- Handboek voor Stock-bijdragers
- Waarom bijdragen aan Adobe Stock?
- Je account maken en beheren
- Juridische richtlijnen
- Richtlijnen voor accounts en inzendingen
- Richtlijnen over intellectuele eigendom
- Afstandsverklaring van het portretrecht en bescherming
- Vereisten voor afstandsverklaringen van het eigendomsrecht
- Bekende beperkingen voor afbeeldingen
- Gebruik van je content
- Vermoedelijk misbruik van je intellectuele eigendom melden
- Vereisten voor content
- Contentbeleid: namen van kunstenaars, echte bekende personen, fictieve personages
- Vereisten voor vectoren
- Individuele pictogrammen en pictogramvellen
- Vereisten voor video's
- Vereisten voor generatieve AI
- Vereisten voor PNG-bestanden met transparantie
- Vereisten voor illustratieve redactionele inhoud
- Vereisten voor sjablonen voor motion graphics
- Vereisten voor ontwerpsjablonen
- Premium- en 3D-verzamelingen
- Richtlijnen voor diverse en inclusieve content
- Vereisten voor foto's en illustraties
- Je content voorbereiden en uploaden
- Een effectieve beschrijving van je content geven
- Beoordelingsproces
- Betaling en belasting
Inhoud heeft alleen commerciële waarde als deze van hoge kwaliteit is. Lees meer over problemen met de kwaliteit en technische problemen en hoe je voorkomt dat inhoud wordt geweigerd.
Overzicht van kwaliteit
In het algemeen moeten foto's en video's scherp en goed belicht zijn en mogen ze geen zichtbare artefacten bevatten. Vectoren moeten goed georganiseerd zijn en gevulde vormpaden moeten gesloten zijn. Sommige inhoud ziet er misschien prachtig uit in een kunstgalerie, maar is niet ideaal als stockinhoud. Voordat je inhoud uploadt, dien je jezelf af te vragen hoe deze voor commerciële doeleinden kan worden gebruikt. Als je een klant zou zijn, zou je de afbeelding dan kopen? Als het antwoord ja is, denk dan na over waar je de afbeelding voor zou gebruiken.
Hieronder volgen enkele kwaliteitsproblemen waar het beoordelingsteam speciaal op let en wordt uitgelegd wat ze betekenen.
Onscherpte
Controleer je inhoud altijd op 100% voordat je deze indient.
Bewegingsonscherpte kan worden gebruikt om snelheid en beweging in een foto of video over te brengen. Wanneer je bewegingsonscherpte gebruikt, moet je ervoor zorgen dat het hoofdonderwerp scherp is.
Met een kleine scherptediepte kun je het oog van de kijker naar het gewenste punt leiden. Zorg er wel voor dat de gekozen scherptediepte opzettelijk is. Als je fotografeert met een groot diafragma, moet de scherptediepte de foto verbeteren. Let erop dat een kleine scherptediepte er niet toe leidt dat belangrijke elementen onscherp zijn. Als het onderwerp wel scherp, maar niet scherp genoeg is, moet je erop letten dat eventuele verscherping tijdens de nabewerking niet leidt tot artefacten.
Gebruik indien mogelijk een statief. Hogere sluitersnelheden helpen ook. Onthoud dat je de sluitersnelheid ook kunt verhogen door het diafragma te vergroten, waardoor de scherptediepte echter afneemt. Zoek de juiste balans voor een optimale kwaliteit. Je kunt de sluitersnelheid ook verhogen door de ISO te verhogen, maar als je deze te hoog instelt, kan dat leiden tot ruis of artefacten.
Raak vertrouwd met de beperkingen van je camera. Wees niet bang deze grenzen op te zoeken in je werk, maar zorg dat je deze grenzen niet (te ver) overschrijdt.
Artefacten
Het meest voorkomende probleem met artefacten is overmatige ruis, waardoor de afbeelding er korrelig uitziet. Artefacten worden meestal veroorzaakt door een hoge ISO-instelling bij foto's die zijn gemaakt in omstandigheden met weinig licht. Raak vertrouwd met de beperkingen van je camera. De meeste camera's vertonen overmatige ruis bij ISO 1600 en sommige camera's bij lagere instellingen.
Artefacten kunnen worden veroorzaakt door overmatige nabewerking. Sla altijd het oorspronkelijke bestand op. Als je foto wordt geweigerd wegens te veel artefacten, vergelijk de ingezonden foto dan met het origineel en kijk waar artefacten zijn ontstaan.
Tot slot kunnen artefacten worden veroorzaakt door stof op de sensor. Het kleinste spikkeltje stof op je sensor kan vlekken op je afbeelding veroorzaken. Sensorstofvlekken kun je verwijderen tijdens de nabewerking, maar een eenvoudigere oplossing is om je sensor schoon te houden. Het is raadzaam om je plaatselijke camerawinkel om schoonmaakopties en advies te vragen.
Verlichtingsprobleem
Door te veel licht (overbelichting) of te weinig licht (onderbelichting) kan de kwaliteit van een foto sterk afnemen. Controleer het histogram of bekijk het beeld op het scherm terwijl je fotografeert om te zorgen dat je opnamen goed zijn belicht.
Sluitersnelheid, diafragma en ISO zijn de drie belangrijkste factoren die de belichting bepalen. Of je nou omgevingslicht of studiolicht gebruikt, leer hoe je de belichting van jouw foto's zo aanpast dat je het onderwerp zo goed mogelijk vastlegt.
In sommige gevallen kan de belichting van de foto kenmerkend zijn voor de scène die je vastlegt, hoewel deze niet ideaal is voor een stockafbeelding. Wanneer dit wordt bepaald door het beheerteam, wordt 'verlichtingsprobleem' opgegeven als reden voor de weigering.
Beeldkwaliteit
Als we bepalen dat je bestand andere technische problemen heeft dan scherpstelling, belichting of artefacten, die we specifiek noemen, of als het bestand niet voldoet aan onze algemene kwaliteitsnormen, wordt 'beeldkwaliteit' door het beheerteam geselecteerd als reden voor weigering.
Voorbeelden van technische problemen met foto's en video's
Witbalans: De witbalans kan te warm of te koel zijn.
Als je foto's maakt in de raw-indeling, heb je meer mogelijkheden om de witbalans aan te passen tijdens de nabewerking.
Contrast: Het contrast kan te groot of te klein zijn.
Verzadiging: Door overbelichting kan een foto er onnatuurlijk uitzien, maar onderbelichting of steunkleuren kunnen ook leiden tot weigering om technische redenen.
Je kunt proberen om in Lightroom de schuifregelaar Levendigheid te gebruiken in plaats van Verzadiging.
Selecties: Bewerkingen mogen niet zichtbaar zijn. Voorwerpen selecteren en isoleren van de achtergrond (of maskeren) om nieuwe afbeeldingen samen te stellen, vergt tijd, geduld en zorgvuldigheid. Verzend geen afbeeldingen met elementen die slecht zijn geselecteerd of eruitzien alsof ze geen natuurlijk onderdeel van de scène vormen.
Kleurafwijking: Dit verwijst naar kleurenranden rond objecten in de foto.
Algemene compositie: Staat de horizon recht? Heb je de foto te veel uitgesneden? Zorg ervoor dat een ontwerper ruimte heeft om eigen tekst of voorwerpen toe te voegen.
Naast het bovenstaande volgen hier enkele voorbeelden van technische problemen met video
Visuele stabiliteit: Voor alle opnamen moet de camera op de juiste manier zijn ondersteund en moet beeldstabilisatie zijn gebruikt. Als trillingen in de opname een esthetisch effect zijn, beoordelen we het bestand op basis daarvan. Stabilisatie tijdens de nabewerking is aanvaardbaar als dit niet afleidt van de kwaliteit van de opname.
Geluid: Verwijder geluid dat onbruikbaar is, zoals geluid dat te zeer is gemoduleerd of geluid waarop mogelijk een handelsmerk rust. Het is volstrekt acceptabel om clips zonder geluid in te zenden. Als je clip menselijke stemmen bevat, is voor elke stem een afstandsverklaring van het portretrecht vereist.
Artefacten door rollende sluiter: Opnamen met minimale artefacten door een rollende sluiter worden geaccepteerd of geweigerd op basis van het oordeel van het beheerteam. Schokkerige of vervormde opnamen worden geweigerd. Opnamen die scheeftrekken worden beoordeeld op hoe duidelijk, storend of afleidend de artefacten zijn voor de schoonheid of effectiviteit van het beeld. Opnamen die banen van flitslicht bevatten, zijn niet acceptabel en worden geweigerd.
Opnamen met logaritmische gamma (log): Op beelden die zijn opgenomen in log, moet een eenvoudige kleurcorrectie worden toegepast. Een eenvoudige Rec 709 LUT wordt aanbevolen.
Resolutie verhogen: Verhoog de resolutie van filmopnamen niet (bijvoorbeeld van HD naar 4K). Verzend beelden zoals ze zijn opgenomen of kleiner, indien nodig. Film waar mogelijk in 4K.
Voorbeelden van technische problemen met vectoren
Open paden: Alle gevulde vormpaden moeten zijn gesloten.
Rasterafbeeldingen: Sluit geen pixelafbeeldingen (JPEG-bestanden) in je vectorbestanden in omdat dit geen vectoren zijn.
Automatisch overtrekken: Gebruik automatisch overtrekken niet bij complexe afbeeldingen zoals foto's. Klanten kunnen de resulterende vectoren zeer moeilijk bewerken.
Grootte van tekengebied: Het tekengebied moet ten minste 15 megapixels groot zijn. Zo niet, dan kan deze niet via de bijdragersportal worden geüpload.