Læs denne artikel for at få at vide, hvordan du bruger typografi og skrifttyper i Adobe Muse.

Bemærk:

Adobe Muse tilføjer ikke længere nye funktioner og slutter med at tilbyde support 26. marts 2020. Find flere oplysninger og hjælp på Adobe Muses side om ophør af tjeneste.

Når du bruger Adobe Muse til at designe websider, kan du vælge mellem tre forskellige skrifttyper til anvendelse på tekst. Når du udgiver eller eksporterer sider, bestemmer den anvendte skrifttype, hvordan tekstindholdet gengives. De tre forskellige skrifttyper påvirker også i forskelligt omfang websitets funktionsmåde og ydeevne, og derfor er det vigtigt at forstå resultaterne af at vælge en bestemt skrifttype.

For at føje tekst til en webside kan du:

• Bruge tekstværktøjet til at skrive tekst direkte på siden
  • Vælge Filer > Indsæt og vælg en ekstern TXT-fil til placering af tekstindholdet
  • Kopiere tekst fra en anden ekstern kilde og derefter indsætte det på siden

Når du har oprettet en tekstramme med tekst, kan du bruge indstillingerne i tekstpanelet eller kontrolpanelet til at indstille skrifttypens farve, størrelse, stil, justering og andre formateringsindstillinger. Du kan også bruge menuen Skrifttype til at vælge en skrifttype (såsom Arial eller Helvetica), som passer til designet af din side.

I denne artikel får du en oversigt over de tre forskellige kategorier skrifttyper, som du kan anvende ved hjælp af menuen Skrifttype. Du lærer om de fordele og mulige problemer, der er forbundet med hver enkelt skrifttype, samt metoder til styring af tekst og redigering af tekstrammer.

Om forskellen mellem webskrifttyper, standardskrifttyper og systemskrifttyper

Når du skal formatere tekstindhold, kan du vælge mellem følgende tre skrifttyper:

• Webskrifttyper
  • Standardskrifttyper
  • Systemskrifttyper

I det følgende finder du en kort beskrivelse af hver valgmulighed:

Webskrifttyper i Adobe Muse består af Typekit-skrifttyper, Edge Web-skrifttyper og selfhostede webskrifttyper. De giver dig adgang til et stort bibliotek (med hundredvis af skrifttyper), som du kan anvende på dine sider i Adobe Muse. Når du anvender webskrifttyper på tekstindhold, tilføjes der automatisk en kode på siden i Adobe Muse, så der oprettes links til skrifttypefamilien. Når en browser besøger en side, downloader den de nødvendige webskrifttyper til at gengive siden og vise indholdet som tekst. Det har mange fordele, fordi du kan designe sidehoveder og andet vigtigt tekstindhold ved hjælp af et stort udvalg af skrifttyper, og teksten vises som tekst, der kan markeres, på de udgivne eller eksporterede sider. Det er dog en god idé ikke at bruge for mange webskrifttyper på den samme side. På samme måde som billedtunge design tager det muligvis længere tid at indlæse siden i browseren, hvis den har for mange sammenkædede filer. Det anbefales at begrænse design, så de bruger højst tre webskrifttyper pr. side, og at vælge en forholdsvis stor skriftstørrelse, så teksten bliver nem at læse. Få mere at vide i Typekit og andre webskrifttyper.

Standardskrifttyper (med fallbacks) er skrifttyper, som sandsynligvis er installeret på alle maskiner, der besøger dit website. Disse skrifttyper omfatter standardskrifttypefamilier, f.eks. Arial, Georgia og Times New Roman. Du kan vælge mellem en lille gruppe med ofte brugte standardskrifttyper, som vises på live-websitet som tekst. Standardskrifttyper indlæses hurtigt, men er ikke dekorative. Standardskrifttyper er det bedste valg til formatering af lange afsnit med tekstindhold, fordi de er optimeret til at kunne læses på internettet. Brug så vidt muligt standardskrifttyper for at sikre, at websitet har en effektiv ydeevne og ikke tager lang tid at indlæse.

Systemskrifttyper giver dig mulighed for at bruge mere entydig typografi baseret på de specifikke skrifttyper, som du (designeren) har installeret på maskinen. Hvis du f.eks. designer et website med et bestemt tema, f.eks. et website for havearbejde, kan du installere en speciel blomsterskrifttype, som ikke findes i Typekit-biblioteket med webskrifttyper. Det er en god ide at anvende systemskrifttyper på tekst i mindre omfang, men husk, at tekstindholdet eksporteres som billeder. Det betyder, at det tager længere tid at indlæse siden, og at besøgende ikke kan markere, kopiere eller indsætte teksten på siden. Systemskrifttyper er mest velegnet til små tekststykker, f.eks. sidehoveder. Hvis du vil gøre websitet nemt at bruge, skal du undgå at bruge systemskrifttyper i adresser, telefonnumre og eventuelt indhold, som besøgende muligvis ønsker at kopiere og sætte ind i en kalender eller en e-mail. Husk, at nogle besøgende har svært ved at læse tekst, der er skrevet i en lille skriftstørrelse, og derfor muligvis konfigurerer browseren til at vise en større skrifttype, men denne strategi gør det svært for dem at læse tekst, der er eksporteret som billedfiler. Husk også, at søgemaskiner indekserer websites og søger efter tekstindhold til angivelse af websitets rangering i søgeresultater. Det er derfor bedst kun at anvende systemskrifttyper i begrænset omfang i designet. Hvis der findes en tilsvarende webskrifttype eller standardskrifttype, anbefales det at anvende denne skrifttype i stedet.

Hvis du vil anvende en af disse tre typer skrifttyper, skal du markere teksten med tekstværktøjet og derefter vælge den ønskede indstilling i menuen med skrifttyper.

Menuen Skrifttyper
Vælg den skrifttype, du vil bruge, i menuen Skrifttyper.

Øverst i menuen Skrifttyper vises en liste med de seneste skrifttyper, du har brugt. Det gør det nemt for dig at anvende dem igen, når du designer sider. Hvis du efterfølgende ikke ønsker at få vist så mange skrifttyper eller ønsker at rydde alle de seneste skrifttyper, du har brugt, kan du opdatere indstillingerne under indstillingerne for Adobe Muse.

Sidst brugte skrifter
Angiv antallet af seneste skrifttyper, du har brugt, eller ryd listen med seneste skrifttyper i menuen Skrifttyper.

I de følgende afsnit vil du finde mere detaljerede beskrivelser af hver skrifttypekategori og information om, hvordan anvendelse af den enkelte kategori påvirker gengivelsen af tekstindholdet på et live-website.

Anvendelse af skrifttyper på markeret tekst

For at opnå den bedste gengivelse af skrifttyperne skal du vælge en skrifttype, der passer til det, du vil bruge den til. Når du for eksempel anvender en skrifttype på afsnit (store mængder af løbende tekst vist med mindre skrifttypestørrelser), bør du undgå at vælge udsmykkede, dekorative skrifttyper (som typisk er beregnet til overskrifter vist med større skrifttypestørrelser).

En af de vigtigste overvejelser i forbindelse med tekst på websites er at sikre, at den er let at læse. Udsmykkede skrifttyper gengives ikke godt i små skrifttypestørrelser, fordi der ikke er tilstrækkelig opløsning på internettet til at gengive deres visuelle detaljer.

Derudover bør der være adgang til normal, kursiv, fed og fed kursiv stil i skrifttypen til rådighed, så du kan gøre tekst federe eller mere fremtrædende for at fremhæve navne, bog- eller filmtitler og andet markant indhold i et afsnit. Mange dekorative og meget udsmykkede skrifttypefamilier indeholder ikke disse stiltyper.

Skrifttyper kan også være teknisk optimeret til særlige anvendelser. En skrifttype kan have et omridsformat, der gengives bedre i større størrelser, eller den kan indeholde anvisninger, der gør gengivelsen optimal ved mindre størrelser på tværs af platforme. Når du åbner webskrifttyper i Adobe Muse, giver webskrifttype-biblioteket dig som tidligere nævnt mulighed for at filtrere skrifttyperne, så du ser en liste over anbefalede skrifttyper til brug i afsnit eller overskrifter. Hvis du ikke er sikker på, om en bestemt skrifttype vil fungere godt til tekstoverskrifter eller afsnit i dit design, bør du bruge disse anbefalinger om skrifttyper til afsnit og overskrifter for at være sikker på, at dine sider bliver lette at læse.

Du kan formatere tekst med webskrifttyper med samme fremgangsmåde som til standardskrifttyper og systemskrifttyper. Benyt følgende fremgangsmåde for at lave tekster med webskrifttyper:

1. Brug tekstværktøjet til at markere noget tekst i en tekstramme.

2. Vælg den skrifttype, du vil anvende, i menuen Skrifttype ved at vælge Webskrifttyper og derefter vælge skrifttypefamiliens navn på listen.

Valg af webskrifttyper
    Anvend en webskrifttype til markeret tekstindhold ved at vælge skrifttypens navn.

Når du har anvendt en skrifttype, kan du bruge panelet Tekst eller indstillingerne i Kontrolpanelet til at konfigurere skrifttypens størrelse, farve og andre egenskaber.

Bemærk:

Webskrifttyper opfører sig akkurat som enhver anden skrifttype, når du designer sider. Du kan redigere tekstens formatering, redigere og ændre tekstrammens størrelse og placere den på den side, hvor den skal vises.

3. Når du er færdig med at designe et website, skal du klikke på Forhåndsvisning for at se, hvordan designet vises i Adobe Muse. Du kan også vælge Filer > Vis side i browser for at gennemgå designet i et browservindue.

Som nævnt ovenfor er webskrifttyper især nyttige til at designe iøjnefaldende sider, fordi du kan vælge mellem hundredvis af skrifttyper, og (i modsætning til systemskrifttyper) eksporteres den unikke typografi på siden som tekst og ikke som billedfiler.

4. Bemærk, at når du får vist siden i en browser, gengives tekst med en webskrifttype som tekstindhold. Prøv at vælge teksten og kopiere den for at se, hvordan den opfører sig.

Tekster med webskrifttype, som kan markeres
    Tekster med webskrifttype kan markeres i en webbrowser, fordi de eksporteres som tekst.

Det er en fordel at eksportere tekstindhold som tekst i stedet for som billeder. Når du vælger systemskrifttyper, eksporteres tekstindholdet som billeder, hvorfor siderne er længere om at blive indlæst.

Når der anvendes webskrifttyper, kan den besøgende kopiere og indsætte tekstindhold direkte fra websitets sider. Det gør det muligt for den besøgende at gemme adresser, telefonnumre og anden vigtig information, som man ønsker at dele med andre eller gemme offline i sin adressebog.

Gengivelsen af webskrifttyper som tekst forbedrer rangeringen af websitets søgeresultater, fordi søgemaskiner lettere kan analysere tekstindhold end billeder, når de indekserer websitets indhold. Det indebærer, at brug af webskrifttyper skaber mere trafik, samtidig med at indlæsningen af siderne bliver mere effektiv for de besøgende.

Endelig gør tekstindholdet det meget lettere at navigere på websitet for besøgende, der bruger tekstlæsere. Gengivelse af vigtige områder som tekst, for eksempel sidehoveder, gør dit website mere tilgængeligt for alle.

Arbejd med standardskrifttyper

Menuen Skrifttype indeholder et afsnit, der viser en liste over standardskrifttyper. Du kan frit bruge standardskrifttyper til at designe sider, fordi de allerede er installeret på alle moderne computere. Du behøver ikke at installere noget nyt på din maskine, og de besøgende vil allerede have skrifttyperne tilgængelige på deres computere til gengivelse af tekstindholdet på siderne.

Standardskrifttyper er en lille gruppe almindeligt anvendte computerskrifttyper, som alle computere kan bruge til at vise tekstindhold. Tekst, der bruger standardskrifttyper, gengives på live-websitet som tekst.

I lighed med webskrifttyper har standardskrifttyper alle fordelene ved gengivelse af tekst som tekst, blandt andet:

• De besøgende kan markere, kopiere og indsætte website-indhold
  • Sider med tekstindhold indlæses hurtigere end billedtunge sider
  • Rangering i søgeresultater forbedres, fordi søgemaskiner kan indeksere tekstindholdet
  • Besøgende, som bruger skærmlæsere, har lettere adgang til tekst end billedindhold

Ulempen ved at bruge standardskrifttyper er, at du er begrænset til et lille antal valgmuligheder, når du designer sider.

Når du bruger menuen Skrifttype til at vælge standardskrifttyper, vises den fulde liste.

Komplet liste over standardskrifttyper
Vælg standardskrifttyper i menuen Skrifttype for at få vist hele listen.

Standardskrifttyperne er begrænset til:

• Arial
  • Comic Sans
  • Courier New
  • Geneva
  • Georgia
  • Helvetica
  • Lucida Sans
  • Palatino
  • Times
  • Trebuchet
  • Verdana

Bemærk, at hvis du holder markøren over en indstilling, vises et værktøjstip med en liste over alternative skrifttyper.

Dette værktøjstip angiver, at du kan anvende en skrifttype med lignende udseende, hvis den besøgende ikke skulle have skrifttypen installeret. Sidedesignet ligner det oprindelige design, og den manglende skrifttype vil ikke bemærkes af den besøgende. Man vil ikke se en fejlmeddelelse, og sidens indhold vil blive indlæst. Teksten vises blot med en lignende alternativ skrifttype, der er installeret på den besøgendes maskine.

Generelt er standardskrifttyper et godt valg til sideindhold, der skal være let at læse og nemt for den besøgende at navigere i – men det begrænsede udvalg gør det sværere at finde en skrifttype, der afspejler websitets æstetik.

Arbejd med systemskrifttyper

Systemskrifttyper er skrifttyper, du har installeret på din egen computer. Du kan installere dem til brug sammen med et bredt udvalg af programmer, herunder billedredigeringsprogrammer. Disse skrifttyper er også tilgængelige for dig, når du designer sider i Adobe Muse.

Hvis du for eksempel designer et website om jordskælv, kan du installere en skrifttype med et rystende eller revnet udseende, så sideoverskrifterne svarer til designets tema. Alle skrifttyper, som du installerer, kan anvendes i Adobe Muse. Derfor er der ikke begrænsninger for sidelayoutet, og du kan specialdesigne sider (eller bruge en kundes tilpassede skrifttype på websitet). Systemskrifttyper giver dig mulighed for at bruge et bredt udvalg af unikke skrifttyper, så siderne virkelig bliver "peppet op".

De besøgende vil se teksten med systemskrifttyper anvendt præcis, som du har angivet dem, selvom de ikke har skrifttyperne installeret på deres maskine. For at opnå dette eksporterer Adobe Muse automatisk al tekst, der bruger systemskrifttyper, som billedfiler. Det er en transparent funktion, der finder sted bag kulisserne. Mens du designer siderne, bliver tekster med systemskrifttyper ved med at være redigerbare, så du kan fortsætte med at foretage ændringer.

Hvis du vælger Systemskrifttyper i menuen Skrifttype, ser du en liste over skrifttyper, du har installeret på din maskine.

Liste over systemskrifttyper
Afsnittet Systemskrifttyper viser listen over de skrifttyper, du har installeret.

Ulempen ved at anvende systemskrifttyper til tekst er, at teksten gengives på live-websitet som billeder, som bruger meget længere tid på at blive indlæst end tekstindhold.

Brug af systemskrifttyper kræver afvejning, fordi du kan bruge mere entydig typografi baseret på de specifikke skrifttyper, som du (designeren) har installeret på maskinen. Til gengæld indebærer brugen af disse skrifttypefamilier, at siderne bliver billedtunge og er længere om at blive indlæst. Dette kan også påvirke ydeevnen for et website.

Derfor bør du være sparsom med brugen af systemskrifttyper i dine design.

Det er også god praksis at anvende systemskrifttyper på tekst, selvom den ikke linkes, og indtaste en beskrivende titel i titelfeltet på menuen Hyperlink.

Når du forhåndsviser siden i en browser, vises titlen som et værktøjstip, når man holder markøren over teksten.

Titeltekst vises som værktøjstip
Den titeltekst, du indtaster, vises som et værktøjstip.

Titelmærket er nyttigt for besøgende, som bruger skærmlæsere, og som lytter til indholdet på et website i stedet for at læse det visuelt. Det er også meget vigtigt at tilføje titler, fordi søgemaskiner, der indekserer et website, bruger billedets titel til bedre at kategorisere websitets indhold, især hvis billedteksten indeholder vigtig information, såsom sideoverskrifter.

Når det er muligt, bør du anvende standardskrifttyper, der er sammenlignelige med de systemskrifttyper, du har installeret, og bruge dem i stedet.

Anvendelse og nulstilling af de seneste skrifttyper, du har brugt

Når du har anvendt skrifttyper på tekst i Adobe Muse, vises navnene på skrifttyperne i det første afsnit i menuen Skrifttyper. Det gør skrifttyperne nemme at finde, så du nemt kan anvende de samme skrifttyper igen på andre tekster i websitedesignet. Det er ikke nødvendigt at huske, hvilke skrifttyper der er webskrifttyper, standardskrifttyper og systemskrifttyper. Alle tre skrifttyper vises øverst, hvis du tidligere har anvendt dem.

Det er god praksis at begrænse antallet af skrifttyper, der bruges på en webside. Hvis du bruger fire skrifttyper eller færre på en side, bliver tekstindholdet typisk nemmere at læse, når det vises på en besøgendes skærm. Der vises typisk kun en håndfuld skrifttyper i afsnittet Senest brugte skrifttyper, så du nemt kan navigere i dem.

Der kan dog være situationer, hvor du eksperimenterer med forskellige skrifttyper i et design. Eller du designer måske flere forskellige afsnit til websitet, så listen Senest brugte skrifttyper i menuen Skrifttyper er blevet meget længere. Hvis listen bliver for lang, bliver det vanskeligere at vælge den ønskede skrifttype.

Du kan kontrollere visningen af skrifttyper i afsnittet Senest brugte skrifttyper. Følg denne fremgangsmåde:

1. Vælg Adobe Muse > Indstillinger for at åbne dialogboksen Indstillinger.

2. Skriv et tal i sektionen Type, eller brug pil op og pil ned til at nulstille Antal af seneste skrifttyper.

Nulstil antallet af seneste skrifttyper
    Angiv, hvor mange seneste skrifttyper, der skal vises.

Hvis du klikker på knappen Ryd seneste skrifttyper, ryddes alle seneste skrifttyper fra listen.

3. Klik på OK for at gemme ændringerne og lukke dialogboksen Indstillinger.