Opmerkingen bij de release van Photoshop Elements 10

Lees mij voor Adobe Photoshop Elements

Minimale systeemvereisten

 • 1 GB RAM (2 GB voor HD-videofuncties)
 • 4 GB vrije ruimte op de vaste schijf (tijdens de installatie is extra vrije ruimte nodig)
 • Dvd-station
 • Internetverbinding vereist voor internetservices

Windows®

 • Intel® Pentium® 4- of Intel Celeron®- (of compatibele) 1,6 GHz-processor (Dual-Core-processors en processors met ondersteuning voor Hyper-Threading Technology)
 • Microsoft® Windows® XP met Service Pack 3, Windows Vista® of Windows 7 
 • Schermstuurprogramma dat compatibel is met Microsoft DirectX 9
 • Kleurenmonitor met 16-bits kleurenvideokaart
 • Schermresolutie van 1024 x 768

Mac OS X

 • Multi-core Intel®-processor
 • Mac OS X 10.5.8 (of hoger) of Mac OS X 10.6 (of hoger) of Mac OS X 10.7 (of hoger)
 • Schermresolutie van 1024 x 768
 • QuickTime 7-software vereist voor multimediafuncties

Updates van de systeemvereisten vindt u op:

Richtlijnen voor installatie

 • Installeer Photoshop Elements met een account dat over beheerdersrechten beschikt (geen beperkt gebruikersaccount als u Vista gebruikt).
 • Om de installatie zo soepel mogelijk te laten verlopen, moet u alle geopende programma's sluiten, inclusief antivirussoftware, voordat u Photoshop Elements 10 installeert.
 • In sommige gebieden meldt het installatieprogramma dat de bestanden in de map Program Files worden geïnstalleerd; in Vista is dit de map Programs. (Voor niet-Engelse talen kan de naam van de map afwijken. Bijvoorbeeld, Programme in het Duits).
 • U hoeft vorige versies van Photoshop Elements niet te verwijderen; sommige gebruikers bewaren graag de oude vertrouwde versie tot zij gewend zijn aan de functies van het nieuwe programma.
 • Start na de installatie de computer opnieuw op als daarom wordt gevraagd.

Opmerking: In geval van vragen kunt u de online technische ondersteuning raadplegen op http://www.adobe.com/nl/support

Documentatie

Het Help-systeem installeert Help-onderwerpen die u vanuit het programma kunt doorzoeken. Wanneer u verbonden bent met internet, is er nog meer informatie beschikbaar in de webversie van Photoshop Elements Help. U kunt ook een afdrukbare versie van de Help in de PDF-indeling van Adobe Acrobat (niet beschikbaar in alle talen) op de installatie-dvd raadplegen of deze downloaden vanaf de website van Adobe: http://www.adobe.com/nl/support/documentation.

Opmerkingen voor upgrades

 • De tool Ontwerpen uit eerdere versies van Photoshop Elements 3 en 4 is verwijderd. Als u oude ontwerpbestanden (kalenders, fotoalbumpagina's, wenskaarten die met oudere versies van het product zijn gemaakt en presentaties die zijn gemaakt met een oudere versie dan Photoshop Elements 3) wilt bewaren, slaat u de oude bestanden in de oudere versie van het programma op als PDF-bestanden en importeert u deze vervolgens in Photoshop Elements 10.
 • Als u een upgrade uitvoert van Photoshop Elements 3, moet u uw presentaties opslaan als WMV-bestanden. Anders kunnen presentaties die zijn gemaakt in Photoshop Elements 3 niet worden weergegeven in Photoshop Elements 9.
 • Het wordt niet aanbevolen om te schakelen tussen oudere en nieuwere versies van de Photoshop Elements Organizer.
 • Als u Premiere Elements 10 installeert, werkt de Photoshop Elements-optie voor uitvoeren als presentatie bij Verzenden naar Premiere Elements niet meer voor oudere versies van Photoshop Elements (5 en eerder).
 • In Photoshop Elements 10 is Adobe Fotodownloader geïntegreerd met het venster Automatisch starten van Windows dat wordt weergegeven wanneer u een extern apparaat, zoals een camera of een USB-station, voor het eerst aansluit. Fotodownloader kan ook worden gestart vanuit de Organizer door Bestand > Foto's en video's ophalen > Van camera of kaartlezer te kiezen.
 • Als u meerdere versies van het product gelijktijdig uitvoert, kunt u alleen de meest recente versie met Photoshop.com synchroniseren en alleen voor die versie gebruikmaken van de relevante lidmaatschapsservices.
 • Problemen met de catalogusupgrade. Zie Veelvoorkomende upgradeproblemen met catalogi | Elements Organizer (cpsid_85996) voor meer informatie.
  • Alleen de meest recent gebruikte catalogus wordt automatisch omgezet. Als u meerdere catalogi gebruikt, start u Photoshop Elements, gaat u naar de Organizer en gebruikt u de opdracht Bestand > Catalogus om andere catalogi te zoeken en om te zetten. Opmerking: Standaard worden met de opdracht Catalogus alleen catalogi getoond die op de standaardlocatie zijn opgeslagen. Klik op Bladeren om naar catalogi te bladeren die op een andere locatie zijn opgeslagen.
  • (MAC-gebruikers) Als u probeert een upgrade uit te voeren van een vorige versie in Windows en u wilt uw oude catalogus gebruiken, moet u de catalogus eerst omzetten naar Photoshop Elements 10 in Windows. Vervolgens kunt u deze catalogus naar uw Mac-computer overbrengen en ermee werken.
  • Als u een upgrade uitvoert van Photoshop Elements 3, 4, 5, 6, 7, 8 of 9, Photoshop Album of Photoshop Album Starter Edition, kunt u desgewenst de miniaturen voor de bestanden opnieuw genereren nadat u Photoshop Elements 10 hebt geïnstalleerd. Zie Een catalogus optimaliseren in de Help bij de Elements Organizer voor meer informatie.
  • Het bijwerken van bestaande catalogi (meer dan 30.000 foto's) kan meer dan een uur in beslag nemen (mogelijk zelfs een paar uur als de catalogus groot is en afkomstig uit een oudere versie van Photoshop Elements of Photoshop Album). Wacht rustig tot de bewerking is voltooid.
  • Galerieën worden in Photoshop Elements 10 niet meer gebruikt. Wanneer u een catalogus uit een oudere versie omzet, zoals uit Photoshop Elements 6, worden galerieën omgezet in albums die worden weergegeven in de albumgroep Omgezette galerieën. Als u de galerieën in de oudere versie hebt gemaakt en wijzigingen in bepaalde sjablonen hebt aangebracht, bijvoorbeeld als u een titel of subtitel aan een sjabloon hebt toegevoegd, gaan deze wijzigingen mogelijk verloren in Photoshop Elements 10.0. Als u de vorige versie van Photoshop Elements niet hebt verwijderd, zijn de galerieën ook niet langer bewerkbaar in de vorige versie.

Algemene opmerkingen bij het programma

 

Geen ondersteuning voor kaartweergave: Photoshop Elements 10 biedt geen ondersteuning voor de kaartweergave die in vorige versies (vanaf PSE5) van het product in de Elements Organizer beschikbaar was. Als u een catalogus uit een vorige versie van PSE omzet, blijft eventuele geocoding die u aan de afbeeldingen hebt toegevoegd door deze op de kaart neer te zetten, behouden. U kunt deze echter niet op de kaart visualiseren. Als uw catalogus albums bevat waarop u de kaartsjabloon hebt toegepast, worden deze omgezet in de standaard Elements Organizer-sjabloon.

Systemen met meerdere gebruikersaccounts: Foto's die zijn opgeslagen in de directory van een gebruikersaccount van de ene persoon kunnen niet worden weergegeven door een andere gebruiker. Als u Photoshop Elements met meerdere gebruikersaccounts wilt gebruiken en toegang tot alle foto's wilt behouden, moeten de gebruikers foto's opslaan op een locatie die voor hen allen toegankelijk is (bijvoorbeeld het hoogste niveau van een vaste schijf, buiten de gebruikersmappen of in de map Alle gebruikers).

Online services: de beschikbaarheid van onlineservices is afhankelijk van de geografische regio. Als u wilt zien welke services beschikbaar zijn, start u Adobe Photoshop Elements (Organizer), kiest u Voorkeuren > Adobe Partner Services en klikt u op de knop Kiezen om uw locatie in te stellen. Photoshop.com-lidmaatschapsservices is een onlineservice die op dit moment alleen beschikbaar is voor gebruikers in de Verenigde Staten.

Deactiveren: Zorg ervoor dat uw systeemdatum correct is ingesteld voor een goede deactivering of registratie van het product.

Upgrades van XP naar Vista: Als u van Windows XP bent overgestapt op Windows Vista en voor Vista dezelfde gebruikersaccountnaam gebruikt, kunnen bestanden die zijn opgeslagen in de map Mijn video's of Mijn muziek van Windows XP niet op cd of dvd worden gebrand nadat u deze hebt hersteld. U omzeilt dit probleem door de optie Nieuwe locatie in het gedeelte Bestanden en catalogus herstellen naar in het dialoogvenster Catalogus herstellen te gebruiken bij het herstellen van uw catalogus. Kies een map waartoe u volledige toegang hebt met uw Vista-gebruikersaccount (zoals de map Documenten van uw nieuwe Vista-account).

Opmerkingen met betrekking tot Firefox (voor gebruikers in de VS): Als u Firefox gebruikt als standaardwebbrowser en u wilt een upgrade van uw Photoshop.com-account uitvoeren, moet u alle andere geopende browservensters sluiten voordat u de upgradeprocedure start.

Windows Media Player: Bepaalde functies van Photoshop Elements (zoals het afspelen van presentaties en audio-/videobestanden) werken mogelijk niet naar verwachting in de nieuwste versie van Windows Media Player.

Opmerkingen met betrekking tot WinDVD voor Vaio: Wanneer u WinDVD hebt geïnstalleerd op Sony VAIO-computers met Vista Home Premium SP1 en u probeert een nieuwe catalogus te maken, loopt de Organizer mogelijk vast. U voorkomt dit probleem door bij het maken van een catalogus de optie voor het importeren van gratis muziek in deze catalogus uit te schakelen.

Opmerkingen bij de Photoshop Elements Editor

Initialisatie en voorkeurenbestanden: Als er problemen optreden tijdens het starten van de Photoshop Elements Editor, moet u het voorkeurenbestand van Photoshop Elements opnieuw samenstellen: selecteer BEWERKEN in het welkomstscherm en houd meteen daarna Shift+Ctrl+Alt ingedrukt. Klik bij de aanwijzing in Photoshop Elements op Ja om uw instellingen opnieuw samen te stellen.

Gedeelde bestanden: Veel bestanden die Photoshop Elements installeert, zoals TWAIN-ondersteuningsbestanden en MSVCRT*.*-bestanden (Microsoft runtime-bestanden), worden gedeeld met andere programma's. Als u andere programma's die gebruikmaken van deze gedeelde bestanden installeert of verwijdert, kunnen de bestandsversies die worden gebruikt door Photoshop Elements worden overschreven of verwijderd. Installeer Photoshop Elements opnieuw als er problemen optreden met functies die betrekking hebben op gedeelde bestanden.

Effecten: Bepaalde effecten in het deelvenster Effecten produceren geen zichtbare resultaten als ze worden toegepast op zuiver witte of zuiver zwarte foto's, vormen of tekst.

Filters en beperkte effecten op fotolagen: Filters en bepaalde effecten (Teruggezet kader, Sneeuwstorm, Oud papier, Oude foto en Potloodschets) uit het deelvenster Illustraties en effecten werken niet op fotolagen. Gebruik de filters op foto's voordat u deze in de kaders plaatst of vereenvoudig de laag door de opdracht Laag > Laag vereenvoudigen toe te passen op de fotolaag. Pas daarna het filter toe.

Groepsfoto: Het bestand dat als laatste wordt vermeld in het projectvak als u Groepsfoto activeert, blijft in de uiteindelijke compositie behouden als de onderste laag. Als u uw beste foto naar de laatste positie verplaatst (de meest rechtse positie) voordat u Groepsfoto activeert, bereikt u de beste resultaten. U kunt deze tip dus als een aanvullende functie gebruiken! Pas het gummetje toe op de bovenste foto om de onderste laag zichtbaar te maken.

Photomerge-panorama: Als er onvoldoende geheugen beschikbaar is wanneer u een panorama probeert te maken, maakt u alle foto's kleiner en probeert u het nogmaals. Wanneer er foutmeldingen worden weergegeven over onvoldoende geheugen als u een panorama wilt opslaan, kunt u proberen het bestand samen te voegen tot één laag (via de opdracht Laag > Eén laag maken) of de foto opslaan in de kleinere JPEG-indeling.

Opgeslagen bestanden voor flipboek en e-mail: Voordat u de opties Maken > Meer opties > Flipboek of Delen > E-mailbijlagen gebruikt, moet u niet-opgeslagen wijzigingen opslaan in de Editor.

Projectvak opslaan als een album: U kunt in de Photoshop Elements Editor bepaalde bestandsindelingen voor afbeeldingen openen die niet kunnen worden opgeslagen in de Photoshop Elements Organizer. In dergelijke gevallen worden lege miniaturen weergegeven in de Organizer en deze kunnen niet worden gebruikt. Om dit te voorkomen, moet u alle bestanden opslaan in indelingen die de Organizer ondersteunt (vermijd met name EPS-, WMF- en bepaalde TIFF-indelingen).

Afgedrukte ontwerpen

Bijzonder grote bestanden: Foto-ontwerppagina's (PSE-documenten) zijn kwalitatief hoogstaande bestanden met een hoge resolutie die veel computergeheugen vereisen, zowel RAM (voor het laden en bewerken van de bestanden) als ruimte op de vaste schijf (voor het opslaan van de bestanden en voor gebruik van werkschijven). Als het programma bijzonder traag wordt als u met PSE-documenten werkt, kunt u meerdere PSE-documenten met minder pagina's maken, zodat er minder pagina's tegelijk in het geheugen worden geladen. PSE-pagina's kunnen bijzonder groot zijn, zodat het laden, opslaan en afdrukken merkbaar langer duurt dan in geval van enkele bestanden. Als u een PSE-document opslaat, kan het ongeveer een minuut duren voordat het nieuwe document wordt weergegeven in de Organizer.

Opslaan als PDF: Het is niet ongewoon als er enkele minuten lang een voortgangsbalk met het bericht 'Bezig met omzetten van kleuren' wordt weergegeven wanneer een ontwerp met meerdere pagina's (PSE-bestand) in de PDF-indeling wordt opgeslagen.

Afdrukken

Het papierformaat in het dialoogvenster Pagina-instelling in Photoshop Elements (Editor) wordt niet gesynchroniseerd met het papierformaat dat is geselecteerd in het printerstuurprogramma. Als het onjuiste paginaformaat wordt weergegeven in het afdrukvoorbeeld in Photoshop Elements, klikt u op de knop Pagina-instelling in het dialoogvenster Afdrukken en kiest u het juiste papierformaat.

Slim penseel

Wanneer de pin voor de tool Slim penseel schuilgaat achter de werkbalk (en daardoor niet toegankelijk is), selecteert u een andere op pixels gebaseerde laag om toegang te krijgen tot de pin, zodat u deze kunt verplaatsen en in de originele laag toegang tot zowel de pin als de werkbalk behoudt.

Bewerken met instructies

 • Voor bepaalde handelingen in de modus Bewerken met instructies moet de afbeelding die wordt bewerkt, zijn opgeslagen in de indeling 8-bits RGB. Zet uw afbeeldingen om in de indeling 8-bits RGB voordat u Bewerken met instructies gebruikt. Zorg er bovendien voor dat de actieve laag van de afbeelding niet is vergrendeld.
 • Controleer in de modus Bewerken met instructies of de juiste pixellaag is geselecteerd om het gewenste effect op de laag/afbeelding te bereiken. Bij het selecteren van een aanpassingslaag kan een lege transparante laag leiden tot een fout. Bepaalde handelingen in de modus Bewerken met instructies kunnen alleen worden uitgevoerd als de afbeelding een achtergrondlaag heeft.
 • In de modus Bewerken met instructies wordt het resultaat van bepaalde handelingen uit de Handelingsspeler mogelijk niet nauwkeurig weergegeven op het scherm. De afbeelding wordt bijvoorbeeld niet goed gecentreerd of niet volledig weergegeven. U voorkomt dit door de optie In venster van de tool Zoomen te gebruiken om de positie van de afbeelding te wijzigen nadat u de handeling hebt uitgevoerd.

Wachtwoordbeveiliging (alleen Japanse versie)

PDF-bestanden die met een wachtwoord zijn beveiligd, worden niet ondersteund in de Editor. Zorg ervoor dat de wachtwoordbeveiliging is uitgeschakeld voordat u een PDF-bestand opent in de Editor.

Opmerkingen bij de Photoshop Elements Organizer

Verschillen tussen Windows en Mac OS: Met Photoshop Elements 10 is de Elements Organizer beschikbaar onder Mac OS en Windows. Hoewel de Organizer op beide platformen grotendeels over dezelfde functies beschikt, zijn in deze versie enkele functies nog niet beschikbaar onder Mac OS. Hiertoe behoren het maken van presentaties, gecontroleerde mappen, branden of back-ups maken op cd/dvd en delen via Fotomail. Mogelijk verschillen bepaalde workflows of sneltoetsen van elkaar, veelal in samenhang met verschillen tussen de besturingssystemen.

Gemaximaliseerde modus en de taakbalk van Windows: Als de taakbalk van Windows boven in het scherm wordt weergegeven, verschijnt de Photoshop Elements Organizer onder de taakbalk. U kunt dit probleem oplossen door de taakbalk tijdelijk te sluiten en boven in het Organizer-venster te dubbelklikken om de toepassing uit de modus Volledige weergave te halen. Met de handgreep voor het wijzigen van het formaat in de rechterbenedenhoek van het Organizer-venster kunt u het formaat van het toepassingsvenster wijzigen zodat het in de ruimte onder de taakbalk past. Activeer de taakbalk en gebruik de Organizer van Photoshop Elements in deze niet-gemaximaliseerde modus.

Netwerkcatalogi: Als u de Organizer gebruik op een Mac-computer, kunt u geen catalogus gebruiken die op een netwerklocatie is opgeslagen. De catalogi dienen op een lokaal station, een externe vaste schijf of een USB-station te staan.

Organizer-miniaturen:

 • Wanneer een afbeelding is geroteerd in een andere toepassing dan Photoshop Elements 10, moet u de miniatuur bijwerken voordat u de afbeelding afdrukt of gebruikt in een ontwerp. U kunt er dan zeker van zijn dat de afbeeldingen op de juiste manier geroteerd worden weergegeven. U werkt de miniatuur bij door de afbeelding(en) te selecteren en Miniatuur bijwerken of Miniaturen voor geselecteerde items bijwerken te kiezen in het menu Bewerken.
 • Bepaalde TIFF-bestanden en bestanden waarin ongewone kleurprofielen zijn gebruikt, worden mogelijk als zwarte of algemene miniaturen in de Organizer weergegeven. U lost dit probleem op door het bestand te selecteren en Bestand > Exporteren als nieuw(e) bestand(en) te kiezen. Het bestand wordt opgeslagen met de ondersteunde set met bestandstags die de Organizer nodig heeft om de miniaturen weer te geven.
 • Voor zeer grote bestanden worden generieke miniaturen weergegeven. Met Photomerge-panorama gemaakte panorama's resulteren bijvoorbeeld in meerdere lagen en als deze worden opgeslagen, ontstaan zeer grote bestanden. Als u miniaturen wilt weergeven in de Organizer, kunt u overwegen panoramabestanden op te slaan als JPEG-afbeeldingen waarvan de lagen zijn samengevoegd.
 • Bestanden die niet door de Organizer worden ondersteund, worden als een miniatuur met een verbroken koppeling weergegeven. U kunt deze bestanden importeren door met behulp van de Editor van Photoshop Elements een album met een bestand in een niet-ondersteunde indeling op te slaan of via Premiere Elements bestanden te importeren die niet door de Organizer worden ondersteund.

Versiesets en projecten: Als u de 'bovenste' afbeelding van een versieset in een presentatie of online albumproject gebruikt en die afbeelding later uit de versieset verwijdert, wordt de volgende keer dat u de presentatie of het onlinealbum bewerkt, de vorige afbeelding in de versieset gebruikt.

Datumweergave en delen: Als u een deelbewerking bent begonnen (zoals het schrijven van een e-mail) en overschakelt op de Datumweergave, moet u op de knop Fotobrowser klikken om terug te gaan naar het deelvenster Delen.

Datumbereik, tags en albums instellen: Als u voor de weergave van foto's een bepaalde tijdsperiode hebt ingesteld (via de opdracht Datumbereik instellen), wordt de beperking van het datumbereik weer gewist als u na het zoeken op (slimme) albums op de knop Alles tonen klikt. Het datumbereik wordt echter niet gewist als u dit doet nadat u een tagzoekopdracht hebt uitgevoerd. Als u het datumbereik opnieuw wilt instellen na tagzoekopdrachten, gebruikt u de opdracht Datumbereik wissen.

Systeemlettertype gebruiken (alleen Windows): De optie Systeemlettertype gebruiken in de Organizer-voorkeuren kan leiden tot afgebroken interface-elementen (zoals afgebroken knoptekst in het deelvenster Delen) in bepaalde taalversies van Photoshop Elements.

Automatische analyse van Elements en Raw-bestanden: Als er Raw-bestanden in de catalogus staan en de Automatische analyse van Elements vastloopt, moet u de Adobe Camera Raw plug-in bijwerken naar de nieuwste versie.

Opmerkingen bij presentaties (momenteel alleen beschikbaar in Windows):

 • Prestaties: Grote bestanden kunnen de Presentatie-editor vertragen, hetgeen merkbaar is op trage computers. Gebruik kleinere bestanden voor optimale prestaties. Voordat u een presentatie start, kiest u Bestand > Exporteren als nieuw(e) bestand(en) in de Organizer om kleinere bestanden te maken (1024 x 768 wordt aangeraden). Presentaties met grote bestanden, zoals Camera Raw-bestanden, worden dan sneller afgespeeld. U kunt ook voorvertoningen van een lagere kwaliteit gebruiken.
 • Voorkeuren: Als een presentatie eenmaal is gemaakt, hebben de voorkeuren die u in het dialoogvenster Bewerken > Voorkeuren presentatie in de Presentatie-editor selecteert geen invloed op de huidige presentatie. Als u bijvoorbeeld Pannen en zoomen toepassen op alle dia's selecteert in het dialoogvenster Voorkeuren nadat u een presentatie hebt gemaakt, wordt Pannen en zoomen NIET op deze presentatie toegepast. Als u een presentatie bewerkt, kunt u de dia's selecteren en Bewerken > Pannen toepassen op geselecteerde foto's kiezen om de functie toe te passen.
 • Audio: Audiobestanden met extra metagegevens (zoals in het bestand ingesloten albumart die wordt toegevoegd door iTunes) worden wellicht niet afgespeeld in de geëxporteerde presentatie. Maak een kopie van het audiobestand zonder de in het bestand ingesloten albumart om de muziek te kunnen afspelen in de uiteindelijke presentatie.
 • Foto's bewerken in de Presentatie-editor: Als u bewerkte foto's opslaat in de PSE-indeling, worden deze in de Presentatie-editor als vraagtekenpictogram weergegeven. Sla deze foto's op in de JPG-indeling.
 • 3GPP-bestanden: U kunt deze bestanden niet gebruiken in presentaties, ook niet als de juiste codec is geïnstalleerd.

Fotomail (functie alleen beschikbaar in Windows): 4-bytes tekst wordt weergegeven als een ? in het lay-outscherm van Fotomail. Nadat u de e-mail hebt opgesteld, kunt u de tekst wijzigen in het e-mailprogramma.

Bijlagen: Bestanden met Unicode-tekens in de bestandsnaam kunnen niet worden verzonden als bijlage bij een e-mail vanuit Photoshop Elements. Geef de bestanden een naam waarin geen Unicode-tekens voorkomen. In Apple Mail (Mac) worden afbeeldingen standaard inline toegevoegd met de tekst. Ga als volgt te werk om afbeeldingen altijd toe te voegen als bijlagen in Apple Mail (Mac):

 1. Open Terminal in Mac OS (Programma's > Hulpprogramma's > Terminal)
 2. Voer de volgende opdracht uit:
 3. Als u het standaardgedrag wilt herstellen, voert u de volgende opdracht uit: defaults write com.apple.mail DisableInlineAttachmentViewing -bool false

Adressen importeren: Bij het delen van foto's via Fotomail of in de vorm van e-mailbijlagen op Windows-systemen, wordt het importeren van e-mailadressen vanuit Microsoft Exchange Server niet ondersteund. In dat geval kunt u contactpersonen importeren vanuit een lokaal PST-bestand of deze afzonderlijk toevoegen.

Kleurinstellingen: Wanneer u de kleurbeheerinstellingen in- of uitschakelt, moet u de reeds bestaande fotominiaturen opnieuw maken in de Fotobrowser. U maakt de miniaturen opnieuw door de desbetreffende afbeeldingen te selecteren in de Fotobrowser en Bewerken > Miniatuur bijwerken te kiezen.

Netwerkondersteuning: U hebt toegang tot foto's op netwerkstations waaraan een stationsaanduiding is toegewezen of als u een geldige share-naam gebruikt. De tijdelijke bestanden van Photoshop Elements kunnen echter niet worden opgeslagen op netwerkstations.

Alle mediatypen verbergen: Het menu Weergave > Mediatypen kan niet worden gebruikt voor het uitschakelen van alle items. Hiermee wordt voorkomen dat alle bestanden uit de browser worden verwijderd als u per ongeluk deze opdracht kiest.

Papierformaat en afdrukken vanuit de Organizer (alleen Windows): Het papierformaat dat wordt weergegeven in het venster Afdrukvoorbeeld is gebaseerd op het papierformaat dat is geladen door het printerstuurprogramma en niet op het formaat van het document dat wordt afgedrukt. Als u het standaardpapierformaat voor Photoshop Elements wilt wijzigen, klikt u op Bestand > Pagina-instelling, vervolgens op de knop Printer en ten slotte op de knop Eigenschappen om een ander papierformaat te selecteren.

Eenvoudige afdrukinstellingen ingeschakeld voor Canon Bubble Jet-printers (alleen Windows): U kunt het papierformaat, het type afdrukmedia en afdrukken zonder randen nu rechtstreeks regelen vanuit Photoshop Elements. Als u een foto van 10 x 15 cm zonder rand wilt afdrukken op fotopapier, hoeft u het dialoogvenster met printereigenschappen niet te openen. Zorg ervoor dat u de meest recente versie van uw printersoftware hebt geïnstalleerd.

Epson EasyPrint (alleen Windows): Installeer de meest recente versie van de printersoftware om verzekerd te zijn van up-to-date ondersteuning. Op de Epson EasyPrint-website vindt u meer informatie: http://support.epson.com/easyprint.

Sjablonen bij het delen: Als u sjablonen gebruikt bij het online delen van een album, biedt de Organizer van Photoshop Elements voor de desktop mogelijk aanpassingsopties voor de sjabloon, zoals opties voor het wijzigen van de kleurinstellingen hiervan. Een aantal van deze aanpassingen is echter mogelijk niet beschikbaar via de online account.

Als er geen geluidsstuurprogramma's op uw systeem zijn geïnstalleerd en u probeert een album weer te geven of te maken met gebruik van een sjabloon die audiobestanden afspeelt, is het mogelijk dat niet alle afbeeldingen van het album worden weergegeven in de voorvertoning. Door de juiste geluidsstuurprogramma's te installeren, voorkomt u dit probleem.

Als u zowel Photoshop Elements 10 als Premiere Elements 10 installeert, wordt u aangeraden om beide producten in dezelfde taal te installeren. Wanneer u verschillende taalversies installeert, is het mogelijk dat bepaalde catalogusgegevens, zoals slimme tags, twee keer worden weergegeven in de Organizer, namelijk één keer in beide talen.

Japanse IME-tools en online services: Als u een Japanse IME-tool met bepaalde invoermethoden, zoals Hiragana, gebruikt met online services zoals Delen via Facebook, kan Delen via Flickr een crash van de Organizer veroorzaken. Gebruikers wordt gevraagd de IME-tool niet te gebruiken of de Organizer na elk gebruik van dergelijke online services te sluiten en opnieuw te starten.

Algemene problemen oplossen

 • PROBLEEM: De installatie van Photoshop Elements 10 wordt na verloop van tijd teruggedraaid.
 • ANTWOORD: Schakel toegangsbeveiligingssoftware, zoals MacAfee VirusScan, die mogelijk op uw computer wordt uitgevoerd tijdelijk uit en probeer het opnieuw.    
 • PROBLEEM: Als ik probeer videobestanden te importeren met Photoshop Elements, zie ik geen miniaturen voor de bestanden.
 • ANTWOORD: Zorg ervoor dat de juiste videocodecs op uw computer zijn geïnstalleerd.
 • PROBLEEM: Als ik mijn e-mailcontactpersonen open of een e-mail wil versturen, duurt het soms lang voordat het juiste scherm wordt weergegeven.
 • ANTWOORD: Als er honderden contactpersonen in uw contactpersonendatabase in Photoshop Elements staan, is het mogelijk dat de e-mailfuncties minder snel werken. Zorg ervoor dat de database vrij klein blijft en sla alleen contactpersonen op aan wie u foto's wilt verzenden.
 • PROBLEEM: Ik kan een pagina uit mijn fotoboek niet verwijderen.
 • ANTWOORD: Het fotoboekproject is compatibel met de lokale online printer. Er gelden beperkingen voor het minimale en het maximale aantal pagina's dat door een fotoboek wordt ondersteund. Deze beperkingen zijn voor elke provider van deze service anders. Wellicht hebt u de limiet voor het minimale aantal vereiste pagina's in het fotoboek bereikt.
 • PROBLEEM: Ik kan geen kopie maken door een foto of selectie vanuit het hoofdvenster naar een documentminiatuur in het projectvak te slepen; er gebeurt niets.
 • ANTWOORD: U kunt geen items vanuit een geopend document naar het projectvak slepen, tenzij u het bestand eerst opent. Dubbelklik op de miniatuur in het projectvak om deze te openen, dubbelklik op de miniatuur van het bestand dat de selectie bevat die u wilt kopiëren en sleep deze naar de gewenste doelminiatuur in het projectvak.
 • PROBLEEM: Als ik vanuit de Editor een foto probeer te versturen via e-mail, wordt het bericht "De bestandsnaam of het pad is te lang of niet geldig... De foto wordt uit de selectie verwijderd" weergegeven.
 • ANTWOORD: Deze foutmelding kan worden weergegeven als u foto's probeert te versturen die zijn bewerkt, maar niet zijn opgeslagen. Ga terug naar de Editor, sla de afbeeldingen op en stel vervolgens een nieuwe e-mail op.
 • PROBLEEM: Photoshop Elements kan het e-mailbericht niet maken wanneer ik een e-mailbericht probeer te maken met een eenvoudige PDF-presentatie als bijlage.
 • ANTWOORD: Als de bestandsnaam van het PDF-bestand Unicode-tekens bevat, kan Photoshop Elements geen e-mail in Outlook of Outlook Express maken. Geef het bestand een andere naam zonder Unicode-tekens.
 • PROBLEEM: Bestanden in de bitmapmodus genereren een fout in het logboek wanneer de optie Meerdere bestanden verwerken wordt gebruikt in de Editor voor het in batches automatisch aanpassen van niveaus, kleur, contrast of verscherping.
 • ANTWOORD: Het verwerken van meerdere bestanden verloopt het beste met afbeeldingen die al in de RGB-kleurmodus staan.
 • PROBLEEM: Wanneer ik de opdracht Opslaan voor web gebruik, zie ik het resulterende bestand niet in de Fotobrowser.
 • ANTWOORD: Bestanden die worden opgeslagen met de opdracht Opslaan voor web in de Editor, worden niet automatisch bijgehouden door de Organizer. Sla uw Opslaan voor web-bestanden op in een gecontroleerde map als u ze wilt laten bijhouden door de Organizer.
 • PROBLEEM: Als ik een back-up wil maken of een vcd of dvd wil branden, duurt het maken van de back-up en de verificatie niet langer dan een seconde.
 • ANTWOORD: Vraag de fabrikant van uw cd- of dvd-station om een upgrade naar de meest recente firmware van uw model schijfstation en probeer het nogmaals.
 • PROBLEEM: Als ik een album maak en probeer dit te delen, wordt één bepaalde afbeelding niet weergegeven in de albumvoorvertoning.
 • ANTWOORD: De naam van het afbeeldingsbestand bevat wellicht het speciale teken '%' (procent). Wanneer u het bestand een andere naam zonder het speciale teken geeft, kunt u een voorvertoning van het bestand genereren.
 • PROBLEEM: Ik ben verbonden met internet, maar de online services van de Editor worden niet weergegeven.
 • ANTWOORD: Start de Organizer en start daarna de Editor opnieuw om de voor uw locatie beschikbare online services weer te geven.

Problemen met de Fotobrowser oplossen

 • PROBLEEM: Als ik in de Organizer door mijn foto's blader, gaat dit traag en/of schokkerig en verschijnt er een draaiend zandloperpictogram onder in de fotobron.
 • ANTWOORD: Als u een catalogus uit een vorige versie van Photoshop Elements of Photoshop Album hebt bijgewerkt, moet u mogelijk uw miniaturen opnieuw samenstellen om de bladersnelheid te verhogen. Selecteer alle afbeeldingen in uw catalogus en kies Bewerken > Miniaturen voor geselecteerde items bijwerken.
 • PROBLEEM: Waar zijn mijn oudere kalenders of wenskaarten gebleven? Ik kan ze niet vinden in de Organizer nadat ik een upgrade heb uitgevoerd.
 • ANTWOORD: Photoshop Elements 10 biedt ondersteuning voor wenskaarten en kalenders, maar de enige manier om oudere ontwerpen te behouden, is door deze in de oudere versie van Photoshop Elements op te slaan als PDF-bestanden en deze vervolgens te importeren in Photoshop Elements 10.
 • PROBLEEM: Als ik een groep foto's uit Windows Verkenner naar het Organizer-venster sleep, kan ik het Verkenner-venster niet verkleinen tot pictogram.
 • ANTWOORD: Tijdens het importeren kunt u het Verkenner-venster mogelijk niet verkleinen tot een pictogram. Wacht tot het importeren voltooid is.
 • PROBLEEM: Waar zijn mijn oudere galerieën gebleven? Ik kan ze niet vinden in de Organizer nadat ik een upgrade heb uitgevoerd.
 • ANTWOORD: Galerieën worden niet ondersteund in Photoshop Elements 10. Bij het omzetten van uw catalogus heeft Photoshop Elements 10 de galerieën omgezet in albums die worden weergegeven in de albumgroep Omgezette galerieën.
 • PROBLEEM: Ik gebruik een Chinese versie van Photoshop Elements. Wanneer ik probeer 4-bytes tekens te typen in een bijschrift of een ander tekstvak, worden de tekens niet goed weergegeven.
 • ANTWOORD: Zorg ervoor dat er een lettertype dat compatibel is met 4-bytes, zoals het Simsun 18030/GB18030-pakket van Microsoft, op uw systeem is geïnstalleerd.

Problemen met presentaties en flipboeken oplossen

 • PROBLEEM: Wanneer ik tijdens het uitvoeren van bewerkingen een voorvertoning van mijn presentatie weergeef, verloopt deze traag en met horten en stoten. Hoe kan ik betere voorvertoningen weergeven?
 • ANTWOORD: Photoshop Elements gebruikt de volledige resolutie voor uw foto's in een presentatie, zodat deze altijd de hoogste kwaliteit heeft. Als u echter afbeeldingen met een hoge resolutie gebruikt, kan de presentatie traag worden, vooral als u grote afbeeldingen of een trage computer gebruikt. Als u uw presentatie met optimale snelheid wilt voorvertonen, kunt u uw foto's naar een kleiner formaat exporteren voordat u ze in een presentatie gebruikt.
 • PROBLEEM: Wanneer ik WMV-bestanden opsla of afspeel (bijvoorbeeld tijdens het maken van een presentatie of flipboek), lopen mijn computer of de Organizer vast.
 • ANTWOORD: Als u een Nvidia GeForce 6600-videokaart hebt, kunt u een upgrade naar de meest recente firmware uitvoeren of de hardwareversnelling uitschakelen.
 • PROBLEEM: Als ik audio, zoals een AC3-bestand, wil toevoegen aan een presentatie, verschijnt er een bericht met de mededeling dat dit niet mogelijk is.
 • ANTWOORD: Dit bericht wordt weergegeven in geval van audio waarvoor geen ondersteunende codec is geïnstalleerd in het systeem. U kunt dit oplossen door een codec te installeren die AC3-bestanden kan afspelen in Windows Media Player. Vervolgens kunt u het AC3-bestand aan de presentatie toevoegen. 
 • PROBLEEM: Ik hoor geen achtergrondmuziek als ik mijn voltooide presentatie afspeel.
 • ANTWOORD: Het is mogelijk dat muziekbestanden waaraan extra gegevens zijn toegevoegd door muziekbeheersoftware (zoals door iTunes toegevoegde albumart) niet goed worden afgespeeld. Als u deze bestanden wilt gebruiken, maakt u een kopie van het audiobestand, verwijdert u de albumartgegevens en gebruikt u dat bestand in de presentatie.
 • PROBLEEM: Pannen en zoomen verloopt soms niet soepel en er kunnen haperige overgangen optreden in voorvertoningen van presentaties voordat het bestand naar schijf wordt geëxporteerd/geschreven.
 • ANTWOORD: Bijzonder grote bestanden met een korte duur worden wellicht niet goed afgespeeld in de revisiemodus, maar functioneren naar behoren als de film wordt geëxporteerd en daarna wordt afgespeeld. 
 • PROBLEEM (alleen voor pakketten met Premiere Elements): Er gebeurt niets als ik Origineel bewerken kies in Premiere Elements om een geplaatste Photoshop Elements-presentatie te bewerken.
 • ANTWOORD: Wellicht moet u op het Photoshop Elements-programma in de taakbalk klikken om Photoshop Elements op de voorgrond weer te geven. 
 • PROBLEEM: Bijzonder korte (minder dan drie frames) of snelle flipboekbestanden lijken tijdens het afspelen frames te droppen of worden helemaal niet afgespeeld in de Organizer.
 • ANTWOORD: Het videobestand wordt beter afgespeeld wanneer het wordt geëxporteerd naar en afgespeeld in Windows Media Player.

Afdrukproblemen oplossen

 • PROBLEEM: Als ik een figuurpakket afdruk, vult de foto niet het gehele afdrukgebied of wordt niet de volledige afdrukbare figuurpakketzone benut.
 • ANTWOORD: Gebruik de optie Passend maken om te forceren dat iedere foto het gehele afdrukgebied benut. Met deze optie wordt de foto geschaald, zodat de gehele afdrukbare 'zone' van een figuurpakket wordt benut. De gedeelten van de foto die niet in de afdrukzone passen, worden echter niet afgedrukt.
 • PROBLEEM: Soms is er in het voorvertoningsscherm geen ruimte zichtbaar tussen meerdere afbeeldingen of wordt deze tussenruimte wel weergegeven, maar niet afgedrukt. Het kan ook zijn dat er een verticale, zwarte lijn verschijnt in het afdrukvoorbeeld. Deze lijn wordt echter niet afgedrukt.
 • ANTWOORD: Dit is een bekend probleem dat kan worden geminimaliseerd door weergave op een hogere resolutie. Bij bepaalde lay-outs valt het echter niet te vermijden. De zwarte lijn wordt niet afgedrukt.
 • PROBLEEM: De gegevens voor bijschrift, datum of bestandsnaam worden afgesneden als ik deze wil afdrukken met de foto.
 • ANTWOORD: De tekst van iedere foto wordt afgebroken als de tekst breder is dan de afbeelding. Bovendien kan het voorkomen dat de tekst in de voorvertoning en in de afgedrukte pagina enigszins van elkaar verschilt. Controleer of randloos afdrukken is uitgeschakeld in het stuurprogramma van uw printer. Deze vorm van afdrukken breidt het gehele afdrukgebied uit en zorgt er zo voor dat de plaatsing van bijschriften (indien geselecteerd) niet overeenkomt met de afgedrukte uitvoer.
 • PROBLEEM: De gegevens voor bijschrift, datum of bestandsnaam worden niet automatisch geroteerd wanneer de afbeelding wordt geroteerd in de lay-out.
 • ANTWOORD: De metagegevens die met de foto worden afgedrukt, worden altijd op dezelfde positie op de pagina weergegeven, ongeacht de stand van de desbetreffende foto.
 • PROBLEEM: Het stuurprogramma van mijn Epson-printer ondersteunt de Easy Print Module, maar de besturingselementen voor afdrukken zonder rand, type media, papierformaat en papierstand worden niet goed weergegeven in het dialoogvenster Afdrukken van de Photoshop Organizer. En als ik een van de zojuist vermelde geïntegreerde Easy Print Module-printerfuncties gebruik, wordt de instelling voor inktkleur weer ingesteld op Kleur.
 • ANTWOORD: Installeer de meest recente versie van de printersoftware om verzekerd te zijn van up-to-date ondersteuning. Op de Epson EasyPrint-website vindt u meer informatie: http://support.epson.com/easyprint.%20For%20Japan:%20http://www.i-love-epson.co.jp/EasyPrintModule.
 • PROBLEEM: Mijn printerstuurprogramma beschikt over automatische aanpassingen voor het corrigeren van rode ogen en het contrast en voor verbeterde digitale flits, maar deze lijken niet goed te werken wanneer ik afdruk vanuit Photoshop Elements.
 • ANTWOORD: Printerstuurprogramma-aanpassingen worden niet ondersteund wanneer afbeeldingen tijdens het afdrukken naar een ander formaat moeten worden geschaald. Voer deze aanpassingen uit met de Photoshop Elements Editor.
 • PROBLEEM: Er worden geen snijtekens weergegeven op foto's die de gehele pagina vullen.
 • ANTWOORD: Snijtekens worden alleen weergegeven als de afbeelding kleiner is dan het afdrukbare gebied.
 • PROBLEEM: Wanneer ik CanoScan 8400F selecteer in de Fotodownloader, verschijnt er een bericht met de mededeling dat verbinding wordt gemaakt met het apparaat en dat ik even moet wachten, maar er gebeurt niets.
 • ANTWOORD: Klik op het pictogram Scan Gear in de taakbalk om dit op de voorgrond weer te geven. Gebruik niet de Fotodownloader om foto's op te halen van uw scanner, maar gebruik in plaats daarvan de opdracht Bestand > Foto's en video's ophalen > Van scanner in de Photoshop Elements Organizer.

Klantenservice

De klantenservice van Adobe biedt hulp bij productinformatie, verkoop, registratie en andere niet-technische problemen. Als u wilt weten hoe u contact opneemt met de klantenservice van Adobe, ga dan op Adobe.com naar uw regio of land en klik op Contact opnemen.

Ondersteuningsprogramma's en technische informatie 

Als u technische ondersteuning voor uw product nodig hebt, inclusief informatie over gratis en betaalde ondersteuningsprogramma's en informatie over probleemoplossing, kunt u meer informatie vinden op http://www.adobe.com/go/support_nl/. Buiten Noord-Amerika gaat u naar http://www.adobe.com/go/intlsupport_nl/. Klik op de vervolgkeuzelijst onder de vraag "Wenst u een ander land of andere regio?", kies een ander land of een andere regio en klik op Verder. U kunt ook op Wijzigen naast de naam van het land boven in het scherm klikken om een ander land of regio te selecteren.

Informatie voor probleemoplossing vindt u onder meer in de Adobe Product Support Knowledgebase, de Adobe-gebruikersforums en de Adobe Support Advisor. Wij zorgen er continu voor dat u online over de meest recente tools en informatie beschikt, zodat u problemen zo snel en flexibel mogelijk kunt oplossen.

Overige bronnen

Adobe-logo

Aanmelden bij je account