Vertrouwelijke inhoud uit PDF verwijderen

Voordat u begint

We introduceren een nieuwe, intuïtievere productervaring. Als het hier weergegeven scherm niet overeenkomt met uw productinterface, selecteert u Help voor uw huidige ervaring.

In de nieuwe ervaring worden de gereedschappen aan de linkerkant van het scherm weergegeven.

Waarom redigeren of gevoelige inhoud verwijderen?

Voordat u een PDF verspreidt, wilt u het document mogelijk onderzoeken op vertrouwelijke inhoud of persoonlijke gegevens die het document naar u kunnen traceren. Gebruik de Een PDF redigeren gebruiken om gevoelige afbeeldingen en tekst in een PDF te verwijderen of te redigeren.

Gebruik Sanitize en rverborgen gegevens verwijderen om verborgen inhoud in een PDF te zoeken en te verwijderen. Als u bijvoorbeeld de PDF hebt gemaakt, wordt uw naam gewoonlijk als auteur vermeld in de metagegevens van het document. U kunt ook inhoud verwijderen die de weergave van het document onbedoeld kan wijzigen en wijzigen. JavaScript, handelingen en formuliervelden zijn typen inhoud die kunnen worden gewijzigd.

Vertrouwelijke inhoud redigeren (Acrobat Pro)

Met Redactie worden zichtbare tekst en afbeeldingen permanent uit een document verwijderd. U gebruikt de Een PDF redigeren te verwijderen. In plaats van de verwijderde items kunt u redactiemarkeringen weergeven als gekleurde vakken of het gebied leeg laten. U kunt aangepaste tekst of redactiecodes opgeven die op de redactiemarkeringen moeten worden weergegeven.

Opmerking:

Als u specifieke woorden, tekens of woordgroepen wilt zoeken en verwijderen, gebruikt u de opdracht Tekst of gereedschappen zoeken  in plaats daarvan.

Vertrouwelijke inhoud redigeren
Tekst die is gemarkeerd voor redactie (links) en die is geredigeerd (rechts)

1. Open de PDF in Acrobat en voer een van de volgende handelingen uit:

• In het dialoogvenster Bewerken kiest u Een PDF redigeren.
    • Kies Alles tGereedschappen Een PDF redigeren.
    • Selecteer de tekst of afbeelding in een PDF, klik met de rechtermuisknop en selecteer Redigeren.
    • Selecteer de tekst of afbeelding in een PDF en kies Tekst redigeren in het zwevende menu.

2. (Optioneel) Selecteer Eigenschappen instellen in de gereedschapset voor redigeren in het linkerdeelvenster. (Zie De weergave van uw redactiemarkeringen wijzigen.)

Redactie-eigenschappen

3. Markeer items die u wilt verwijderen door een van de volgende handelingen uit te voeren:
    • Dubbelklik om een woord of afbeelding te selecteren.
    • Sleep om een lijn, tekstblok, object of gebied te selecteren.
    Opmerking:

Als u wilt zien hoe uw redactiemarkeringen eruitzien, houdt u de aanwijzer boven het gemarkeerde gebied.

4. Als u meerdere code-items wilt toepassen op één redactie, klikt u met de rechtermuisknop op een redactiemarkering en selecteert u een optie. Zie voor meer informatie Meerdere code-items toepassen op een redactie.

5. (Optioneel) Als u een redactiemarkering wilt herhalen, klikt u er met de rechtermuisknop op en kiest u Markering op alle pagina's herhalen. Dit is handig als een koptekst, voettekst of watermerk op veel pagina's op dezelfde locatie staat.

6. Wanneer u de items die u wilt redigeren hebt gemarkeerd, selecteert u Toepassen om de items te verwijderen. U kunt ook Opslaan het document en kies vervolgens Toepassen en opslaan.

7. In het dialoogvenster Redactiewijzigingen toepassen te selecteren, kiest u Verborgen gegevens ontsmetten en verwijderen door de schakelknop te selecteren en vervolgens Doorgaan.

De items worden pas definitief uit het document verwijderd als u het opslaat.

8. De Opslaan als wordt weergegeven. Geef een bestandsnaam en een locatie op. Het achtervoegsel "_Redacted" wordt toegevoegd aan de bestandsnaam. Als u het originele bestand niet wilt overschrijven, slaat u het bestand op onder een andere naam, op een andere locatie of op beide locaties.

Tekst zoeken en verwijderen (Acrobat Pro)

Gebruik de Tekst of gereedschappen zoeken om woorden of woordgroepen te zoeken en te verwijderen in een of meer PDF die doorzoekbare tekst bevatten.

Opmerking:

De Tekst zoeken zoekt niet in beveiligde (versleutelde) PDF.

1. Open de PDF in Acrobat en voer een of meer van de volgende handelingen uit op de algemene balk:

• Kies Bewerken Een PDF redigeren.
    • Selecteren Alle gereedschappen > Een PDF redigeren.

De gereedschapset PDF redigeren is geopend in het linkerdeelvenster.

2. Selecteren Tekst zoeken en redigerenen kies vervolgens OK in het berichtvenster dat wordt weergegeven.

Tekst zoeken en redigeren
    Tekst zoeken en redigeren

3. In het dialoogvenster Zoeken geeft u op of u de huidige PDF of alle PDF op een andere locatie wilt doorzoeken.

4. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Als u op één woord of woordgroep wilt zoeken, kiest u Eén woord of woordgroep en typ het woord of de woordgroep in het tekstveld.
    • Als u op meerdere woorden wilt zoeken, selecteert u Meerdere woorden of woordgroepenen klik vervolgens op Woorden selecteren. Typ elk woord in het dialoogvenster Nieuw woord of nieuwe woordgroep tekstveld en selecteer Toevoegen. U kunt ook een tekstbestand importeren met de lijst met woorden of woordgroepen waarnaar u wilt zoeken.
    • Als u wilt zoeken naar een patroon (bijvoorbeeld telefoonnummers, creditcardnummers, e-mailadressen, burgerservicenummers of datums), klikt u op Patronen. Kies een van de beschikbare patronen. U kunt de taalversie van de patronen wijzigen. (Zie Een andere taalversie voor patronen selecteren.)
  5. Klikken Tekst zoeken en verwijderen.

6. Klik in de zoekresultaten op het plusteken (+) naast de documentnaam om alle instanties van het woord of de woordgroep weer te geven. Selecteer vervolgens de gevallen die u voor redactie wilt markeren:
    • Als u alle gevallen in de lijst wilt selecteren, selecteert u Alles selecteren.
    • Als u afzonderlijke gevallen wilt selecteren, schakelt u het selectievakje in voor elke instantie die u wilt redigeren. Selecteer de tekst naast een selectievakje om het exemplaar op de pagina weer te geven.
    • Als u geen van de gevallen wilt markeren, sluit u het dialoogvenster Zoeken of selecteert u Nieuwe zoekopdracht om opnieuw te beginnen.
    • Selecteer de optie onder Opties voor redactiemarkeringen om hele woorden of delen van woorden (tekens) te markeren voor redactie. Voor delen van woorden selecteert u Gedeeltelijke woorden markeren voor redactie de Instellingen wordt weergegeven. In het dialoogvenster Instellingen geeft u het aantal en de locatie van de tekens voor redactie op. Tekenredactie is handig als u op zoek bent naar een patroon, zoals creditcardnummers, en als u een deel van het nummer zichtbaar wilt laten voor identificatiedoeleinden.
  7. Als u de gevallen hebt geselecteerd die u wilt markeren voor redactie, klikt u op Gemarkeerde resultaten markeren voor redactie.

De items die u in de lijst hebt geselecteerd, worden gemarkeerd voor redactie weergegeven.

Opmerking:

Als u het bestand niet hebt opgeslagen, kunt u redactiemarkeringen in het document selecteren en op Verwijderen de redactiemarkering verwijderen. De redactiemarkeringen worden permanent nadat u het bestand hebt opgeslagen.

8. Selecteer Toepassen in het linkerdeelvenster.

9. In het dialoogvenster Redactiewijzigingen toepassen te selecteren, kiest u Verborgen gegevens ontsmetten en verwijderen door de schakelknop te selecteren en vervolgens Doorgaan.

Redactiewijzigingen toepassen

De items worden pas definitief uit het document verwijderd als u het opslaat.

10. De Opslaan als wordt weergegeven. Geef een bestandsnaam en een locatie op. Het achtervoegsel "_Redacted" wordt aan de bestandsnaam toegevoegd. Als u het originele bestand niet wilt overschrijven, slaat u het bestand op onder een andere naam, op een andere locatie of op beide locaties.

Verborgen inhoud zoeken en verwijderen (Acrobat Pro)

Gebruik de Verborgen gegevens verwijderen om ongewenste inhoud in een document te zoeken en te verwijderen, zoals verborgen tekst, metagegevens, opmerkingen en bijlagen. Wanneer u items verwijdert, worden automatisch extra items uit het document verwijderd. Items die worden verwijderd, zijn onder andere digitale handtekeningen, documentgegevens die zijn toegevoegd door insteekmodules en toepassingen van andere leveranciers, en speciale functies waarmee Adobe Reader-gebruikers kunnen reviewen, ondertekenen en PDF-documenten invullen.

Opmerking:

Als u elke PDF op verborgen inhoud wilt controleren voordat u deze sluit of per e-mail verzendt, geeft u deze optie op in het dialoogvenster Documenten voorkeuren gebruiken Voorkeuren in.

1. Open de PDF in Acrobat en voer een of meer van de volgende handelingen uit op de algemene balk:

• Kies Bewerken Een PDF redigeren.
    • Selecteren Alle gereedschappen > Een PDF redigeren.

De gereedschapset PDF redigeren is geopend in het linkerdeelvenster.

2. Selecteren Document ontsmetten. Selecteer in het dialoogvenster Document ontsmetten de optie Selectief verwijderen.

Klik hier om verborgen informatie te verwijderen

Als er items worden gevonden, worden deze weergegeven in de Verborgen gegevens verwijderen met een geselecteerd selectievakje naast elk item.

3. Zorg ervoor dat de selectievakjes alleen zijn ingeschakeld voor de items die u uit het document wilt verwijderen. (Zie Opties voor Verborgen gegevens verwijderen.)
  4. Selecteren Verwijderen om geselecteerde items uit het bestand te verwijderen en OK.

5. Kies Bestand (macOS) of ga naar het hamburgermenu  (Windows) > Opslaanen geef een bestandsnaam en een locatie op. Als u het originele bestand niet wilt overschrijven, slaat u het bestand op onder een andere naam, op een andere locatie of op beide locaties.

De geselecteerde inhoud wordt definitief verwijderd wanneer u het bestand opslaat. Als u het bestand sluit zonder op te slaan, moet u dit proces herhalen. Zorg er dus voor dat u het bestand opslaat.

Opties voor Verborgen gegevens verwijderen

Metagegevens

Metagegevens bevat informatie over het document en de inhoud ervan, zoals de naam van de auteur, trefwoorden en copyrightinformatie. Kies Bestand > Documenteigenschappen (macOS) of hamburgermenu  > Documenteigenschappen (Windows).

Bestandsbijlagen

Bestanden in elke indeling kunnen als bijlage aan de PDF worden toegevoegd. Als u bijlagen wilt weergeven, kiest u Weergave > Tonen/verbergen > Zijvensters > Bijlagen (macOS) of hamburgermenu > Beeld > Tonen/verbergen > Zijvensters > Bijlagen (Windows).

Bladwijzers

Bladwijzers Dit zijn koppelingen met beschrijvende tekst waarmee specifieke pagina's in de PDF worden geopend. Kies Weergave > Tonen/verbergen > Zijvensters > Bladwijzers (macOS) of hamburgermenu  > Beeld > Tonen/verbergen > Zijvensters > Bladwijzers (Windows).

Opmerkingen en markeringen

Dit item bevat alle opmerkingen die met het gereedschap Opmerking en Markeringen aan de PDF zijn toegevoegd, inclusief bestanden die als opmerkingen zijn toegevoegd. Als u opmerkingen wilt weergeven, selecteert u het pictogram Opmerkingen in het rechterdeelvenster.

Formuliervelden

Dit item omvat Formuliervelden (inclusief Handtekening velden) en alle Handelingen en berekeningen die aan formuliervelden zijn gekoppeld. Als u dit item verwijdert, worden alle formuliervelden afgevlakt en kunnen deze niet meer worden ingevuld, bewerkt of ondertekend.

Verborgen tekst

Dit item geeft tekst in de PDF aan die transparant is, wordt bedekt door andere inhoud of dezelfde kleur heeft als de achtergrond.

Verborgen lagen

PDF kan meerdere lagen bevatten die kunnen worden weergegeven of verborgen. Als u verborgen lagen verwijdert, worden deze lagen uit de PDF verwijderd en worden de resterende lagen tot één laag samengevoegd. Kies Weergave > Tonen/verbergen > Zijvensters > Lagen (macOS) of hamburgermenu > Weergave > Tonen/verbergen > Zijvensters > Lagen (Windows).

Ingesloten zoekindex

Met een ingesloten zoekindex worden zoekopdrachten in het PDF-bestand versneld. Ga naar Acrobat om te bepalen of de PDF een zoekindex bevat Alle gereedschappen > Zoekindex toevoegen en selecteer Ingesloten index beheren in het linkerdeelvenster. Als u indexen verwijdert, neemt de bestandsgrootte af, maar neemt de zoektijd voor de PDF toe.

Verwijderde of bijgesneden inhoud

PDF behoudt soms inhoud die is verwijderd en niet meer zichtbaar is, zoals uitgesneden of verwijderde pagina's of verwijderde afbeeldingen.

Koppelingen, handelingen en JavaScripts

Dit item bevat webkoppelingen, handelingen die zijn toegevoegd door de Handelingen wizard, en JavaScripts in het hele document.

Overlappende objecten

Dit item bevat objecten die elkaar overlappen. De objecten kunnen afbeeldingen (samengesteld uit pixels), vectorafbeeldingen (samengesteld uit paden), verlopen of patronen zijn.

Document ontsmetten (Acrobat Pro)

Als u documenten ontsmet, worden alle verborgen of niet-vertrouwelijke gegevens uit het document verwijderd, zodat deze gegevens niet worden doorgegeven wanneer u de PDF publiceert.

Het verwijdert:

• Metagegevens
  • Ingesloten inhoud en bijgevoegde bestanden
  • Scripts
  • Verborgen lagen
  • Ingesloten zoekindexen
  • Opgeslagen formuliergegevens
  • Gegevens controleren en opmerkingen toevoegen
  • Opmerkingen verborgen in de hoofdtekst van het PDF-bestand
  • Verborgen gegevens uit het vorige document worden opgeslagen
  • Verborgen tekst en afbeeldingen
  • Gegevens waarnaar wordt verwezen
  • Koppelingen, handelingen en JavaScript
  • Overlappende objecten
  1. Open de PDF in Acrobat en voer een of meer van de volgende handelingen uit op de algemene balk:

• Kies Bewerken Een PDF redigeren.
    • Selecteren Alle gereedschappen > Een PDF redigeren.

De gereedschapset PDF redigeren is geopend in het linkerdeelvenster.

2. Selecteren Document ontsmetten. Het dialoogvenster Document ontsmetten wordt weergegeven.

3. Selecteren Alles verwijderen. Geef een bestandsnaam en een locatie op. Als u het oorspronkelijke bestand niet wilt overschrijven, slaat u het bestand op onder een andere naam, op een andere locatie of in beide gevallen.

4. Selecteren Opslaan om het document op te slaan en het ontsmetten automatisch te voltooien.

De gevoelige informatie wordt permanent verwijderd wanneer u het bestand opslaat. Als u het bestand sluit zonder op te slaan, moet u dit proces herhalen. Zorg er dus voor dat u het bestand opslaat.

Een andere taalversie voor patronen selecteren (Acrobat Pro)

1. Het hamburgermenu selecteren  > Voorkeuren (Windows) of Acrobat > Voorkeuren (macOS).

2. Van de Categorieën links, selecteer Documenten.

3. In het dialoogvenster Redactie kiest u een taal in het Kies lokalisatie voor het zoeken en verwijderen van tekstpatronen -menu. Selecteer vervolgens OK.

De weergave van uw redactiemarkeringen wijzigen (Acrobat Pro)

Standaard verschijnen dunne rode omtrekken rondom afbeeldingen en tekst die u markeert voor redactie, en zwarte vakken in plaats van geredigeerde afbeeldingen en tekst. U kunt de standaardweergave van redactiemarkeringen instellen voordat u items markeert voor redactie. U kunt ook de weergave van redactiemarkeringen wijzigen voordat u de redactie toepast.

De standaardweergave van alle markeringen instellen

1. Open de PDF in Acrobat en voer een of meer van de volgende handelingen uit op de algemene balk:

• Kies Bewerken Een PDF redigeren.
    • Selecteren Alle gereedschappen > Een PDF redigeren.

De gereedschapset PDF redigeren is geopend in het linkerdeelvenster.

2. Selecteren Instellen Eigenschappen. Het dialoogvenster Eigenschappen van het gereedschap Redactie wordt weergegeven.

Redactie-eigenschappen

3. Op de Weergave selecteert u de opties die u wilt wijzigen en selecteert u vervolgens OK:

• Klik op de knop Opvulkleur geredigeerd gebied en selecteer in het kleurenpalet een vulkleur voor de vakken waardoor verwijderde items worden vervangen. Kies Geen kleur om het geredigeerde gebied leeg te laten.
    • Selecteren Overlaytekst gebruiken om de opties voor aangepaste tekst of redactiecode te selecteren. Selecteer het lettertype, de tekengrootte en de tekstuitlijning.
    • Selecteren Eigen tekst, en typ de tekst die in het geredigeerde gebied moet worden weergegeven.
    • Selecteren Redactiecodeen selecteer vervolgens een code binnen een bestaande set of selecteer Bewerken Code om een nieuwe codeset of een nieuwe code te definiëren. (Zie Redactiecodes en codesets maken.)
    • In het dialoogvenster Weergave van redactiemarkering gebied selecteert u de optie Omtrekkleur icon, Vullen Kleur of beide. Selecteer een kleur in het kleurenpalet voor de afbeeldingen en tekst die u voor redactie wilt markeren. Verplaats de schuifregelaar om de dekking van de kleur aan te passen. Kies Geen kleur om het geselecteerde gebied leeg te laten.

Eigenschappen voor redactietekst (Acrobat Pro)

Eigen tekst

Hiermee geeft u tekst weer die u in het dialoogvenster Eigen tekst boven de redactiemarkering.

Lettertype

Hiermee geeft u aangepaste tekst in het geselecteerde lettertype weer.

Tekengrootte

Hiermee geeft u aangepaste tekst weer in de geselecteerde puntgrootte.

Tekstformaat automatisch aanpassen aan redactiegebied

Hiermee past u de grootte van aangepaste tekst aan het geredigeerde gebied aan. Als deze optie is geselecteerd, wordt de instelling Tekengrootte instellen voor de overlaytekst.

Tekenkleur

Hiermee wordt de aangepaste tekst weergegeven in de geselecteerde kleur. U kunt deze wijzigen door op het kleurstaal te klikken.

Overlaytekst herhalen

Hiermee vult u het geredigeerde gebied met zoveel exemplaren van de aangepaste tekst als nodig is, zonder de tekengrootte te wijzigen. Als u bijvoorbeeld de letter opgeeft x of een koppelteken (-) als de aangepaste tekst, worden deze tekens in het hele geredigeerde gebied herhaald.

Tekst uitlijnen

Hiermee lijnt u tekst links, rechts of in het midden uit.

Redactiecodes (Acrobat Pro)

Acrobat gebruikt overlaytekst om gebieden die voor redactie zijn geselecteerd, te overdrukken. Een voorbeeld van een overlaytekst is een redactiecode die bestaat uit een of meer code-items van een codeset. Acrobat bevat de codesets van U.S. FOIA en de U.S. Privacy Act die u kunt gebruiken. U kunt codes of aangepaste tekst gebruiken om overlaytekst te maken. Het verschil is dat redactiecodes tekstitems zijn die u kunt opslaan, exporteren en importeren. Eén codeset kan meerdere codes bevatten.

Opmerking:

In codes worden de huidige kenmerken voor overlaytekst, zoals kleuren, lettertypekenmerken en herhaling of grootte van tekst, niet als onderdeel van de codedefinitie opgeslagen. Met codes maakt u alleen de overlaytekst zelf herbruikbaar in toekomstige sessies en voor andere gebruikers met wie u codesets deelt. U kunt andere kenmerken voor de code instellen in het dialoogvenster Eigenschappen van gereedschap Redactie in.

Redactiecodes en codesets maken

1. Open de PDF in Acrobat en voer een of meer van de volgende handelingen uit op de algemene balk:

• Kies Bewerken Een PDF redigeren.
    • Selecteren Alle gereedschappen > Een PDF redigeren.

De gereedschapset PDF redigeren is geopend in het linkerdeelvenster.

2. Selecteren Instellen Eigenschappen. Het dialoogvenster Eigenschappen van het gereedschap Redactie wordt weergegeven.

Eigenschappen van het gereedschap Redactie in Acrobat
    Redactiecodes maken met behulp van het dialoogvenster Eigenschappen van het gereedschap Redactie.

3. Selecteren Overlaytekst gebruiken.

4. Selecteren Redactiecode.

• Als u meerdere code-items aan een redactiecode wilt toevoegen, selecteert u een item in het menu Code-items en selecteer Geselecteerd item toevoegen. Herhaal deze bewerking naar wens. Selecteren Geselecteerd item verwijderen om een code-item te verwijderen in het dialoogvenster Redactiecode lijst.
    • Selecteren Codes bewerken om aanvullende wijzigingen aan te brengen.
  5. In het dialoogvenster Redactiecode-editor selecteert u Set toevoegen.

6. (Optioneel) Typ een nieuwe naam voor de set in het tekstveld onder de lijst met codesets, en selecteer vervolgens Naam set wijzigen.

7. Selecteren Code toevoegenTyp de gewenste overlaytekst in het tekstveld onder de lijst met codes en selecteer Naam code wijzigen.

8. Herhaal de vorige stap om nog een code-item aan die codeset toe te voegen of herhaal de vorige drie stappen om extra codesets en codes te maken.

Redactiecodes en codesets bewerken (Acrobat Pro)

1. Open de PDF in Acrobat en voer een of meer van de volgende handelingen uit op de algemene balk:

• Kies Bewerken Een PDF redigeren.
    • Selecteren Alle gereedschappen > Een PDF redigeren.

De gereedschapset PDF redigeren is geopend in het linkerdeelvenster.

2. Selecteren Instellen Eigenschappen. Het dialoogvenster Eigenschappen van het gereedschap Redactie wordt weergegeven.

3. Selecteren Overlaytekst gebruikenen selecteer vervolgens Redactiecode.

4. Selecteer een codeset in de lijst aan de linkerkant en selecteer Codes bewerken.

5. In het dialoogvenster Redactiecode-editor voert u een van de volgende handelingen uit:

• Als u een codeset en alle codes in die set wilt verwijderen, selecteert u een item in het menu Codeset en selecteer Set verwijderen.
    • Als u een codeset wilt exporteren naar een apart XML-bestand dat u kunt hergebruiken in andere PDF of delen met anderen, selecteert u de codeset. Selecteer vervolgens Set exporteren, geeft u een bestandsnaam en een locatie op en selecteert u Opslaan.
    • Als u een eerder opgeslagen codeset wilt importeren, selecteert u Set importeren, zoekt en selecteert u dat bestand en selecteert u Openen.
    • De naam van een codesetselecteert u een item in het menu Codeset, typt u een nieuwe naam in het vak onder de lijst en selecteert u Naam set wijzigen.
  6. Met de Codeset Selecteer de code die u wilt bewerken en voer een van de volgende handelingen uit:

• Selecteer Code verwijderen.
    • Als u de naam van een code wilt wijzigen, typt u een nieuwe naam in het vak onder de lijst en selecteert u Naam code wijzigen.

Meerdere code-items toepassen op één redactie

1. Klik met de rechtermuisknop op de redactiemarkering.

2. Selecteer een Codeset in de lijst onder aan het contextmenu en selecteer vervolgens een code-item in het vervolgkeuzemenu. Wanneer de code wordt toegepast, wordt naast het code-item een vinkje weergegeven.

3. Herhaal de vorige stappen om nog een code-item aan de redactie toe te voegen.

Houd de aanwijzer boven de redactiemarkering om de code-items te zien, gescheiden door een komma.

Opmerking:

Als u dezelfde code op meerdere redactiewijzigingen wilt toepassen, stelt u de Redactie-eigenschappen voordat u de inhoud markeert. Klik in de secundaire werkbalk op Eigenschappen. Selecteren Overlaytekst gebruikenselecteert u vervolgens Redactiecode. Selecteer een Codeset en een code-item, en klik vervolgens op Geselecteerd item toevoegen.

Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?