Basisbeginselen

Lightroom is een nieuwe fotografieservice van Adobe, met desktop-, mobiele en webapps. Met Lightroom wordt automatisch een back-up van al uw foto's gemaakt in de cloud en kunt u vanaf elke desktop en elk mobiel apparaat toegang krijgen tot en werken met uw foto's .

Met Lightroom beschikt u over de bewerkingskracht van Lightroom Classic en Adobe Camera Raw in één gebruiksvriendelijk pakket. Met Lightroom profiteert u van naadloze workflows op meerdere apparaten. De bewerkings- en organisatietools komen overeen met de tools die u al op uw mobiele telefoon, desktop en online gebruikt.

Lightroom is ontworpen om naadloos samen te werken met Lightroom mobile (iOS), Lightroom mobile (Android), Lightroom web en Lightroom voor Apple TV.

Hoewel Lightroom en Lightroom Classic op meerdere manieren van elkaar verschillen, zijn er drie grote verschillen:

• Lightroom op Mac en Windows bieden een vergelijkbare en consistente ervaring met andere Lightroom-apps op mobiele apparaten en op internet.
  • Lightroom uploadt al uw originele foto's in volledige resolutie naar de cloud. Dit betekent dat er een veilige back-up wordt gemaakt van al uw foto's. Het betekent ook dat u met Lightroom verschillende dingen kunt doen die niet mogelijk zijn met Lightroom Classic. U kunt bijvoorbeeld Lightroom gebruiken om toegang te krijgen tot al uw foto's op meerdere computers zoals een laptop en een desktopcomputer, of een computer thuis en op uw werk.
  • Lightroom biedt ook functies die zijn gebaseerd in de cloud, zoals de mogelijkheid om te zoeken naar foto's op basis van wat er op de foto staat, zonder dat u handmatig trefwoorden hoeft in te voeren. U kunt bijvoorbeeld zoeken naar 'hond' om foto's van honden te vinden in Lightroom , zonder dat u handmatig het trefwoord 'hond' aan een foto hoeft toe te wijzen.

Zie Overstappen van Lightroom Classic op Lightroom CC voor gerelateerde informatie.

Adobe zal Lightroom Classic blijven ontwikkelen naast Lightroom.

Synchroniseren tussen Lightroom Classic en Lightroom voor desktops wordt niet aanbevolen.

Ja; Lightroom beschikt over de functie Bewerken in Photoshop. Lightroom biedt momenteel geen ondersteuning voor plug-ins van derden.

Ja, al uw werk in Lightroom (behalve trefwoorden) wordt automatisch weer gesynchroniseerd met Lightroom Classic. Om deze functie in te schakelen, start u Lightroom Classic en zorgt u ervoor dat synchroniseren is ingeschakeld.

Ja, Lightroom is verkrijgbaar in de lidmaatschappen Creative Cloud Team en Enterprise.

Technische vragen

Ja; Lightroom biedt ondersteuning voor elk type RAW-bestand dat wordt ondersteund door Lightroom Classic en Adobe Camera Raw. De volledige lijst vindt u in Camera's die door Camera Raw worden ondersteund.

Van uw originele RAW-bestanden met volledige resolutie wordt een back-up gemaakt in de cloud.

Zie deze technische opmerking voor informatie over ondersteuning van HEIC-afbeeldingsbestanden.

Nee. Uw Adobe ID is de sleutel tot al uw foto's die zijn opgeslagen in de fotocloud.

Lightroom beheert uw foto's voor u, zodat uw vaste schijf niet vol raakt met uw foto's. Hierdoor kunt u met veel foto's blijven werken, zelfs als er niet genoeg ruimte is voor alle foto's op uw vaste schijf.

In principe kunt u al uw foto's in Lightroom weergeven, zelfs als het oorspronkelijke bestand niet op uw vaste schijf is opgeslagen. Wanneer u werkt met een foto en het origineel niet aanwezig is op uw computer, downloadt Lightroom deze automatisch uit de cloud.

Lightroom biedt ook de optie om altijd uw originele bestanden op de vaste schijf van de computer op te slaan, ook als u hiervan een back-up in de cloud maakt. Als u bepaalde afbeeldingen lokaal beschikbaar wilt houden, doet u het volgende:

1. Klik in Raster met vierkante cellen () op het pictogram Synchroniseren in de rechterbenedenhoek van de miniatuur van de afbeelding.

Origineel lokaal opslaan
  2. Schakel in het pop-upmenu dat verschijnt de optie Origineel lokaal opslaan in.

Onder de Lokale opslagvoorkeuren kunt u opgeven hoeveel schijfruimte door Lightroom mag worden gebruikt. Door de schuifregelaar Gewenste beschikbare schijfruimte naar de gewenste hoeveelheid te verplaatsen, kunt u bepalen hoeveel of hoe weinig schijfruimte door Lightroom mag worden gebruikt.

De hoeveelheid cloudopslag hangt af van uw Creative Cloud-lidmaatschap. U kunt de beschikbare ruimte controleren op het tabblad Account van het dialoogvenster Voorkeuren in Lightroom.

Voor meer informatie over het vergroten van uw opslag, zie Uw Creative Cloud-opslag upgraden.

Nee, met Lightroom wordt van al uw foto's een veilige back-up in de cloud gemaakt.

U kunt de app Adobe Lightroom-downloader gebruiken om uw foto's uit Creative Cloud te downloaden nadat uw lidmaatschap is afgelopen.

Downloaden

Zorg er eerst voor dat u bent aangemeld met uw Adobe ID op adobe.com voordat u probeert te downloaden.