies een bestand dat u wilt openen.
 • Organizer om uw foto's te importeren, te voorzien van tags of te organiseren.
 • Video-editor om uw video's om te toveren in leuke creatieve filmpjes.
Opmerking:

In de versie van Photoshop Elements uit de Windows App Store is Video-editor niet beschikbaar.

 • De knop Sluiten (X) rechtsboven in het welkomstscherm om dit scherm te sluiten. Als u een andere werkruimte wilt openen, kunt u dit gewoon doen vanuit een werkruimte. U hoeft niet terug te keren naar het welkomstscherm.
 • Het pictogram Instellingen (naast de knop Sluiten) om te kiezen welke toepassing wordt gestart wanneer u begint.
Het welkomstscherm van Photoshop Elements 2018

Het Photoshop Elements-venster

eLive (in 2018 en eerdere versies)

Met de weergave eLive (Elements Live) hebt u toegang tot inhoud en bronnen, rechtstreeks vanuit de Photoshop Elements Editor en Organizer. In de weergave eLive worden artikelen, video's, lesbestanden en meer weergegeven, allemaal ingedeeld in kanalen, zoals Leren, Inspireren en Nieuws. In dit venster kunt u zoeken naar lesbestanden, Help-pagina's en artikelen met tips voor het oplossen van problemen door te klikken op het pictogram Zoeken en uw zoekopdracht in te voeren.  

eLive: een weergave die toegang biedt tot inhoud en bronnen
eLive: deze weergave biedt toegang tot inhoud en bronnen

 • Standaard worden alle artikelen weergegeven.
 • U kunt de artikelen filteren op beschikbare kanalen: Leren, Inspireren, Nieuws

Snel

Hiermee kunt u foto's bewerken in de modus Snel. Gebruik deze modus om snel en eenvoudig bewerkingen toe te passen op uw foto, zoals het corrigeren van de belichting, kleur, scherpte en andere aspecten van een afbeelding.

Zie De verbeterde modus Snel voor meer informatie.

Modus Snel

Met instructies

Hiermee kunt u foto's bewerken in de modus Met instructies.

De modus Met instructies is een wizardachtige interface voor het toepassen van bepaalde vooraf gedefinieerde effecten. Elke Bewerken met instructies-optie heeft een bijbehorende afbeelding die het toegepaste effect laat zien wanneer u met de muisaanwijzer over de afbeelding beweegt. Zie voor meer informatie Modus Met instructies.

Modus Met instructies

Expert

Hiermee kunt u foto's bewerken in de modus Expert.

De werkruimte Expert bevat tools waarmee u problemen met kleuren kunt oplossen, speciale effecten kunt aanbrengen en foto's kunt verbeteren. De werkruimte Snel bevat eenvoudige tools voor het corrigeren van de kleuren en belichting en opdrachten waarmee u de meest voorkomende problemen, zoals rode ogen, snel kunt oplossen. De werkruimte Met instructies bevat tools voor standaardfotobewerkingen, handelingen met instructies en foto-effecten.

Als digitale fotografie nieuw voor u is, vormt Snel of Met instructies een mooi beginpunt voor het corrigeren van foto's.

Als u al eerder met beeldbewerkingsprogramma's hebt gewerkt, zult u zien dat de werkruimte Expert een flexibele en krachtige omgeving is voor het corrigeren van foto's. Deze werkruimte heeft opdrachten voor het corrigeren van belichting en kleur, en tools waarmee u onvolkomenheden kunt wegwerken, selecties kunt maken, tekst kunt toevoegen en op uw afbeeldingen kunt tekenen. U kunt de rangschikking van de werkruimte Expert aan uw wensen aanpassen. U kunt deelvensters verplaatsen, verbergen en weergeven, en deelvensters ordenen in het deelvenstervak. U kunt ook in- of uitzoomen op de foto, naar een ander gedeelte van het documentvenster bladeren en meerdere vensters en weergaven maken.

Photoshop Elements in de modus Expert

A. Actief tabblad B. Niet-actief tabblad C. Gebied met actieve afbeelding D. Optiebalk E. Toolset F. Balk met toolopties/Fotovak G. Taakbalk H. Deelvensterbalk 

Menubalk

De menubalk bevat menu's waarmee u taken kunt uitvoeren. De menu's zijn ingedeeld per onderwerp. Het menu Verbeteren bevat bijvoorbeeld opdrachten waarmee u wijzigingen in een afbeelding kunt aanbrengen.

Modus selecteren

Bevat de knoppen voor het activeren van de drie beschikbare bewerkingsmodi. Bevat bovendien het keuzemenu Openen (met de laatst gebruikte bestanden) en het keuzemenu Maken (fotoprojecten).

Toolset

Deze set bevat tools waarmee u afbeeldingen kunt bewerken.

Deelvenstervak

Logisch gegroepeerde functies, handelingen of besturingselementen.

Fotovak/Toolopties

Hiermee schakelt u tussen het fotovak (de weergave en het beheer van miniaturen van momenteel gebruikte foto's) en Toolopties (het weergeven en instellen van opties voor de momenteel geselecteerde tool)

Taakbalk

Geeft de meestgebruikte handelingen weer als knoppen die u snel en gemakkelijk kunt kiezen.

Werkruimte aanpassen

U kunt verschillende delen van de werkruimte naar wens weergeven of verbergen.

Als u het fotovak of de toolopties wilt verbergen of weergeven, kunt u de respectievelijke pictogrammen onder aan het scherm in- of uitschakelen.

Als u wilt werken met een gesplitst scherm, waarop de originele foto aan de ene kant en de bewerkte foto aan andere kant wordt weergegeven, gebruikt u de modus Snel en selecteert u een van de verschillende weergaveopties.

De originele foto en de bewerkte foto tegelijk weergeven

Opmerking:

De mogelijkheid om te werken met een gesplitst scherm waarop de originele foto en de bewerkte foto worden weergegeven, is alleen beschikbaar in de modus Snel.

Contextmenu's gebruiken

U kunt contextmenu's gebruiken in de werkruimte van de Foto-editor en van de Organizer. Contextgevoelige menu's bevatten opdrachten die betrekking hebben op de actieve tool, het actieve deelvenster of de actieve selectie. Vaak vormen deze menu's een andere manier om de opdrachten in de venstermenu's te openen.

 1. Plaats de aanwijzer op een afbeelding of element van een deelvenster.
  Opmerking:

  Niet alle deelvensters hebben contextmenu's.

 2. Klik met de rechtermuisknop en kies een opdracht in het menu.

Toetscombinaties en wijzigingstoetsen gebruiken

U kunt sneltoetsen gebruiken in de werkruimte van de Foto-editor en van de Organizer. Met toetscombinaties kunt u snel opdrachten uitvoeren zonder gebruik te maken van de menu's; met wijzigingstoetsen wijzigt u de manier waarop een tool werkt. Als een toetscombinatie beschikbaar is, verschijnt deze rechts van de opdrachtnaam in het menu.

Een lijst sneltoetsen ingedeeld op modus en tools vindt u in Toetsen voor het selecteren van tools.

Foto's opslaan en opnemen in de Elements Organizer

Als u wijzigingen in een afbeelding wilt opslaan en deze in de Elements Organizer wilt weergeven, kunt u de afbeelding gewoon opslaan. 

In het dialoogvenster Opslaan dat wordt geopend, schakelt u vervolgens het selectievakje Opnemen in de Elements Organizer in. U kunt de afbeelding dan bekijken in de Elements Organizer.

Photoshop Elements afsluiten

Als u Photoshop Elements wilt afsluiten, moet u zowel de werkruimte van de Foto-editor als de werkruimte van de Organizer sluiten. Wanneer u alleen de werkruimte van de Foto-editor sluit, betekent dit niet dat de werkruimte van de Organizer ook wordt gesloten (en andersom).

 1. Vanuit een van beide werkruimten voert u de volgende handelingen uit:
  • In Windows: kies Bestand > Afsluiten (Ctrl + Q). In Mac: kies Photoshop Elements > Sluit Photoshop Elements (Cmd + Q).
  • Klik op de knop Sluiten (X) rechtsboven in de werkruimte.
 2. Als u Photoshop Elements sluit, wordt u gevraagd of u de geopende bestanden die u hebt gewijzigd wilt opslaan.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account