Version 2017 av Illustrator CC är nu tillgänglig! Mer information finns i Sammanfattning av nya funktioner.

Nyheter och förändringar | Illustrator CC 2015.3

Nya funktioner juni 2016

Snabb export

Samla resurser enkelt och exportera till flera olika filtyper och skalor.

Nu kan du exportera teckningar eller hela ritytor till olika filstorlekar och format med en enkel knapptryckning. Funktionen kan användas i arbetsflöden för både mobila enheter och datorer. Nu kan du lägga mer tid på din design istället för att utföra tidsödande manuella exporter.

• Med den nya dialogrutan Exportera för skärmar (Arkiv > Export > Exportera för skärmar) kan du exportera ritytor och teckningar med olika filalternativ.
  • Med den nya panelen Resursexport (Fönster > Resursexport) kan du samla resurser du ofta redigerar och exporterar på en lättåtkomlig plats.
Dialogrutan Exportera för skärmar.

Mer information om den här förbättrade funktionen finns i avsnittet om samarbete i artikeln Samla resurser och exportera gruppvis.

Förbättringar av live-former

Gör mer med live-former

Live-former har förbättrats så att ditt arbetsflöde blir enklare. Vi har även gjort ändringar utifrån feedback vi fått om hur användare interagerar med olika former. Några viktiga ändringar är:

• Begränsningsramen har förenklats för att ge en mer ren upplevelse när du arbetar med Live-former.
  • När du arbetar med Form-verktyget kan du visa eller dölja begränsningsramen (växla (Win) Skift+Ctrl+B, eller (Mac) Skift+Cmd+B).

Polygoner:

• Nu behåller polygoner sina Live-formegenskaper även efter att den ursprungliga Live-formen har ändrats (skalats, skevats, omformats osv.)
  • Radiewidgeten ritas inte som standard med90 gradersvinkel.
  • Om en polygon ändras finns ett nytt alternativ för att göra polygonens sidor lika långa.

Mer information om det här förbättrade verktyget finns i artikeln om Live-former.

Förbättrat Creative Cloud Libraries

Libraries har förbättrats och ger nu mer kontroll när du samarbetar med andra användare (skrivskyddade bibliotek) och ännu djupare integration med Adobe Stock (nu med över 50 miljoner resurser).

Större Libraries-panel. På datorer med skärmar bredare än 1680px öppnas bibliotekspanelen i ett vertikalt fönster längs skärmens högra kant.

Bättre integrering med Adobe Stock

• Köp i appen för Adobe Stock-bilder. När du söker efter en bild på Adobe Stock via CC Libraries-panelen och placerar bilden i ditt dokument visas en kundvagnsikon som du kan använda för att starta köpprocessen direkt från resursen. På länkpanelen visas även en kundvagnsikon bredvid icke-licensierade Adobe Stock-bilder som du har placerat i din layout. Genom att klicka på kundvagnsikonen kan du initiera köpprocessen.
  • Öppna från Adobe Stock. När du söker efter en resurs på Adobe Stock kan du, förutom att hämta resursen till din dator eller ditt CC-bibliotek, även placera resursen direkt i ditt dokument.

Mer information om den här förbättrade funktionen finns i avsnittet om samarbete i artikeln Creative Cloud Libraries.

Så här fungerar det ›

Arbetsytorna Start och Senaste filer

Nu tillgängliga i alla språkversioner av Illustrator

Arbetsytan Start. En ny Start-arbetsyta visas när du startar Illustrator eller när du stänger ned alla Illustrator-dokument. På Start-arbetsytan har du smidig tillgång till dina senast använda filer, bibliotek och startmallar. Om du föredrar de tidigare dialogrutorna kan du ange Ctrl/Cmd + O för att visa dialogrutan Öppna eller Ctrl/Cmd + N för att visa dialogrutan Nytt dokument.

Arbetsytan Senaste filer. Om ett dokument är öppet kan du visa de senast använda filerna på arbetsytan Senaste filer (Ctrl/Cmd+O eller Fönster > Arbetsyta > Senaste filer). Om du vill aktivera arbetsytan Senaste filer i dialogrutan Inställningar markerar du kryssrutan Visa arbetsytan Senaste filer när en fil öppnas (Illustrator > Ctrl/Cmd+K > fliken Allmänt).

Mer information om de nya arbetsytorna finns i artikeln om nya arbetsytor.

Specifik information för Illustrator finns i artikeln Allmänt om arbetsytan.

Nyheter och förändringar i Illustrator CC 2015.2

Nya funktioner november 2015

Förbättrat Creative Cloud Libraries

Nu kan du söka efter dina resurser i bibliotek och Adobe Stock. Arbeta med befintliga färger eller äldre färger genom att importera färgrutor och färggrupper. Det finns utökat stöd för dina stycke- och teckenformat i bibliotek, vilket ger bättre kreativ kontroll över din text.

Så här fungerar det ›

Mer information om den här förbättrade funktionen finns i avsnittet om samarbete i artikeln Creative Cloud Libraries.

Arbetsytorna Start och Senaste filer

Tillgängligt i Illustrator med engelsk språkversion

Arbetsytan Start. En ny Start-arbetsyta visas när du startar Illustrator eller när du stänger ned alla Illustrator-dokument. På Start-arbetsytan har du smidig tillgång till dina senast använda filer, bibliotek och startmallar. Om du föredrar de tidigare dialogrutorna kan du ange Ctrl/Cmd + O för att visa dialogrutan Öppna eller Ctrl/Cmd + N för att visa dialogrutan Nytt dokument.

Arbetsytan Senaste filer. Om ett dokument är öppet kan du visa de senast använda filerna på arbetsytan Senaste filer (Ctrl/Cmd+O eller Fönster > Arbetsyta > Senaste filer). Om du vill aktivera arbetsytan Senaste filer i dialogrutan Inställningar markerar du kryssrutan Visa arbetsytan Senaste filer när en fil öppnas (Illustrator > Ctrl/Cmd+K > fliken Allmänt).

Mer information om de nya arbetsytorna finns i artikeln om nya arbetsytor.

Specifik information för Illustrator finns i artikeln Allmänt om arbetsytan.

Verktyget Shaper

Konvertera naturliga flödande gester till perfekta geometriska former. Använd dem sedan som vanliga former – kombinera, ta bort, fyll i och omforma dem – för att skapa redigerbar design. Shaper-verktyget kan användas både i traditionella arbetsytor och i den touchoptimerade toucharbetsytan.

Så här fungerar det ›

Mer information om det här verktyget finns i artikeln om Shaper-verktyget.

Nya Live-former

Fler av Illustrators formverktyg är nu fullständigt interaktiva och dynamiskt justerbara så att du snabbt kan modifiera och förbättra traditionella vektorformer utan att behöva lägga till specialeffekter eller använda andra verktyg.

Så här fungerar det ›

Mer information om den här förbättrade funktionen finns i artikeln om Live-former.

Dynamiska symboler

Nu kan symboler ha en gemensam mallform, men de kan ändras till olika utseenden med linjer, fyllning och alternativ för opacitet. Skalanpassa, rotera, avspegla och skeva dem utan att länken till den överordnade symbolen behöver brytas.

Så här fungerar det ›

Mer information om den här nya funktionen finns i artikeln Dynamiska symboler.

Smarta stödlinjer

Nu finns funktioner för att justera och avståndsanpassa objekt med de förbättrade smarta stödlinjerna i Illustrator CC 2015. Upptäck de nya tipsen för att rita perfekta former som fyrkanter och cirklar utan att använda tangenter och kortkommandon.

Nya SVG-exportalternativ

Ett nytt för SVG-export (Arkiv > Exportera > SVG) finns för export av webboptimerade SVG-filer för webb- och skärmdesign. Du kan även välja att exportera enskilda objekt istället för hela ritytan.

Så här fungerar det ›

Mer information om den förbättrade funktionen finns i avsnittet om exportalternativ för webboptimerad SVG i artikeln SVG.

Förbättringar av toucharbetsytan

Toucharbetsytan för Windows-surfplattor har nu Shaper-verktyget, nya Live-former, avancerade smarta stödlinjer, ett alternativ för enkel zoomning med datormus, och stöd för HP Sprout.

Mobila appar

Integrering med Adobe Capture CC

På iPad, iPhone eller Android-telefoner kan du omvandla bilder till produktionsklara resurser. Extrahera ett färgtema eller skapa en pensel, en form eller en vektorgrafik, och spara sedan resursen till dina Creative Cloud-bibliotek för användning i Illustrator.

Adobe Illustrator Draw för Android

Skapa vektordesign på fri hand på din Android-telefon med Adobe Illustrator Draw-appen, och överför sedan ditt arbete till Illustrator på din dator för att vidare arbete.

Förbättrad integrering av Comp CC, samt stöd för iPhone

Nu kan du använda Comp CC för att utforska layoutmöjligheterna på din iPhone och iPad. Resurser i Comp kan länkas så att de uppdateras omedelbart i Comp när du redigerar dem i Illustrator eller något annat Creative Cloud-program.

Nyheter och förändringar i Illustrator CC 2015

Juni 2015

Länkade resurser i Creative Cloud Libraries

Redigera en gång, uppdatera överallt.

Bilder i Creative Cloud Libraries är nu kopplade så att du och medlemmarna i ditt team kan uppdatera dem i alla projekt i Illustrator CC, Photoshop CC eller InDesign CC där de används. Adobe CreativeSync är drivkraften bakom dina bibliotek som håller allting uppdaterat och nära till hands för ett effektivt arbetsflöde. Alla projekt är alltid uppdaterade med de senaste ändringarna!

Mer information om den här förbättrade funktionen finns i avsnittet om samarbete i artikeln Creative Cloud Libraries.

Adobe Stock

Miljontals högkvalitativa bilder. Direkt i Illustrator.

Sök bland nästan 40 000 000 bilder, vektorbilder och illustrationer! Kolla in Adobe Stock!
Sök bland 40 miljoner foton, illustrationer och vektorbilder.

I Adobe Stock kan du köpa, hämta och hantera högkvalitativa, royalty-fria bilder med hög upplösning direkt från Illustrator CC, Photoshop CC, InDesign CC och andra Adobe-datorprogram.
Du kan spara bilder direkt i Creative Cloud Libraries. Du kan licensiera en bild direkt eller spara en förhandsvisning med vattenstämpel till en komposition. Adobe CreativeSync ger dig direkt tillgång till dina bilder via din dator eller mobila enheter. Du kan också dela dem med ditt team. När du bestämt dig för att använda versionen utan vattenstämpel kan du licensiera bilden för användning direkt i Illustrator.

Mer information om hur du använder Adobe Stock finns i Använda Adobe Stock.

Svar på frågor om tjänsten Adobe Stock finns i Vanliga frågor om Adobe Stock.

Zooma, panorera och rulla 10 gånger snabbare

Allt går 10 gånger snabbare.

Panorera, zooma och rulla upp till tio gånger snabbare tack vare det förbättrade prestandasystemet Mercury som ger en GPU-accelerering för både Mac OS och Windows.

Zoomen är nu animerad, så att du snabbt kan zooma in och ut ur dokumentet genom att snabbspola åt vänster eller höger. Du kan också klicka och hålla zoomverktyget över en punkt för att göra en dynamisk inzoomning.

Titta på den här videon om prestandaförbättringarna i Illustrator CC 2015.

Mer information finns i kunskapsbasartikeln om GPU-prestanda.

10 gånger större zoom

64 000 % i stället för 6 400 %

Arbeta med större precision och gör korrekta och exakta ändringar med nya zoomnivån 64 000 %. Tidigare var den maximala zoomningen 6 400 %.

Säkert läge

Diagnostisera och åtgärda startproblem.

Säkert läge är en ny funktion som gör att Illustrator kan startas även om det finns filer som kan orsaka krascher (som till exempel innehåller skadade teckensnitt, inaktuella plugin-program eller fel drivrutiner). Du kan välja att diagnostisera vad som orsakar felet. När programmet startas efter att filer som orsakar krascher har isolerats och inaktiverats är Illustrator i Säkert läge.

I dialogrutan Säkert läge listas problem som orsakar krascher
I dialogrutan Säkert läge listas problem som orsakar krascher.

I dialogrutan Säkert läge får du information som hjälper dig att diagnostisera och felsöka problemområdet, så att du lättare kan lösa eventuella problem. När du är klar markerar du alla problem som är åtgärdade och aktiverar Illustrator så att programmet kan startas i normalt läge vid nästa omstart.

Mer information finns i Säkert läge.

Återställa information i filerna

Nu behöver du aldrig mer förlora arbeten.

Om du glömmer att regelbundet spara dina öppna projekt kan du förlora både tid och arbete om programmet avslutas felaktigt innan du har hunnit sparat filerna. En felaktig avstängning kan inträffa om Illustrator kraschar, om det uppstår ett fel i operativsystemet eller om det blir strömavbrott.

Om ett sådant fel inträffar startar du bara om Illustrator så kan arbetet återställas. Om felet beror på ett skadat teckensnitt eller en inkompatibel drivrutin eller plugin-program, får du möjlighet att diagnostisera problemet och åtgärda felen i Illustrator.

Mer information finns i artikeln om att återställa dokumentinformation efter en krasch.

Integrering med Creative Cloud-mobilappar

Adobe Comp CC, Illustrator Draw, Photoshop Sketch och mycket annat!

Du behöver inte längre sitta i studion eller på kontoret för att vara kreativ och produktiv med Illustrator. Du kan utveckla dina idéer och tankar till fantastiska bilder och projekt var du än är med hjälp av Adobes mobilappar. Några exempel:

Adobe Comp CC. Hämta kreativa resurser till Comp från dina eller ditt teams delade Creative Cloud Libraries och skicka sedan dina layouter direkt till Illustrator. All text och grafik och alla bilder kan redigeras i realtid.

Comp för iPad kan hämtas kostnadsfritt via iTunes App Store.

Illustrator Draw. Skapa vektorbilder med dina favoritverktyg och favoritfunktioner i ett smidigt och modernt gränssnitt. Du kan rita linjer, former och göra frihandsillustrationer med tio ritlager och ett fotolager. Via Creative Cloud-anslutningen kan du enkelt finslipa de sista detaljerna i Illustrator CC eller Photoshop CC.

Draw för iOS (iPhone, iPad och iPad Mini) kan hämtas kostnadsfritt via iTunes App Store

Adobe Shape CC. Fotografera objekt, designer och former och konvertera dem till vektorformer genom ett par enkla steg. Spara vektorbilderna i Creative Cloud Libraries så kan du öppna och förbättra dem med Illustrator eller Photoshop.

Shape kan hämtas kostnadsfritt via iTunes App Store.

Adobe Brush CC. Använd din iPad eller iPhone för att utforma snygga, högkvalitativa penslar från foton på allt som ger dig inspiration. Spara penslarna i Creative Cloud Library och använd dem var som helst i Photoshop och Illustrator!

Adobe Brush för iOS kan hämtas kostnadsfritt via iTunes App Store.

Adobe Color. Fånga inspirerande färgkombinationer var du än ser dem på ett roligt och enkelt sätt. Du behöver bara rikta kameran mot ett motiv så extraherar Adobe Color CC en färgserie direkt.

Color för iOS (iPad, iPad Mini, iPhone och iPod Touch) och Android kan hämtas kostnadsfritt via iTunes App Store.

Creative Cloud Charts (förhandsversion)Funktionen är inte längre tillgänglig

Den här funktionen är inte längre tillgänglig i Illustrator v19.2 (november 2015) och senare.

Skapa, redigera, färglägg och generera fantastisk infografik
Skapa, redigera, färglägg och generera fantastisk infografik!

Creative Cloud Charts (förhandsversion) introducerades i juniversionen 2015 av Illustrator CC som en förhandsversion av teknik för att samla in feedback från kunderna om den nya tjänsten. Baserat på denna feedback har Illustrator-teamet beslutat att pausa Charts och gå igenom funktionsdesignen igen. Förhandsversionen av Charts kommer inte att ingå i novemberversionen 2015 av Illustrator.

Efter 30 november 2015 konverteras diagram i Illustrator-dokument till Illustrators standardvektorgrafik när dokumenten öppnas. Kunder som har diagramdata som de vill spara kan fram till 15 januari 2016 besöka Creative Cloud Charts-tjänsten och kopiera sina diagramdata till ett kalkylblad som kan sparas på datorn. Mer information finns i Vanliga frågor om Creative Cloud Charts.

GPU-prestanda

Utnyttja kraften i processorn! Nu även för Mac-datorer!

I 2015 års utgåva av Illustrator CC utnyttjas GPU-kraften ännu bättre för att återge innehåll. Det innebär helt enkelt snabbare återgivning av bilder vid zoomning, panorering och rullning. Varje bildtyp har skrivits om så att den beräknas och återges på den grafiska processorn. Processorförbättringar finns nu även för Mac-datorer.

Mer information finns i kunskapsbasartikeln om GPU-prestanda.

Förbättringar av toucharbetsytan

Bildmontering
Du kan nu montera en bild (rasterformat) på toucharbetsytan.

Fördelningsalternativ på panelen Justera objekt
Förut fanns det inga alternativ för att fördela på panelen Justera objekt. Nu kan användarna använda de två vanligaste justeringsalternativen från panelen Justera objekt på toucharbetsytan.

Verktygsåterställning
Vissa verktyg på toucharbetsytan har alternativ som Rita från mitten i verktyget Form och sammanfogningsläge och subtraheringsläge i verktyget Formbyggare. När man växlar mellan verktyg glömmer man ofta att ett alternativ var aktiverat när samma verktyg användes tidigare. Det här påverkar produktiviteten. Nu när du byter verktyg på toucharbetsytan blir det aktiva verktyget tillgängligt med sina standardinställningar.

Vändknappar för variabel bredd
I alternativen för penseldrag på toucharbetsytan går det att använda variabla breddprofiler för banor så att de ser organiska ut. Variabla breddprofiler baseras på en valfri riktning (ena änden – tunn, den andra – tjock). Med de här nya vändknapparna i profilerna får du nu bättre kontroll över variabla breddprofiler som används i banor på toucharbetsytan.

Verktygsförbättringar

Krökningsverktyget

Separat inställning för Elastiskt
Inställningar för Elastiskt för ritstift och krökningsverktyg var kopplat till ett enda värde. Illustrator-teamet märkte att användarna föredrog att använda det här värdet för krökningsverktyget och inte ritstiftet. Nu finns det separata värden för verktygen så att användarna får kontroll över båda.

Förena två banor
Krökningsverktyget fungerade bara med en bana i taget – den aktiva banan. Nu går det att förena en icke-aktiv bana och fortsätta arbeta med den.

Starta från vilken av ändarna du vill
Krökningsverktyget hade en fast arbetsriktning – även när en bana avmarkerades eller markerades igen. Nu kan du välja själv vilken ände av en öppen bana du vill börja arbeta med. Om du vill rita från den andra slutpunkten trycker du på Esc för att avmarkera den aktiva krökningspunkten, klickar på slutpunkten och flyttar den något. Sedan kan du fortsätta rita med krökningsverktyget.

Verktyget Formbyggare: frihandsläge

Verktyget Formbyggare hade förut en linjär återkoppling för alternativen Sammanfoga och Subtrahera. Nu kan det här verktyget användas i frihandsläge. Det här läget är aktiverat som standard. Om du vill gå tillbaka till äldre, linjär återkoppling ändrar du alternativet i verktygets alternativdialogruta. Det här finns även på toucharbetsytan.

Penna: Inaktivera automatisk stängning

Även om de flesta användarna gillade den automatiska stängningen i Penna fanns det vissa användare som behövde kunna sluta en bana när de själva ville det. I alternativdialogrutan för Penna finns nu ett alternativ för att styra automatisk stängning.

Andra viktiga förbättringar

Kopiera och klistra in hexadecimala värden

När användare kopierar ett hexadecimalt värde från andra program väljer de oftast symbolen ”#” med det faktiska hexadecimala värdet. Det går bara att ange rena hexadecimala värden i fältet Hex på färgpanelen, och upprepade, exakta kopiera-klistra in-åtgärder krävs tills rätt värde har klistrats in. Nu tas inklistrade tecken som inte är en del av det hexadecimala värdet automatiskt bort i det här fältet. Det gör det mycket enklare att hämta hexadecimala värden med hjälp av ett kopiera-klistra in-arbetsflöde.

Använda färgrutor i övertoningssteg

Det finns tillfällen då övertoningssteg definieras av en färgrutas färg. Förut gick det inte att identifiera den här färgrutan när man dubbelklickat på färgsteget. Nu när en färgruta används för färgsteget bevaras informationen om färgrutan som användes och den visas när färgsteg används.