Adobe Portable Document Format (PDF) is een veelzijdige bestandsindeling die zowel vector- als bitmapgegevens ondersteunt. U kunt illustraties van PDF-bestanden naar Illustrator halen met behulp van de opdracht Openen, de opdracht Plaatsen, de opdracht Plakken en de functie slepen en neerzetten.

• Vanaf de Illustrator CC-versie van maart 2018 (versie 22.1) gebruikt u de opdracht Openen om een PDF-bestand te importeren in Illustrator. Geef in het dialoogvenster Importopties PDF op of u één pagina, een paginabereik of alle pagina's van het PDF-bestand wilt openen als gekoppelde of ingesloten pagina's in het Illustrator-document.
  • Gebruik de opdracht Plaatsen waarbij de optie Koppelen is ingeschakeld, als u een PDF-bestand (of één pagina van het PDF-bestand als het document meerdere pagina's heeft) als enkelvoudige afbeelding wilt importeren. U kunt een gekoppelde afbeelding wijzigen met behulp van transformatietools, maar u kunt geen afzonderlijke componenten selecteren en bewerken.
  • Gebruik de opdracht Plaatsen en schakel de optie Koppelen uit om de inhoud van een PDF-bestand te bewerken. Illustrator herkent de afzonderlijke componenten in de PDF-illustratie en u kunt elke component als een afzonderlijk object bewerken.
  • Gebruik de opdracht Plakken of de functie slepen en neerzetten om geselecteerde componenten uit een PDF-bestand te importeren, inclusief vectorobjecten, bitmapafbeeldingen en tekst.

Opmerking: Als u kleurbeheer toepast op illustraties in een document, maken ingesloten PDF-afbeeldingen deel uit van het document. Het kleurbeheer voor dergelijke afbeeldingen vindt dan ook pas plaats wanneer het document naar een afdrukapparaat wordt gestuurd. Op gekoppelde PDF-afbeeldingen wordt echter geen kleurbeheer toegepast, ook niet als kleurbeheer voor de rest van het document wel is ingeschakeld.

Een Adobe PDF-bestand importeren

Geïntroduceerd in de Illustrator CC-versie van maart 2018

Wanneer u een Adobe PDF-bestand opent in Illustrator met de opdracht Bestand > Openen, dan kunt u opgeven welke pagina's u wilt importeren. U kunt één pagina, een paginabereik of alle pagina's openen. De opties voor het paginabereik worden weergegeven in het dialoogvenster Importopties PDF. In dit dialoogvenster kunt u een miniatuur van een pagina weergeven voordat u de pagina's importeert.

PDF-Import-Options-dialog-box_1
Dialoogvenster Importopties PDF

A. Voorvertoning van een pagina weergeven B. Een paginanummer opgeven om de miniatuur ervan weer te geven C. Een paginabereik importeren D. Alle pagina’s importeren E. Importeren als een gekoppeld bestand
  1. Kies in Illustrator Bestand > Openen.

2. Selecteer in het dialoogvenster Openen de naam van het PDF-bestand en klik op Openen.

3. Voer in het dialoogvenster Importopties PDF een van de volgende handelingen uit:

• Kies Bereik als u specifieke pagina's wilt openen en geef vervolgens de paginanummers op.
    • Kies Alle als u het gehele document wilt openen.

Opmerking:

Als u een gekoppeld PDF-bestand of een PDF-bestand met meerdere pagina's importeert, maakt u een nieuw document. Als u een ingesloten PDF-bestand van één pagina importeert, kunt u het oorspronkelijke PDF-bestand bijwerken met de opdracht Opslaan of een nieuw document maken met de opdracht Opslaan als.

4. Als u de pagina's van uw PDF-bestand wilt openen als koppelingen, schakelt u het selectievakje Importeer PDF-pagina's als koppelingen voor optimale prestaties in.

Opmerking:

• Als u Alle kiest om het volledige PDF-document te importeren, is dit selectievakje standaard ingeschakeld en worden de pagina's als koppelingen geopend in Illustrator.
    • Als u een paginabereik opgeeft dat u wilt importeren, is dit selectievakje standaard uitgeschakeld en worden de pagina's ingesloten in het document.

5. Klik op OK om door te gaan.

Opmerking:

Wanneer u een PDF-bestand met meerdere pagina's opent dat groter is dan het canvas, wordt in Illustrator de volgende foutmelding weergegeven: Kan het volledige .pdf-bestand niet openen, omdat het het beschikbare tekengebied overschrijdt.

U kunt op OK klikken om door te gaan.

Plaatsingsopties voor Adobe PDF

Wanneer u een Adobe PDF-bestand opent met de opdracht Bestand > Plaatsen, dan kunt u opgeven welke pagina's u wilt importeren. Via een van opties voor Uitsnijden tot kiest u hoe u de illustratie wilt uitsnijden:

Omsluitend kader

Het omsluitende kader van de PDF-pagina wordt geplaatst of het gedeelte dat de objecten op de pagina inclusief de paginamarkeringen omsluit.

Kunst

De PDF wordt alleen geplaatst in het gebied dat wordt gedefinieerd door een rechthoek waarvan de maker een plaatsbare illustratie heeft gemaakt (bijvoorbeeld clipart).

Uitsnede

De PDF wordt alleen geplaatst in het gebied dat wordt weergegeven of afgedrukt door Adobe Acrobat.

Verkleinen

Geeft aan waar de definitieve, geproduceerde pagina fysiek wordt bijgesneden in het productieproces als er snijtekens aanwezig zijn.

Afloop

Alleen het gebied dat aangeeft waar alle pagina-inhoud moet worden geknipt wordt geplaatst, als er een afloopgebied aanwezig is. Deze informatie is nuttig als de pagina wordt afgedrukt in een productieomgeving. De afgedrukte pagina kan paginamarkeringen bevatten die buiten het afloopgebied vallen.

Media

Plaatst het gebied dat de fysieke papiergrootte van het oorspronkelijke PDF-document aangeeft (bijvoorbeeld de afmetingen van een vel A4-papier), inclusief paginamarkeringen.

Monotonen, duotonen en tritonen importeren vanuit Adobe PDF-bestanden

Wanneer u illustraties uit een Adobe PDF-bestand importeert, kunt u gegevens introduceren die u niet kunt maken in Illustrator. Dit worden niet-eigen illustraties genoemd. Deze bevatten onder andere monotonen, duotonen en tritonen. Het is ook mogelijk om binnen Illustrator niet-eigen illustraties te genereren om zo de steunkleuren te behouden. Dit doet u via de opdracht Afvlakken transparantie.

Opmerking:

De mogelijkheid om in Illustrator niet-eigen illustraties te bewaren, is in veel situaties heel nuttig. Illustrator bewaart bijvoorbeeld de steunkleurgegevens in gekoppelde PDF-bestanden wanneer u kleurscheidingen uitvoert.

Standaard worden niet-eigen illustraties aangeduid met <Niet-eigen illustratie> in de deelvensters Lagen en Vormgeving. Niet-eigen illustraties kunt u selecteren, verplaatsen en opslaan en u kunt er basistransformaties op uitvoeren (zoals schalen, roteren of schuintrekken). De afzonderlijke componenten kunt u echter niet selecteren of bewerken. Verder moet u niet-eigen illustraties eerst rasteren, voordat u ze kunt bewerken met de uitvloeiingstools.

Als u een niet-eigen illustratie wilt omzetten in een Illustrator-object, kiest u Object > Rasteren.