Viktig information för alla plattformer

• Filsökvägarna som anges här är standardinställningar. Vissa av filerna kan, beroende på inställningarna i Lightroom, ändras till en anpassad sökväg.
  • Byt namn på filer medan du felsöker, om det är möjligt, istället för att ta bort dem.
  • Säkerhetskopiera om möjligt kataloger på en annan hårddisk eller volym än disken där katalogen finns. Mer information om säkerhetskopiering i Lightroom finns i Säkerhetskopiera en katalog i Hjälp om Lightroom och titta på självstudievideon Säkerhetskopiera katalogen på Adobe TV.

Filsökvägar i Mac OS X

• Programfilen för Lightroom heter Adobe Photoshop Lightroom 4.app och finns i mappen //Applications/.
  • Inställningsfilen är com.adobe.Lightroom4.plist och finns i //Users/[användarnamn]/Library/Preferences/.
  • Följande filer finns i mappen //Users/[användarnamn]/Pictures/Lightroom/:
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat: databasfilen för Lightroom
    • Lightroom 4 Catalog Previews.lrdata: innehåller förhandsvisningsinformation om dina bilder
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat.lock: förhindrar att katalogen skrivs över medan den används
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat-journal: fil för återställning efter krasch
  • Säkerhetskopieringar av kataloger sparas till //Users/[användarnamn]/Pictures/Lightroom/[katalognamn]/Backups/.
  • Sparade och importerade förinställningar och mallar har filnamn som slutar på .lrtemplate och finns i mappen //Users/[användarnamn]/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/.
  • Registreringsinformation (serienummer) finns i //Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Lightroom 4.0 Registration.

Obs! I Mac OS X 10.7 är som standard biblioteksmappen (//User/Library/) dold. Om du behöver komma åt filer i den vid felsökning av Adobe-program går du till Åtkomst till dolda filer i biblioteksmappar.

Filsökvägar i Windows

• Lightroom-programmet kallas Lightroom.exe och finns i mappen C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4\.
  • Inställningsfilen kallas Lightroom 4 Preferences.agprefs och finns i C:\Users\[användarnamn]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\.
  • Mappen C:\Users\[användarnamn]\Pictures\Lightroom\ innehåller:
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat: databasfilen för Lightroom
    • Mappen Lightroom 4 Catalog Previews.lrdata: innehåller ytterligare mappar för förhandsvisningsfiler och data
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat.lock: förhindrar att katalogen skrivs över medan den används
    • Lightroom 4 Catalog.lrgat-journal: fil för återställning efter krasch
  • Säkerhetskopieringar av kataloger sparas till C:\Users\[användarnamn]\Pictures\Lightroom\Backups\.
  • Sparade och importerade förinställningar och mallar har filnamn som slutar på .lrtemplate och finns i mappen C:\Users\[användarnamn]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\.
  • Registreringsinformation (serienummer) finns i filen C:\ProgramData\Adobe\Lightroom\Lightroom 4.0 Registration.lrreg. Lightroom 4 läser av registreringsposterna för Lightroom 3.0, 2.0 eller 1.0 när serienumren valideras för uppgradering. Om du installerar en uppgraderingsversion av Lightroom 4 och inga filer hittas, varken för Lightroom 3.0, 2.0 eller 1.0, uppmanas du att ange serienumren för de tidigare versionerna.
Obs! Vissa filer och mappar ovan kan vara dolda. För att få tillgång till dessa går du till Visa dolda filer, mappar och filnamnstillägg.