Använda Typekit och andra webbteckensnitt

Läs om hur du använder Adobe Typekit-webbteckensnitt, Edge Web Fonts-teckensnitt och webbteckensnitt med egen server som värd på dina webbsidor.

Använda Typekit-teckensnitt i Adobe Muse

Adobe Typekit-webbteckensnitt finns nu på menyn Lägg till/ta bort teckensnitt i Adobe Muse.

Du kan testa ett begränsat urval av teckensnitt från Typekit-biblioteket med alla nivåer av Creative Cloud-planen. Om du prenumererar på en betald plan har du tillgång till hela biblioteket med tusentals teckensnitt. Mer information om prenumerationsplaner för Typekit finns i Värdplaner för Typekit-webbteckensnitt.

Till skillnad från egna webbteckensnitt är Typekit värd för de teckensnitt du använder på din webbplats. Det innebär att om du väljer teckensnitt från Typekit-biblioteket och sedan publicerar din webbplats i Adobe Muse kommer Typekit automatiskt att fungera som värd för de teckensnitten och ditt Typekit-konto kommer att anslutas till din webbplats.

Lägga till Typekit-teckensnitt på din webbplats

1. I Adobe Muse väljer du Arkiv > Lägg till/ta bort webbteckensnitt.

2. I dialogrutan Lägg till webbteckensnitt visar fliken Typekit alla Typekit-teckensnitt som är tillgängliga för den typ av Creative Cloud-konto du har.

3. Bläddra efter det teckensnitt som bäst passar dina designbehov. Du kan använda följande sorterings- och filteralternativ till att välja det teckensnitt du behöver.

• Klicka på knappen för att sortera baserat på alternativen Aktuellt, Senaste och Namn.

• Klicka på Filter för att använda något av följande filter:
      • Klassificering: du kan filtrera Typekit-teckensnitt efter deras klassificeringar, till exempel serif, sans serif, skript osv.
      • Rekommenderas för: filtrera teckensnitten baserat på Typekit-rekommendationer för stycken eller rubriker.
      • Egenskaper: filtrera efter egenskaper som vikt, bredd, höjd osv.

4. När du vill använda ett teckensnitt klickar du helt enkelt på det. En bockmarkering anger att teckensnittet är valt. Du kan lägga till flera teckensnitt samtidigt om du vill. På fliken Valda teckensnitt visas alla teckensnitt du har valt.

5. Klicka på OK. Dialogrutan Webbteckensnittsmeddelande visas och du ser vilka nya teckensnitt som har lagts till. Markera alternativet Visa inte det här meddelandet igen om du vill.

Klicka på OK så att bekräftelsemeddelandet stängs.

Nästa gång du använder teckensnittsmenyn och väljer alternativet Webbteckensnitt visas listan med teckensnitten som du har lagt till.

Använda Typekit-teckensnitt på texten

1. I Adobe Muse markerar du den text du vill använda Typekit-teckensnittet på.

2. Med texten markerad väljer du det Typekit-teckensnitt du vill använda på menyn Teckensnitt.

Använda Edge Web Fonts-teckensnitt i Adobe Muse

Med webbteckensnitt kan du välja bland hundratals teckensnitt i ett stort bibliotek på webben. Typekit.com är värd för biblioteket. Webbteckensnittsbiblioteket i Adobe Muse ingår i Adobe Muse-prenumerationen. Du behöver inte skaffa ett Typekit-konto eller köpa något för att få tillgång till teckensnitten och använda dem när du utformar webbplatser.

Obs! Om du har ett Typekit-konto visas eventuellt inte samma webbteckensnitt i Adobe Muse som de som visas på typekit.com. Du använder webbteckensnitten i Adobe Muse utan kostnad och restriktioner, och du behöver inget Typekit-konto. Kostnaden för de webbteckensnitt du får tillgång till med ett Typekit-konto beror på hur mycket du använder dem och åtkomsten är kontrollerad. I framtida versioner av Muse kommer du att kunna använda ditt bibliotek med Typekit-teckensnitt på arbetsytan i Adobe Muse, men den funktionen är inte tillgänglig ännu.

Det här är fördelarna med att använda webbteckensnitt:

• Du kan välja unika och stiliserade teckensnitt även om du inte har teckensnitten installerade på datorn..
  • Webbteckensnitt som du använder på text länkas automatiskt till sidor när du publicerar, exporterar och förhandsvisar webbplatsen.
  • Typekit.com är värd för teckensnitten. När besökarna visar den publicerade webbplatsen i en webbläsare hämtas teckensnittet i bakgrunden så att texten visas.

Om teckensnitten som du har använt dynamiskt någon gång inte skulle kunna läsas in med Typekit-servrarna visas materialet ändå. I sådana fall används ett standardteckensnitt. Det är inte troligt att det här inträffar, men det är bra att du vet att textmaterialet fortfarande kan läsas av besökarna och att de inte får något felmeddelande.

Var försiktig när du lägger till webbteckensnitt i designen. Om du använder för många webbteckensnitt tar det längre tid för besökarna att läsa in webbplatsen. Den fungerar långsammare och den övergripande användarupplevelsen blir sämre. Därför är det bra om du begränsar dig till att använda 1-2 teckensnittsfamiljer med 4 stilar per familj. Webbteckensnitt är fjärresurser (precis som bilder och filmmaterial) och måste hämtas till cacheminnet för besökarens webbläsare innan webbplatsen kan visas.

En annan funktion är att alla webbteckensnitt som används på en webbplats spåras i Adobe Muse. Om du tar bort ett webbteckensnitt som används till en .muse-fil ligger det kvar i listan i teckensnittsmenyn nästa gång du öppnar .muse-filen. Du kan alltså inte ta bort webbteckensnitt som behövs på webbplatsen av misstag och du behöver inte hålla koll manuellt på vilka teckensnitt du använder när du utformar sidorna.

Lägga till Edge Web Fonts-teckensnitt till ett Adobe Muse-projekt

Så här lägger du till ett nytt webbteckensnitt:

Ett nytt fönster med webbteckensnitten visas.

1. Använd textverktyget och välj text i en textram.

2. Använd teckensnittsmenyn (som du hittar på kontrollpanelen och på panelen Text) och välj Webbteckensnitt > Lägg till webbteckensnitt...

I biblioteket med webbteckensnitt kan du välja mellan hundratals teckensnitt och använda dem på sidorna.

Du kan klicka på filtren längst upp på sidan och välja den teckensnittsstil du vill lägga till. Du kan också använda sökfältet och söka efter namnet på teckensnittet.

3. När du vill använda ett teckensnitt klickar du helt enkelt på det. En bockmarkering anger att teckensnittet är valt. Du kan lägga till flera teckensnitt samtidigt om du vill.

Klicka på teckensnitten som du vill lägga till. En bockmarkering visas bredvid de valda teckensnitten.

Om du vill visa de teckensnitt som passar bäst för rubriker och stycken kan du klicka på knappen med enkel rad eller knappen med flera rader nära den högra överkanten.

Visa listan med teckensnitt som passar för rubriker.

Om du klickar på knappen med bockmarkeringen längst ut till höger visas fönstret med listan med teckensnitt som du har valt. Om du sedan bestämmer dig för att inte lägga till teckensnittet klickar du bara på teckensnittets namn igen och avmarkerar det.

Dialogrutan Webbteckensnittsmeddelande visas och du ser vilka nya teckensnitt som har lagts till.

4. När du har valt ut de teckensnitt du vill lägga till klickar du på OK.

5. Klicka på OK.

Om du vill markerar du kryssrutan Visa inte det här meddelandet igen.

Klicka på OK så att bekräftelsemeddelandet stängs.

Nästa gång du använder teckensnittsmenyn och väljer alternativet Webbteckensnitt visas listan med teckensnitten som du har lagt till.

I avsnittet Webbteckensnitt på menyn Teckensnitt väljer du Lägg till webbteckensnitt.

Lägga till och använda Edge Web Fonts-teckensnitt

1. I Adobe Muse markerar du den text du vill använda ett Edge Web Fonts-teckensnitt på.

2. Med texten markerad väljer du det Edge Web Fonts-teckensnitt du vill använda på menyn Teckensnitt.

Använd webbteckensnitt med egen server som värd i Adobe Muse

Funktionen med webbteckensnitt med egen server som värd gör att du kan få tillgång till och använda webbteckensnitt som du kan ha köpt från tredjepartsleverantörer. Vissa webbteckensnitt kanske inte är tillgängliga på alla besökares datorer eller enheter. I så fall används istället ett webbsäkert teckensnitt, som bestäms av webbläsarens textmotor, vilket till stor del påverkar utseendet på din webbplats.

Webbteckensnitt måste hämtas från en server, till exempel en som Adobe Edge Web Fonts är värd för. (Den drivs av Typekit.) Alternativt kan det läggas på den webbserver som är värd för din sidas innehåll. Att vara värd för och återge webbteckensnitt i realtid under ett besök på en webbsida kallas att använda den egna servern som värd. Teckensnitt som erhålls på det här sättet kallas för webbteckensnitt med egen server som värd.

Förutsättningar

Följande teckensnittstyper krävs när man arbetar med webbteckensnitt med egen server som värd:

Systemteckensnitt

krävs för att formge din webbsida med Adobe Muse. När du köper ett webbteckensnitt ska du se till att hämta och installera korrekt licensierade skrivbordsteckensnitt. Adobe Muse stöder följande teckenformat:

• TrueType-teckensnitt (.ttf)
  • OpenType-teckensnitt (.otf)
  • TrueType-samlingar (.ttc)
  • OS X-datateckensnitt (.dfont)
  • Mac Resource Fork TrueType Suitcases

Webbteckensnitt

är vad som används när din webbplats återges i webbläsaren. Du måste skaffa följande webbteckensnittsformat för att återge teckensnittet i alla webbläsare:

• Web Open Font Format (.woff)
  • Embedded OpenType (.eot)
  • Scalable Vector Graphics (.svg). Det här formatet krävs för äldre Android-enheter.

Lägg till webbteckensnitt med egen server som värd

1. Välj Arkiv > Lägg till/ta bort webbteckensnitt för att få upp dialogrutan Lägg till webbteckensnitt.

2. I dialogrutan Lägg till webbteckensnitt väljer du fliken Webbteckensnitt med egen server som värd.

3. Bläddra efter och markera den mapp som innehåller teckensnittet eller dra teckensnittet till dialogrutan Lägg till webbteckensnitt. När Adobe Muse hittar webbteckensnitt visas ett meddelande om det. Om du har lagt till webbteckensnitt tidigare klickar du på knappen + Lägg till teckensnitt för att fortsätta.

4. Adobe Muse letar efter webbteckensnittsfiler i den angivna mappen och matchar dem automatiskt med det motsvarande systemteckensnittet. Bekräfta att du har licens för webbteckensnittet och klicka på Fortsätt.

5. Läget Hantera aktiveras automatiskt och de webbteckensnitten som har lagts till visas.

Hantera webbteckensnitt med egen server som värd

Läget Hantera visar en lista över alla webbteckensnitt med egen server som värd med matchande skrivbordsteckensnitt. De nyligen tillagda teckensnitten hamnar längst upp på listan, och det gör även teckensnitt med teckensnittsfiler som saknas eller som saknar matchande skrivbordsteckensnitt.

Med hanteringsläget för webbteckensnitt med egen server som värd kan du göra följande:

Ange ett matchande skrivbordsteckensnitt

Ibland kan Adobe Muse misslyckas med att matcha ett webbteckensnitt med dess motsvarande skrivbordsteckensnitt automatiskt. Då måste du själv ange ett matchande teckensnitt för webbteckensnittet. Gör så här för att ange ett matchande webbteckensnitt:

1. Klicka på knappen  för att öppna en dialogruta för ditt teckensnitt.

2. Klicka på knappen Matcha för att visa en lista över de teckensnitt som är installerade på ditt system.

3. Välj ett matchande systemteckensnitt genom att bläddra genom listan eller filtrera efter namn. Bekräfta matchningen genom att klicka på OK.

Ange saknade teckensnittsfiler

Om Adobe Muse inte automatiskt kan hitta .eot- eller .svg-filer som motsvarar en .woff-fil så kan du leta reda på dem manuellt. Om du vill hitta en teckensnittsfil som saknas så klickar du på knappen bredvid teckensnittet. Klicka på Bläddra och navigera till den saknade filens plats. Klicka på OK för att lägga till den saknade filen.

Diverse åtgärder

• Ange licensinformation: Klicka på knappen bredvid det teckensnitt du vill redigera och ange licensinformationen. Slutför genom att klicka på OK.
  • Ta bort teckensnitt: Ange det teckensnitt du vill ta bort och klicka på OK.
  • Filtrera listan med teckensnitt: Filtrera listan med teckensnitt genom att ange några eller alla bokstäver i teckensnittets namn i filtrets textruta.

Bläddra bland webbteckensnitt med egen server som värd

Om du tidigare har lagt till webbteckensnitt med egen server som värd så aktiveras automatiskt webbläsarläget när du startar dialogrutan Lägg till webbteckensnitt. Det läget visar förhandsvisning av teckensnitt som miniatyrer (grupperade efter familj) och låter dig välja teckensnitt att lägga till i listrutan med teckensnitt. (Som standard läggs alla nyligen tillagda teckensnitt med egen server som värd till i listrutan med teckensnitt, förutsatt att det inte föreligger något problem, till exempel med teckensnittsfiler som saknas eller att det inte finns något matchande skrivbordsteckensnitt.) Du kan även filtrera teckensnittsfamiljer efter namn eller bara visa markerade objekt.