Læs denne artikel for at få at vide, hvordan du bruger Adobe Typekit-webskrifttyper, Edge Web-skrifttyper og selfhostede webskrifttyper på dine websider.

Bemærk:

Adobe Muse tilføjer ikke længere nye funktioner og slutter med at tilbyde support 26. marts 2020. Find flere oplysninger og hjælp på Adobe Muses side om ophør af tjeneste.

Bemærk:

Typekit hedder nu Adobe Fonts og er inkluderet med Creative Cloud og andre abonnementer. Få mere at vide.

Sådan bruger du Typekit-skrifttyper i Adobe Muse

Adobe Typekit-webskrifttyper er nu tilgængelige i Adobe Muse-menuen Tilføj/fjern skrifttype.

Du kan prøve et begrænset udvalg af skrifttyper fra Typekit-biblioteket i alle Creative Cloud-planer, og hvis du har et betalingsabonnement, har du adgang til hele biblioteket med tusindvis af skrifttyper. Få mere at vide om abonnementsplaner for Typekit i Webskrifttype-abonnementer fra Typekit.

I modsætning til selfhostede webskrifttyper, hoster Typekit de skrifttyper, som du beslutter at bruge på dit website. Det betyder, at hvis du vælger skrifttyper fra Typekit-biblioteket og udgiver dit website i Adobe Muse, hoster Typekit automatisk disse skrifttyper og forbinder din Typekit-konto til dit website.

Føj Typekit-skrifttyper til dit website

1. I Adobe Muse skal du vælge Filer > Tilføj/fjern webskrifttyper.

FileAddRemoveWebFonts
  2. I dialogboksen Tilføj webskrifttyper viser fanen Typekit alle Typekit-skrifttyper, der er tilgængelige i din Creative Cloud-kontotype.

AddWebFonts
  3. Søg efter den skrifttype, der passer bedst til dine designbehov. Du kan bruge følgende sorterings- og filterindstillinger for at vælge den skrifttype, du har brug for.

• Klik på knappen for at sortere på Udvalgte, Nyeste og Navne.
    SortTypekitFonts
    • Klik på Filter for at drage fordel af følgende filtre:
      • Klassificering: Du kan filtrere Typekit-skrifttyper baseret på deres klassifikationer, f.eks. Serif, Sans Serif, Script osv.
      • Anbefales til: Filtrer skrifttyper ud fra Typekits anbefalinger til afsnit eller overskrifter.
      • Egenskaber: Filtrer ud fra egenskaber som vægt, bredde, højde osv.
    AddWebFontsFilters
  4. Du skal blot klikke på skrifttypen, når du har fundet den, du vil bruge. Der vises et flueben for at angive, at skrifttypen er valgt. Du kan vælge flere skrifttyper, der skal tilføjes samtidigt. Fanen Valgte skrifttyper viser alle de skrifttyper, du har valgt.

SelectedTypekitWebFonts
  5. Klik på OK. En dialogboks med besked om webskrifttyper bekræfter, at de nye webskrifttyper blev tilføjet. Vælg indstillingen Vis ikke igen, hvis du får brug for det.

fig_07_type
    Klik på OK for at lukke bekræftelsesmeddelelsen.

Når du nu bruger menuen Skrifttype til at vælge indstillingen Webskrifttyper igen, vises listen over de skrifttyper, som du tilføjede.

FileAddRemoveWebFonts

Anvend Typekit-skrifttyper i din tekst

1. I Adobe Muse skal du vælge den tekst, du vil anvende Typekit-skrifttypen på.

TextForEdgeWebFont
  2. Sørg for, at teksten er markeret, og vælg den Typekit-skrifttype, du vil anvende i menuen Skrifttype.

ApplyTypekitFont

Brug Edge Web-skrifttyper i Adobe Muse

Anvendelse af webskrifttyper gør det muligt at vælge mellem hundredvis af skrifttyper i et stort onlinebibliotek, som hostes på Typekit.com. Biblioteket med webskrifttyper i Adobe Muse er inkluderet i dit Adobe Muse-abonnement. Du behøver ikke at tilmelde dig eller købe en Typekit-konto for at have adgang til skrifttyperne og begynde at bruge dem i dine webdesign.

Bemærk: Hvis du har en Typekit-konto, vil du bemærke, at sættet af tilgængelige webskrifttyper i Adobe Muse adskiller sig fra det sæt, du har adgang til, når du besøger typekit.com. Webskrifttyperne i Adobe Muse er gratis, uden restriktioner og kræver ikke en Typekit-konto. Webskrifttyperne, der tilbydes via en Typekit-konto er underlagt måling og adgangskontrol. Fremtidige versioner af Adobe Muse giver dig adgang til dit bibliotek med Typekit-skrifttyper inde fra arbejdsområdet i Adobe Muse, men denne funktion er endnu ikke tilgængelig.

Fordelene ved at bruge webskrifttyper er:

• Du kan vælge meget unikke og stilfulde skrifttyper til tekstindholdet, selvom du ikke har skrifttyperne installeret på din computer.
  • Webskrifttyper, som du anvender på tekst, knyttes automatisk til siderne, når du udgiver, eksporterer eller forhåndsviser websitet.
  • Skrifttyperne hostes på Typekit.com. Når en besøgende viser live-websitet direkte i en browser, hentes skrifttypen bag kulisserne for at kunne vise teksten.

I de sjældne tilfælde, hvor Typekit-serverne ikke kan indlæse den skrifttype, du har anvendt dynamisk, mens siderne indlæses, vil tekstindholdet stadig blive vist med en standard backup-skrifttype. Denne situation er meget usandsynlig, men det er godt at vide, at tekstindholdet alligevel vil være læseligt for de besøgende i alle tilfælde, og at siden ikke viser en fejlmeddelelse.

Vær forsigtig, når du føjer webskrifttyper til dit design. Hvis du tilføjer for mange webskrifttyper, vil den besøgende opleve længere generelle hentningstider. Det kan gøre et website meget langsommere og have indvirkning på den overordnede brugeroplevelse. Med dette i tankerne bør du begrænse anvendelsen i dine design til 1-2 skrifttypefamilier med 4 typer pr. familie. Webskrifttyper er eksterne ressourcer (ligesom billeder og video), og derfor skal de hentes ind i den besøgendes browsercache, når websitets sider vises.

Desuden registrerer og følger Adobe Muse de webskrifttyper, der bruges på et website. Hvis du fjerner en webskrifttype, der er i brug i en .muse-fil, forbliver webskrifttypen på listen i menuen Skrifttype, næste gang du åbner .muse-filen. Derfor kan du ikke ved et uheld fjerne en webskrifttype, som websitet skal bruge, og du behøver ikke manuelt at holde styr på de skrifttyper, du bruger, mens du designer siderne.

Føj Edge Web-skrifttyper til et Adobe Muse-projekt

Benyt denne fremgangsmåde til at tilføje en ny webskrifttype:

Der vises et nyt vindue med en oversigt over webskrifttype-biblioteket.

1. Brug tekstværktøjet til at markere noget tekst i en tekstramme.

2. Brug menuen Skrifttype (i kontrolpanelet eller tekstpanelet) til at vælge Webskrifttyper > Tilføj webskrifttyper ...

EdgeWebFontsLibrary
    Webskrifttype-biblioteket giver dig adgang til hundredvis af skrifttyper, som du kan anvende på dine sider.

Du kan klikke på Filtre øverst på siden for at vælge den skrifttypestil, du er interesseret i at tilføje. Eller du kan bruge søgefeltet til at finde en skrifttype ud fra dens navn.

3. Du skal blot klikke skrifttypen, når du har fundet den, du vil bruge. Der vises et flueben for at angive, at skrifttypen er valgt. Du kan vælge flere skrifttyper, der skal tilføjes samtidigt.

SelectedEdgeWebFonts
    Klik på de skrifttyper, du vil tilføje. Et flueben angiver, at de er valgt.

Du kan klikke på knappen for enkelt linje eller flere linjer øverst til højre for at vise de skrifttyper, der er bedst egnede til overskrifter eller afsnit.

EdgeWebFontsFilters
    Vis listen over de skrifttyper, der fungerer godt til overskrifter.

Du kan få vinduet til at vise listen med de skrifttyper, du har valgt, ved at klikke på afkrydsningsknappen længst ude til højre. Hvis du ændrer mening og alligevel ikke vil tilføje en skrifttype, skal du blot klikke på skrifttypens navn igen for at fravælge den.

En dialogboks med besked om webskrifttyper bekræfter, at de nye webskrifttyper blev tilføjet.

4. Klik på OK, når du er færdig med at vælge de skrifttyper, du vil tilføje.

5. Klik på OK.

Markér afkrydsningsfeltet Vis ikke igen, hvis det ønskes.

fig_07_type
    Klik på OK for at lukke bekræftelsesmeddelelsen.

Når du nu bruger menuen Skrifttype til at vælge indstillingen Webskrifttyper igen, vises listen over de skrifttyper, som du tilføjede.

EdgeWebFonts
    Vælg Tilføj webskrifttyper i afsnittet Webskrifttyper i menuen Skrifttype.

Tilføj og anvend Edge Web-skrifttyper

1. I Adobe Muse skal du vælge den tekst, du vil anvende Edge Web-skrifttypen på.

TextForEdgeWebFont
  2. Sørg for, at teksten er markeret, og vælg den Edge Web-skrifttype, du vil anvende i menuen Skrifttype.

ApplyEdgeWebFonts

Brug selfhostede webskrifttyper i Adobe Muse

Funktionen Selfhostede webskrifttyper giver dig adgang til og mulighed for at bruge webskrifttyper, som du har købt fra tredjepartsleverandører. Visse webskrifttyper er muligvis ikke tilgængelige på alle besøgendes computere eller enheder. Afhængigt af browserens tekstprogram bruges der i et sådant scenario en websikker skrifttype i stedet, som har stor indflydelse på udseendet af dit website.

Webskrifttyper skal hentes fra en server, f.eks. en hostet af Adobe Edge-webskrifttyper (drevet af Typekit). Alternativt kan de være opbevaret på den samme webserver, som hoster indholdet på dit website. Denne fremgangsmåde, hosting og gengivelse af webskrifttyper i realtid under et websitebesøg, kaldes selvstændig hosting, og skrifttyper, som hentes på denne måde, kaldes selvstændigt hostede webskrifttyper.

Forudsætninger

Følgende skrifttyper er nødvendige, når du arbejder med selvstændigt hostede webskrifttyper:

Systemskrifttyper

er nødvendige til at designe dit website i Adobe Muse. Når du køber en webskrifttype, skal du sørge for, at du henter og installerer korrekt licenserede computerskrifttyper. Adobe Muse understøtter følgende skrifttypeformater:

• True Type Font (.ttf)
  • Open Type Font (.otf)
  • True Type Collections (.ttc)
  • Mac Data Fork Fonts (.dfont)
  • Mac Resource Fork TrueType Suitcases

Webskrifttyper

anvendes, når dit website gengives i browseren. Adobe Muse kræver, at du har hentet følgende webskrifttypeformater for at kunne gengive skrifttypen på tværs af alle browsere:

• Web Open Font Format (.woff)
  • Embedded OpenType (.eot)
  • Scalable Vector Graphics (.svg). Dette format er nødvendigt til ældre Android-enheder.

Tilføj selvstændigt hostede webskrifttyper

1. Vælg Filer > Tilføj/fjern webskrifttyper for at få vist dialogboksen Tilføj webskrifttyper.

2. I dialogboksen Tilføj webskrifttyper skal du vælge fanen Selvstændigt hostede webskrifttyper.

SelfHostedWebFontsDialog
  3. Find og vælg den mappe, der indeholder skrifttypen, eller træk skrifttypen til dialogboksen Tilføj webskrifttyper. Ved lokalisering af webskrifttyper viser Adobe Muse en tilsvarende meddelelse. Hvis du tidligere har tilføjet webskrifttyper, skal du klikke på + Tilføj skrifttyper for at fortsætte.

SelfHostedWebFontsFound
  4. Adobe Muse søger efter webskrifttypefiler i den angivne mappe og stemmer dem automatisk overens med deres tilsvarende systemskrifttype. Bekræft, at du har en korrekt licenseret webskrifttype, og klik på Fortsæt.

5. Tilstanden Administrer aktiveres automatisk, og de webskrifttyper, der er blevet tilføjet, vises.

ManageModeSelfHostedWebFonts

Administrer selvstændigt hostede webskrifttyper

Tilstanden Administrer viser en liste over alle selvstændigt hostede webskrifttyper med tilsvarende computerskrifttyper. De senest tilføjede skrifttyper kommer frem på toppen af listen, og det samme gør skrifttyper, som mangler skrifttypefiler, eller som ikke svarer til computerskrifttypen.

Tilstanden Administrer for selvstændigt hostede webskrifttyper muliggør følgende:

Angiv en tilsvarende computerskrifttype

Nogle gange lykkes det ikke for Adobe Muse at finde en tilsvarende webskrifttype med den tilhørende computerskrifttype automatisk. Hvis det er tilfældet, skal du udtrykkeligt angive den tilsvarende webskrifttype. For at angive en tilsvarende webskrifttype skal du gøre følgende:

1. Klik på knappen for at åbne en dialogboks til din skrifttype.

2. Klik på knappen Tilpas for at få vist en liste over de skrifttyper, der installeres på dit system.

3. Vælg en tilsvarende systemskrifttype ved at rulle gennem listen eller filtrere efter navn. Klik på OK for at bekræfte den tilsvarende skrifttype.

Angiv manglende skrifttypefiler

Hvis Adobe Muse ikke automatisk kunne finde .eot eller .svg-filer, som svarer til en .woff-fil, kan du finde dem manuelt. For at finde en manglende skrifttypefil skal du klikke på knappen ved siden af skrifttypen. Klik på Gennemse, og gå til placeringen for den manglende fil. Klik på OK for at tilføje den manglende fil.

Diverse opgaver

• Angiv licensoplysninger: Klik på knappen ved siden af den skrifttype, du ønsker at redigere, og angiv licensoplysningerne. Klik på OK for at afslutte.
  • Slet skrifttyper: Vælg den skrifttype, du ønsker at slette, og klik på OK.
  • Filtrer liste med skrifttyper: Filtrer listen med skrifttyper ved at indtaste nogle eller alle bogstaverne i skrifttypebetegnelsen i tekstboksen Filtret.

Gennemse selvstændigt hostede webskrifttyper

Hvis du tidligere har tilføjet selvstændigt hostede webskrifttyper, aktiveres browsertilstanden automatisk, når du åbner dialogboksen Tilføj webskrifttyper. Denne tilstand giver miniatureeksempler af skrifttyper (grupperet efter familie) og gør det muligt at vælge skrifttyper, som kan tilføjes rullelisten med skrifttyper. (Som standard tilføjes alle senest tilføjede selvstændigt hostede skrifttyper til rullelisten med skrifttyper, hvis der ikke er nogen problemer som f.eks. manglende skrifttypefiler eller manglende tilsvarende computerskrifttype.). Du kan også filtrere skrifttypefamilier efter navn eller kun få vist udvalgte elementer.