Keutamaan

Terakhir dikemas kini pada 12 Okt 2026

Teroka pilihan yang tersedia dalam kotak dialog Keutamaan dan temui tugas yang boleh anda lakukan menggunakan menu ini.

Di halaman ini:

Buka kotak dialog Keutamaan dalam After Effects

Untuk membuka kotak dialog Preferences, pergi ke:

  • Windows: Edit > Preferences > [nama kategori]
  • macOS: After Effects > Tetapan > [nama kategori]

Gunakan pintasan papan kekunci berikut untuk membuka menu Keutamaan > Am:

  • Windows: Ctrl + Alt + ; (koma bertitik)
  • macOS: Command + Option + ; (koma bertitik)

Tetapkan semula keutamaan

Pulihkan tetapan Keutamaan lalai

Untuk memulihkan tetapan keutamaan lalai, tekan dan tahan kekunci berikut semasa aplikasi sedang bermula.

  • Windows: Ctrl + Alt + Shift
  • macOS: Command + Option + Shift

Pulihkan Pintasan Papan Kekunci Lalai

Untuk memulihkan pintasan papan kekunci lalai, tekan dan tahan kekunci berikut semasa mengklik butang OK dalam kotak dialog.

  • Windows: Alt + Klik
  • macOS: Option + Klik

Tetapkan semula keutamaan latar belakang

Untuk menetapkan semula keutamaan latar belakang, ikut langkah berikut:

macOS

Pergi ke komputer meja anda dan pilih GO pada bar menu.

Pilih Go to Folder daripada menu lungsur dan taip laluan berikut:

/Users/[user_name]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[version]

Namakan semula folder After Effects sebagai OldAfterEffects.

Windows

Akses laluan C:\\Users\\"username"\\AppData\\Roaming\\Adobe, atau dalam kotak dialog arahan Run (Windows + R), taip %appdata%.

Buka folder bernama Adobe.

Dalam folder, pilih folder After Effects dan namakan semula sebagai OldAfterEffects, atau akses laluan C:\\Users\\"username"\\Documents\\Adobe dan namakan semula folder After Effects sebagai OldAfterEffects.

Tunjukkan keutamaan

Keutamaan, termasuk pintasan papan kekunci dan ruang kerja, disimpan sebagai fail dalam lokasi berikut:

  • Windows: \Users\[user_name]\AppData\Roaming\Adobe\After Effects\[version]
  • macOS: /Users/[user_name]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[version]

Untuk membuka keutamaan dalam After Effects, pergi ke:

  • Windows: Edit > Keutamaan > Startup & Pembaikan dan pilih butang Dedahkan Keutamaan dalam Explorer
  • macOS: After Effects > Tetapan > Startup & Pembaikan dan pilih butang Dedahkan Keutamaan dalam Finder
Nota
  • Adalah disyorkan supaya anda tidak mengubah suai fail dalam direktori ini secara manual dan sebaliknya, gunakan kotak dialog Keutamaan untuk mengubah suai keutamaan. 
  • Folder Pustaka dalam macOS X tersembunyi secara lalai. Ketahui cara mengakses kandungan dalam folder pustaka pengguna dalam macOS.

Keutamaan Startup & Pembaikan

Panel Startup & Pembaikan menguruskan tingkah laku startup aplikasi dan alat penyelesaian masalah.

Pilihan Startup

  • Dayakan Skrin Utama: Memaparkan skrin alu-aluan apabila After Effects dilancarkan. Ia didayakan secara automatik, dan ia tidak boleh dilumpuhkan untuk versi percubaan aplikasi.
  • Tunjukkan Isu Keserasian Sistem: Menunjukkan amaran tentang keserasian perkakasan dan perisian sebagai Laporan Keserasian Sistem semasa startup After Effects, termasuk isu yang dikenal pasti dan penyelesaian yang disyorkan.

Pilihan Pembaikan

  • Mula dalam Mod Selamat: Memulakan semula After Effects sementara dengan plugin dan sambungan pihak ketiga dilumpuhkan untuk penyelesaian masalah. Jika memulakan semula After Effects dalam Mod Selamat menyelesaikan masalah, ia menunjukkan bahawa keutamaan semasa anda rosak dan perlu ditetapkan semula atau diganti, atau plugin yang dipasang tidak stabil.
  • Kosongkan Semua Cache: Membersihkan cache cakera, cache media, dan cache pangkalan data. Mengosongkan semua cache boleh membersihkan ruang storan tambahan dan boleh menyelesaikan isu startup tertentu.

Pengurusan Keutamaan

Peringatan

Mengedit sebarang fail keutamaan boleh mengakibatkan ranap atau tingkah laku lain yang tidak dijangka.

  • Tetapkan Semula Semua Keutamaan Ke Lalai: Menetapkan semula semua keutamaan, ruang kerja, dan pangkalan data nyahpepijat ke lalai kilang. Memerlukan mulaan semula aplikasi.
Nota

After Effects perlu dimulakan semula untuk perubahan berlaku, dan ia juga menetapkan semula ruang kerja anda.

  • Migrasikan Keutamaan Versi Sebelumnya: Memulihkan keutamaan daripada versi After Effects sebelumnya.Anda akan digesa untuk memindahkan tetapan daripada versi sebelumnya jika After Effects menemui folder keutamaan daripada versi sebelumnya dan tiada folder keutamaan untuk versi semasa.Ini berlaku apabila anda memulakan After Effects buat kali pertama dan apabila anda memadamkan keseluruhan folder keutamaan.

Failkan Laporan Pepijat

  • Failkan Laporan Pepijat: Membuka antara muka pelaporan pepijat untuk menyerahkan isu kepada Adobe.

Keutamaan projek

Pilihan panel Projek menguruskan tetapan projek lalai dan mengawal tingkah laku simpan automatik.

Pilihan Projek

  • Kekalkan Workspace Semasa Apabila Membuka Projek: Menghalang projek daripada mengubah susun atur workspace semasa anda apabila dibuka dan memastikan After Effects mengekalkan workspace anda walaupun projek telah disimpan dengan susun atur yang berbeza.
  • Dynamic Link dengan After Effects Menggunakan Nama Fail Projek dengan Nombor Tertinggi: Membenarkan Dynamic Link berfungsi dengan projek daripada versi After Effects yang berbeza.

Projek Baharu

Anda boleh mencipta templat dengan tetapan projek pilihan anda, seperti pengurusan warna dan struktur folder, dan menggunakannya sebagai asas untuk setiap projek baharu yang anda cipta. 

  • Projek Baharu memuatkan templat: Menggunakan fail projek yang ditentukan sebagai templat untuk semua projek baharu. Jika didayakan dan templat projek dipilih, perintah Projek Baharu membenarkan anda membuka projek berdasarkan templat. Projek templat boleh menjadi fail projek templat After Effects (.aet), fail projek After Effects (.aep), atau fail projek XML After Effects (.aepx).  
  • Pilih Templat Projek: Pilih fail projek (.aep, .aepx, atau .aet) yang hendak digunakan sebagai templat projek baharu.

Folder Pepejal

  • Folder Pepejal Projek Baharu: Menetapkan nama folder lalai tempat lapisan pepejal baharu disusun. Nama folder pepejal projek semasa dipaparkan untuk rujukan.

Simpan Automatik

Gunakan pilihan di bawah bahagian Simpan Automatik untuk menyimpan salinan projek anda secara automatik semasa anda bekerja. Anda boleh menetapkan kekerapan After Effects menyimpan kerja anda, dan juga bilangan salinan projek yang disimpannya.

  • Simpan setiap: Menetapkan selang masa (dalam minit) selepas projek disimpan secara automatik.
  • Simpan apabila memulakan baris gilir render: Menyimpan projek secara automatik apabila item baris gilir render ditambah atau diubah suai. 
  • Tanya untuk memulihkan projek tersimpan-auto jika After Effects ditutup secara tidak dijangka (Kini dalam beta): Buka semula simpan automatik terkini pada pelancaran seterusnya selepas ranap, bukannya memerlukan fail untuk ditemui secara manual.
  • Versi Projek Maksimum: Bilangan maksimum versi simpan auto yang akan disimpan. Versi yang lebih lama akan dipadamkan secara automatik. Contohnya, jika anda taip 5, After Effects akan menyimpan lima versi bagi setiap projek yang anda buka.

Lokasi Auto-Save

  • Bersebelahan dengan Projek: Mencipta folder dalam direktori projek dan menyimpan fail auto-save bersama-sama dengan fail projek asal.
  • Lokasi Tersuai: Menyimpan fail auto-save ke lokasi yang ditentukan.

Keutamaan komposisi

Pilihan dalam panel Composition mengawal lalai penciptaan komposisi dan tingkah laku lapisan.

Pilihan Komposisi

  • Pusatkan Titik Penambat dalam Lapisan Bentuk Baharu: Secara automatik memusatkan titik penambat apabila mencipta lapisan bentuk.
  • Cipta Lapisan pada Masa Mula Komposisi: Lapisan baharu bermula pada kedudukan penunjuk masa semasa, bukannya pada permulaan komposisi.
  • Cipta Lapisan Terpisah di Atas Lapisan Asal: Apabila memisahkan lapisan, lapisan baharu muncul di atas (kemudian dalam garis masa) bukannya di bawah.
  • Lalai Interpolasi Spatial kepada Linear: Menggunakan interpolasi spatial linear kepada bingkai kekunci secara lalai bukannya Bezier.
  • Sifat Kedudukan Lalai kepada Dimensi Terpisah: Memisahkan sifat Position kepada sifat X, Y, dan Z yang berasingan secara automatik.
  • Pintasan Alat Pen Bertukar Antara Alat Pen dan Mask Feather: Mengehadkan pintasan G untuk bertukar hanya antara alat Pen dan Mask Feather, bukan semua alat berkaitan pen.
  • Kekalkan Bilangan Titik Vertex dan Feather yang Malar semasa Mengedit Topeng: Mengekalkan struktur topeng yang konsisten semasa menganimasi menggunakan Smart Mask Interpolation.
  • Tunjukkan Kotak Pembatasan untuk Lapisan dalam Pre-Comps: Menunjukkan rangka dawai kotak pembatasan untuk komponen prakomposisi yang dicipta dan lapisan teks 3D setiap aksara.
  • Suis Mempengaruhi Komposisi Bersarang: Suis kualiti, kesan, adunan bingkai, dan kabur gerakan mempengaruhi komposisi bersarang secara rekursif.
  • Segerakkan Masa Semua Item Berkaitan: Menggerakkan penunjuk masa dalam satu pemapar untuk mengemas kininya dalam semua pemapar berkaitan.
  • Gunakan Kekunci Pintasan Sistem: Membolehkan pintasan sistem macOS (Command+H untuk menyembunyikan, Command+M untuk meminimumkan) bukannya pintasan After Effects. Gunakan kekunci Control untuk mengakses set pintasan yang lain. Tersedia hanya untuk peranti macOS.

Membuka Lapisan dengan Klik Dua Kali

  • Pada Lapisan bahagian filem Membuka: Pilih sama ada klik dua kali membuka panel Layer atau bahagian filem sumber.
  • Pada Lapisan Comp Dibuka: Pilih sama ada klik dua kali membuka panel Lapisan atau komposisi bersarang.
  • Buka Panel Lapisan apabila Dwi-klik dengan Cat, Berus Roto, dan alat Halusi Tepi: Pilih sama ada dwi-klik lapisan prakomposisi dengan alat Cat, Berus Roto, atau alat Halusi Tepi yang aktif membuka lapisan dalam panel Lapisan. 

Lapisan Sintetik

  • Panjang Komposisi: Lapisan sintetik, seperti pepejal warna, teks, dan bentuk, menggunakan tempoh komposisi penuh.
  • Gunakan Tempoh Tersuai: Lapisan sintetik menggunakan tempoh yang ditentukan (dalam bingkai atau masa).

Keutamaan Pratonton

Pilihan dalam panel Pratonton mengawal kelakuan pratonton masa nyata dan pengoptimuman prestasi.

Resolusi Adaptif

  • Keutamaan Resolusi Penyesuaian: Mengawal cara After Effects mengimbangi resolusi dan kualiti semasa pratonton kemas kini interaktif (semasa menyeret, menggosok, dll.). Gunakan gelangsar untuk melaraskan resolusi minimum. Nilai yang lebih rendah membenarkan persampelan turun yang lebih agresif. 
  • Pemapar 3D Mengurangkan: Pilih antara dua pilihan berikut untuk pemapar 3D semasa pratonton interaktif:
    • Resolusi & Kualiti: Mengurangkan kedua-dua resolusi dan kualiti render 3D.
    • Hanya Kualiti Render: Mengekalkan resolusi, hanya mengurangkan kualiti render 3D.

Kualiti Pemapar

  • Kualiti Zum: Mentakrifkan cara After Effects menguruskan kelakuan zum dalam panel Komposisi.
    • Lebih Pantas: Mengutamakan kelajuan berbanding ketepatan.
    • Lebih Tepat Kecuali Pratonton Tercache: After Effects cuba mengekalkan ketepatan yang lebih tinggi semasa zum, kecuali jika anda melihat pratonton tercache (Pratonton RAM).
    • Lebih Tepat: Sentiasa mengutamakan ketepatan.
  • Kualiti Pengurusan Warna:
    • Lebih Pantas: Menggunakan pengiraan warna yang dipermudahkan untuk prestasi yang lebih baik semasa interaksi.
    • Lebih Tepat Kecuali Pratonton Tercache: Mengimbangi kelajuan dan ketepatan. Bingkai yang disimpan dalam cache mungkin menggunakan transformasi warna yang dipermudahkan semasa main balik, tetapi bingkai statik adalah tepat.
    • Lebih Tepat: Menggunakan pengiraan pengurusan warna penuh untuk representasi warna yang tepat

Suis Komposisi

  • Dayakan Secara Automatik Adunan Bingkai dan Pengemasan Gabung Kabur Gerakan: Apabila anda mendayakan ciri ini, bila-bila masa anda menggunakan kabur gerakan atau adunan bingkai pada lapisan, ia secara automatik didayakan untuk pengemasan gabung pratonton komposisi juga.

Audio

  • Bisukan Audio Apabila Pratonton Tidak Masa Nyata: Pilih sama ada untuk memainkan audio semasa pratonton apabila kadar bingkai lebih perlahan daripada masa nyata.Apabila kadar bingkai lebih perlahan daripada masa nyata, audio akan tersekat-sekat untuk mengekalkan kesegerakan.Mendayakan fungsi ini menghalang audio tergagap dengan membisukan audio apabila kadar bingkai pratonton jatuh di bawah masa nyata.

Cache Bingkai Apabila Idle

  • Kelewatan Idle Sebelum Caching Dimulakan: Tetapkan masa, dalam saat, yang After Effects tunggu sebelum memulakan pengemasan gabung cache latar belakang.
  • Cache Bingkai: Tentukan bingkai yang hendak di-cache di latar belakang:
    • Dari Masa Semasa: Bingkai mula di-cache dari permulaan di mana CTI diposisikan.
    • Sekitar Masa Semasa: Bingkai mula di-cache sekitar CTI (satu bingkai sebelum dan satu bingkai selepas).
    • Dari Permulaan Julat: Bingkai mula di-cache dari permulaan julat cache yang ditetapkan.
  • Julat Cache: Tentukan julat bingkai untuk di-cache:
    • Kawasan Kerja: After Effects meng-cache semua bingkai dalam kawasan kerja.
    • Kawasan Kerja Dilanjutkan oleh Masa Semasa: Cache bingkai bermula dari di mana CTI diposisikan, sehingga akhir kawasan kerja. 
    • Keseluruhan Tempoh: Cache bingkai dalam keseluruhan tempoh komposisi.

Pembesaran

  • Jenis: Laraskan tetapan untuk jenis zum, tingkah laku, dan skrol trackpad.
    • Warisan - Zum tradisional dengan kenaikan tetap, yang menyediakan pembesaran kenaikan tetap dengan tahap zum yang telah ditentukan (seperti 33%, 50%, 100%, dan 200%).
    • Licin - Zum moden dengan penskalaan berterusan, membenarkan zum berterusan masuk dan keluar ke mana-mana rata yang anda perlukan.
  • Tingkah laku: Tetapkan pembesaran berdasarkan kedudukan semasa kursor atau tetapkan ia untuk sentiasa zum ke tengah panel. 
    • Berpusat: Zum masuk dan keluar sekitar tengah panel, tanpa mengira di mana kursor berada.
    • Ikut Kursor: Zum masuk dan keluar sekitar kedudukan semasa kursor, mengekalkan kawasan di bawah kursor dalam fokus.
  • Skrol Trackpad: Tetapkan skrol trackpad kepada sama ada zum atau pendar, membolehkan seret dua jari untuk menggerakkan pemapar, serupa dengan alat Tangan . Tersedia apabila Jenis ditetapkan kepada Licin.
    • Zum: Roda skrol zum masuk atau keluar.
    • Pendar: Roda skrol pendar pemapar.

Keutamaan penampilan

Pilihan dalam panel Appearance mengawal penampilan visual antara muka After Effects.

Pilihan Penampilan

  • Saiz Titik Laluan dan Pemegang: Tentukan saiz pemegang arah Bezier dan bucu untuk topeng dan bentuk, pemegang arah untuk laluan gerakan, dan kawalan serupa yang lain.
  • Pecutan Perkakasan Panel Komposisi, Lapisan, dan Bahagian Filem: Gunakan pecutan GPU untuk paparan lebih pantas. 
  • Gunakan Pemilih Warna Sistem: Gunakan Pemilih Warna asal sistem pengendalian dan bukannya Pemilih Warna tersuai Adobe. 
  • Tunjukkan Kemajuan Pengemasan Gabung dalam Panel Info: Paparkan kemajuan pengemasan gabung dalam panel Info. 
  • Lumpuhkan Imej Kecil dalam Panel Projek: Hentikan penjanaan imej kecil untuk meningkatkan prestasi dengan projek besar. 
  • Tunjukkan Kedua-dua Kod Masa dan Bingkai dalam Panel Garis Masa: Tunjukkan kedua-dua kod masa dan nombor bingkai dalam paparan masa. 
  • Tunjukkan Petua Alat: Benarkan After Effects memaparkan petua alat yang berguna apabila melayang di atas elemen UI. 
  • Tunjukkan Tanda Jurulatih: Benarkan pemberitahuan apabila anda memilih bahagian tertentu UI, After Effects mencadangkan ciri baharu, memperkenalkan anda kepada kefungsian yang diubah, dan menawarkan petua untuk meningkatkan aliran kerja anda.
    • Tetapkan Semula Tanda Jurulatih: Tetapkan semula senarai tanda jurulatih yang telah dilihat, menunjukkannya sekali lagi.

Tema

  • Tema Warna: Tetapkan warna tema untuk aplikasi After Effects, yang mempengaruhi warna latar belakang, teks, ikon, dan kawalan standard. Terdapat tiga tema untuk dipilih, setiap satu menggalakkan kebolehbacaan dan kebolehcapaian dengan menggunakan gabungan warna Kontras tinggi untuk elemen teks dan Latar belakang.
    • Paling Gelap: Tema warna terutamanya menggunakan ton paling gelap, dengan warna teks dan ikon yang berkontras.
    • Gelap: Tema warna terutamanya menampilkan ton kelabu gelap, dengan warna teks dan ikon yang berkontras.
    • Cerah: Tema warna terutamanya menampilkan ton kelabu paling cerah, dengan warna teks dan ikon yang berkontras.
  • Kontras warna yang boleh diakses: Dayakan ciri ini untuk mengaktifkan variasi Kontras rendah tema, yang mengurangkan Kontras elemen seperti butang, ikon, menu, dan teks, menjadikannya lebih kelihatan dan boleh diakses.

Warna

  • Gunakan Warna Label untuk Pemegang dan Laluan Lapisan: Gunakan warna label lapisan pada laluan topeng dan pemegang bezier. 
  • Gunakan Warna Label untuk Tab Berkaitan: Gunakan warna label item pada tab pemapar.
  • Kitaran Warna Topeng (menggunakan warna label): Tetapkan secara automatik warna berbeza kepada setiap topeng baharu.
    • Gunakan Warna Berkontras untuk Laluan Topeng: Gunakan warna kontras tinggi untuk laluan topeng terhadap latar belakang komposisi.
  • Gunakan Gradien: Dayakan pembayang gradien dalam antara muka pengguna untuk penampilan yang lebih halus.

Laluan Gerakan

  • Tiada Laluan Gerakan: Sembunyikan bingkai kekunci pada laluan gerakan.
  • Semua Bingkai Kekunci: Paparkan semua bingkai kekunci sepanjang laluan gerakan.
  • Tidak Lebih Daripada: Paparkan bilangan bingkai kekunci yang dinyatakan sebelum dan selepas masa semasa.
  • Tunjukkan Bingkai Kekunci untuk Tempoh: Paparkan bingkai kekunci dalam tempoh masa yang dinyatakan sebelum dan selepas masa semasa.

Keutamaan Grid & Panduan

Panel Grid & Panduan mengawal penampilan grid, panduan, dan margin selamat.Ciri dalam keutamaan ini membolehkan anda mengonfigurasi tetapan grid untuk penjajaran yang tepat dan penentuan kedudukan elemen dalam komposisi anda.

Grid

  • Warna Grid: Gunakan Pemilih Warna atau alat Penitis untuk memilih warna bagi garis grid.
  • Gaya Grid: Pilih sama ada anda mahu grid muncul sebagai garis, garis putus-putus, atau garis bertitik.
  • Garis grid setiap: Tetapkan jarak untuk garis grid dalam piksel.
  • Subbahagian: Tentukan bilangan subbahagian antara setiap garis grid.
Kotak dialog Keutamaan dibuka, dan di bawah bahagian Grid, warna, gaya, dan tetapan untuk garis grid dinyatakan.
Sesuaikan cara grid anda kelihatan dalam panel Komposisi untuk meningkatkan aliran kerja anda, memperbaiki penjajaran, dan memastikan penempatan elemen yang tepat dalam komposisi anda.

Grid Berkadar

Grid Berkadar membolehkan anda menjajarkan dan meletakkan elemen dalam komposisi anda dengan ketepatan yang lebih tinggi. Nilai Mendatar dan Menegak yang anda tetapkan menentukan bilangan bahagian dalam grid, yang seterusnya mempengaruhi jarak dan susunan garis grid.

  • Mendatar: Tetapkan selang di mana garis grid mendatar muncul, yang akan membantu anda menjajarkan elemen sepanjang lebar komposisi anda.
  • Menegak: Tetapkan selang untuk garis grid menegak, yang akan membantu anda meletakkan elemen sepanjang tinggi komposisi anda.
Menu konteks Pilih opsyen grid dan panduan dibuka dan Grid Berkadar dipilih.
Gunakan keutamaan Grid Berkadar untuk melaraskan penampilan grid, memastikan elemen reka bentuk anda dijajarkan dan diberi jarak dengan baik.

Guides

Ciri Guides membolehkan anda mencipta garis tidak bercetak yang membantu anda menjajarkan dan meletakkan elemen komposisi. Ia membolehkan penjajaran tepat elemen dalam komposisi anda, membolehkan anda meletakkan dan melaraskannya dengan pantas tanpa memerlukan pengukuran dan penjajaran semula yang berterusan.

  • Warna: Gunakan Pemilih Warna atau alat Penitis untuk memilih warna bagi garis panduan.
  • Gaya: Pilih sama ada panduan muncul sebagai garisan atau garis panduan putus-putus.

Margin Selamat

Pilihan dalam bahagian Margin Selamat membantu memastikan kandungan anda diletakkan dengan betul dalam kawasan yang boleh dilihat dalam komposisi anda dan dipaparkan dengan betul merentas pelbagai skrin. 

  • Action Safe: Tetapkan margin yang menunjukkan di mana tindakan atau elemen penting harus kekal kelihatan pada pelbagai skrin dan format.
  • Tajuk Selamat: Tetapkan margin yang menunjukkan kawasan di mana teks dan grafik penting harus diletakkan untuk menghalangnya daripada dipotong semasa pemangkasan.
  • Selamat Tindakan Potong Tengah: Tentukan ruang selamat yang menunjukkan bahagian Bingkai yang berkemungkinan kelihatan merentas Nisbah Aspek yang berbeza, terutamanya apabila kandungan dipaparkan pada pelbagai skrin.
  • Tajuk Selamat Potong Tengah: Tentukan ruang selamat yang menunjukkan kawasan di mana teks dan grafik penting harus diletakkan untuk memastikan ia kekal kelihatan merentas pelbagai nisbah aspek dan format.
Margin Selamat dilabelkan untuk menunjukkan bagaimana ia boleh membantu anda memastikan kandungan anda diletakkan dengan betul dalam kawasan yang boleh dilihat dalam komposisi anda dan dipaparkan dengan betul merentas pelbagai skrin.
Gunakan keutamaan Margin Selamat untuk menentukan kawasan yang boleh dilihat untuk kandungan anda, memastikan elemen penting tidak dipotong apabila dipaparkan pada skrin atau peranti yang berbeza.

A. Zon selamat tajuk potong tengah B. Zon selamat tindakan potong tengah C. Zon selamat tajuk D. Zon selamat tindakan 

Paparan

Margin Selamat Tindakan %

Margin Selamat Tajuk %

Paparan HD/Moden

Peratusan sisipan bingkai untuk kawasan selamat tindakan (lalai 10 %).

Peratusan sisaan Bingkai untuk kawasan selamat tajuk (lalai 20 %).

Paparan SD/4:3

Peratusan untuk selamat tindakan dalam nisbah aspek 4:3 (lalai 32.5%).

Peratusan untuk selamat tajuk dalam Nisbah Aspek 4:3 (lalai 40 %).

Tetapan kelutsinaran

Melaraskan saiz dan warna Grid kelutsinaran di belakang elemen komposisi anda boleh meningkatkan keterlihatan dengan menyediakan Kontras yang lebih baik terhadap pelbagai elemen.Ini memudahkan untuk membezakan kawasan lut sinar daripada reka bentuk anda yang lain. Selain itu, menyesuaikan warna Grid untuk memadankan keutamaan peribadi atau keperluan Projek anda boleh menjadikan ruang kerja anda lebih selesa dan cekap.

  • Saiz grid: Tetapkan saiz grid dan nyatakan dimensi petak individu yang membentuk grid kelutsinaran. 
  • Warna grids: Nyatakan warna yang digunakan untuk corak papan dam grid kelutsinaran.Secara lalai, After Effects menggunakan corak kelabu muda dan putih, tetapi anda boleh menyesuaikan warna ini mengikut keperluan anda.
  • Warna 1: Warna papan dam pertama (apabila Custom dipilih).
  • Warna 2: Warna papan dam kedua (apabila Custom dipilih).
Kotak dialog Keutamaan dibuka, dan di bawah bahagian Tetapan Kelutsinaran, warna, gaya dan tetapan lain untuk kelutsinaran dinyatakan.
Sesuaikan warna grid kelutsinaran dalam panel Komposisi untuk memudahkan pembezaan kawasan lutsinar daripada bahagian lain komposisi anda.

Ketahui lebih lanjut mengenai bekerja dengan zon selamat, Grid, panduan dan pembaris.

Keutamaan label

Anda boleh menggunakan label (kotak berwarna dalam lajur Label) dalam panel Projek dan Timeline untuk menyusun dan mengurus komposisi, item bahagian filem, Lapisan dan bingkai kekunci. Secara lalai, warna label berbeza menunjukkan jenis item bahagian filem yang berbeza, tetapi anda boleh menetapkan warna label untuk menunjukkan apa sahaja kategori yang anda pilih.

Semasa menetapkan warna label kepada kategori, anda juga boleh menggunakan sampel menu warna label untuk mengenal pasti dengan cepat warna yang ingin anda tetapkan untuk item projek, bingkai kekunci, lapisan atau label penanda komposisi anda.

  • Label Lalai: Secara automatik menetapkan label kepada item baharu berdasarkan jenis:
    • Komposisi: Label lalai untuk komposisi baharu.
    • Video: Label lalai untuk fail video yang diimport.
    • Audio: Label lalai untuk fail audio yang diimport.
    • Still: Label lalai untuk Imej still yang diimport.
    • Folder: Label lalai untuk folder baharu dalam panel Projek.
    • Solid: Label lalai untuk lapisan solid baharu.
    • Kamera: Label lalai untuk lapisan kamera baharu.
    • Cahaya: Label lalai untuk lapisan cahaya baharu.
    • Pelarasan: Label lalai untuk lapisan pelarasan baharu.
    • Objek Null: Label lalai untuk objek null baharu.
    • Bentuk: Label lalai untuk lapisan bentuk baharu.
    • Teks: Label lalai untuk lapisan teks baharu.
    • Model 3D: Label lalai untuk lapisan 3D baharu.
    • 3D Lain: Label lalai untuk lapisan berkaitan 3D yang lain.
  • Warna Label: Untuk setiap daripada 16 label yang tersedia:
    • Nama Label: Masukkan nama tersuai untuk label yang akan muncul dalam menu dan sepanjang UI.
    • Warna Label: Pilih warna tersuai untuk label.
Kotak dialog Keutamaan menunjukkan butiran Label untuk dikonfigurasikan termasuk Lalai Label dan Warna Label.
Gunakan bahagian Label dalam kotak dialog Keutamaan untuk mengkonfigurasikan warna label.

Nota

Namakan semula kumpulan label untuk membantu anda mengatur dan mengkategorikan lapisan dan item bahagian filem.Untuk melihat nama label dalam lajur Label, lebarkan lajur melebihi lebar lalai.

  • Untuk menukar warna label untuk satu lapisan, pilih label dalam panel Timeline dan pilih warna baharu.
  • Untuk memilih semua lapisan dengan warna label yang sama, pilih lapisan dengan warna label tersebut dan pilih Edit > Label > Pilih Kumpulan Label.
  • Untuk menukar warna label untuk semua lapisan dengan warna label tersebut, pilih salah satu lapisan yang tergolong dalam kumpulan label, kemudian pilih Edit > Label > Pilih Kumpulan Label.Seterusnya, pilih Edit > Label > [nama warna].
  • Untuk menukar perkaitan lalai warna label dengan jenis sumber, pilih Edit > Keutamaan > Label (Windows) atau After Effects> Tetapan > Label (macOS).
  • Untuk melumpuhkan penggunaan warna label lapisan untuk pemegang lapisan dan laluan gerakan, pilih Edit > Keutamaan > Penampilan (Windows) atau After Effects > Tetapan > Penampilan (macOS), dan nyahpilih Guna Warna Label Untuk Pemegang Lapisan Dan Laluan.
  • Untuk melumpuhkan penggunaan warna label lapisan, item bahagian filem, atau komposisi dalam tab panel yang berkaitan, pilih Edit > Keutamaan > Penampilan (Windows) atau After Effects > Tetapan > Penampilan (macOS), dan nyahpilih Guna Warna Label Untuk Tab Berkaitan.
  • Untuk menetapkan atau menukar warna bingkai kekunci, pilih bingkai kekunci, kemudian pergi ke Edit > Label > Pilih warna daripada senarai.Sebagai alternatif, dalam panel Timeline, klik kanan bingkai kekunci dan pilih Label > Pilih warna daripada senarai.
  • Untuk memilih bingkai kekunci dengan kumpulan label yang sama, pilih bingkai kekunci > Edit > Pilih Kumpulan Label Bingkai Kekunci, atau dalam panel Timeline, klik kanan bingkai kekunci > Pilih Kumpulan Label Bingkai Kekunci.

Keutamaan jenis

Panel Type mengawal tipografi dan keutamaan berkaitan fon.

Menu Fon

Anda boleh menggunakan bahagian ini untuk menetapkan keutamaan untuk saiz fon atau bilangan fon terkini untuk After Effects dipaparkan.

  • Saiz Pratonton: Laraskan saiz pratonton fon dalam menu fon panel Character.
  • Bilangan Fon Terkini untuk Dipaparkan: Tukar bilangan fon terkini untuk dipaparkan di bahagian atas menu.

Kotak Dialog Selesaikan Fon

  • Jangan beri amaran kepada saya tentang fon hilang semasa membuka projek: Sekat kotak dialog amaran fon hilang semasa membuka projek dengan fon hilang.

Keutamaan import

Panel Import mengawal cara bahagian filem dan aset diimport ke dalam After Effects.

Import Lalai

  • Media Tak Tentu NSTC: Pilih timecode drop frame atau non drop frame untuk Media Tak Tentu NTSC, yang digunakan untuk import seperti urutan imej pegun di mana nilai timecode tidak hadir atau tidak diketahui.
    • Gunakan Dropframe: Ini mengandaikan bahagian filem NTSC menggunakan timecode drop frame.
    • Gunakan Non-Dropframe: Ini mengandaikan bahagian filem NTSC menggunakan timecode non drop frame.
  • Tafsir Alpha Tanpa Label Sebagai: Tetapkan kawalan pada cara After Effects patut mengendalikan bahagian filem yang diimport yang mengandungi saluran alpha tetapi tidak mempunyai metadata yang mengenal pasti jenis alpha yang digunakannya.
    • Tanya Pengguna: After Effects bertanya kepada anda setiap kali anda mengimport bahagian filem dengan saluran alpha tanpa label, supaya anda boleh memilih cara untuk mentafsirkannya. 
    • Teka: After Effects cuba menentukan secara automatik sama ada alpha adalah lurus atau pramultiplikasi.Jika ia tidak pasti, ia akan menggesa anda atau membuat tekaan terbaik. 
    • Abaikan Alpha: After Effects mengabaikan saluran alpha dan menganggap bahagian filem sebagai legap sepenuhnya (tiada kelutsinaran). 
    • Lurus (Unmatted): Anggap alpha sebagai lurus, dan kelutsinaran digunakan hanya pada saluran alpha. 
    • Pramultiplikasi (Matted dengan Hitam): Anggap alpha sebagai pramultiplikasi dengan latar belakang hitam. 
    • Pramultiplikasi (Matted dengan Putih): Anggap alpha sebagai pramultiplikasi dengan latar belakang putih. 
  • Seret Import Pelbagai Item Sebagai: Kawal apa yang After Effects cipta apabila anda menyeret pelbagai fail ke dalam komposisi.
    • Bahagian Filem: Cipta lapisan bahagian filem.
    • Komposisi: Cipta komposisi daripada bahagian filem.
    • Komposisi - Kekalkan Saiz Lapisan: Cipta komposisi yang mengekalkan dimensi lapisan.

Tafsiran Bahagian Filem pada Penggantian: Nyatakan semasa menggantikan bahagian filem dalam projek:

  • Set Semula: Set semula semua Tetapan tafsiran kepada lalai untuk bahagian filem baharu.
  • Ingat: Kekalkan kadar bingkai, tafsiran alpha dan tetapan lain daripada bahagian filem yang digantikan.

Bahagian Filem Pegun

  • Gunakan Panjang Komposisi: Lanjutkan imej pegun (JPEG, PNG, TIFF, PSD, dll.) supaya sepadan dengan tempoh penuh komposisi.
  • Gunakan Tempoh Tersuai: Tetapkan imej pegun tempoh tetap yang ditentukan pengguna (dalam bingkai atau masa).

Bahagian Filem Urutan

  • Bingkai Per Saat: Kadar bingkai yang digunakan pada urutan imej yang diimport.
  • Laporkan Bingkai Hilang: Memberi amaran apabila urutan imej mempunyai jurang atau fail hilang.
  • Sahkan Fail Individu: Semak setiap fail dalam urutan. Ia boleh menjadi lebih perlahan, tetapi pengesahan yang lebih teliti.

Rakaman Video

  • Dayakan penyahkodan dipecutan perkakasan: Menggunakan pecutan GPU untuk penyahkodan video H.264 yang lebih pantas (apabila perkakasan menyokongnya).

Pemuatan Semula Automatik Bahagian Filem

Bahagian filem yang telah berubah dimuat semula secara automatik apabila bertukar balik daripada aplikasi lain.Secara lalai, bahagian filem selain daripada urutan imej dimuat semula secara automatik.Anda boleh mengubah tingkah laku ini dengan menggunakan menu lungsur Auto Reload.

  • Semua Jenis Bahagian Filem: Termasuk juga bahagian filem urutan imej.
  • Bahagian Filem Bukan Urutan: Termasuk bahagian filem selain daripada urutan imej.
  • Matikan: Matikan pemuatan semula automatik bahagian filem.

Keutamaan Eksport

Panel Export mengawal baris gilir render dan tingkah laku eksport.

Lalai Eksport

  • Gunakan Nama Fail dan Folder Lalai: Jana secara automatik nama fail output yang munasabah berdasarkan nama komposisi.
  • Pratonton output semasa output baris gilir render: Tunjukkan output komposisi dalam pemapar semasa mengeksport (melalui Mercury Transmit).
  • Mainkan Bunyi Apabila Render Selesai: Mainkan pemberitahuan audio apabila render selesai.
  • Dayakan pengekodan ProRes dipercepatkan perkakasan, jika tersedia: Gunakan pecutan GPU untuk eksport ProRes (apabila perkakasan menyokongnya).Memerlukan mula semula aplikasi apabila diubah.

Output Segmen

  • Segmen Jujukan Pada: Cipta folder baharu secara automatik apabila pengemasan gabung jujukan imej yang melebihi bilangan fail yang ditetapkan. Tetapkan bilangan maksimum fail setiap folder, selepas itu After Effects mencipta subfolder baharu.
  • Segmen Fail Filem Video Sahaja Pada: Bahagikan fail filem video sahaja yang besar secara automatik kepada segmen yang lebih kecil.Tetapkan saiz fail maksimum (dalam MB) untuk setiap segmen filem.

Pemberitahuan Render

  • Dayakan pemberitahuan secara automatik apabila anda menambah komposisi ke Render Queue: Konfigurasikan pemberitahuan render secara automatik berdasarkan tempoh render dan tetapan pemberitahuan Creative Cloud.Apabila didayakan, After Effects menghantar pemberitahuan ke aplikasi komputer meja dan mudah alih Creative Cloud apabila anda menambah komposisi ke Render Queue.

Keutamaan audio

Panel Audio mengawal konfigurasi perkakasan audio dan tetapan main balik.

Perkakasan Audio

  • Kelas Peranti: Pilih jenis antara muka audio atau pemacu yang After Effects harus gunakan:
    • Audio Terbina Dalam
    • Antara Muka Audio Pihak Ketiga
    • Pemacu ASIO (Windows)
    • Peranti Core Audio (macOS)
  • Input Lalai: Peranti input untuk rakaman audio.
  • Output Lalai: Peranti output untuk memainkan semula audio.
  • Saiz Penimbal I/O: Laraskan saiz penimbal audio untuk mencapai keseimbangan antara latensi dan kestabilan. Pilih nilai terendah yang mengelakkan gangguan audio.Tetapan optimum bergantung pada kelajuan sistem anda, jadi eksperimen mungkin diperlukan.
  • Kadar Sampel: Pilih kadar sampel audio (44.1 kHz, 48 kHz, 96 kHz, dll.) untuk perkakasan audio. Layari beberapa kadar biasa untuk medium output yang berbeza dalam Bantuan Adobe Audition.

Pemetaan Saluran Output

Petakan output stereo After Effects kepada saluran perkakasan tertentu:

  • Saluran Kiri: Tetapkan saluran output perkakasan untuk audio kiri.
  • Saluran Kanan: Tetapkan saluran output perkakasan untuk audio kanan.

Eksport

  • Tempoh Blok Audio: Audio juga dirender dalam segmen, dengan panjang yang ditetapkan oleh nilai Tempoh Blok Audio. Tetapkan panjang serpihan audio yang diproses semasa main balik dan pengemasan gabung. Nilai yang lebih kecil meningkatkan responsiviti tetapi mengurangkan kecekapan, manakala nilai yang lebih besar meningkatkan kecekapan tetapi mengurangkan responsiviti.

Keutamaan Cakera

Panel Cakera menguruskan cache cakera, cache media dan tetapan pangkalan data.

Cache cakera

  • Dayakan Cache Cakera: Cache cakera didayakan secara lalai.Anda boleh dayakan atau lumpuhkan caching cakera dan juga pilih folder untuk mengandungi cache anda. Jika didayakan, ia membenarkan After Effects untuk cache bingkai yang dirender ke cakera untuk main balik yang lebih pantas.
  • Saiz Cache Cakera Maksimum: Tetapkan ruang maksimum yang diperuntukkan untuk cache cakera.
    • Pilih Folder: Pilih tempat fail cache cakera disimpan.
    • Kosongkan Cache Cakera: Kosongkan semua fail cache cakera secara manual.
  • Dayakan Pratonton daripada Cache Cakera: Benarkan pratonton RAM untuk dimainkan terus daripada cache cakera apabila RAM penuh.
  • Dayakan Bingkai Termampat (Tanpa Kehilangan): Gunakan pemampatan tanpa kehilangan untuk mengurangkan saiz cache cakera. Dayakannya untuk pratonton segmen yang lebih panjang pada garis masa anda sambil menggunakan ruang cakera yang jauh lebih sedikit, tanpa menjejaskan kualiti visual.

Cache Media Terselaras

Pilih folder atau tukar lokasi pangkalan data cache media atau cache media itu sendiri.

  • Pangkalan Data: Pilih tempat After Effects menyimpan entri indeks untuk media conformed, membenarkan After Effects mencari dan menguruskan data audio dan video yang di-cache dengan cepat.
  • Cache: Pilih tempat fail cache media yang diimport disimpan (digunakan oleh Adobe Media Encoder dan Premiere).
  • Bersihkan Pangkalan Data & Cache: Alih keluar fail media yang disesuaikan dan diindeks daripada cache dan padamkan entri yang sepadan daripada pangkalan data. Proses ini hanya mempengaruhi fail yang dipautkan kepada bahagian filem yang fail sumber asal tidak lagi tersedia.

Metadata XMP

  • Tulis ID XMP ke Fail semasa Import: Menulis ID XMP ke fail yang diimport dan membenamkan pengecam unik dalam metadata bahagian filem yang diimport. Ini meningkatkan perkongsian dan penggunaan semula fail cache media dan pratonton.
  • Cipta Penanda Lapisan daripada Metadata XMP Bahagian Filem: Apabila anda mencipta lapisan daripada item bahagian filem yang mengandungi metadata XMP, After Effects secara automatik menukar metadata tersebut kepada penanda lapisan.

Keutamaan Memori & CPU

Panel keutamaan Memory & CPU mengawal peruntukan memori dan pengemasan gabung berbilang bingkai. Opsyen dalam panel ini membolehkan anda menetapkan keutamaan memori dan menentukan bagaimana After Effects memperuntukkan dan menggunakan memori dan CPU.

Memori

  • RAM yang ditempah untuk aplikasi lain: Tingkatkan atau kurangkan nilai untuk menentukan berapa banyak RAM yang tersedia yang boleh digunakan oleh After Effects dan berapa banyak untuk aplikasi yang anda jalankan di latar belakang.
  • RAM yang tersedia untuk: Memaparkan berapa banyak RAM yang tersedia untuk After Effects dan aplikasi Creative Cloud yang lain.
  • Tunjukkan Butiran Penggunaan Memori: Lancarkan kotak dialog Butiran Memori, yang memaparkan maklumat peruntukan memori terperinci yang menunjukkan bagaimana memori diedarkan.
  • Maklumat GPU: Buka kotak dialog yang memaparkan keupayaan GPU, versi pemacu dan ciri OpenGL yang disokong.

CPU

  • Dayakan Pengemasan Gabung Berbilang Bingkai: Pengemasan Gabung Berbilang Bingkai membolehkan After Effects mengemaskini gabung berbilang bingkai pada masa yang sama semasa pratonton dan eksport baris gilir pengemasan gabung.Tetapan ini juga terpakai apabila komposisi After Effects dirender daripada Media Encoder dan Premiere.
  • % CPU yang ditempah untuk aplikasi lain: Pilih untuk menetapkan had berapa banyak kuasa CPU yang ditempah supaya aplikasi lain, selain After Effects, masih boleh digunakan.

Keutamaan Video

Panel Video mengawal tetapan Mercury Transmit (output video ke monitor luaran).

Opsyen Video

  • Dayakan Pratonton Julat Paparan Lanjutan / Julat Dinamik Tinggi (apabila tersedia): Benarkan tontonan kandungan HDR pada paparan yang serasi.

Mercury Transmit

Laraskan konfigurasi untuk menghantar video ke paparan luaran, monitor penyiaran atau peranti tangkap. 

  • Dayakan Mercury Transmit: Mengaktifkan output video ke peranti luaran, dan anda boleh togol pratonton video dengan Mercury Transmit. Gunakan / pada pad kekunci berangka untuk togol opsyen ini. Pada macOS tanpa pad numerik, gunakan Control + Shift + / pada papan kekunci utama.
  • Lumpuhkan output video apabila di latar belakang: Pilih opsyen ini untuk menghalang penghantaran frame video ke monitor luaran apabila After Effects bukan app latar hadapan.

Keutamaan 3D

Panel 3D mengawal gelagat alat kamera 3D dan cache model 3D.

Navigasi Kamera

Opsyen di bawah Navigasi Kamera membolehkan anda menetapkan keutamaan untuk menggunakan papan kekunci dan tetikus bagi navigasi mudah semasa bekerja pada elemen 3D.

  • Gelagat kunci 1,2,3, dan 4,5,6:
    • Navigasi Kamera dan Gizmo Ubah: Gunakan kunci nombor 1-6 untuk bertukar antara pandangan kamera dan navigasi ruang 3D menggunakan Gizmo.
    • Pergi ke Penanda: Gunakan kunci nombor 1-9 untuk mencipta atau navigasi penanda lapisan.
Nota

Apabila override aktif, kefungsian penanda dipindahkan ke Shift+kunci Nombor.

  • Gelagat Option-drag dalam Komposisi 3D:
    • Aktifkan Navigasi Kamera: Tetapkan Alt/Option + seret untuk navigasi kamera 3D.
    • Duplikasi Lapisan: Tetapkan Alt/Option + seret untuk menduplikasi lapisan seperti biasa.
Nota

Apabila override aktif, gelagat alternatif mesti diakses secara berbeza.

  • Titik manipulasi kamera: Pilih antara Tiada, Penunjuk, dan Penunjuk berarah.

Navigasi Kamera - Dolly

  • Gelagat roda skrol tetikus: Pilih antara Besarkan komposisi, Dolly kamera, dan Terbalik dolly kamera.
  • Arah seret:
    • Normal: Seret mengalihkan kamera.
    • Terbalik: Seret mengalihkan pemandangan, dan kamera bergerak ke arah sebaliknya.

Cache 3D

Kosongkan Cache 3D: Padamkan dan kosongkan data cache untuk model 3D yang diimport (OBJ, C4D, dll.) untuk membebaskan ruang cakera.

Keutamaan Skrip & Ekspresi

Panel Skrip & Ungkapan mengawal penampilan editor ungkapan dan keselamatan skrip.

Skrip Aplikasi

  • Benarkan Skrip Menulis Fail dan Mengakses Rangkaian: Membolehkan skrip melakukan operasi fail dan akses rangkaian. Lumpuhkan untuk keselamatan dalam persekitaran yang tidak dipercayai.
  • Dayakan Penyahpepijat JavaScript: Membenarkan penyahpepijatan skrip ExtendScript (.jsx).
  • Amaran pengguna Semasa Melaksanakan Fail: Dayakan After Effects untuk memberi amaran kepada anda apabila anda menggunakan pilihan Jalankan Fail Skrip di bawah menu Fail untuk menjalankan fail skrip.
  • Tunjukkan Dialog Kemajuan Skrip: Dayakan dialog kemajuan modal yang memaparkan bar kemajuan yang menunjukkan masa berlalu semasa sejak pelaksanaan skrip bermula. 

Ungkapan

  • Cambuk Pilih Ungkapan Menulis Bahasa Inggeris Padat: Setelah didayakan menentukan format ungkapan yang dicipta oleh cambuk pilih.
  • Tunjukkan Banner Amaran Apabila Projek Mengandungi Ralat Ungkapan: Apabila ungkapan gagal dinilai, ralat ungkapan muncul dalam banner amaran di bahagian bawah panel Komposisi dan Lapisan.Apabila pilihan ini dilumpuhkan, banner amaran kekal tersembunyi walaupun ralat ungkapan baharu berlaku.

Editor Ungkapan

  • Saiz Fon: Tetapkan saiz teks dalam editor ungkapan antara 8-24 poin.
  • Sorotan Sintaks: Dayakan pengekodan warna berdasarkan sintaks (kata kunci, rentetan, dll.).
  • Tunjukkan Nombor Baris: Paparkan nombor baris dalam margin kiri.
  • Tunjukkan Panduan Inden: Tunjukkan garis menegak yang menunjukkan tahap indentasi.
  • Tonjolkan Pendakap Sepadan: Menonjolkan pendakap/kurungan siku/kurungan bulat yang sepadan apabila kursor bersebelahan dengannya.
  • Masukkan Pendakap Automatik: Tambah pendakap penutup, kurungan dan kurungan bulat secara automatik.
  • Auto Inden Pendakap: Inden kod secara automatik selepas membuka pendakap.
  • Lipatan: Kawal sama ada blok kod skrip boleh diruntuhkan atau dikembangkan dalam editor untuk navigasi yang lebih mudah.  
  • Balutan Perkataan: Lumpuhkan balutan perkataan, balut baris pada sempadan perkataan, atau balut baris pada mana-mana sempadan aksara.
  • Guna Tab: Gunakan aksara tab dan bukannya ruang untuk indentasi.
  • Lebar Tab: Nyatakan bilangan ruang setiap tab atau aras indentasi, antara 2 dan 8 ruang.
  • Backspace Menyahinden: Tetapkan sama ada menekan Backspace pada baris kosong membuang satu Rata indentasi.
  • Ralat Sebaris: Paparkan penunjuk ralat terus dalam editor ungkapan.
  • Auto Lengkap: Tunjukkan cadangan semasa menaip nama sifat dan kaedah.

Tema

  • Tema: Pilih daripada tema warna yang telah ditetapkan untuk editor ungkapan.
  • Penyesuaian Warna: Apabila menggunakan tema tersuai, tetapkan warna untuk:
    • Teks Lalai
    • Latar belakang
    • Nombor Baris
    • Kata Kunci (if, for, while, dll.)
    • Pengecam (nama pemboleh ubah)
    • Ulasan
    • Nombor
    • Rentetan
    • Operator
    • Panduan Inden
    • Pendakap Baik
    • Pendakap Buruk
    • Pilihan

Sumber berkaitan

Berbual dengan kami

Jika anda mempunyai soalan tentang After Effects, hubungi kami dalam komuniti After Effects kami. Kami berbesar hati untuk membantu.