Opit järjestämään ja käyttämään uudelleen widgetejä, malleja ja muita suunnitteluelementtejä Adobe Muse CC:n Kirjasto-paneelin avulla.

Huomautus:

Adobe Museen ei enää lisätä uusia ominaisuuksia ja sen tuki päättyy 26. maaliskuuta 2020. Lisätietoja ja tukea on kohdassa Adobe Musen elinkaaren päättymissivu.

Musen Kirjasto-paneelin avulla voit helposti tallentaa ja hallita yleisiä sivuelementtejä. Kun lisäät kohteita Kirjastoon, pystyt käyttämään niitä nopeasti ja lisäämään tätä sisältöä verkkosivustoosi. Kirjasto voi sisältää monenlaisia elementtejä, kuten logoja, sivuston kuvia, värimalleja, apuviivoja, mukautettuja widgetejä, upotettua HTML-koodia sekä kappale-, merkki- ja grafiikkatyylejä. Tämä artikkeli tarjoaa yleiskatsauksen Kirjasto-paneelin käytöstä virtaviivaisessa suunnitteluprosessissa.

Creative Cloud Add-onien avulla voit valita monista suunnitteluelementeistä, joiden avulla voit monipuolistaa suunnitteluasi. Katso ohjeet lataamiseen kohdasta Creative Cloud Add-onit Adobe Muselle.

Kirjasto-paneelin käyttäminen

Voit avata Kirjasto-paneelin Muoto-näkymässä. Valitse Ikkuna > Kirjasto tai aktivoi paneeli napsauttamalla Kirjasto-välilehteä kiinnitetyssä paneelijoukossa.

Avaa Adobe Musen Kirjasto-paneeli.
Avaa Adobe Musen Kirjasto-paneeli.

Huomautus:

Siirry linkkiä napsauttamalla Adobe Muse Exchangeen, josta voit ladata kirjastokohteita tulevia sivustoprojektejasi varten.

Kansioiden hallinta Kirjasto-paneelissa

Uuden kansion luominen

Jotta voit aloittaa Kirjasto-paneelin käytön, sinun on luotava uusi kansio. Noudata seuraavia ohjeita:

1. Napsauta Luo kansio -painiketta (kansiokuvaketta) Kirjasto-paneelin alaosassa.
Luo uusi tyhjä kansio napsauttamalla Luo kansio -painiketta.
Luo uusi tyhjä kansio napsauttamalla Luo kansio -painiketta.

1. Syötä kansiokuvakkeen vieressä olevaan kenttään kuvaava nimi.

Kirjasto-paneelin kansiot lajitellaan aakkosjärjestykseen nimen mukaan, joten voit pitää toisiinsa liittyvät kohteet yhdessä, kun annat niille samankaltaiset nimet.

Voit milloin tahansa nimetä kansion uudelleen kaksoisnapsauttamalla sitä.

Syötä kenttään kuvaava kansionimi.
Syötä kenttään kuvaava kansionimi.

Kun olet luonut kansion, voit lisätä kohteita Kirjastoon.

Huomautus:

Vaikka voit lisätä kirjastokohteen Kirjasto-paneeliin myös luomatta ensin kansiota, on nopeampaa luoda uusi kansio, nimetä se ja lisätä sitten kohde kuin lisätä uusi kohde ja nimetä kyseinen kohde ja sen kansio jälkikäteen. Valitsitpa kumman tavan tahansa, paras käytäntö on aina se, että annat Kirjasto-paneelissa kuvaavat nimet sekä kansioille että kohteille.

Jos aiot lisätä Kirjastoon useita kohteita, voit luoda ja nimetä tyhjien kansioiden joukon ennen kohteiden lisäämistä.

Kansioiden avulla voit järjestää Adobe Musen erilaiset sivustoelementit ja tehdä niiden löytämisestä helppoa.
Kansioiden avulla voit järjestää erilaiset sivustoelementit ja tehdä niiden löytämisestä helppoa.

Sivuelementtien lisääminen kansioihin

Jos haluat lisätä elementtejä Kirjastoon, jotta voit helposti käyttää niitä ja lisätä niitä muille sivuille, valitse mikä tahansa sivulla oleva elementti. Jos valitset useita kohteita, valitse haluamasi elementit pitämällä vaihtonäppäintä painettuna tai napsauttamalla ja vetämällä valintatyökalulla.

Lisää elementit Kirjastoon jommallakummalla seuraavista tavoista:

Vaihtoehto 1:

1. Napsauta valittuja elementtejä hiiren kakkospainikkeella, valitse Lisää Kirjastoon ja valitse sitten kansio, johon kirjastokohde tallennetaan.
Valitse Adobe Musen pikavalikossa Lisää Kirjastoon -valinta.
Valitse pikavalikossa Lisää Kirjastoon -valinta.

Valitut kohteet lisätään kansioon, ja Kirjasto-paneelissa näytetään niiden esikatselunäkymä.

1. Syötä elementille kuvaava nimi asianmukaiseen kenttään.
Syötä kuvaava nimi kansioon tallennetulle uudelle elementille.
Syötä kuvaava nimi kansioon tallennetulle uudelle elementille.

Vaihtoehtoisesti voit lisätä valitut kohteet Kirjastoon seuraavalla työnkululla:

Vaihtoehto 2:

1. Kun elementit on valittu, napsauta Lisää valitut elementit -painiketta (sivunkääntökuvake) Kirjasto-paneelin oikeassa alakulmassa.
Napsauta Lisää valitut kohteet -painiketta.
Napsauta Lisää valitut kohteet -painiketta.

1. Syötä elementin nimi asianmukaiseen kenttään.

Kun kansiossa on vähintään yksi kohde, voit laajentaa tai kutistaa kansion sisällön napsauttamalla kansion nimen vieressä olevaa alas osoittavaa nuolta.

Suuremmissa projektitiedostoissa voit kutistaa kaikki Kirjasto-paneelin kansiot, jotta elementtilista olisi lyhyempi sekä helpommin luettava ja hallittava. Avaa tai sulje kaikki Kirjasto-paneelin kansiot pitämällä optionäppäintä (Windowsissa Alt-näppäintä) painettuna ja napsauttamalla nuolta.

Kansioiden nimeäminen uudelleen ja järjestäminen

Kuten aiemmin mainittiin, voit nimetä kansion uudelleen milloin tahansa kaksoisnapsauttamalla sitä. Jos olet tallentamassa tietyn asiakkaan tai sivuston osan elementtejä, on hyödyllistä nimetä kaikki kansiot Kirjasto-paneelissa, jotta kansiot näkyvät vierekkäin.

Kansionimet ovat Adobe Musen Kirjasto-paneelin luettelossa aakkosjärjestyksessä.
Kansionimet ovat Kirjasto-paneelin luettelossa aakkosjärjestyksessä.

Paras käytäntö on nimetä kansiot ja Kirjaston kohteet kuvaavasti – älä käytä Musen automaattisesti määrittämiä nimetön-oletusnimiä. Kuvaavien nimien ansiosta kohteet löytyvät nopeasti kansioluettelosta. Tämän käytännön ansiosta pystyt myös hakemaan tiettyjä kirjastokohteita, kuten seuraavassa osiossa kuvataan.

Resurssien hallinta Kirjasto-paneelissa

Hakeminen Kirjasto-paneelissa

Kun olet lisännyt Kirjasto-paneeliin useita eri elementtejä, voi olla vaikea muistaa, mikä kansio sisältää haluamasi kohteen. Voit aina tuoda kansion sisällön näkyviin laajentamalla kansion, mutta tämä voi viedä paljon aikaa, kun työskentelet suurien kirjastojen kanssa.

Tee haku Kirjasto-paneelissa kirjoittamalla mikä tahansa osa kohteen nimestä Suodata nimen mukaan -kenttään.

Kaikki hakua vastaavat kohteet näkyvät alla olevassa luettelossa laajennettuina kirjastokansioina.

Voit hakea tiettyä kohdetta kirjoittamalla nimen hakukenttään.
Voit hakea tiettyä kohdetta kirjoittamalla sen nimen hakukenttään.

Kun olet suorittanut haun, tyhjennä kenttä napsauttamalla X-painiketta. Tämän jälkeen näet taas luettelon kaikista Kirjasto-paneelin kohteista.

Resurssien tuonti

Mukautettuja kirjastokohteita voi jakaa käyttäjien välillä, mikä helpottaa yhteistyötä muiden suunnittelijoiden kanssa sekä auttaa sivuston ulkoasun vakioinnissa. Tuodut Muse-kirjaston kohteet tallennetaan .mulib-tiedostopäätteellä.

Tuo Muse-kirjastotiedosto avoinna olevaan projektiin kaksoisnapsauttamalla .mulib-tiedostoa. Muse käynnistyy (jos se ei ole jo avoinna), ja kirjastotiedoston sisältö lisätään Kirjasto-paneeliin.

Vaihtoehtoisesti voit toimia seuraavalla tavalla:

1. Napsauta Tuo Muse-kirjasto -painiketta Kirjasto-paneelin vasemmassa alakulmassa.
  2. Kun Tuo kirjastokohteet -valintaikkuna tulee näkyviin, valitse selaamalla .mulib-tiedosto työpöydältäsi ja valitse sitten Avaa.
Napsauta Tuo Muse-kirjasto -painiketta ja avaa .mulib-tiedosto Adobe Musessa.
Napsauta Tuo Muse-kirjasto -painiketta ja avaa .mulib-tiedosto.

Tuodut kansiot tulevat näkyviin Kirjasto-paneeliin ja ovat valmiita käytettäväksi nykyisessä tiedostossa.

Jos haluat tuoda kirjastokohteita, kun et ole Muoto-näkymässä, voit myös valita Tiedosto > Avaa sivusto ja valita sitten selaamalla vähintään yhden .mulib-tiedoston avautuvasta Avaa-valintaikkunasta.

Kirjastokohteiden käyttäminen suunnittelussa

Voit tallentaa ja hallita monenlaisia resursseja, kuten kuvituksia, vektorikuvia, lomakkeita sekä ylä- ja alatunnisteen elementtejä. Voit käyttää näitä kohteita suunnittelussa kahdella tavalla:

Kirjastokohteiden sijoittaminen:

Valitse suunnitelmaan lisättävä kohde. Vedä kirjastokohde Muoto-näkymään.

Keskeytyskohtia sisältävien kirjastokohteiden sijoittaminen:

Jos kirjastokohteessa on keskeytyskohtia, voit sijoittaa sen asetteluun keskeytyskohtineen. Voit käyttää keskeytyskohtia sisältäviä kirjastokohteita napsauttamalla niiden vieressä olevaa plusmerkkiä. Vedä kohde ja pudota se Muoto-näkymään.

Keskeytyskohtia sisältävien kirjastokohteiden lisääminen Adobe Musessa
Keskeytyskohtia sisältävien kirjastokohteiden lisääminen

Kirjastokohteen keskeytyskohdat lisätään sivulle. Tällä toiminnolla voit lisätä joukon keskeytyskohtia sivupohjiin ja alisivuille yhdellä napsautuksella. Lisäksi voit säilyttää eri Adobe Muse -projektien keskeytyskohdat.

Jos sivulla on jo keskeytyskohtia ja lisäät kirjastokohteen, jossa on keskeytyskohtia, kaikki sivun keskeytyskohdat ovat aktiivisia.

Kuvien ja muiden resurssien vienti

Kun olet lisännyt elementtejä Kirjasto-paneeliin, voit viedä ne yhtenä tiedostona, jonka voit jakaa muiden suunnittelijoiden kanssa (tai joka nopeuttaa omaa suunnitteluprosessiasi, jos käytät useita tietokoneita).

On tärkeää huomata, että verkkosivustoosi linkitettyä sisältöä (toisin kuin upotettua sisältöä), kuten Adobe Edge Animaten OAM-tiedostoja, videoleikkeitä ja muuta linkitettyä sisältöä, ei tallenneta luotavaan .mulib-tiedostoon, kun viet elementtejä Kirjasto-paneelista.

Vie kuvatiedostoja sisältävä Muse-kirjastotiedosto seuraavasti:

1. Luo Muoto-näkymässä elementti tai elementtijoukko, joka lisätään Kirjastoon. Tämä elementtijoukko voi sisältää suorakulmioita, tekstiä ja kuvatiedostoja.
  2. Ennen kuin lisäät kohteet Kirjasto-paneeliin, avaa Kohteet-paneeli (Ikkuna > Kohteet), napsauta vietäviä kuvia hiiren kakkospainikkeella ja valitse sitten Upota linkki.

Huomautus: jos vietäviin kirjastokohteisiin ei sisälly kuvatiedostoja, voit ohittaa vaiheen 2.

1. Valitse haluamasi elementit ja lisää ne Kirjastoon.
  2. Napsauta vientipainiketta Kirjasto-paneelin alareunassa.
Valitse vietävät kansiot tai kohteet ja napsauta vientipainiketta.
Valitse vietävät kansiot tai kohteet ja napsauta vientipainiketta.

.mulib-tiedosto luodaan ja tallennetaan työpöydällesi (tai määrittämääsi kohteeseen). Jaa .mulib-tiedosto sähköpostilla tai lähetä se muulla tavoin toiselle suunnittelijalle tai tiimin jäsenelle.

Kun vastaanottaja avaa .mulib-tiedoston ja lisää kirjastokohteen sivulle, kuvat näkyvät Kohteet-paneelissa upotettuina kuvina.

Mukautettujen värimallien luonti

Voit tallentaa Kirjasto-paneelissa elementin, joka sisältää kaikki sivustossa käytetyt värit. Voit myös valita mukautetun apuviivajoukon ja lisätä sen Kirjasto-paneeliin. Näistä käytännöistä on paljon hyötyä sivustoprojektien ulkoasun vakioinnissa.

Nopeuta suunnitteluprosessia näiden ohjeiden mukaisesti tuomalla haluamasi värijoukko uuteen .muse-tiedostoon.

1. Avaa .muse-tiedosto, joka sisältää tallennettavat värit. Luo suorakulmiotyökalulla yksi suorakulmio ja monista sitä painamalla optio- tai Alt-näppäintä ja vetämällä. Määritä kunkin suorakulmion täyttöväriksi jokin sivuston ensisijaisista väriarvoista käyttämällä Täyttö-valikon pipettityökalua.
  2. Tallenna värimallit luomalla uusi kansio Kirjasto-paneelissa.
  3. Valitse koko suorakulmioiden joukko valintatyökalulla. Voit joko napsauttaa valittua suorakulmioiden joukkoa hiiren kakkospainikkeella ja valita Lisää kirjastoon tai napsauttaa Lisää valitut kohteet -painiketta Kirjasto-paneelin alareunassa. Kirjoita kenttään värimallijoukon kuvaava nimi.
  4. Valitse värimallit sisältävä kansio ja napsauta Vie-painiketta Kirjasto-paneelin alareunassa, jotta valittu sisältö viedään Muse-kirjastotiedostoon. Lähetä .mulib-tiedosto tiimisi jäsenelle sähköpostin liitteenä tai tallenna se USB-muistiin.
  5. .mulib-tiedoston vastaanottaja käynnistää Musen, luo uuden sivuston, avaa Kirjasto-paneelin ja tuo värimallit sisältävän tiedoston Kirjastoonsa napsauttamalla Tuo-painiketta. (Vaihtoehtoisesti hän voi valita Tiedosto > Avaa sivusto ja avata .mulib-tiedoston.)
  6. Seuraavaksi vastaanottaja lisää värimallit samannimiseen paneeliin vetämällä värit sisältävän elementin Kirjasto-paneelista sivulle.
  7. Sitten vastaanottaja avaa Värimallit-paneelin (Ikkuna > Värimallit), napsauttaa Värimallit-paneelia hiiren kakkospainikkeella ja valitsee pikavalikosta komennon Poista kaikki käyttämättömät.
Poista käyttämättömät värimallit tuonnin jälkeen uudesta Adobe Muse -sivustosta.
Kun olet tuonut värimallit uuteen sivustoon, voit poistaa kaikki käyttämättömät värit Värimallit-paneelissa.

Kun olet poistanut käyttämättömät värimallit Värimallit-paneelissa, voit halutessasi poistaa kirjastoelementin sivulta.

Huomautus:

voit toimia samoin kappale- ja merkkityylien kanssa, jos määrität ne tekstille ja lisäät tekstikehyksen elementtinä Kirjasto-paneeliin.

Mukautettujen miniatyyrien luonti

Kirjasto-paneelin esikatseluruudun tarkoitus on esittää valittu sisältö visuaalisesti, mikä helpottaa kohteiden valintaa Kirjastosta ja niiden lisäämistä sivuille. Esikatseluruutu on kuitenkin suunniteltu esittämään tiedostoja, jotka ovat suurin piirtein neliön muotoisia. Jos lisäät neliötä pitemmän tai korkeamman elementin tai elementtijoukon Kirjastoon, esikatselukuvan miniatyyri näkyy sovitettuna.

Mukautettujen miniatyyrien luonti Adobe Musessa
Mukautettujen miniatyyrien luonti Adobe Musessa

Halutessasi voit luoda kirjastokohteelle erillisen miniatyyrikuvan, jota käytetään esikatselussa. Noudata seuraavia ohjeita:

1. Etsi seuraava hakemisto Macin Finderissa tai Windowsin Resurssienhallinnassa:
  • Mac: ~/Kirjasto/Preferences/Adobe/AdobeMuseLibrary/
  • Windows: %AppData%/AdobeMuseLibrary/

Huomautus:

Mac OSX -käyttöjärjestelmässä voit siirtyä hakemistoon valitsemalla Siirry > Siirry kansioon. Windowsissa löydät kansion kopioimalla yllä olevan hakemistopolun ja liittämällä sen URL-osoitepalkkiin.

1. Etsi hakemistonimi, joka vastaa päivitettävää Musen Kirjasto-kansiota. Tässä esimerkissä kirjastokansion nimi on nav - background.
  2. Tuo kansion sisältö näkyviin avaamalla kansio. Se sisältää PNG-tiedoston.
  3. Avaa PNG-tiedosto kuvankäsittelyohjelmassa, kuten Photoshopissa tai Fireworksissa. Muokkaa PNG-tiedostoa haluamallasi tavalla.
  4. Tallenna PNG-tiedosto nykyiseen sijaintiinsa ja sulje kuvankäsittelyohjelma.
  5. Palaa Museen ja valitse kohde Kirjastosta. Muokkaamasi PNG-tiedosto näkyy esikatseluruudussa.
Mukautetusta PNG-tiedostosta näytetään miniatyyri, joka on helppo tunnistaa yhdellä silmäyksellä.
Mukautetusta PNG-tiedostosta näytetään miniatyyri, joka on helppo tunnistaa yhdellä silmäyksellä.

Lisätietoja Adobe Musen käytöstä saat sivulta Adobe Musen ohje ja opastusohjelmat sekä Adobe Musen tukifoorumista.