Uppdatering finns för Illustrator CC

Mer information finns i Sammanfattning av nya funktioner.

Bilder i penslar

A. Penseldrag B. Korallbit C. Korallbit tillämpad på penselns definition D. Färdig teckning

Penslar kan nu innehålla bilder i penseldefinitionen. Du kan definiera penslar av typen Teckning, Mönster och Spridning så att de innehåller rasterbilder. Penslarna beter sig som alla andra penslar: du kan ändra deras form och modifiera dem. Skapa sömlösa designer med naturligt utseende snabbt och enkelt.

Se hur du använder funktionen i en video om att använda bilder i penslar.

Mer information finns i Bilder i penslar.

Förbättringar för touchbaserade enheter

Touchredigering

Text som återges normalt (vänster) och när varje tecken hanteras individuellt för att förstärka budskapet (höger)
A. Text, normalt formaterad (vänster) B. Text, varje tecken hanteras individuellt för att förstärka budskapet

Med Touchredigering kan du arbeta kreativt med text och skapa visuellt tilltalande och kraftfulla budskap med enbart text. Varje texttecken kan redigeras som om det är ett enskilt objekt. Välj en bokstav i ett ord eller en mening och prova att flytta, skala eller rotera den. De här åtgärderna är enkla att utföra med förbättringarna av användbarheten (till exempel större kontrollhandtag) och stöd för enheter med flera touchfunktioner (skrivstift eller touch). Om du saknar en touchenhet kan du utföra samma åtgärder med musen.

Se hur du använder funktionen i en video om verktyg för textjustering.

Mer information finns i Touchbaserade verktyg och förbättringar.

Omforma fritt i ritning

Din teckning (vänster) kan ändras (skalas, roteras och mer) för att den ska se ut som märkordet som den är placerad på (höger)

Omforma dina teckningar genom att använda det förbättrade verktyget Omforma fritt (kortkommando: E). Verktyget visar en widget som visar vilka åtgärder som kan utföras på ett markerat objekt. Välj en åtgärd och ändra teckningen med hjälp av en touchenhet eller ett skrivstift. Om du inte har någon touchenhet eller skrivstift använder du musen istället.

På bilden ovan har teckningen ändrats på en touchenhet. Teckningen har skalats om och perspektivet förvrängts för att det ska se ut som om etiketten ses ur en vinkel.

Se hur du använder funktionen i en video om verktyget Omforma fritt.

Mer information finns i Touchbaserade verktyg och förbättringar.

Stöd för OS-gester

Förutom att implementera eller förbättra verktygen som hjälper dig att använda Illustrator mer intuitivt och naturligt fungerar nu OS-stödda åtgärder på touchenheter. På en multi-touchenhet kan du nypa in/ut för att zooma in/ut.

Mer information finns i Touchbaserade verktyg och förbättringar.

Skapa hörn automatiskt

Ett mönster med stygn har använts för att göra en konturer på en teckning (vänster). Hörnen genereras automatiskt i dialogrutan Alternativ för mönsterpensel (höger).

Att skapa en mönsterpensel gör du nu både enkelt och automatiskt. Inga tidsödande justeringar behövs för att få olika delar av penseln perfekta (till exempel hörnrutor). Numera är det en helt automatisk process att generera bästa möjliga hörnrutor, särskilt när du arbetar med skarpa vinklar och former. Nu går det jobb som tidigare krävde massor av tid och justeringar snabbt, eftersom Illustrator gör jobbet åt dig. Du får autogenererade hörn som matchar resten av penseldraget.

Se hur du använder funktionen i en video om att skapa hörn automatiskt.

Mer information finns i Automatisk generering av hörn.

Montering av flera filer

Importera flera filer samtidigt i Illustrator med den nya funktionen för montering av flera filer. Ange materialets exakta placering och få dessutom fullständig kontroll över vilken skala som filen monteras med. Visa en miniatyrbild av det aktuella objekt som du importerar till Illustrator-layouten samtidigt som du monterar filen.

Mer information finns i Montera flera filer.

Inställningar i molnet

Synkronisera inställningar för Illustrator och arbetsytan med Creative Cloud – bland annat inställningar, förinställningar, penslar och bibliotek i Illustrator – så att du alltid har dem med dig. Om du till exempel reser till en annan plats, eller använder en annan dator, behöver du bara synkronisera inställningarna på den nya platsen/datorn så får du en sömlös upplevelse av att alltid arbeta i samma miljö.

Mer information finns i Synkronisera inställningar med Adobe Creative Cloud.

Dela på Behance

Behance är en onlineplattform för att presentera kreativa verk. På Behance kan du uppdatera dina verk och ge dem omfattande och effektiv publicitet. Du kan välja att be om feedback och synpunkter på ditt verk från några få utvalda personer eller från alla som har ett Behance-konto.

Med Illustrator CC kan du överföra dina verk direkt till Behance (Arkiv > Dela på Behance). Om du anger lite information om ditt verk läggs det upp som pågående arbete på Behance.

Om du vill veta mer kan du läsa om hur du delar på Behance.

Kuler-panelen

Tilldela teman var du än är med iPhone-appen Adobe Kuler.  Eller så skapar du ett tema på Kuler-webbplatsen. När temat är tillgängligt på ditt Kuler-konto som är länkat till Creative Cloud kan du synkronisera dina teman med den nya Kuler-panelen i Illustrator. Antingen använder du dessa teman direkt i Illustrator direkt, eller så lägger du till dem på panelen Färgrutor för att ändra och bearbeta dem ytterligare.

Viktigt! Kuler-panelen är inte tillgänglig i den franska versionen av Illustrator.

Mer information finns i Kuler-panelen.

Generera och extrahera CSS-kod

Utforma de snyggaste HTML-layouterna och fånga sedan formaten, positionerna och utseendet för objekt i layouten med exakt CSS för flera webbläsare. Spara tid vid replikering av Illustrator-designens utseende genom att kopiera eller exportera CSS-koden för ett markerat objekt eller hela sidan.

Få mer information om hur du kan generera och extrahera CSS från en Illustrator-designad layout.

Exportera SVG-grafikformat i CSS

Utnyttja de två förbättringarna av arbetsflödet för att spara dina teckningar som SVG-filer. Exportera alla CSS-format med deras associerade namn så det blir enklare att identifiera och återanvända dem. Dessutom kan du nu välja att exportera alla CSS-format som finns i filen med teckningar, och inte bara de som används i teckningen.

Mer information finns i Exportera SVG-grafikformat i CSS.

Förbättring: vitt övertryck

Undvik de problem som uppstår när Illustrator-teckningar innehåller vita objekt som sätts med oavsiktligt övertryck. Förlora inte tid för att du upptäcker problemet först vid produktionen och då behöver trycka om. Nu behöver du bara göra en inställning i någon av dialogrutorna Dokumentformat eller Skriv ut. Nu kan du använda utskrifter utan att behöva kontrollera och korrigera vitt övertryck i teckningar.

Se hur du använder funktionen effektivt i en video om alternativet Vitt övertryck.

Mer information finns i Vitt övertryck.

Stöd för indiska alfabet

Upptäck det nya stödet för indiska språk. Den nya enkelrads- och styckedispositionen för Mellanöstern och Sydasien har stöd för flera indiska språk, bland annat:

• Bengali
  • Gujarati
  • Hindi
  • Kannada
  • Malayalam
  • Marathi
  • Oriya
  • Punjabi
  • Tamil
  • Telugu

Mer information finns i Stöd för indiska språk med nya dispositioner.

Förbättring: Sök efter färger och färgrutor

Färgväljaren

I dialogrutan Färgväljaren (dubbelklicka på Fyllning i verktygsfältet) finns nu en sökwidget i dialogrutan Färgrutor. När du klickar på Färgrutor visas ett sökfält nedanför den fördefinierade listan med färgrutor. Ange namnet på en färg eller ett CMYK-värde. Om du skriver ”blå” visas alla färgrutor där ordet blå ingår i namnet. Om du skriver Y=10 visas alla färgrutor med gul färg med värdet 10 i CMYK-skalan. Sökwidgeten är aktiverad som standard.

Färgrutor

Sökalternativet (panelen Färgrutor > menyn utökas > Visa sökfält) på panelen Färgrutor har förbättrats. Du kan skriva namnet på en färg eller bara ange CMYK-färgkombinationen och söka för att se om en sådan färg finns. Precis som i tidigare versioner kompletteras inte färgen automatiskt. Tecknen du skriver ersätts inte längre automatiskt med närmast matchande färg.

Fältet Sök är inte aktiverat som standard och måste först aktiveras på menyn som visas.

Förbättring: Söka efter teckensnitt

Lägg kortare tid på att söka i panelen Text efter det teckensnitt du behöver i ett Illustrator-dokument. Med det nya sökfältet på panelen Text kan du söka efter ett teckensnitt och alla format som är tillgängliga för teckensnittet.

Sök efter teckensnitt

Det nya alternativet Sök hela teckensnittsnamn har lagts till. När du börjar skriva namnet på teckensnittet visas en lista med relevanta teckensnitt som uppdateras automatiskt när du fortsätter skriva. Funktionen har lagts till i listrutorna med teckensnitt på panelen Tecken, kontrollpanelen och den Tecken-panel som anropas från kontrollpanelen.

Gruppering av teckensnitt

När du klickar på listrutans pil och bläddrar i de teckensnittsrelaterade panelerna visas familjer med teckensnitt med en triangel till vänster. Om du klickar på triangeln utökas teckensnittsnamnet och alla associerade formatuppsättningar för teckensnittet visas. Om du till exempel klickar på triangeln till vänster om teckensnittet Calibri visas Normal, Kursiv, Fetstil och Fet Kursiv i den utökade listan.

Mer information om sökfältet på panelen Text finns i videon om att söka efter teckensnitt.

Förbättring: Panelen Förhandsvisa separationer

Dialogrutan Förhandsvisa separationer som visar alla dekorfärger som är tillgängliga i färgrutan (vänster), och enbart de färger som används i teckningen (höger)

Dialogrutan Förhandsvisa separationer visar process- och dekorfärger. Alla dekorfärger som finns i färgrutorna visas i listan. I den här versionen av Illustrator har ett alternativ lagts till för att visa vilka dekorfärger som har använts i teckningen. När du väljer det nya alternativet Visa bara använda dekorfärger på panelen Förhandsvisa separationer tas alla dekorfärger som inte används i teckningen bort från listan.

Förbättring: Stödlinjer

I Illustrator CC finns det förbättringar av stödlinjerna:

1. Om du dubbelklickar på en linjal (Ctrl/Cmd + R) skapas en stödlinje på den platsen.
  2. När du håller ned Skift och sedan dubbelklickar på en viss plats på en linjal fästs den stödlinje som skapas automatiskt vid det närmaste märket på linjalen.
  3. Skapa vågräta och lodräta stödlinjer med en enda åtgärd. Så här gör du:
    1. I det övre vänstra hörnet av Illustrator-fönstret vänsterklickar du där linjalerna korsar varandra, håller ned Ctrl (eller Cmd på Mac), och drar muspekaren till valfri plats i Illustrator-fönstret.
    2. Muspekaren visas som ett hårkors som indikerar var en vågrät och lodrät stödlinje kan skapas.
    3. Släpp muspekaren för att skapa stödlinjerna.

Förbättring: Perspektivstödrastrets användbarhet

Stäng verktyget Perspektivstödraster enklare när du inte längre behöver det. Så här döljer du verktyget Perspektivstödraster:

• När antingen verktyget Perspektivstödraster eller verktyget Perspektivmarkering har valts och perspektivstödrastret är synligt trycker du på Esc-tangenten.

Förbättring: Moderniserad fildialogruta (endast Windows)

Alla dialogrutor som hjälper dig att öppna, markera och arbeta med filer använder nu den nya Windows-dialogrutan. Det gäller exempelvis dialogrutorna Öppna, Spara, Spara som, Placera och Exportera.

Fördelarna med att arbeta med den nya dialogrutan är bland annat:

• Favoriter: Du kan utse mappar som du använder ofta som favoritmappar och enkelt använda dem när en fildialogruta öppnas. Du kan till exempel använda kortkommandot för Creative Cloud-filer som ger dig snabb och enkel åtkomst till alla filer med teckningar eller annan information som du kan ha lagrat i molnet.
  • Förhandsvisningar: Förhandsvisningspanelen återger automatiskt en förhandsvisning av en markerad fil.

Stöd för AutoCAD-bibliotek

Illustrator CS6 har stöd för att öppna och exportera följande AutoCAD-filformat:

• er21 (i AutoCAD 2007, 2008 och 2009)
  • er24 (i AutoCAD 2010, 2011 och 2012)

Illustrator CS6 stöder däremot inte funktioner som läggs till i versionerna:

• AutoCAD 2007, 2008 och 2009 (filformat er21)
  • AutoCAD 2010, 2011 och 2012 (filformat er24)

AutoCAD-funktioner som stöds upp till Illustrator CS6 är fortsatt tillgängliga. Dessutom:

• Du kan använda skalning på objekt i dolda lager.
  • Skriptstöd har lagts till för att öppna och exportera filformaten er21 (i AutoCAD 2007, 2008 och 2009) och er24 (i AutoCAD 2010, 2011 och 2012).

Packa filer

Samla alla filer som används, inklusive länkade bilder och teckensnitt, i en enda mapp för snabb leverans. Välj Arkiv > Packa om du vill samla alla resurser på en plats. Se Packa filer.

Upphäv inbäddning av bilder

Ersätt inbäddade bilder med länkar till bildernas extraherade PSD- eller TIFF-filer. Markera en inbäddad bild och välj Ångra inbäddning på panelen Länkar eller klicka på Ångra inbäddning på kontrollpanelen. Se Ångra inbäddning av bilder.

Förbättringar av panelen Länkar

Visa och spåra ytterligare information om monterade bilder direkt i panelen Länkar. Se Länkinformation