Læs denne artikel for at få at vide, hvordan du kommer i gang med rulleeffekter i Adobe Muse. Læs videre for at få mere at vide om begrebet rulleeffekter.

Bemærk:

Adobe Muse tilføjer ikke længere nye funktioner og slutter med at tilbyde support 26. marts 2020. Find flere oplysninger og hjælp på Adobe Muses side om ophør af tjeneste.

Rulleeffekter er en webdesignteknik, der gør det muligt for dig at angive hastigheden og retningen af hvert element på dit website. Hvis du bruger rulleeffekter, kan du oprette dynamiske, animerede websites, der involverer to eller flere sideelementer, der flyttes i browseren med forskellige hastigheder. Adobe Muse gør det muligt at konfigurere forskellige indstillinger, herunder indstillinger for bevægelse, opacitet og afspilning af et diasshow eller en animation.

Du kan anvende rulleeffekter på næsten alle elementerne i Adobe Muse på et fast site eller ved at anvende faste brudpunkter. Elementerne omfatter baggrundsbilleder, tekst og billeder. Du kan også anvende baggrundsfyld som rulleeffekt for ethvert element, der har et baggrundsbillede angivet som fyld. Det er også muligt at aktivere rulleeffekter i menuen Browserfyld, hvis du angiver, at et billede med baggrundsfyld skal vises i browservinduet.

Du kan ikke anvende rulleeffekter på elementer med baggrundsfyld, der anvender bestemte grafiske effekter som f.eks. facet og indvendig glød. Når disse typer af effekter anvendes på det markerede objekt, deaktiveres indstillingerne i sektionen Rul i panelet Fyld.

Bemærk:

Hvis du vil anvende rulleeffekter på et element, skal du kontrollere, at elementets status er indstillet til Normal.

Ud over til billeder og baggrundsfyld bruges rulleeffekter ofte i animationer for at give et indtryk af dybde. Du kan indstille forskellige hastighedsbevægelser for forskellige elementer på en side. Eksempelvis kan et sidelayout indeholde et forgrundselement, der bevæger sig dobbelt så hurtigt som et mellemgrundselement. Fliseinddelt baggrundsfyld bag animeret indhold kan også indstilles til den halve hastighed af mellemgrundselementet. Disse indstillinger simulerer den måde, vores øjne oplever bevægelse på. De objekter, der er tættest på vores referenceramme, bevæger sig tilsyneladende hurtigst.

Rulleeffekter er også nyttige, når du tilføjer ankermærker på en side. Når en besøgende klikker på et link for at springe til et ankermærke på en lang eller bred side, træder rulleeffekterne i kraft. Med rulleeffekter og ankermærker kan du designe en side med sektioner, der glider ind, fader ind eller animeres på plads. Du kan også oprette en række menupunkter, der tilsammen danner en fælles navigationslinje, når den besøgende springer ned til et lavere område af siden.

Inden du begynder at bruge rulleeffekter i dit layout, skal du kende følgende nøglebegreber:

Nøgleposition

Nøgleposition i rulleeffekter refererer til den position, hvor de sideelementer, du konfigurerer, begynder at bevæge sig. Klik f.eks. på menuen Browserfyld, og vælg fanen Rul. Feltet i midtersektionen (viser aktuelt 0 px) svarer til nøglepositionen. Når du slår bevægelsesindstillinger til, vises placeringen af T-håndtaget på siden. Dette T-håndtag styrer bevægelsesområdet. Standardindstillingen 0 px betyder, at T-håndtaget er indstillet til den øverste kant af browservinduet.

Antallet af pixels, der er angivet i feltet Nøgleposition, betyder, at de ændringer, du angiver i sektionen Første bevægelse, flyttes (i denne retning og med denne hastighed), mens siden rulles til dette sted. Toppen af siden begynder ved 0, og antallet af pixels øges, når du ruller ned på siden. I panelet Transformer (Vindue > Transformer) er afstanden fra toppen af siden lig med Y-værdi.

Nøgleposition

Første bevægelse

Den første bevægelse i rulleeffekter er placeringen, hvor rullebevægelsen starter, i pixels. Konfigurer den første bevægelse for at definere rullefunktionsmåden for elementer, mellem værdien for nøgleposition og kanten af sideelementet.

I sektionen Første bevægelse kan du se, at der står et lille "x" ud for feltværdierne. Dette "x" står for antal gange. Hvis den besøgende ruller hurtigere på siden, øges rulleeffektens bevægelse til samme hastighed.

Sidste bevægelse

Sidste bevægelse bestemmer et sideelements bevægelse, hvis en bruger ruller ud over den angivne værdi. De værdier, der er konfigureret i sektionen Sidste bevægelse, anvendes, når siden er rullet forbi nøglepositionen (placeringen af T-håndtaget).

Det element, hvor bevægelsens rulleeffekt er anvendt, bevæger sig i de retninger, der har en værdi større end 0 i feltet. Hvis både vandret og lodret retning er indstillet til 0, bliver elementet fastgjort til siden og flyttes ikke.

Hvis den vandrette sektion har værdien "0", flyttes browserfyldet ikke vandret mod venstre eller højre.

Hvis du vil se en visuel repræsentation af nøglebegreberne i forbindelse med rulleeffekter i Adobe Muse, kan du se følgende billede:

Nøgleposition, Første bevægelse og Sidste bevægelse i rulleeffekter
Nøgleposition, Første bevægelse og Sidste bevægelse i rulleeffekter

Gå til websitet om rulleeffekter for at forstå, hvordan rulleeffekter virker.