Få alt at vide om at oprette og arbejde med tekst i Adobe Illustrator ...

Indtastning af tekst ved et punkt

Punkttekst er en vandret eller lodret tekstlinje, der begynder på det sted, hvor du klikker, og udvides, når du indtaster tegn. Hver tekstlinje er uafhængig af de øvrige linjer. Tekstlinjen bliver kortere eller længere, når du redigerer den, men ombrydes ikke til næste linje. Denne metode er praktisk, hvis du vil føje nogle få ord til illustrationen.

1. Vælg tekstværktøjet  eller værktøjet Lodret tekst .

Markøren ændres til en I-markør i en stiplet ramme. Den lille vandrette streg nær bunden af I-markøren angiver placeringen af den grundlinje, som teksten står på.

2. (Valgfrit) Vælg tekstformateringsindstillinger i kontrolpanelet, panelet Tegn eller panelet Afsnit.

3. Klik på det sted, hvor tekstlinjen skal begynde.

Bemærk:

Sørg for ikke at klikke på et eksisterende objekt, da dette konverterer objektet til områdetekst eller tekst på en kurve. Hvis et eksisterende objekt er placeret der, hvor du vil skrive en tekst, skal du låse eller skjule objektet.

4. Skriv teksten. Tryk på Enter eller Retur for at starte på en ny tekstlinje i det samme tekstobjekt.

Bemærk:

Startende med CC 2017-udgivelsen, angiver Illustrator som standard pladsholdertekst, når du bruger tekstværktøjet eller værktøjet Lodret tekst. Få flere oplysninger i Fyld tekstobjekter med pladsholdertekst.

5. Når du er færdig med at indtaste teksten, skal du klikke på markeringsværktøjet  for at markere tekstobjektet. Du kan også holde Ctrl (Windows) eller Kommando (Mac OS) nede og klikke på teksten.

Bemærk:

Se denne video for at få yderligere oplysninger om at arbejde med tekst i Illustrator.

Indtastning af tekst i et område

Områdetekst (som også kaldes afsnitstekst) tilpasses inden for et objekts grænser, så tekstforløbet styres enten vandret eller lodret. Når teksten når en afgrænsningslinje, ombrydes den automatisk, således at den tilpasses det definerede område. Denne indtastningsmetode er nyttig, når du vil oprette et eller flere afsnit, f.eks. til en brochure.

1. Definer afgrænsningsområdet:
    • Vælg tekstværktøjet  eller værktøjet Lodret tekst , og træk diagonalt for at definere et rektangulært afgrænsningsområde.

• Tegn det objekt, du vil bruge som afgrænsningsområde. (Det betyder ikke noget, hvis objektet indeholder streg- eller fyldattributter, da Illustrator automatisk fjerner dem). Vælg derefter tekstværktøjet , værktøjet Lodret tekst , værktøjet Områdetekst  eller værktøjet Lodret områdetekst , og klik et vilkårligt sted på objektets kurve.

Oprettelse af tekstfelt
    Et tekstområde, der oprettes ved at trække med musen (øverst), sammenlignet med en eksisterende form, der konverteres til et tekstområde (nederst).

Bemærk:

Hvis objektet er en åben kurve, skal du bruge værktøjet Områdetekst til at definere afgrænsningsområdet. Illustrator tegner en imaginær linje mellem kurvens endepunkter for at definere grænserne.

2. (Valgfrit) Vælg tekstformateringsindstillinger i kontrolpanelet, panelet Tegn eller panelet Afsnit.
  3. Skriv teksten. Tryk på Enter eller Retur for at begynde på et nyt afsnit.
  4. Når du er færdig med at indtaste teksten, skal du klikke på markeringsværktøjet  for at markere tekstobjektet. Du kan også holde Ctrl (Windows) eller Kommando (Mac OS) nede og klikke på teksten.

Hvis du indtaster mere tekst, end der er plads til inden for et område, vises der en lille boks med et plustegn (+) nederst i afgrænsningsområdet.

Overløbstekst
    Eksempel på overløbstekst

Du kan tilpasse størrelsen på tekstområdet eller udvide kurven for at se overløbsteksten. Du kan også sammenkæde teksten med et andet objekt.

Bemærk:

Se denne video for at få yderligere oplysninger om at arbejde med tekst i Illustrator.

Import af tekst til en kurve/form

Introduceret i Illustrator CC 2017-versionen

Anbring teksten fra en understøttet fil inde i et objekt, som f.eks. en form. Du kan indsætte tekst fra filer i .txt- eller .rtf-formater eller filer fra tekstbehandlingsprogrammer. Du kan for eksempel indsætte tekst fra en .rtf-fil i en polygonal form.

1. Opret en kurve/form med et af tegneværktøjerne, f.eks. Rektangelværktøjet, Shaper-værktøjet eller Penneværktøjet. Du skal indsætte tekstfilen i denne form.

2. Vælg Filer > Placer, og vælg den tekstfil, du vil placere.

3. Klik på Placer.

4. Når tekstfilen indlæses i Indstil sigte, skal du klikke på formens kurve.

Teksten er indsat inde i formen. Du kan nu anvende de ønskede formater og effekter på den.

Indsæt teksten fra en tekstfil i en polygonal kurve/form

Udfyld tekstobjekter med pladsholdertekst

Introduceret i Illustrator CC 2017-versionen

Ved at udfylde tekstobjekter med pladsholdertekst kan du bedre visualisere designet. Som standard udfylder Illustrator automatisk nye tekstobjekter, der er oprettet ved hjælp af tekstværktøjer med pladsholdertekst. Pladsholderteksten bevarer skrifttypen og størrelsen, der er anvendt på det forrige tekstobjekt.

Eksempler på tekstobjekter med pladsholdertekst, hvor tekstværktøjerne er anvendt

A. Tekstværktøj B. Værktøjet Tekst på en kurve C. Værktøjet Lodret områdetekst

Udfyld kun valgte tekstobjekter med pladsholdertekst

Du kan deaktivere Illustrators standardfunktionsmåde til udfyldning af alle nye tekstobjekter med pladsholdertekst. Fravælg Indstillinger > Type > Fyld nye tekstobjekter med pladsholdertekst

Deaktiver standardfunktionsmåden til udfyldning af alle nye tekstobjekter med pladsholdertekst

Når du deaktiverer standardfunktionsmåden, kan du stadig udfylde tekstobjekter med pladsholdertekst fra sag til sag. Benyt denne fremgangsmåde:

1. Brug værktøjet Punkt eller Områdetekst til at oprette et tekstobjekt. Du kan også vælge et eksisterende tekstobjekt på tegnebrættet.

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Vælg Tekst > Udfyld med pladsholdertekst.
    • Højreklik på tekstrammen for at åbne den kontekstintegrerede menu. Vælg Udfyld med pladsholdertekst.

Illustrator udfylder tekstobjektet med pladsholdertekst.

Styring af tekstområdet

Tilpasse størrelsen på et tekstområde

Du kan ændre størrelsen på tekst på forskellige måder afhængigt af, om du opretter punkttekst, områdetekst eller tekst langs en kurve.

Der er ingen grænse for mængden af tekst, der kan skrives med punkttekst, og derfor er tilpasning af tekstens størrelse ikke påkrævet i dette tilfælde.

Når du bruger værktøjet Områdetekst, skal du trække et objekt og skrive inden i det markerede område. I dette tilfælde ændres tekstens størrelse, når du ændrer objektets størrelse vha. værktøjet Direkte markering.

Når du skriver tekst langs en kurve, kan du sammenkæde tekst mellem objekter (se Sammenkæde tekst mellem objekter), hvis teksten ikke passer til den valgte kurve. I dette tilfælde ændres tekstens størrelse også, hvis du ændrer kurven vha. værktøjet Direkte markering.

Bemærk:

Sørg for, at indstillingen af afgrænsningsramme er angivet til Vis afgrænsningsområde. Hvis du ikke kan se afgrænsningsrammen, skal du klikke på Vis > Vis afgrænsningsområde.

1. Hvis du vil tilpasse størrelsen, skal du gøre et af følgende:
    • Marker tekstobjektet med markeringsværktøjet eller panelet Lag, og træk i et håndtag på afgrænsningsområdet.

Tilpasning af størrelsen på et tekstområde med markeringsværktøjet
    Tilpasning af størrelsen på et tekstområde med markeringsværktøjet

• Marker tekstkurvens hjørne eller kant med værktøjet Direkte markering . Træk derefter for at justere kurvens form.

Tip: Det er lettere at justere tekstkurven ved hjælp af værktøjet Direkte markering, når du har valgt visningen Kontur.

Tilpasning af størrelsen på et tekstområde med værktøjet Direkte markering
    Tilpasning af størrelsen på et tekstområde med værktøjet Direkte markering

• Marker tekstobjektet med markeringsværktøjet eller panelet Lag, og vælg Tekst > Indstillinger for områdetekst. Indtast værdier for Bredde og Højde, og klik på OK. Hvis tekstområdet ikke er et rektangel, bestemmer disse værdier dimensionerne på objektets afgrænsningsområde.

Ændring af margenen omkring et tekstområde

Når du arbejder med et områdetekstobjekt, kan du styre margenen mellem teksten og afgrænsningskurven. Denne margen kaldes justeringsafstanden.

1. Marker et områdetekstobjekt.
  2. Vælg Tekst > Indstillinger for områdetekst
  3. Angiv en værdi for Justeringsafstand, og klik derefter på OK.
    Justeringsafstand for tekst
    Tekst uden justeringsafstand (venstre) sammenlignet med tekst med justeringsafstand (højre)

Hævelse eller sænkning af den første grundlinje i et tekstområde

Når du arbejder med et områdetekstobjekt, kan du styre justeringen af den første tekstlinje i forhold til toppen af objektet. Denne justering kaldes den første grundlinjeforskydning. Du kan f.eks. få tekst til at stikke op over toppen af objektet eller falde med en bestemt afstand ned under toppen af objektet.

Grundlinje i tekstområde
Tekst med Første grundlinje indstillet til Majuskelhøjde (venstre) sammenlignet med tekst med Første grundlinje indstillet til Skydning (højre)

1. Marker et områdetekstobjekt.
  2. Vælg Tekst > Indstillinger for områdetekst
  3. Vælg en af følgende indstillinger for Første grundlinje:

Stigning

Højden på tegnet "d" placeres under tekstobjektets top.

Majuskelhøjde

Det øverste af de store bogstaver rører toppen af tekstobjektet.

Skydning

Lader afstanden mellem grundlinjen for den første tekstlinje og toppen af tekstobjektet være identisk med tekstens skydningsværdi.

X-højde

Højden på tegnet "x" placeres under tekstobjektets top.

Højde på Em Box

Den øverste del af en em box i asiatiske skrifttyper rører toppen af tekstobjektet. Denne indstilling er tilgængelig uanset indstillingen Vis asiatiske indstillinger.

Fast

Angiver afstanden mellem grundlinjen for den første tekstlinje og toppen af tekstobjektet i feltet Min.

Ældre

Bruger den første grundlinjestandard, der er anvendt i Adobe Illustrator 10 eller tidligere versioner.

4. Angiv værdien for grundlinjeforskydningen ud for Min.

Oprettelse af rækker og kolonner med tekst

1. Marker et områdetekstobjekt.
  2. Vælg Tekst > Indstillinger for områdetekst
  3. Angiv følgende indstillinger i afsnittene Rækker og Kolonner i dialogboksen:

Antal

Angiver det antal rækker og kolonner, som objektet skal indeholde.

Omfang

Angiver højden på de enkelte rækker og bredden på de enkelte kolonner.

Fast

Angiver, hvad der skal ske med rækkernes og kolonnernes omfang, hvis du tilpasser størrelsen på tekstområdet. Når denne indstilling er valgt, kan antallet af rækker og kolonner ændres, når du tilpasser områdets størrelse, men rækkernes og kolonnernes bredde ændres ikke. Hvis du ønsker, at bredden på rækker og kolonner skal ændres, når du tilpasser tekstområdets størrelse, skal du lade denne indstilling være fravalgt.

Indstillinger for tilpasning af rækker og kolonner
    Indstillinger for tilpasning af rækker og kolonner

Indermargen

Angiver afstanden mellem rækker eller kolonner.

4. Vælg en indstilling for Tekstforløb i afsnittet Indstillinger i dialogboksen for at angive, hvordan teksten skal indsættes mellem rækker og kolonner: Efter række  eller Efter kolonne .
  5. Klik på OK.

Tilpasning af en overskrift til et tekstområdes fulde bredde

1. Vælg et tekstværktøj, og klik i det afsnit, der skal tilpasses efter tekstområdet.
  2. Vælg Tekst > Tilpas overskrift.

Bemærk:

Hvis du ændrer formateringen af teksten, skal du huske at bruge kommandoen Tilpas overskrift igen.

Sammenkædning af tekst mellem objekter

Du sammenkæder objekterne for at sammenkæde (eller fortsætte) tekst fra ét objekt til det næste. Sammenkædede tekstobjekter kan have en hvilken som helst form. Det skal dog være områdetekst eller tekst på en kurve (ikke punkttekst).

Hvert områdetekstobjekt indeholder en ind-port og en ud-port, som giver dig mulighed for at kæde objektet sammen med andre objekter og oprette en sammenkædet kopi af tekstobjektet. En tom ind- eller ud-port betyder, at al tekst er synlig, og at objektet ikke er sammenkædet. En pil i en port angiver, at objektet er kædet til et andet objekt. Et rødt plustegn i en ud-port angiver, at objektet indeholder yderligere tekst. Den resterende, usynlige tekst kaldes overløbstekst.

Porte på sammenkædede tekstobjekter
Porte på sammenkædede tekstobjekter

Du kan bryde kæder og få teksten til at løbe over i enten det første eller næste objekt, eller du kan fjerne alle kæder, så teksten forbliver på stedet.

Bemærk:

Når du arbejder med sammenkædet tekst, kan det være nyttigt at se kæderne. Vælg Vis > Vis tekstkæder, og marker derefter et sammenkædet objekt for at få vist kæderne.

Sammenkædning af tekst

1. Brug markeringsværktøjet til at markere et områdetekstobjekt.
  2. Klik på ind- eller ud-porten på det markerede tekstobjekt. Markøren ændres til ikonet for indlæst tekst .
  3. Benyt en af følgende fremgangsmåder:
    • Hvis du vil kæde sammen med et eksisterende objekt, skal du placere markøren på objektets kurve. Markøren ændres til en . Klik på kurven for at sammenkæde objekterne.

• Hvis du vil oprette en kæde til et nyt objekt, skal du klikke på eller trække et tomt område på tegnebrættet. Når du klikker, oprettes der et objekt med samme størrelse og form som originalen, mens du ved at trække kan oprette et rektangulært objekt med den ønskede størrelse.

Du kan også sammenkæde tekst mellem objekter ved at markere et områdetekstobjekt, markere det objekt (eller de objekter), du vil oprette en kæde til, og derefter vælge Tekst > Kædet tekst > Opret.

Fjernelse eller brydning af kæder

1. Marker et sammenkædet tekstobjekt.
  2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:
    • Hvis du vil bryde kæden mellem to objekter, skal du dobbeltklikke på porten i den ene ende af kæden. Teksten flyder ind i det første objekt.

• Hvis du vil fjerne et objekt fra en tekstkæde, skal du vælge Tekst > Kædet tekst > Ophæv markering. Teksten flyder ind i det næste objekt.

• Hvis du vil fjerne alle kæder, skal du vælge Tekst > Kædet tekst > Ophæv sammenkædning. Teksten forbliver på stedet.

Ombrydning af tekst omkring et objekt

Du kan ombryde områdetekst omkring et vilkårligt objekt, herunder tekstobjekter, importerede billeder og objekter, du tegner i Illustrator. Hvis ombrydningsobjektet er et integreret bitmapbillede, ombryder Illustrator teksten omkring ugennemsigtige eller delvist ugennemsigtige pixel og ignorer helt gennemsigtige pixel.

Ombrydning bestemmes af objekternes stablingsrækkefølge, som du kan se i panelet Lag ved at klikke på trekanten ud for lagnavnet. Når du vil ombryde tekst omkring et objekt, skal ombrydningsobjektet være i det samme lag som teksten og placeret direkte over teksten i laghierarkiet. Du kan trække indhold op eller ned i panelet Lag for at ændre hierarkiet.

Tekst, der er ombrudt omkring objekter
Tekst, der er ombrudt omkring objekter

A. Ombrydningsobjekter B. Ombrudt tekst

Ombrydning af tekst

1. Kontroller, at følgende forhold er sande for den tekst, du vil ombryde:
    • Det er områdetekst (skrevet i en boks).

• Det er i samme lag som ombrydningsobjektet.

• Det er placeret direkte under ombrydningsobjektet i laghierarkiet.

Bemærk:

Hvis laget indeholder flere tekstobjekter, skal du flytte de objekter, som du ikke vil ombryde omkring ombrydningsobjektet, til et andet lag eller til en placering over ombrydningsobjektet.

2. Marker det eller de objekter, som teksten skal ombrydes omkring.
  3. Vælg Objekt > Tekstombrydning > Opret.

Angivelse af ombrydningsindstillinger

Du kan angive ombrydningsindstillinger, før eller efter at du ombryder teksten.

1. Marker ombrydningsobjektet.
  2. Vælg Objekt > Tekstombrydning > Indstillinger for tekstombrydning, og angiv følgende indstillinger:

Forskydning

Angiver afstanden mellem teksten og ombrydningsobjektet. Du kan angive en positiv eller negativ værdi.

Inverter ombrydning

Ombryder teksten omkring den anden side af objektet.

Fjernelse af ombrydning af tekst fra et objekt

1. Marker ombrydningsobjektet.
  2. Vælg Objekt > Tekstombrydning > Ophæv.

Justering af tekst til objekt

Sådan justeres tekst i forhold til afgrænsningsrammen for de faktiske glyffer i stedet for i forhold til skrifttypemetrikkerne:

1. Anvend liveeffekten Kontur om objekt på tekstobjektet ved hjælp af Effekt > Sti > Kontur om objekt.

2. Angiv, at der i justeringspanelet skal bruges visning af afgrænsningseksempler ved at vælge indstillingen Brug visning af grænser i genvejsmenuen til panelet Juster.

Efter anvendelse af disse indstillinger får du præcis den samme justering som den justerede tekst, mens teksten forbliver live.

Sletning af tomme tekstobjekter fra en illustration

Ved at slette ubrugte tekstobjekter kan du gøre illustrationen lettere at udskrive og reducere filstørrelsen. Du kan f.eks. oprette tomme tekstkurver, hvis du ved en fejl kommer til at klikke på værktøjet Tekst i illustrationsområdet og derefter vælger et andet værktøj.

1. Vælg Objekt > Kurve > Rens.
  2. Vælg Tomme tekstkurver, og klik på OK.