Ontdek hoe u minder tijd en moeite kwijt bent aan bewerking door Dreamweaver-webpagina's te koppelen aan een algemene, externe CSS-stijlpagina.

Als u een externe CSS-stijlpagina bewerkt, worden alle aan die CSS-stijlpagina gekoppelde documenten bijgewerkt om deze bewerkingen door te voeren. U kunt de in een document aangetroffen CSS-stijlen exporteren om zo een nieuwe CSS-stijlpagina te maken en deze te koppelen aan een externe stijlpagina door de hier gevonden stijlen toe te passen.

U kunt aan uw pagina's elke stijlpagina koppelen, die u maakt of kopieert naar uw site. Daarnaast wordt Dreamweaver geleverd met kant-en-klare stijlpagina's die automatisch naar uw site kunnen worden verplaatst en kunnen worden gekoppeld aan uw pagina's.

1. Open CSS ontwerpen op een van de volgende manieren:

• Selecteer Venster > CSS ontwerpen.
    • Druk op Shift + F11.
  2. In CSS ontwerpen klikt u op het pictogram + naast Bronnen en selecteert u Bestaand CSS-bestand koppelen.

Bestaand CSS-bestand koppelen
    Bestaand CSS-bestand koppelen

3. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Klik op Bladeren om naar een externe CSS-stijlpagina te bladeren.

• Typ het pad naar de stijlpagina in het vak Bestand/URL.

4. Selecteer voor Toevoegen als een van de volgende opties:
    • Selecteer Koppelen als u een koppeling wilt maken tussen het huidige document en een externe stijlpagina. Hierdoor maakt u een koppelingslabel href in de HTML-code en brengt u een verwijzing aan naar de URL waar zich de gepubliceerde stijlpagina bevindt. Deze methode wordt ondersteund door zowel Microsoft Internet Explorer als Netscape Navigator.

• U kunt een koppelingslabel niet gebruiken voor het toevoegen van een verwijzing van de ene externe stijlpagina naar de andere. Als u stijlpagina's wilt nesten, moet u een importinstructie gebruiken. De meeste browsers herkennen tevens een importinstructie binnen een pagina (i.p.v. gewoon binnen stijlpagina's). Er zijn subtiele verschillen in de manier waarop conflicterende eigenschappen worden opgelost wanneer er overlappende regels bestaan binnen externe stijlpagina's die zijn gekoppeld, in vergelijking met die welke naar een pagina zijn geïmporteerd. Selecteer Importeren als u een externe stijlpagina wilt importeren in plaats van ernaar te koppelen.

5. Geef in het pop-upmenu Media het doelmedium voor de stijlpagina op.

Zie de website van het World Wide Web Consortium op www.w3.org/TR/CSS21/media.html voor meer informatie over media-afhankelijke stijlpagina's.

6. Klik op de knop Voorvertoning om te controleren of de stijlpagina de gewenste stijlen toepast op de huidige pagina.

Als de toegepaste stijlen niet de stijlen zijn die u verwacht, klikt u op Annuleren om de stijlpagina te verwijderen. De pagina keert dan terug naar het vorige uiterlijk.

7. Klik op OK.