PDF's opslaan

Als de PDF-auteur lokaal opslaan heeft ingeschakeld, kunt u een kopie van een PDF of PDF-portfolio opslaan.

Reader-toepassing of webbrowser

• Als u een PDF wilt opslaan, klikt u op het schijfpictogram op de werkbalk linksboven in het venster.

Alleen Reader-toepassing

• Als u een kopie van een PDF wilt maken, kiest u Bestand > Opslaan als.

• Als u het PDF-bestand wilt opslaan als toegankelijke tekst, kiest u Bestand > Opslaan als ander bestand > Tekst.

Waarom kan ik geen PDF opslaan?

Omdat de PDF-auteur lokaal opslaan heeft uitgeschakeld wegens beveiliging, auteursrechtbescherming of andere redenen.

Als u de PDF wilt opslaan, neemt u contact op met de auteur en vraagt u deze om lokaal opslaan in te schakelen. Zie Gebruikers van Reader toestaan formuliergegevens op te slaan in Acrobat Help voor meer informatie.

PDF's weergeven en navigeren in PDF's

Voer een van de volgende handelingen uit:

• Om de pagina te vergroten of te verkleinen, gebruikt u de opties voor zoomen, vergroten en passen op de werkbalk boven in het venster.
Opties voor zoomen, vergroten, en passen op de werkbalk
Opties voor zoomen, vergroten, en passen op de werkbalk

• Als u naar een specifiek paginanummer wilt gaan, typt u het gewenste nummer rechts van de knoppen Vorige tonen  en Volgende tonen  op de werkbalk.

• Om visueel te navigeren, klikt u op het pictogram Paginaminiaturen  linksboven in het venster.

• Als u naar aandachtsgebieden wilt gaan, klikt u op het pictogram Bladwijzers  linksboven in het venster.

Snel navigeren met deze opties
Snel navigeren met deze opties

• Als u schuiven en de weergaveopties voor meerdere pagina's in Reader wilt instellen, kiest u Weergeven > Paginaweergavemenu. In de browser klikt u met de rechtermuisknop op de werkbalk van Reader en kiest u Paginaweergave.

Zie ook Afbeeldingen, objecten of 3D-modellen weergeven. Zie voor meer informatie Bladeren door PDF-pagina's in Acrobat Help.

Inzoomen op een bepaald gebied

• Klik met de rechtermuisknop op het document en kies Selectiekader in-/uitzoomen in het pop-upmenu. Sleep vervolgens over het gebied dat u wilt vergroten.

• (Alleen Reader-toepassing, niet de browser) Kies in het menu Weergeven > Zoomen de optie Dynamisch zoomen, Pannen en zoomen, of Loep. Zie PDF-weergaven aanpassen in Acrobat Help voor meer informatie over de afzonderlijke opties.

Informatie zoeken in een PDF

Als u pagina-inhoud wilt doorzoeken, voert u een van de volgende handelingen uit:

• Klik met de rechtermuisknop en kies Zoeken in het pop-upmenu. Rechtsboven in het venster voert u uw zoekterm in en klikt u op de pijlen om naar elk exemplaar te navigeren.
Klik met de rechtermuisknop op het document en kies Zoeken
Als u het zoekvak wilt weergeven, klikt u met de rechtermuisknop in het document en kiest u Zoeken.

• Als u een complexere zoekopdracht wilt uitvoeren naar hele woorden, woordgroepen, opmerkingen en andere opties, voert u een van de volgende handelingen uit:

• Klik in een webbrowser op de verrekijker  links van het venster.

• Kies in de Reader-toepassing Bewerken > Geavanceerd zoeken.

Onder aan het zoekvenster klikt u op Meer opties tonen om de zoekopdracht verder aan te passen. Voor meer informatie raadpleegt u Geavanceerde zoekopties in Acrobat Help.

PDF-portfolio's weergeven en doorzoeken

Een PDF-portfolio is een verzameling bestanden in diverse indelingen die in verschillende toepassingen zijn gemaakt. U kunt de zoekgereedschappen van Reader gebruiken om te zoeken naar tekst in het hele PDF-portfolio. Typ de tekst die u zoekt, in het vak Zoeken in de PDF-portfolio -werkbalk. In de zoekresultaten worden alle bestanden getoond waarin de tekst is gevonden.

• Vouw voor PDF-bestanden de lijst uit om de resultaten in de context te bekijken. Klik op een zoekresultaat om naar de locatie van de tekst in de PDF te gaan.

• Voor andere bestandstypen klikt u op Openen, waarna u in het bestand kunt zoeken.