På denne side finder du oplysninger om, hvordan du uploader og vedhæfter model- og ejendomsaftaler til dit indhold.

Grundlæggende oplysninger om model- og ejendomsaftaler

Hvis et billede eller en video viser en person, der kan identificeres, skal du bruge en modelaftale. Hvis billedet viser immateriel eller privat ejendom, skal du bruge en ejendomsaftale. Aftaler er juridiske formularer, der er underskrevet af personen på billedet eller ejeren af ejendommen, og de giver dig ret til at anvende indholdet til kommercielle formål.

Stil dig selv spørgsmålet: "Hvis jeg rejste til dette sted, mødte denne person eller så dette kunstværk, ville jeg så genkende stedet, personen fra billedet eller kunstværket?" Hvis svaret er "Nej", kræves der sandsynligvis ikke nogen aftale. Hvis svaret derimod er "Ja", skal du bruge en modelaftale for personen, og du bør undersøge, om elementet i billedet er beskyttet af immaterielle rettigheder eller andre rettigheder.

Du kan læse mere i Modelaftale og beskyttelse og Krav til ejendomsaftale. Læs mere om beskyttet indhold her.

Oversigt over uploadprocessen

I sektionen Aftale på bidragyderportalen finder du værktøjer til at oprette og gemme dine aftaleformularer. Du kan også vælge at tilføje dine aftaler i sektionen Ny, som du finder under fanen Overførte filer, hvor du uploader og indekserer dine filer. Du kan scanne formularer eller bruge Adobe Sign til at indsamle underskrifter digitalt. Nedenfor finder du oplysninger om, hvordan du uploader model- og ejendomsaftaler.

Afsnittet Aftaler

Afsnittet Aftaler
Fanen Aftaler findes i sektionen Overførte filer på bidragyderportalen

Under sektionen Overførte filer skal du vælge fanen Aftaler.

Klik derefter på Opret en aftale.

Vælg Adobe Sign, eller scan aftale
Vælg at bruge Adobe Sign eller en scannet aftale

Du tilbydes muligheden for at oprette en ny aftale via Adobe Sign eller uploade en scannet aftale.

Opret en aftale med Adobe Sign

Med Adobe Sign skal du blot bruge modellens eller ejendomsejerens e-mailadresse. Det er nemt at udfylde formularen, og det kræver ikke installation af software.

Når du vælger Adobe Sign, åbnes et vindue, hvor du kan vælge at oprette en modelaftale eller ejendomsaftale.

Model- og ejendomsaftaleformularer
Vælg fanen for model- eller ejendomsaftale, og udfyld navnet og e-mailadressen på underskriveren

Udfyld navnet og e-mailadressen på underskriveren. Hvis du ønsker, kan du også tilføje oplysninger om optagelsen og en meddelelse.

Forhåndsvisning af aftale
Få forhåndsvist din aftale, der skal sendes

Du får vist en forhåndsvisning, som du kan gennemse og derefter redigere eller sende.

E-mail til underskriver
Underskriveren modtager formular til underskrivning

Når du trykker på send, modtager underskriveren en e-mail fra Adobe. Denne meddelelse indeholder en forhåndsvisning af formularen, et link til formularen og instruktioner til underskrivning af aftalen. Når underskriveren har underskrevet, sendes formularen automatisk tilbage til din e-mail, så du kan underskrive og uploade den med dit billede.

Upload en scannet aftale

Vælg fanen Aftaler, og vælg derefter Upload en scannet aftale. Du bliver bedt om at skrive navnet på aftalen i tekstfeltet. Vær opmærksom på, hvordan du navngiver aftalen, hvis du vil finde den igen. Brug det fulde navn på underskriveren for at gøre søgningen nemmere. Bemærk: Du skal skrive mindst fem tegn, før knappen Vedhæft aftale bliver synlig.

Knappen Vedhæft aftale gør det muligt at søge efter din aftale på computeren. Kun JPEG-filer understøttes. Når du har valgt filen med aftalen, skal du klikke på knappen Opret aftale.

Vedhæft aftale
Vedhæft JPEG-aftale fra computeren

Hvis du ikke har en aftaleformular parat, kan du downloade skabelonen og udskrive den for at få den underskrevet af alle de påkrævede personer. Du skal derefter scanne den eller tage et billede af den og indsende den som en JPEG-fil som beskrevet ovenfor.

Upload en aftale, mens du indekserer filer

Du kan også vedhæfte aftaleformularer, mens du indekserer filer. Hvis du vil vedhæfte under indeksering, skal du gå til sektionen Ny under Overførte filer og vælge din fil. Svar Ja som svar på spørgsmålet: "Er genkendelige personer og/eller ejendom synlige i filen?"

Upload under indeksering
Vælg at søge efter en eksisterende aftale, eller opret en ny aftale

Her kan du vælge at søge efter og vedhæfte en eksisterende aftale, eller du kan vælge Opret en ny aftale. Derefter kan du vælge at uploade en papiraftale eller oprette en aftale med Adobe Sign. Herfra er processen den samme som ovenfor. Når de er uploadet, vedhæftes disse aftaler til dine filer og kan findes under fanen Aftaler.