Tämän artikkelin ohjeiden avulla voit käyttää verkkosivuilla Adobe Typekit -verkkokirjasimia, Edge-verkkokirjasimia ja itse ylläpidettyjä verkkokirjasimia.

Huomautus:

Adobe Museen ei enää lisätä uusia ominaisuuksia ja sen tuki päättyy 26. maaliskuuta 2020. Lisätietoja ja tukea on kohdassa Adobe Musen elinkaaren päättymissivu.

Huomautus:

Typekit on nyt Adobe Fonts, ja se sisältyy Creative Cloudiin ja muihin tilauksiin. Lisätietoja.

Typekit-kirjasinten käyttäminen Adobe Musessa

Adobe Typekit -verkkokirjasimet ovat nyt käytettävissä Adobe Musen Lisää/poista web-kirjasimia -valikossa.

Voit kokeilla rajallista määrää Typekit-kirjaston kirjasimia minkä tahansa Creative Cloud -sopimuksen puitteissa, ja jos sinulla on maksullinen sopimus, koko kirjaston tuhannet kirjasimet ovat käytettävissäsi. Lisätietoja Typekitin tilaussopimuksista on artikkelissa Typekitin verkkokirjasinten isännöintisopimukset.

Itse ylläpidetyistä verkkokirjasimista poiketen Typekit isännöi kirjasimia, joita käytät sivustossasi. Jos siis valitset kirjasimia Typekit-kirjastosta ja julkaiset sivustosi Adobe Musessa, Typekit isännöi kyseisiä kirjasimia automaattisesti ja yhdistää Typekit-tilisi sivustoosi.

Typekit-kirjasinten lisääminen sivustoon

1. Valitse Adobe Musessa Tiedosto > Lisää/poista web-kirjasimia.

FileAddRemoveWebFonts
  2. Lisää verkkokirjasimia -valintaikkunan Typekit-välilehdessä näkyvät kaikki Typekit-verkkokirjasimet, jotka ovat käyttävissä Creative Cloud -tililläsi.

AddWebFonts
  3. Valitse tarkoituksiasi parhaiten vastaava kirjasin. Voit valita haluamasi kirjasimen seuraavilla lajittelu- ja suodatusvaihtoehdoilla.

• Napsauttamalla painiketta voit käyttää seuraavia lajitteluperusteita: Esitellyt, Uusimmat ja Nimet.
    SortTypekitFonts
    • Valitsemalla Suodin voit suodattaa seuraavilla perusteilla:
      • Luokitus: voit suodattaa Typekit-kirjasimia luokituksen mukaan (kuten Serif, Sans-serif tai Kaunokirjoitus).
      • Suositellaan otsikkoihin/kappaleisiin: voit suodattaa kirjasimia sen mukaan, suositteleeko Typekit niitä kappaleisiin vai otsikkoihin.
      • Ominaisuudet: voit suodattaa ominaisuuksien, kuten vahvuuden, leveyden, ja korkeuden, mukaan.
    AddWebFontsFilters
  4. Kun löydät kirjasimen, jota haluat käyttää, napsauta sitä. Näkyviin tulee valintamerkki, joka osoittaa, että kirjasin on valittu. Voit halutessasi valita useita kirjasimia kerralla lisättäväksi. Valitut kirjasimet -välilehdessä näkyvät kaikki valitsemasi kirjasimet.

SelectedTypekitWebFonts
  5. Valitse OK. Verkkokirjasinten ilmoitus -valintaikkuna avautuu ja vahvistaa, että uudet verkkokirjasimet lisättiin. Halutessasi voit valita Älä näytä enää -valintaruudun.

fig_07_type
    Sulje vahvistusviesti valitsemalla OK.

Nyt, kun käytät Kirjasin-valikkoa ja valitset Verkkokirjasimet-asetuksen uudelleen, näkyviin tulee lisäämiesi kirjasinten luettelo.

FileAddRemoveWebFonts

Typekit-kirjasinten käyttäminen tekstissä

1. Valitse Adobe Musessa teksti, jossa haluat käyttää Typekit-kirjasinta.

TextForEdgeWebFont
  2. Kun teksti on valittuna, valitse käytettävä Typekit-kirjasin Kirjasin-valikosta.

ApplyTypekitFont

Edge-verkkokirjasinten käyttäminen Adobe Musessa

Verkkokirjasinten ansiosta voit valita kirjasimia Typekit.com-palvelussa ylläpidetyssä suuressa online-kirjastossa olevista sadoista kirjasimista. Adobe Musen verkkokirjasinten kirjasto sisältyy Adobe Musen tilaukseesi. Sinun ei tarvitse rekisteröityä tai hankkia Typekit-tiliä, jotta voit käyttää kirjasimia sivustojen suunnittelussa.

Huomautus: Jos sinulla on Typekit-tili, huomaat, että Adobe Musessa tällä hetkellä saatavilla oleva verkkokirjasinten joukko on erilainen kuin se, jota käytät osoitteessa typekit.com. Adobe Musen tarjoamat verkkokirjasimet ovat maksuttomia ja rajoituksettomia eivätkä vaadi Typekit-tiliä. Typekit-tilin verkkokirjasimet veloitetaan ja niissä käytetään käytön valvontaa. Adobe Musen tulevissa versioissa voit käyttää Typekit-kirjasinten kirjastoa Adobe Musen työtilasta, mutta tämä ominaisuus ei ole vielä käytettävissä.

Verkkokirjasinten käyttämisen edut:

• Voit valita yksilöllisiä ja tyyliteltyjä kirjasimia tekstisisällön tyylin muuttamiseen, vaikka sinulla ei olisi kirjasimia asennettuina tietokoneeseesi..
  • Tekstissä käyttämäsi verkkokirjasimet linkitetään sivuihin automaattisesti, kun julkaiset, viet tai esikatselet sivuston.
  • Kirjasimia ylläpidetään Typekit.com-palvelussa. Kun kävijät katselevat käytössä olevaa sivustoa selaimessa, kirjasin ladataan taustalla tekstin näyttämistä varten..

Niissä harvoissa tapauksissa, joissa Typekit-palvelimet eivät voi ladata käyttämääsi kirjasinta dynaamisesti sivujen latautuessa, tekstisisältö kuitenkin näytetään käyttämällä oletusarvoista varakirjasinta. Tällaiset tilanteet ovat hyvin epätodennäköisiä, mutta on hyvä huomata, että kävijät pystyvät silti lukemaan tekstisisällön eikä sivustossa näytetä virheilmoitusta.

Ole varovainen, kun lisäät verkkokirjasimia sivustoon. Jos lisäät liikaa verkkokirjasimia, tämä aiheuttaa kävijöille pidempiä latausaikoja, jotka saattavat hidastaa sivustoja huomattavasti ja vaikuttaa yleiseen käyttökokemukseen. Ota tämä huomioon ja käytä sivustoissa vain 1-2 kirjasinjoukkoa ja 4 tyyliä joukkoa kohti. Koska verkkokirjasimet ovat etäresursseja (kuten kuvat ja videot), ne on ladattava kävijän selaimen välimuistiin, kun kävijät katselevat sivuston sivuja.

Toinen ominaisuus on se, että Adobe Muse seuraa kaikkia sivustossa käytettyjä verkkokirjasimia. Jos poistat verkkokirjasimen, joka on käytössä .muse-tiedostossa, verkkokirjasin jää Kirjasin-valikon luetteloon seuraavaan kertaan, kun avaat .muse-tiedoston. Näin ollen et voi vahingossa poistaa verkkokirjasinta, jota sivusto tarvitsee, eikä sinun tarvitse seurata manuaalisesti kirjasimia, joita käytät sivuja suunnitellessasi.

Edge-verkkokirjasinten lisääminen Adobe Muse-projektiin

Lisää uusi verkkokirjasin seuraavasti:

Näkyviin tulee uusi ikkuna, jossa näkyy verkkokirjasinkirjasto.

1. Valitse tekstiä tekstikehyksestä tekstityökalulla.

2. Valitse Kirjasin-valikosta (ohjauspaneelista tai Teksti-paneelista) Verkkokirjasimet > Lisää verkkokirjasimia...

EdgeWebFontsLibrary
    Verkkokirjasinkirjastosta saat käyttöösi satoja kirjasimia, joita voit käyttää sivuillasi.

Napsauttamalla sivun yläreunan suodattimia voit valita lisättävän kirjasimen tyylin. Voit myös hakea kirjasinta nimellä käyttämällä hakukenttää.

3. Kun löydät kirjasimen, jota haluat käyttää, napsauta sitä. Näkyviin tulee valintamerkki, joka osoittaa, että kirjasin on valittu. Voit halutessasi valita useita kirjasimia kerralla lisättäväksi.

SelectedEdgeWebFonts
    Napsauta kirjasimia, jotka haluat lisätä. Valintamerkki osoittaa, että ne on valittu.

Napsauttamalla lähellä oikeaa yläreunaa olevia yksirivisen ja monirivisen tekstin painikkeita voit katsella kirjasimia, jotka sopivat parhaiten otsikoihin tai kappaleisiin.

EdgeWebFontsFilters
    Katso luettelo kirjasimista, jotka toimivat hyvin otsikon tekstin tyylinä.

Jos napsautat oikeanpuoleista valintapainiketta, ikkunassa näytetään valitsemiesi kirjasinten luettelo. Jos muutat mieltäsi etkä haluakaan lisätä kirjasinta, poista kirjasimen valinta napsauttamalla kirjasimen nimeä uudelleen.

Verkkokirjasinten ilmoitus -valintaikkuna avautuu ja vahvistaa, että uudet verkkokirjasimet lisättiin.

4. Kun olet valinnut kirjasimet, jotka haluat lisätä, valitse OK.

5. Valitse OK.

Voit halutessasi valita Älä näytä enää -valintaruudun.

fig_07_type
    Sulje vahvistusviesti valitsemalla OK.

Nyt, kun käytät Kirjasin-valikkoa ja valitset Verkkokirjasimet-asetuksen uudelleen, näkyviin tulee lisäämiesi kirjasinten luettelo.

EdgeWebFonts
    Valitse Kirjasin-valikon Verkkokirjasimet-osiosta Lisää verkkokirjasimia.

Edge-verkkokirjasimien lisääminen ja käyttäminen

1. Valitse Adobe Musessa teksti, jossa haluat käyttää Edge-web-kirjasinta.

TextForEdgeWebFont
  2. Kun teksti on valittuna, valitse käytettävä Edge-web-kirjasin Kirjasin-valikosta.

ApplyEdgeWebFonts

Itse ylläpidettyjen verkkokirjasinten käyttäminen Adobe Musessa

Itse ylläpidettyjen verkkokirjasinten avulla voit käyttää verkkokirjasimia, joita olet ostanut kolmannen osapuolen valmistajilta. Tietyt verkkokirjasimet eivät välttämättä ole käytettävissä kaikkien sivuston käyttäjien tietokoneessa tai laitteessa. Siinä tapauksessa käytetään selaimen tekstimoottorin mukaan verkossa käytettävää kirjasinta, mikä vaikuttaa sivuston ulkoasuun merkittävästi.

Verkkokirjasimet on ladattava palvelimesta, kuten Adobe Edge -verkkokirjasinten palvelimesta (palvelun tarjoaa Typekit). Niitä voidaan säilyttää myös samassa palvelimessa, jossa sivustosi sisältö sijaitsee. Verkkokirjasinten reaaliaikaista ylläpitoa ja muodostamista sivuston käytön aikana sanotaan ylläpitämiseksi itse, ja tällä tavalla hankittuja kirjasimia sanotaan itse ylläpidetyiksi verkkokirjasimiksi.

Edellytykset

Seuraavat kirjasintyypit tarvitaan käytettäessä itse ylläpidettyjä verkkokirjasimia:

Järjestelmän kirjasimia

tarvitaan verkkosivun suunnittelemiseen Adobe Musessa. Kun ostat verkkokirjasimen, varmista että lataat ja asennat asianmukaisesti lisensoituja työpöytäkirjasimia. Adobe Muse tukee seuraavia kirjasinmuotoja:

• TrueType-kirjasimet (.ttf)
  • OpenType-kirjasimet (.otf)
  • TrueType Collections (.ttc)
  • Mac Data Fork Fonts (.dfont)
  • Mac Resource Fork TrueType Suitcases

Verkkokirjasimia

käytetään sivuston muodostamiseen selaimessa. Adobe Muse edellyttää, että hankit seuraavat verkkokirjasinmuodot, jotta kirjasimet voidaan muodostaa kaikissa selaimissa:

• Web Open Font Format (.woff)
  • Embedded OpenType (.eot)
  • Scalable Vector Graphics (.svg). Tätä muotoa tarvitaan vanhemmissa Android-laitteissa.

Lisää itse ylläpidetyt verkkokirjasimet

1. Avaa Lisää verkkokirjasimia -valintaikkuna valitsemalla Tiedosto > Lisää/poista web-kirjasimia.

2. Valitse Lisää verkkokirjasimia -valintaikkunassa Itse ylläpidetyt verkkokirjasimet -välilehti.

SelfHostedWebFontsDialog
  3. Etsi ja valitse kansio, joka sisältää kirjasimen, tai vedä kirjasin Lisää verkkokirjasimia -valintaikkunaan. Adobe Muse näyttää asianmukaisen kehotteen etsiessään verkkokirjasimia. Jos olet lisännyt verkkokirjasimia aiemmin, jatka valitsemalla + Lisää kirjasimia -painike.

SelfHostedWebFontsFound
  4. Adobe Muse etsii verkkokirjasimia määritetystä kansiosta ja täsmää ne automaattisesti vastaavan järjestelmän kirjasimen kanssa. Vahvista, että sinulla on asianmukainen verkkokirjasimen käyttöoikeus, ja valitse Jatka.

5. Hallinnointitila aktivoituu automaattisesti, ja lisätyt verkkokirjasimet näkyvät luettelossa.

ManageModeSelfHostedWebFonts

Itse ylläpidettyjen verkkokirjasinten hallinta

Hallintatilassa näet itse ylläpidettyjen verkkokirjasinten luettelon ja vastaavat työpöytäkirjasimet. Viimeksi lisätyt kirjasimet näkyvät luettelon alussa, samoin kuin kirjasimet, joista puuttuu kirjasintiedostoja tai joilla ei ole työpöytävastinetta.

Itse ylläpidettyjen verkkokirjasinten hallintatilassa voit tehdä seuraavia toimia:

Vastaavan työpöytäkirjasimen määrittäminen

Joskus Adobe Muse ei ehkä täsmää verkkokirjasinta vastaavan työpöytäkirjasimen kanssa automaattisesti. Siinä tapauksessa sinun on määritettävä verkkokirjasimen vastine erikseen. Verkkokirjasimen vastine määritetään seuraavasti:

1. Avaa kirjasimen valintaikkuna napsauttamalla  -painiketta.

2. Näytä järjestelmään asennettujen kirjasinten luettelo valitsemalla täsmäytyspainike.

3. Valitse vastaava järjestelmän kirjasin selaamalla luetteloa tai suodattamalla nimen mukaan. Vahvista vastaavuus valitsemalla OK.

Puuttuvien kirjasintiedostojen määrittäminen

Jos Adobe Muse ei löytänyt .woff-tiedostoa vastaavia .eot- tai .svg-tiedostoja automaattisesti, voit etsiä ne manuaalisesti. Voit etsiä puuttuvan kirjasintiedoston napsauttamalla kirjasimen vierellä olevaa -painiketta. Valitse Selaa ja etsi puuttuvan tiedoston sijainti. Lisää puuttuva tiedosto valitsemalla OK.

Sekalaiset tehtävät

• Lisenssitietojen antaminen: Valitse muokattavan kirjasimen vierellä oleva -painike ja anna lisenssitiedot. Viimeistele valitsemalla OK.
  • Poista kirjasimia: valitse poistettava kirjasin ja valitse OK.
  • Suodata kirjasinluetteloa: suodata kirjasinluetteloa kirjoittamalla kirjasimen nimen kirjaimia tai koko nimi Suodin-tekstikenttään.

Itse ylläpidettyjen verkkokirjasinten selaaminen

Jos olet lisännyt aiemmin itse ylläpidettyjä verkkokirjasimia, Selaa-tila aktivoituu automaattisesti, kun avaat Lisää verkkokirjasimia -valintaikkunan. Tilassa näet kirjasinten miniatyyriesikatselun (ryhmiteltynä kirjasinperheen mukaan) ja voit valita avattavaan Kirjasimet-valikkoon lisättäviä kirjasimia. (Kaikki viimeksi lisätyt itse ylläpidetyt verkkokirjasimet lisätään oletusarvoisesti avattavaan Kirjasimet-valikkoon, kunhan niissä ei ole ongelmia, kuten puuttuvia kirjasintiedostoja tai työpöytävastineita.) Voit myös suodattaa kirjasinperheitä nimen mukaan tai näyttää ainoastaan valitut kohteet.