Adobe gebruikt technologieën voor machinaal leren in Creative Cloud en Document Cloud, zoals inhoudsanalyse en patroonherkenning, om functies te leveren en producten en services te verbeteren. Zo kunnen functies als Vullen met behoud van inhoud in Photoshop en gezichtsherkenning in Lightroom worden verfijnd met behulp van machinaal leren.

Als je toegang wilt tot Creative Cloud of Document Cloud via een individuele Adobe ID en niet wilt dat Adobe je bestanden analyseert om de producten en services die we je bieden te verbeteren, kun je machinaal leren op elk gewenst moment uitschakelen via de pagina Accountbeheer van Adobe.

Machinaal leren (machine learning) is een term die beschrijft hoe een computer gegevens analyseert en vervolgens voorspellingen doet of suggesties geeft op basis van wat de computer leert van die gegevens. Dit wordt gebruikt om veel van de producten en services waarmee je elke dag werkt te leveren en te verbeteren.

Een algemeen voorbeeld van machinaal leren is een e-mailapplicatie die automatisch berichten naar je spammap verplaatst. De applicatie analyseert de gegevens in je e-mails en voorspelt, uitgaande van de patronen die worden ontdekt, de waarschijnlijkheid dat berichten ongewenste spam zijn. Vervolgens wordt er actie ondernomen op basis van die voorspelling en worden bepaalde berichten uit je postvak IN naar je spammap verplaatst.

Wanneer je een bericht als 'spam' markeert, leert de applicatie hiervan en verbetert deze voortdurend de nauwkeurigheid van het automatisch markeren van spammail. Hoe meer gegevens door de applicatie worden geanalyseerd, des te beter deze wordt in een bepaalde taak. Dit proces van verbeteren door ervaring is een voorbeeld van machinaal leren.

Adobe gebruikt machinaal leren voor zowel algemene verbeteringen in producten en services als voor het inschakelen van specifieke productfuncties.

Een functionaliteit of functie waarvoor machinaal leren is ingeschakeld, gebruikt dit om jouw ervaring met bepaalde Adobe-producten of -services aan te passen en te verbeteren. Hoewel je je niet kunt afmelden voor functies die machinaal leren gebruiken omdat ze deel uitmaken van de software van Adobe, kun je er wel voor kiezen om een bepaalde functie die machinaal leren ondersteunt niet te gebruiken. Vullen met behoud van inhoud in Photoshop is bijvoorbeeld een functie die machinaal leren gebruikt om een afbeelding te analyseren en de juiste inhoud te voorspellen die in een geselecteerd gebied moet worden ingevoegd. Bij dergelijke functies wordt machinaal leren gebruikt om je persoonlijke ervaring met een product of service te verbeteren en wordt het niet gebruikt voor de algemene ontwikkeling of verbetering van onze producten en services.

Bij Adobe gebruiken we de ontwikkeling van machinaal leren om onze producten en services te verbeteren, waardoor we innovatieve en geavanceerde oplossingen kunnen leveren. 

We gebruiken functies die machinaal leren ondersteunen ook om je te helpen efficiënter en creatiever te werken. Wij kunnen functies met machinaal leren bijvoorbeeld gebruiken om je te helpen je afbeeldingen sneller, nauwkeuriger en professioneler te ordenen en te bewerken. Met objectherkenning in Lightroom kunnen we foto's van je hond of kat automatisch taggen. In Photoshop kan machinaal leren worden gebruikt om automatisch het perspectief van een afbeelding voor je te corrigeren.

We kunnen functies met machinaal leren ook gebruiken om suggesties te doen op basis van inhoud. Als je bijvoorbeeld aan een UI-mock-up werkt, kan XD automatisch bepaalde knoppen voorstellen. Dit type suggestie op basis van inhoud kan relevanter worden voor je werk wanneer XD van jouw specifieke gebruik en gegevens leert, in plaats van generieke gegevens te gebruiken die beschikbaar zijn op internet.

We kunnen je gebruiksgegevens en inhoud analyseren wanneer deze worden geüpload, verzonden, ontvangen of opgeslagen naar, door of op Adobe-servers. We kunnen je inhoud, documenten, gegevens, activiteitenlogboeken en directe feedback gebruiken om onze algoritmen te trainen en te verbeteren. We kunnen de verzamelde inzichten die we verkrijgen via machinaal leren, gebruiken om onze producten en services in het algemeen te verbeteren. 

Wanneer je gegevens worden gebruikt voor de ontwikkeling van machinaal leren, worden die gegevens gecombineerd met gegevens van andere gebruikers en gebruikt om onze algoritmen te verbeteren, waarmee we vervolgens onze producten en functies verbeteren. Je gegevens worden te allen tijde vertrouwelijk behandeld en je privacy wordt gewaarborgd in overeenstemming met ons privacybeleid. We nemen geen van je gegevens op in onze producten of functies. Als je liever wilt dat Adobe je gegevens niet voor deze doeleinden gebruikt, kun je je op elk moment afmelden voor de ontwikkeling van machinaal leren.

In de hieronder beschreven beperkte omstandigheden, zoals wanneer je inhoud openbaar publiceert, kunnen we je inhoud handmatig beoordelen om de algoritmen die door onze producten en services worden gebruikt te trainen en te verbeteren. We kunnen bijvoorbeeld handmatig een hond identificeren in een afbeelding die je openbaar op Behance publiceert en die gegevens gebruiken om ons algoritme voor objectherkenning te verbeteren, zodat de functies om foto's te zoeken en van labels te voorzien nauwkeuriger werken. Zie 'Welke inhoud beoordelen jullie handmatig voor machinaal leren?' voor meer informatie. 

Ga naar het privacycentrum van Adobe voor een overzicht van de manieren waarop Adobe de aan jou gekoppelde gegevens kan gebruiken. We kunnen de verzamelde inzichten die we verkrijgen via machinaal leren, gebruiken om onze producten en services in het algemeen te verbeteren.

Adobe neemt je privacy serieus. Je privacy blijft gewaarborgd tijdens de ontwikkeling van machinaal leren en geen van je gegevens wordt opgenomen in een van onze producten of functies. De inzichten die door machinaal leren worden verkregen, zullen niet worden gebruikt om je inhoud of persoonlijke gegevens opnieuw te creëren. Ons handmatige beoordelingsproces bevat veiligheidsmaatregelen om je privacy te beschermen. We beoordelen je inhoud alleen handmatig in de beperkte omstandigheden die hieronder worden beschreven. Als je niet-openbare inhoud indient voor handmatige beoordeling, doen we dit alleen in beveiligde faciliteiten met personeel dat onderworpen is aan vertrouwelijkheidsvereisten en privacytraining. Zie 'Welke inhoud beoordelen jullie handmatig voor machinaal leren?' voor meer informatie.

Ga naar het Adobe Privacy Center voor een overzicht van de manieren waarop Adobe jouw gegevens kan gebruiken.

We beoordelen je inhoud alleen handmatig in de volgende situaties: 

 • Als je de inhoud openbaar hebt gemaakt, bijvoorbeeld: 
  • Bijdragen aan Adobe Stock en Behance
  • Inhoud live gestreamd met Adobe Live
  • Inhoud die je indient om te worden gebruikt op Adobe Spark 
  • Inhoud die je indient als zelfstudie in Lightroom 
 • Als je inhoud hebt ingediend voor handmatige beoordeling, bijvoorbeeld: 
 • Als we geautomatiseerde systemen kunnen gebruiken om identificerende onderdelen uit de inhoud te verwijderen voordat deze handmatig wordt beoordeeld, bijvoorbeeld: 
  • PDF's die zodanig zijn verwerkt dat alleen de algemene lay-out zichtbaar is en geen tekst of afbeeldingen

Als je niet wilt dat Adobe je gegevens analyseert voor de ontwikkeling van machinaal leren, kun je je op elk moment afmelden door de volgende stappen te nemen:

 1. Ga online naar je Adobe-account en meld je aan met je Adobe ID en bijbehorende wachtwoord.

  Opmerking:

  Je Adobe ID is het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je voor het eerst een Adobe-lidmaatschap, -applicatie of -service kocht.

 2. Klik in de navigatiebalk bovenaan op het tabblad Profiel.

 3. Klik in het linkerdeelvenster op Privacy.

 4. Schakel in het gedeelte Machinaal leren het selectievakje uit naast Ja, toestaan dat mijn inhoud wordt geanalyseerd door Adobe met behulp van technieken voor machinaal leren..

  machine-learning

Deze veelgestelde vraag is alleen van toepassing op klanten die via een Adobe ID toegang hebben tot producten en services van Adobe Creative Cloud en Document Cloud.