Update voor Illustrator CC beschikbaar

Zie voor meer informatie het Overzicht van nieuwe functies.

Afbeeldingen in penselen

A. Penseelstreek B. Stuk koraal C. Stuk koraal toegepast op definitie van het penseel D. Voltooide illustratie

Er kunnen nu afbeeldingen worden opgenomen in de definitie van penselen. U kunt rasterafbeeldingen opnemen in kunstpenselen, patroonpenselen en verstrooiingspenselen. Het gedrag van de penselen is vergelijkbaar met andere penselen, u kunt ze dus omvormen of wijzigen. Maak snel en gemakkelijk naadloze en natuurlijk ogende ontwerpen.

Bekijk de volgende video om te zien hoe u deze functie gebruikt: Afbeeldingen in penselen gebruiken.

Raadpleeg Afbeeldingen in penselen voor meer informatie.

Verbeteringen voor touch-apparaten

Gereedschap Tekst aanpassen

Tekst die normaal wordt weergegeven (links) en tekst waarin ieder teken afzonderlijk wordt behandeld om de boodschap te benadrukken (rechts)
A. Normaal opgemaakte tekst (links) B. Tekst waarin elk teken afzonderlijk is opgemaakt om de boodschap te benadrukken

Met het Gereedschap Tekst aanpassen kunt u creatief aan de slag met tekst. U kunt sprekende boodschappen maken die mooi zijn vormgegeven. Elk teken van een tekst is bewerkbaar alsof elk teken een afzonderlijk object is. Kies in een woord of zin een bepaalde letter uit en probeer allerlei bewerkingen, zoals verplaatsen, schalen of roteren. U doet dit in een handomdraai dankzij de verbeterde gebruiksvriendelijkheid (bijvoorbeeld grotere handgrepen) en ondersteuning voor verschillende touch-apparaten (stylus of touchscreen). Als u niet beschikt over een apparaat met touch-bediening, gebruikt u de muis om dezelfde handelingen uit te voeren.

Bekijk de volgende video om te zien hoe u deze functie gebruikt: Tekst retoucheren.

Raadpleeg voor meer informatie Touchgereedschappen en -verbeteringen.

Gereedschap Vrije transformatie voor illustraties

Uw illustratie (links) kan worden getransformeerd (geschaald, geroteerd, enzovoort), zodat deze eruitziet als de tag waarop deze is geplaatst (rechts)

Transformeer uw illustraties met het verbeterde gereedschap Vrije transformatie (sneltoets: E). In het gereedschap ziet u een widget met de handelingen die op het geselecteerde object kunnen worden uitgevoerd. Selecteer een handeling en wijzig uw illustratie met een apparaat met touchscreen of een stylus. Als u niet beschikt over een dergelijk apparaat, gebruikt u de muis om dezelfde resultaten te bereiken.

In de afbeelding hierboven is de illustratie gewijzigd op een touch-apparaat. De illustratie is geschaald en er is een handeling voor het vervormen van het perspectief gebruikt, zodat het net lijkt alsof de tag vanuit een hoek wordt weergegeven.

Bekijk de volgende video om te zien hoe u deze functie gebruikt: Vrije transformatie.

Raadpleeg Touchgereedschappen en -verbeteringen voor meer informatie.

Ondersteuning voor door het besturingssysteem ondersteunde bewegingen

Naast nieuwe en verbeterde functies waarmee u Illustrator intuïtiever en gemakkelijker kunt gebruiken, worden bepaalde handelingen nu ondersteund op touch-apparaten. U kunt bijvoorbeeld met een knijpbeweging in- en uitzoomen.

Raadpleeg Touchgereedschappen en -verbeteringen voor meer informatie

.

Automatisch hoeken genereren

Er is een stikselpatroon gebruikt voor de omtrek van illustraties (links). De hoeken worden automatisch gegenereerd in het dialoogvenster Opties voor patroonpenseel (rechts).

Het maken van een patroonpenseel is nu een eenvoudige en automatische taak, waarvoor geen nauwgezette aanpassingen nodig zijn om de juiste aspecten van het penseel te verkrijgen (bijvoorbeeld hoektegels). Het genereren van de beste hoektegels, met name wanneer u werkt met scherpe hoeken en vormen, is nu een volledig automatisch proces. Wat in eerdere versies een tijdrovend en lastig proces was, wordt nu door Illustrator in een mum van tijd gedaan. Er worden automatisch hoeken gemaakt die precies passen bij de rest van het streek.

Bekijk de volgende video om te zien hoe u deze functie gebruikt: Automatisch hoeken genereren.

Raadpleeg Automatisch hoeken genereren voor meer informatie.

Meerdere bestanden plaatsen

Met de nieuwe functie voor het plaatsen van meerdere bestanden kunt u meerdere bestanden tegelijk importeren in Illustrator. Definieer de exacte locatie waar de bestanden moeten worden geplaatst. U hebt ook volledige controle over de schaal waarop bestanden worden geplaatst. Bekijk een voorbeeldweergave van het element dat u importeert in uw Illustrator-lay-out. Dit kan zelfs terwijl u het bestand nog aan het plaatsen bent.

Raadpleeg Meerdere bestanden plaatsen voor meer informatie.

Instellingen in de cloud

Synchroniseer uw instellingen en werkruimte van Illustrator, waaronder voorkeuren, voorinstellingen, penselen en bibliotheken, met Creative Cloud. Op deze manier hebt u ze altijd binnen handbereik. Als u bijvoorbeeld naar een andere locatie gaat of een andere computer gebruikt, hoeft u uw instellingen alleen maar te synchroniseren met de nieuwe locatie of computer. Zo kunt u naadloos in dezelfde Illustrator-omgeving blijven werken.

Raadpleeg Instellingen synchroniseren met Adobe Creative Cloud voor meer informatie.

Delen op Behance

Behance is een online platform waarop u uw creatieve werk kunt laten zien. U kunt uw werk op Behance bijwerken en het op een efficiënte manier aan veel mensen laten zien. U kunt ervoor kiezen om feedback over uw illustraties te vragen aan een selecte groep mensen of aan iedereen met een Behance-account.

Met Illustrator CC kunt u uw werk rechtstreeks naar Behance uploaden (Bestand > Delen op Behance). Nadat u een paar gegevens over uw werk hebt ingevoerd, wordt het toegevoegd als een Work in progress op Behance.

Zie voor meer informatie hoe u kunt Delen op Behance.

Het deelvenster Kuler

Waar u ook bent, met de Adobe Kuler iPhone-app kunt altijd thema's vastleggen.U kunt ook thema's maken op de Kuler-website. Zodra het thema beschikbaar is voor uw Kuler-account dat met Creative Cloud is gekoppeld, kunt u uw thema's synchroniseren met het nieuwe deelvenster Kuler in Illustrator. U kunt de thema's onmiddellijk in Illustrator gebruiken of ze toevoegen aan het deelvenster Stalen om ze te wijzigen en verder te verwerken.

Belangrijk: Het deelvenster Kuler is niet beschikbaar in de Franse versie van Illustrator.

Raadpleeg Het deelvenster Kuler voor meer informatie.

CSS-code genereren en isoleren

Ontwerp de elegantste HTML-lay-outs en leg de opmaak, positionering en vormgeving van objecten vast in de lay-out met gebruik van nauwkeurige CSS die geschikt is voor meerdere browsers. Bespaar tijd bij het repliceren van de stijl en vormgeving van een in Illustrator gemaakte lay-out door de CSS-code voor een geselecteerd object of de volledige pagina te kopiëren of te exporteren.

Zie voor meer informatie hoe u CSS kunt genereren en isoleren in een lay-out die is ontworpen in Illustrator.

SVG-afbeeldingsstijlen in CSS exporteren

Profiteer van twee verbeteringen in de workflow om uw illustraties als SVG-bestand op te slaan. U kunt alle CSS-stijlen nu met de bijbehorende namen exporteren. Zo zijn ze beter terug te vinden en kunt u ze gemakkelijker opnieuw gebruiken. Ook kunt u er nu voor kiezen om alle CSS-stijlen in het illustratiebestand te exporteren, en niet alleen de stijlen die in de illustratie worden gebruikt.

Raadpleeg voor meer informatie SVG-afbeeldingsstijlen in CSS exporteren.

Verbetering: witte overdruk

Vermijd de problemen die worden veroorzaakt wanneer Illustrator-illustraties witte objecten met een onbedoelde overdruk bevatten. Vermijd tijdverlies doordat het probleem pas tijdens de productie wordt ontdekt en alles opnieuw moet worden gedrukt. U kunt nu eenvoudigweg een instelling inschakelen in het dialoogvenster Documentinstellingen of Afdrukken. Bij het uitvoeren en maken van afdrukken hoeft u niet langer te controleren op witte overdruk in illustraties en bent u ook geen tijd meer kwijt aan de correctie hiervan.

Bekijk de volgende video om te zien hoe u deze functie gebruikt: Witte overdruk.

Raadpleeg Witte overdruk voor meer informatie.

Ondersteuning voor Indische talen

Ontdek de nieuwe ondersteuning voor Indische talen. De nieuwe single-line en every-line composers voor talen uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië bieden ondersteuning voor verschillende Indische talen, waaronder:

• Bengali
  • Gujarati
  • Hindi
  • Kannada
  • Malayalam
  • Marathi
  • Oriya
  • Punjabi
  • Tamil
  • Telugu

Raadpleeg Ondersteuning voor Indische talen dankzij nieuwe composers voor meer informatie.

Verbetering: kleuren en stalen zoeken

Kleurkiezer

Het dialoogvenster Kleurkiezer (dubbelklik op de knop Vullen in de werkbalk) heeft nu een zoekwidget in het dialoogvenster Kleurstalen. Als u klikt op Kleurstalen, verschijnt er een zoekbalk onder de vooraf gedefinieerde lijst met kleurstalen. Typ de naam van een kleur of een CMYK-waarde. Als u ‘blauw’ typt, worden alle kleurstalen weergegeven die het woord blauw bevatten. Als u Y=10 typt, worden alle kleurstalen weergegeven die een gele kleur hebben met een waarde van 10 in de CMYK-schaal. De zoekwidget is standaard ingeschakeld.

Stalen

De zoekoptie (deelvenster Stalen > keuzemenu > Zoekveld weergeven) in het deelvenster Stalen is verbeterd. U kunt een naam van een kleur opgeven, of de CMYK-kleurencombinatie invoeren om te kijken of een dergelijke kleurencombinatie bestaat. Zoals in eerdere versies, wordt de kleur niet automatisch aangevuld in het veld. De tekens die u typt, worden niet meer automatisch vervangen door de kleur die er het meest op lijkt.

Het veld Zoeken is niet standaard ingeschakeld, u dient dit eenmalig in te schakelen via het keuzemenu.

Bekijk de volgende video om te zien hoe u deze functie gebruikt: Kleuren snel zoeken en gebruiken in het dialoogvenster Kleurkiezer en het deelvenster Stalen.

Verbetering: lettertypen zoeken

Vind de lettertypen die u nodig hebt voor uw Illustrator-document sneller in het deelvenster Tekst. Met de nieuwe zoekbalk in het deelvenster Tekst kunt u zoeken naar een lettertype en naar alle stijlen die voor dat lettertype beschikbaar zijn.

Lettertypen zoeken

Er is een nieuwe optie Volledige lettertypenaam zoeken toegevoegd. Wanneer u de eerste letters van de naam van het lettertype invoert, wordt een relevante lijst met lettertypen weergegeven die tijdens het typen automatisch wordt vernieuwd. Deze functie is toegevoegd aan de vervolgkeuzelijst met lettertypen in het deelvenster Teken, aan het regelpaneel of het deelvenster Teken dat wordt geopend via het regelpaneel.

Lettertypen groeperen

Wanneer u klikt op de pijl voor de vervolgkeuzelijst en de deelvensters met betrekking tot lettertypen doorloopt, ziet u links naast de lettertypefamilies een driehoekje. Klik op het driehoekje om de lettertypenaam uit te vouwen en alle stijlreeksen voor het desbetreffende lettertype weer te geven. Als u bijvoorbeeld klikt op het driehoekje links van het lettertype Calibri, bevat de uitgevouwen lijst de opties Normaal, Cursief, Vet, en Vet en cursief.

Voor meer informatie over de zoekbalk in het deelvenster Tekst bekijkt u de video over het zoeken naar lettertypen.

Verbetering: voorvertoningsdeelvenster voor kleurscheidingen

Het dialoogvenster Voorvertoning scheidingen waarin alle steunkleuren worden weergegeven die beschikbaar zijn in de staal (links), en waarin alleen de kleuren worden weergegeven die in de illustratie worden gebruikt (rechts)

In het deelvenster Voorvertoning scheidingen worden proces- en steunkleuren weergegeven. Alle steunkleuren die in de stalen beschikbaar zijn, worden weergegeven in de lijst. In deze versie van Illustrator is een optie toegevoegd om de steunkleuren weer te geven die in de illustratie worden gebruikt. Als u in het deelvenster Voorvertoning scheidingen de nieuwe optie Alleen gebruikte steunkleuren tonen selecteert, worden alle steunkleuren die niet in de illustratie worden gebruikt verwijderd uit de lijst.

Verbetering: hulplijnen

In Illustrator CC zijn de hulplijnen verbeterd:

1. Als u dubbelklikt op een liniaal (Ctrl/Cmd + R), wordt een hulplijn op die specifieke locatie op de liniaal gemaakt.
  2. Als u Shift ingedrukt houdt en op een specifieke locatie op een liniaal dubbelklikt, wordt de op dat punt gemaakte hulplijn automatisch uitgelijnd op de dichtstbijzijnde markering op de liniaal.
  3. U kunt horizontale en verticale hulplijnen maken in één handeling. Hieronder wordt beschreven hoe u dat doet:
    1. Klik in de linkerbovenhoek van het Illustrator-venster op het snijpunt van de linialen, druk op Ctrl (of Cmd op een Mac) en sleep de muisaanwijzer naar een willekeurige locatie in het Illustrator-venster.
    2. De muisaanwijzer verandert in een dradenkruis om aan te geven waar een horizontale en verticale hulplijn kan worden gemaakt.
    3. Laat de muisaanwijzer los om de hulplijnen te maken.

Verbetering: gebruik van het perspectiefraster

U kunt het Perspectiefraster nu gemakkelijker sluiten als u het niet meer nodig hebt. Het Perspectiefraster verbergen:

• Selecteer Perspectiefraster of Perspectiefselectie en druk op de toets Esc wanneer het perspectiefraster zichtbaar is.

Verbetering: bijgewerkt dialoogvenster Bestand (alleen Windows)

Alle dialoogvensters waarmee u bestanden opent, selecteert en met bestanden werkt, maken nu gebruik van het nieuwe dialoogvenster Vensters. Voorbeelden zijn de dialoogvensters Openen, Opslaan, Opslaan als, Plaatsen en Exporteren.

Tot de voordelen van het gebruik van het nieuwe dialoogvenster behoren:

• Favorieten: u kunt mappen toewijzen die u vaak als favoriete mappen gebruikt en deze handig gebruiken zodra een bestandsdialoogvenster wordt geopend. U kunt bijvoorbeeld de snelkoppeling naar Creatieve Cloud-bestanden gebruiken, waarmee u snel en eenvoudig toegang krijgt tot alle illustratiebestanden of ander verwant materiaal dat u in de cloud hebt opgeslagen.
  • Voorvertoningen: in het deelvenster Voorvertoning wordt automatisch een voorvertoning van een geselecteerd bestand weergegeven.

Ondersteuning voor AutoCAD-bibliotheken

Illustrator CS6 ondersteunt het openen en exporteren van de volgende AutoCAD-bestandsindelingen:

• er21 (in AutoCAD 2007, 2008 en 2009)
  • er24 (in AutoCAD 2010, 2011 en 2012)

Illustrator CS6 ondersteunt echter geen eigenschappen die zijn toegevoegd in de volgende versies:

• AutoCAD 2007, 2008 en 2009 (er21-bestandsindeling)
  • AutoCAD 2010, 2011 en 2012 (er24-bestandsindeling)

De AutoCAD-eigenschappen die tot Illustrator CS6 werden ondersteund, blijven beschikbaar. Ook:

• U kunt schaling toepassen op objecten op verborgen lagen.
  • Er is scriptondersteuning toegevoegd voor het openen en exporteren van de bestandsindelingen er21 (in AutoCAD 2007, 2008 en 2009) en er24 (in AutoCAD 2010, 2011 en 2012).

Pakket maken van bestanden

U kunt alle gebruikte bestanden, inclusief gekoppelde afbeeldingen en lettertypen, in één map verzamelen voor een snelle overdracht. Kies Bestand > Pakket maken om alle elementen op één locatie te verzamelen. Zie Pakket maken van bestanden.

Het insluiten van afbeeldingen ongedaan maken

Ingesloten afbeeldingen vervangen door koppelingen naar de bijbehorende geëxtraheerde PSD- of TIFF-bestanden. Selecteer een ingesloten afbeelding en kies Insluiten ongedaan maken in het deelvenster Koppelingen of klik op Insluiten ongedaan maken in het deelvenster Beheer. Zie Het insluiten van afbeeldingen ongedaan maken.

Verbeteringen in het deelvenster Koppelingen

Aanvullende informatie over geplaatste illustraties rechtstreeks in het deelvenster Koppelingen weergeven en traceren. Zie Informatie over koppelingen