Brukerveiledning Avbryt

Læring og inspirasjon i appen

1. Brukerhåndbok for Adobe Lightroom
  2. Introduksjon
    1. Dette er nytt i Lightroom
    2. Systemkrav for Lightroom
    3. Lightroom | Vanlige spørsmål
    4. Lightroom-opplæringsmateriale
    5. Arbeid med Adobe Photoshop Lightroom for mobiltelefon
    6. Angi innstillinger
  3. Læring i appen
    1. Læring og inspirasjon i appen
    2. Læring og inspirasjon i appen | Lightroom for mobilenheter (iOS)
    3. Læring og inspirasjon i appen | Lightroom for mobilenheter (Android)
  4. Legg til, importer og ta bilder
    1. Legg til bilder
    2. Ta bilder med Lightroom for mobilenheter (iOS)
    3. Ta bilder med Lightroom for mobilenheter (Android)
    4. Importer bilder i Lightroom for mobilenheter (iOS)
    5. Importer bilder og videoer i Lightroom for mobilenheter (Android)
  5. Organiser bilder
    1. Organiser bilder
    2. Finn og organiser bilder av personer i Personvisning
    3. Søk etter og organiser bilder i Lightroom for mobilenheter (iOS)
    4. Søk etter og organiser bilder i Lightroom for mobilenheter (Android)
  6. Rediger bilder
    1. Rediger bilder
    2. Maskering i Lightroom
    3. Rediger bilder i Lightroom for mobilenheter (iOS)
    4. Rediger bilder i Lightroom for mobilenheter (Android)
    5. Slå sammen bilder for å lage HDR, panoramabilder og HDR-panoramabilder
    6. Forbedre bildekvaliteten enkelt i Lightroom
  7. Rediger videoer
    1. Rediger videoer
    2. Rediger videoer i Lightroom for mobilenheter (iOS)
    3. Rediger videoer i Lightroom for mobilenheter (Android)
  8. Lagre, del og eksporter
    1. Eksporter eller del bildene dine
    2. Eksporter og del bilder i Lightroom for mobilenheter (iOS)
    3. Lagre, del og eksporter bilder med Lightroom for mobilenheter (Android)
  9. Lightroom for mobilenheter, TV og Internett
    1. Kom i gang med Lightroom for mobilenheter (iOS)
    2. Kom i gang med Lightroom for mobilenheter (Android)
    3. Adobe Photoshop Lightroom på Internett
    4. Konfigurer Lightroom for Apple TV-appen
    5. Bruk tastatursnarveier i Lightroom for mobilenheter (iOS og Android)
    6. Adobe Photoshop Lightroom for mobilenheter og Apple TV | Vanlige spørsmål
    7. Vis bilder og videoer i Lightroom på TV-en din
    8. Slik legger du til og synkroniserer forhåndsinnstillinger med en mobilenhet
  10. Overfør bilder
    1. Overfør Apple-bildebiblioteket til Lightroom
    2. Overfør bilder og videoer fra Lightroom Classic til Lightroom
    3. Overfør bilder fra Photoshop Elements til Lightroom

Lightroom gir deg ikke bare mulighet til å lage flotte bilder og uttrykke din visjon. Appen gjør deg også til en bedre fotograf og inspirerer deg med nye måter å utvikle ferdighetene dine på. Direkte i appen kan du lære det grunnleggende om redigering ved å følge trinnvise veiledninger og forstå hvordan du forbedrer bildene dine. Med en robust samling av veiledninger kalt Discover-innlegg, kan du også se hvordan andre i Lightroom-fellesskapet redigerer bildene sine. Du kan også lagre disse endringene som en forhåndsinnstilling.

Fra og med Lightroom-versjon 3.3 (juni 2020) for datamaskin kan du dele redigeringer av de beste bildene dine med andre fotografer og skapere og følge dem i appen.

Søk og filtrering i fellesskapet

Lansert i Lightroom 5.4 (juni 2022-versjonen)

Funksjonene for søk og filtrering på Lær- og Discover-fanene i Lightroom er nå enklere å bruke! Nå kan du søke etter opplæringsmateriale, redigeringsveiledninger, andre fotografer og mye mer i Lightroom-appfellesskapet ved hjelp av de nye verktøyene for søk og filtrering. Velg Bibliotek-, Discover- eller Lær-fanen for å finne bestemte emner i søkefeltet og lære mer.

Søk i Lightroom-appfellesskapet

Bruk søkefeltet til å velge én av de tre kategoriene, Bibliotek, Discover og Lær, for å se etter foretrukket innhold i Lightroom for datamaskin.

Library

I Bibliotek-fanen kan du søke etter bilder i Lightroom basert på følgende:

• Vurderinger – velg bilder basert på stjerner (på en skala fra én til fem) og flagg (valgt, ikke flagget og avvist).
  • Kamerainnstillinger – søk etter bilder basert på innstillinger som Kamera, Objektiv, Brennvidde, Lukkerhastighet, Blenderåpning, ISO og Blits.
  • Metadata – søk etter bilder basert på metadatainformasjon som album, redigert, posisjon, nøkkelord og personer.
  • Fil – søk etter bilder basert på filtype, filutvidelse og filretning.
Bibliotek-fane
Søkealternativer på Bibliotek-fanen

Discover

Discover-fanen kan du søke etter bilder basert på følgende:

• Ser etter ... – søk etter bilder som kan remikses, aktuelle bilder, fotografer eller nedlastbare forhåndsinnstillinger fra fellesskapet.
  • Emne – se etter innhold basert på emner som svart-hvitt, natur, natt, mennesker og mat.
  • Nøkkelord – søk etter bilder i fellesskapet basert på populære nøkkelord som strand, Paris, blomst, solnedgang og storbyhorisont.
  • Anbefalte fotografer – du kan også søke etter anbefalte fotografer ved å klikke på profilikonene deres.
Discover-fane i Lightroom
Søkealternativer på Discover-fanen

Lær

Lær-fanen kan du søke etter opplæringsmateriale basert på følgende:

• Emne – velg mellom en rekke emnekategorier som svart-hvitt, natur, natt, mennesker og mat.
  • Tema – du kan enkelt søke etter læringsinnhold basert på mellomliggende, farge, komposisjon, lys og bilderedning.
  • Verktøy – søk etter mer informasjon om verktøy, for eksempel fargegradering, maskering, reparasjon, detaljer og kurve.
  • Anbefalte fotografer – se etter opplæringsmateriale og redigeringer fra anbefalte fotografer i fellesskapet.
lær-fane
Søkealternativer på Lær-fanen

Filtrer i Lightroom-appfellesskapet

Bruk filtreringsikonet til å filtrere følgende:

Filtreringsalternativ i Discover-delen
Filtreringsalternativ i Discover-delen av Lightroom.

Med filtreringsalternativet i Discover-delen kan du filtrere redigeringer basert på følgende:

Vis bare bilder som kan remikses

Slå på denne veksleknappen hvis du bare vil se bildene du kan prøve å redigere.

Nedlastbar forhåndsinnstilling

Slå på denne bryteren hvis du ønsker å se forhåndsinnstillinger fra fellesskapet som kan lastes ned.

Emne

Bruk rullegardinmenyen til å velge et emne du er interessert i.

Med filtreringsalternativet i Lær-delen kan du filtrere opplæringsmateriale basert på følgende:

Læringstema – Filtrer innhold og temaer basert på svart-hvitt, farge, komposisjon, bilderedning, lys og spesialeffekter.

Verktøy – bruk et filter for å søke etter opplæringsmateriale basert på verktøy som fargegradering, grunnleggende, maskering, reparasjon osv.

Emne – se etter opplæringsmateriale og innhold etter emne, inkludert abstrakt, mat, mennesker, natur, bryllup osv.

Nivå – du kan også filtrere opplæringsmateriale/innhold basert på nivåer som nybegynner, mellomtrinn og viderekommen

Rediger bilder for andre fotografer, og la dem redigere dine

Lansert i Lightroom 5.0 (oktober 2021-versjonen)

I fanen Mikser i Discover-feeden kan du finne ut hva andre fotografer gjør, og se de nyeste redigeringstrendene fra dem. Du kan også redigere andres bilder, sammenligne redigeringer og lære av andre.

1. Klikk på Discover i venstre panel, og velg fanen Mikser.

Rediger en annen fotografs bilde, eller la andre redigere ditt!
    Rediger en annen fotografs bilde, eller la andre redigere ditt!

2. Slik redigerer du et bilde: Bla til Alle redigeringer som kan mikses for å se bildene som kan mikses. Hold pekeren over miniatyren, og klikk på Miks. Legg til redigeringene dine, klikk på Neste, legg til en kommentar om redigeringsprosessen din og klikk på Legg ut miks for at brukeren skal se redigeringene dine. Alle redigeringer som er gjort, vil vises i fanen Mikser på brukerens profil.

Alle redigeringer som kan mikses
    Finn et utvalg bilder å mikse på Lightroom for datamaskin!

3. Slik deler du og lar andre redigere bildet ditt: Åpne et redigert bilde, og velg Del > Del til Discover. Fyll ut opplysningene. Ikke glem å velge veksleknappen Tillat miksing. Klikk deretter på Del.

Skriv inn detaljene og klikk på Del for å la andre mikse bildet ditt!
    Skriv inn detaljene og klikk på Del for å la andre mikse bildet ditt!

4. Hvis du vil se miksene av et bilde, klikker du på brukernavnet for å besøke profilen og velger Mikser. Åpne et bilde for å vise alle redigeringene som ulike personer har gjort på ett sted. Klikk gjennom og vis hver redigering i det nedre navigatørpanelet. Justeringene gjøres synlige til høyre.

På den måten kan du lære, sammenligne og finne redigeringsstiler som fungerer for deg.

Vis mikser som ulike fotografer har gjort, på ett sted
    Vis mikser som ulike fotografer har gjort, i karusellen nedenfor

5. Hvis du vil redigere bildet, klikker du på Lagre som forhåndsinnstilling i panelet til høyre for å lagre det for fremtidig bruk. Du kan åpne disse senere fra Forhåndsinnstillinger.

6. Hvis du vil vise miksene av de delte bildene dine, kan du gå til profilen din og se under fanen Mikser. Den nyeste rekkefølgen av redigeringer av forskjellige personer blir oppdatert i hvert bilde.

Tilgang til opplæringsressurser i appen

Lansert i Lightroom 3.0 (november 2019-versjonen)

I Lightroom for datamaskin klikker du på Hjem-ikonet  i panelet til venstre for å komme raskt i gang med en rekke kom-i-gang-opplæringer, veiledninger og interaktive redigeringer.

Klikk på Hjem-ikonet for å få tilgang til veiledninger og oppdage inspirerende redigeringer
Klikk på Hjem-ikonet for å få tilgang til veiledninger og oppdage inspirerende redigeringer

Du kan også klikke på Hjelp-ikonet i øvre høyre hjørne for å åpne kom-i-gang-opplæringer.

Følg en kom-i-gang-opplæring

Kom-i-gang-opplæringer er trinnvise veiledninger som du følger med instruksjoner på skjermen. Du kan finne opplæringen basert på nivået av redigeringserfaring du har, emnet du vil lære om (for eksempel farge, lys osv.), verktøy (kurver, effekter, delte toner) eller motiv i bilder (portretter, mat, makro med mer).

Slik åpner du kom-i gang-opplæringen:

1. I Hjem-visningen klikker du på knappen Kom i gang i banneret øverst.

2. Du kan vise fanene – Læringsemne, Verktøy og Emne. Hver av disse fanene har en rekke kom-i-gang-opplæringer å velge mellom. Hvis du ikke har brukt Lightroom før, kan du velge Læringsemne > Begynner.

Vis de ulike kategoriene du kan velge en kom-i-gang-opplæring fra
    Vis de ulike kategoriene du kan velge en kom-i-gang-opplæring fra

3. Velg en oppføring, og klikk deretter på Start opplæring-knappen.

Opplæringsmateriale for å komme i gang

4. Klikk på Start opplæring.

Start opplæring

5. Følg instruksjonene på skjermen for å gjennomgå opplæringen.

6. Når du er ferdig, vises en melding som ber om tilbakemelding fra deg. Skriv inn svaret ditt for å avslutte opplæringen.

Tilbakemelding for kom-i-gang-opplæring

Få praktisk erfaring med veiledninger

Veiledninger gir en kostnadsfri måte å lære en lang rekke redigeringsteknikker på mens du jobber med appen. Du får tilgang til opplæringsmateriale fra en rekke profesjonelle fotografer og fotoinstruktører, og kan bruke redigeringene trinn for trinn rett i Lightroom.

Slik får du tilgang til veiledninger:

1. I Hjem-visningen klikker du på fanen Lær.

2. I delen Bla gjennom kan du bla gjennom en rekke veiledninger basert på Læringsemner, Verktøy og Emne. Du kan også rulle for å vise flere deler med opplæringsmateriale, for eksempel Aktuelt, Dyrebilder med mer. Hver av disse delene har en Vis alt-knapp til høyre. Klikk på denne knappen for å se flere lignende opplæringer.

Veiledninger

3. Velg en veiledning.

4. Klikk på Start opplæring. Følg instruksjonene på skjermen for å gjennomgå opplæringen.

5. Når du er ferdig, vises en melding som ber om tilbakemelding fra deg. Skriv inn svaret ditt for å avslutte opplæringen.

Oppdag inspirerende redigeringer

Lightroom har en rekke veiledninger for bilderedigering kalt Interaktive redigeringer, som viser redigeringene som er gjort på et bilde. Du kan vise før-og-etter-bildene og redigeringsprosessen for å se hvordan fotografen oppnådde resultatet.

Slik får du tilgang til interaktive redigeringer:

1. I Hjem-visningen klikker du på fanen Discover.

2. I delen Filter kan du bla gjennom redigerte bilder basert på kategorier som Dyr, Arkitektur, Mote med mer. Du kan også bruke rullegardinmenyen Sorter etter og rulle for å vise de ulike redigerte bildene.

Discover-redigeringer

3. Velg det redigerte bildet for å se hvordan redigeringene ble brukt.

4. I det nederste panelet klikker du på Avspilling for å vise redigeringene trinn for trinn. Klikk på Redigeringer for å se alle de brukte redigeringene. Knappen Informasjon gir deg informasjon om filtypen og metadataene.

Interaktive redigeringer

5. Hvis du vil lagre de brukte redigeringene, klikker du på Lagre som forhåndsinnstilling i øvre høyre hjørne.

6. Du kan eventuelt like bildet i nedre høyre hjørne og også vise totalt antall likerklikk for det valgte bildet.

7. Klikk på Tilbake i øvre venstre hjørne for å gå tilbake til Hjem-visningen.

Del de beste redigeringene dine

Lansert i Lightroom 3.3 (juni 2020-versjonen)

Nå kan du dele de beste bildene dine sammen med redigeringene i Discover-delen for å inspirere og komme i kontakt med fotografer. Du kan også følge Discover-innlegg som deles av andre fotografer.

Slik deler du inspirerende redigeringer:

1. Klikk på Mine bilder i navigatørpanelet til venstre, eller trykk på P.

2. Velg et bilde med minst tre redigeringer.

3. Klikk på Del-ikonet i øvre høyre hjørne, og velg Del redigering.

Del redigeringene dine i Discover-delen
    Del redigeringene dine i Discover-delen

4. Skriv inn tittelen og beskrivelsen for innlegget ditt. Tillatelse til å inkludere alternativet Lagre som forhåndsinnstilling er aktivert som standard. Dette gjør at andre kan lagre redigeringene dine som en forhåndsinnstilling. Du kan også velge å inkludere plasseringsinformasjon under Tillatelser.

Velg minst ett alternativ under Kategorier for å gjøre det enklere for andre brukere å oppdage innlegget ditt. Du kan inkludere opptil tre kategorier.

Du kan redigere Opphavsrett ved å endre navnet i profilen din.

Del redigering-meny
    Skriv inn detaljer, og velg tillatelsesalternativer for innlegget ditt.

5. Klikk på Del. Det vises en delbar lenke som du kan kopiere og dele med andre eller dele direkte på Twitter og Facebook.

De delte redigeringene dine kan vises i fanen Redigeringer i profilen din. Klikk på ikonet med tre prikker i innlegget for å gi innlegget et nytt navn, redigere detaljer eller få en delbar lenke.

Merk:

Liker-klikkene du får på de delte redigeringene dine, er private og vil ikke være synlige for andre.

Følg fotografer i Discover

Lansert i Lightroom 3.3 (juni 2020-versjonen)

Få inspirasjon til redigering, og utvikle ferdighetene dine ved å følge andre fotografer og arbeidet deres, direkte i appen.

1. I delen DiscoverHjem-visningen klikker du på profilbildet i øvre høyre hjørne for å gå til profilen din.

2. Klikk på fanen Følger. Du kan se forslag om å følge fotografer.

Merk:

Fanene Følgere og Liker-klikk viser folk hvem som følger de delte redigeringene dine og bildene som du har likt.

3. Klikk på Følg-knappen til en fotograf for å følge redigeringene til vedkommende. Andre kan se hvem du følger. Klikk på Følg i advarseldialogboksen for å bekrefte.

4. Hvis du jevnlig vil vise redigeringene delt av fotografene du følger, kan du besøke fanen Følger i delen Discover.

Blokker eller fjern blokkering av fotografer i Discover

Lansert i Lightroom 4.3 (juni 2021-versjonen)

1. I et Discover-innlegg klikker du på navnet til fotografen eller forfatteren i miniatyren.

2. I forfatterens profil klikker du på ikonet med tre prikker, og velger alternativet Blokker.

Blokker en fotograf i Lightroom

3. Hvis du vil fjerne blokkeringen av en person, kan du gå til profilen din > Rediger profil > Blokkert liste, og deretter fjerne blokkeringen av en forfatter.

Fjerne blokkeringen av en person fra Lightroom-fellesskapet i appen

Få en personlig tilpasset feed og følg inspirerende fotografer

Lansert i Lightroom 4.3 (mars 2021-versjonen)

Fanen For deg i delene Lær og Discover har nå opplæringsmateriale og interaktive redigeringer. Forslagene i feeden er basert på den nylige redigeringshistorikken din, likerklikk og personene du følger i Lightroom-fellesskapet. Du kan utforske denne funksjonen i Lightrooms-skrivebordsappen ved å følge disse trinnene:

1. Klikk på Lær for å vise opplæringsmateriale eller Discover for å se interaktive redigeringer av fotografer i Lightroom-fellesskapet.

Lightroom for datamaskin

2. Klikk på fanen For deg for å utforske veiledningene og de interaktive redigeringene som er tilpasset for deg, basert på redigerings- og søkehistorikken din i Lightroom.

Lightroom for datamaskin

3. Klikk på Lær, og rull videre hvis du ønsker å bla gjennom Aktuelt, Populært og Populære kategorier.

I Discover kan du finne Daglig inspirasjon, Aktuelt, Populært, Bli inspirert og Populære kategorier.

Lightroom for datamaskin
    Kategorier under delen Discover

4. Velg den ønskede veiledningen eller interaktive redigeringen for å vise den.

5. Hvis du vil følge favorittfotografene dine i delen Discover, klikker du på innlegget ved siden av forfatterens navn, og deretter klikker du på Følg. Du kan se alle personer du følger, under fanen Følger i delen Discover.

Lightroom for datamaskin
    Følg favorittfotografene dine i Discover-delen

Lær-delen kan du følge favorittfotografene dine ved å klikke på forfatterens navn for å besøke vedkommendes profil, og deretter trykke på Følg.

Lightroom for datamaskin
    Følg favorittfotografene dine i Lær-delen