Ontdek hoe makers Content Credentials kunnen gebruiken om de juiste erkenning te krijgen en transparantie in het proces van contentcreatie te bevorderen.
Content Credentials zijn een nieuw soort fraudebestendige metadata. Hiermee kunnen makers extra informatie over zichzelf en hun creatieve proces rechtstreeks toevoegen aan hun content wanneer ze deze exporteren of downloaden. Met deze informatie kunnen makers meer erkenning krijgen voor hun werk, online met anderen in contact komen en de transparantie voor hun publiek vergroten.
Content Credentials maken deel uit van een groeiend ecosysteem van technologieën die beschikbaar zijn via het Content Authenticity Initiative (CAI). Samen met CAI-leden op het gebied van media en creativiteit en maatschappelijke organisaties zet Adobe zich in om het vertrouwen online te herstellen door een standaardmanier te creëren om digitale content te delen zonder belangrijke contextuele gegevens kwijt te raken, zoals wie de content heeft gemaakt en wanneer en hoe deze is gemaakt.
Adobe is niet alleen lid van CAI, maar ook medeoprichter van een organisatie voor de ontwikkeling van standaarden, de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), die een open, wereldwijde standaard wil ontwikkelen voor het delen van deze informatie tussen platforms en websites (ook buiten Adobe-producten). Content Credentials zijn een implementatie van deze standaard.
Waarom zou je Content Credentials gebruiken?
Het gebruik van Content Credentials vormt een gemakkelijke manier om content op transparante wijze te delen. Het kan helpen de geloofwaardigheid en het vertrouwen bij kijkers te vergroten doordat je hiermee meer informatie over jezelf en je creatieve proces kunt delen. Het kan ook helpen de verspreiding van onjuiste informatie en desinformatie online te voorkomen.
Met Content Credentials kun je je identiteit en contactgegevens aan je werk koppelen, waardoor mensen meer manieren hebben om je te vinden en contact met je op te nemen wanneer ze je content online tegenkomen.
Content Credentials voegen aanvullende informatie aan content toe wanneer deze wordt geëxporteerd of gedownload. Deze informatie wordt opgeslagen in een speciale, fraudebestendige set metadata, een zogeheten Content Credential. De Content Credential vergezelt de bijbehorende content, waar deze ook naartoe gaat, waardoor anderen de context van de content kennen.
Als een stuk content na verloop van tijd verschillende bewerkings- of verwerkingsfasen doorloopt, kan het ook meerdere Content Credentials verzamelen. Hiermee wordt een versiegeschiedenis gecreëerd die mensen kunnen bekijken en gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen over die content.
Content Credentials zijn vooral handig voor makers wanneer ze gegevens over naamsvermelding en gebruik aan hun werk willen koppelen en hun publiek een extra laag transparantie willen bieden. Content Credentials kunnen zowel door hobbyisten als door professionele kunstenaars worden gebruikt voor onder andere de volgende doeleinden:
Naamsvermelding van de maker
Makers kunnen Content Credentials gebruiken om ervoor te zorgen dat ze erkenning krijgen voor hun content wanneer deze wordt gepubliceerd en gedeeld, en om aan te geven hoe ze willen dat deze door anderen wordt gebruikt. Makers kunnen ook hun algemene bewerkingsprocessen delen met hun publiek, waarbij ze op transparante wijze laten zien wat ze hebben gedaan om hun content te creëren zonder de details van hun creatieve proces prijs te geven.
Makers kunnen Content Credentials gebruiken om contactgegevens zoals socialmedia-accounts en web3-adressen te delen met personen die geen Adobe-account hebben. Lees meer over het koppelen van accounts voor creatieve naamsvermelding.
Transparantie bij generatieve AI
Content Credentials die het gebruik van generatieve AI-tools vermelden, worden opgenomen in alle content die met Adobe Firefly wordt gegenereerd om de transparantie rond het gebruik van generatieve AI te bevorderen. In de toekomst zullen Content Credentials van andere Adobe-apps ook ondersteuning bieden om aan te geven dat generatieve AI is gebruikt tijdens het creatieve proces.
Fotojournalistiek
Fotografen kunnen gegevens over de afbeeldingsgeschiedenis, bewerkingen en naamsvermelding vastleggen en delen met hun publiek. Bekijk onze casestudy die het volledige gebruik van Content Credentials laat zien.
Hoe worden Content Credentials opgeslagen en opgehaald?
Content Credentials kunnen op drie manieren worden opgeslagen en opgehaald:
Rechtstreeks bijgevoegd bij de bijbehorende bestanden
Hierbij neemt de bestandsgrootte toe, maar kun je je Content Credentials meer privé houden. Bijgevoegde Content Credentials zijn minder fraudebestendig en kunnen uit je content worden verwijderd wanneer deze online wordt gepubliceerd of gedeeld.
Gepubliceerd in de cloud voor Content Credentials
Deze methode verkleint de bestandsgrootte en verbetert de fraudebestendigheid ervan. Als ze ooit uit je content worden verwijderd, kunnen ze worden opgehaald met Verify. In Verify kunnen je gepubliceerde Content Credentials worden weergegeven als mogelijke overeenkomsten voor content die visueel lijkt op die van jou.
- De Adobe-cloud voor Content Credentials is een openbare, permanente opslag voor je Content Credentials die losstaat van de cloudbestandsopslag die is inbegrepen bij je Adobe-lidmaatschap.
- Als Content Credentials ontbreken nadat je content online is gepubliceerd, ondersteunt het platform dat je gebruikt waarschijnlijk nog geen Content Credentials. Als je je Content Credentials plaatst in de cloud voor Content Credentials, kunnen ze worden opgehaald op Verify.
Bijgevoegd en gepubliceerd
Dit biedt gebruikers de voordelen van beide methoden.
Je kunt de huidige implementaties van Content Credentials van Adobe vinden en gebruiken in Adobe Photoshop, Lightroom en XD. Binnenkort zullen meer Adobe-apps ondersteuning hiervoor bieden.
Verwante informatie
Ontdek hoe makers Content Credentials kunnen gebruiken om de juiste erkenning te krijgen en transparantie in het proces van contentcreatie te bevorderen.