Användarhandbok Avbryt

GPU-accelererad återgivning

1. Användarhandbok för Adobe Premiere Elements
  2. Introduktion till Adobe Premiere Elements
    1. Nyheter i Premiere Elements
    2. Systemkrav | Adobe Premiere Elements
    3. Grundläggande om arbetsytan
    4. Guidat läge
    5. Använda panorering och zoomning för att skapa videoliknande effekter
    6. GPU-accelererad återgivning
  3. Arbetsyta och arbetsflöde
    1. Lär dig mer om startsidan
    2. Visa och dela automatiskt skapade collage, bildspel och mycket mer
    3. Grundläggande om arbetsytan
    4. Inställningar
    5. Verktyg
    6. Kortkommandon
    7. Ljudvy
    8. Ångra ändringar
    9. Anpassa kortkommandon
    10. Arbeta med virtuellt minne
  4. Arbeta med projekt
    1. Skapa ett projekt
    2. Justera projektinställningar och förinställningar
    3. Spara och säkerhetskopiera projekt
    4. Förhandsgranska filmer
    5. Skapa videocollage
    6. Skapa Highlight Reel
    7. Skapa en videoberättelse
    8. Skapa direktfilmer
    9. Visa klippegenskaper
    10. Visa filer i ett projekt
    11. Arkivera projekt
    12. GPU-accelererad återgivning
  5. Importera och lägga till media
    1. Lägg till media
    2. Riktlinjer för att lägga till filer
    3. Ange längd för importerade stillbilder
    4. Importera 5.1-ljud
    5. Arbeta med offlinefiler
    6. Dela filer mellan Adobe Premiere Elements och Adobe Photoshop Elements
    7. Skapa specialklipp
    8. Arbeta med bildproportioner och fältalternativ
  6. Ordna klipp
    1. Ordna klipp på tidslinjen i expertvyn
    2. Gruppera, länka och inaktivera klipp
    3. Ordna klipp på tidslinjen i snabbvyn
    4. Arbeta med klipp- och tidslinjemarkörer
  7. Redigera klipp
    1. Minska brus
    2. Markera objekt
    3. Spontana stunder
    4. Färgmatchning
    5. SmartTrim
    6. Ändra klippets hastighet och längd
    7. Dela klipp
    8. Frysa och pausa bildrutor
    9. Justera intensitet, kontrast och färg – guidad redigering
    10. Stabilisera videotagningar med skakningsstabilisering
    11. Ersätta tagningar
    12. Arbeta med källklipp
    13. Trimma bort oönskade bildrutor – guidad redigering
    14. Trimma klipp
    15. Redigera bildrutor med automatisk smart ton
    16. Konstnärliga effekter
  8. Använda övergångar
    1. Använda övergångar till klipp
    2. Övergångar – grunderna
    3. Justera övergångar
    4. Lägga till övergångar mellan videoklipp – guidad redigering
    5. Skapa specialövergångar
    6. Skapa en övergångseffekt med Luma Fade – guidad redigering
  9. Grundläggande om specialeffekter
    1. Referens för effekter
    2. Använda och ta bort effekter
    3. Skapa en svartvit video med en framhävd färg – guidad redigering
    4. Tidsförändring – guidad redigering
    5. Effekter – grunderna
    6. Arbeta med effektförinställningar
    7. Hitta och ordna effekter
    8. Redigera bildrutor med Automatisk smart ton
    9. Fyll bildruta – guidad redigering
    10. Skapa en tidsfördröjning – guidad redigering
    11. Metodtips för att skapa en video med tidsfördröjning
  10. Använda specialeffekter
    1. Använda panorering och zoomning för att skapa videoliknande effekter
    2. Genomskinlighet och överlagring
    3. Flytta, skala eller rotera klipp med effekten Rörelse
    4. Använda en effektmask i videon
    5. Justera temperatur och toning
    6. Skapa en glasfönstereffekt – guidad redigering
    7. Skapa en bild-i-bildövertäckning
    8. Använda effekter med justeringslager
    9. Lägga till en titel i filmen
    10. Ta bort dis
    11. Skapa en bild-i-bild – guidad redigering
    12. Skapa en vinjetteringseffekt
    13. Lägga till effekten Delad ton
    14. Lägga till filmeffekter
    15. Lägga till en HSL-justeringseffekt
    16. Fyll bildruta – guidad redigering
    17. Skapa en tidsfördröjning – guidad redigering
    18. Animerad himmel - guidad redigering
    19. Markera objekt
    20. Animerade projektionsytor – guidad redigering
    21. Dubbelexponering – guidad redigering
  11. Speciella ljudeffekter
    1. Mixa ljud och justera ljudvolymen med Adobe Premiere Elements
    2. Ljudeffekter
    3. Lägga till ljudeffekter i en video
    4. Lägga till musik i videoklipp
    5. Skapa berättarröster
    6. Använda ljudspår
    7. Mixa om musik
    8. Lägga till en berättarröst i filmen – guidad redigering
    9. Lägga till musikspår i en film – guidad redigering
  12. Filmtitlar
    1. Skapa titlar
    2. Lägga till former och bilder i titlar
    3. Lägga till färger och skuggor till titlar
    4. Redigera och formatera text
    5. Rörelsetitlar
    6. Exportera och importera titlar
    7. Ordna objekt i titlar
    8. Utforma titlar för tv
    9. Använda format på text och bilder
    10. Lägga till en video i titeln
  13. Skivmenyer
    1. Skapa skivmenyer
    2. Arbeta med menymarkörer
    3. Typer av skivor och menyalternativ
    4. Förhandsgranska menyer
  14. Dela och exportera filmer
    1. Exportera och dela videoklipp
    2. Dela för uppspelning på dator
    3. Grunderna för komprimering och datahastighet
    4. Allmänna inställningar för delning

Läs mer om GPU-accelererade effekter och övergångar i Adobe Premiere Elements, hur du tillämpar dem och förutsättningarna.

Vad är GPU-acceleration?

GPU-accelererad datoranvändning är användningen av en grafikprocessorenhet (GPU) tillsammans med en datorbehandlingsenhet (CPU). Det underlättar uppspelningen av den genomsnittliga tidslinjen i realtid med hög kvalitet. Du kan spela upp GPU-accelererade effekter och övergångar i realtid utan att återge dem. Uppspelning i realtid utan återgivning är också möjlig om media som lagts till i tidslinjen inte matchar projektinställningarna. Den här funktionen accelererar också kodningspipelinen och minskar därmed exporttiden för Premiere Elements.

GPU-acceleration

Obs!

Funktionen för GPU-acceleration stöds inte i testversionen av programmet. Den här funktionen är bara tillgänglig om du har köpt programmet och har det rekommenderade GPU-kortet på datorn. Starta om programmet efter aktivering.

Lista över GPU-accelererade effekter som stöds av Premiere Elements

För dessa effekter sker uppspelning i realtid och ingen återgivning behövs.

• Rörelse (skalning, rotation, översättning)
  • Vänd lodrätt
  • Skärpa
  • Gaussisk oskärpa
  • Kantludd
  • Färgisolering
  • Linsförvrängning
  • Opacitet
  • Brus
  • Skräpprojektionsyta med åtta punkter (endast Windows)
  • Färgersättning
  • Ultra Key
  • Spårprojektionsyta
  • Bildstyrning
  • Skräpprojektionsyta med fyra punkter (endast Windows)
  • Mosaik
  • Svartvit
  • Hitta konturer
  • Invertera
  • Färgton
  • Ramp
  • Snabb oskärpa
  • Extrahera
  • Vänd vågrätt
  • Skräpprojektionsyta med sexton punkter (endast Windows)
  • Beskär
  • Alfajustering

Lista över GPU-accelererade övergångar som stöds av Premiere Elements

För dessa övergångar sker uppspelning i realtid och ingen återgivning behövs.

• Additiv upplösning
  • Lös upp tvärs över
  • Tona till svart
  • Tona till vitt
  • Filmupplösning
  • Skjut
  • Inskjutning
  • Svep

Identifiera GPU-accelererade effekter och övergångar

GPU-accelererade effekter och övergångar kan identifieras med en ()-ikon.

Effekter och övergångar

Kontrollera om GPU-accelererad återgivning är aktiverat för projektet

Öppna Projektinställningar > Allmänt och visa längst ned i dialogrutan för att kontrollera om GPU-accelererad återgivning är aktiverad i det aktuella projektet.

Projektinställningar
Om GPU-accelererad återgivning är aktiverad visas den som ovan.

När du använder GPU-accelererade effekter och övergångar visas en gul återgivningslinje. Den gula återgivningslinjen indikerar att varje bildruta i uppspelningen återges precis innan CTI når den, och att uppspelning i full kvalitet kan ske i realtid.

Aktivera och inaktivera GPU-accelererad återgivning

Välj Preferenser > Allmänt och använd den kryssruta som markerats i bilden nedan för att aktivera eller inaktivera GPU-accelererad återgivning.

Preferenser
Dialogrutan Inställningar > Allmänt

Krav på GPU-drivrutiner för versionen Premiere Elements 2023

Premiere Elements 2023 och senare har stöd för alla GPU:er. Kraven för olika GPU-tillverkare ges nedan.

Krav för grafikacceleration med NVIDIA CUDA i macOS och Windows

Grafikacceleration med NVIDIA CUDA kräver drivrutinerna CUDA 10.1 eller senare.

CUDA är inte ett krav för att köra Adobe-videoapparna men om du föredrar grafikacceleration med CUDA-måste du ha drivrutinerna CUDA 10.1 eller senare från NVIDIA installerade på systemet innan du uppgraderar till Premiere Elements 2023.

Uppdatera NVIDIA-drivrutiner i Windows

Du kan köra Premiere Elements med de senaste GPU:erna i GeForce-serien eller korten i Quadro-serien.

Dessa drivrutiner uppdateras regelbundet och det rekommenderas att du kontrollerar NVIDIA:s webbplats för att vara säker på att du har den senaste versionen för din GPU.

Du hittar de senaste GPU-drivrutinerna här:

Uppdatera skärmdrivrutin och drivrutinen CUDA 10.1 för macOS

Krav för att köra CUDA 10.1 i macOS:

• Kräver macOS 11.0 eller senare.
  • En NVIDIA GPU med minst 4 GB minne.
  • Skärmdrivrutinen från NVIDIA med version 387.10.10.10.40.128 eller senare.

Uppdatera enhetsdrivrutinen innan du installerar CUDA-drivrutinen. Du kan uppdatera enhetsdrivrutinen från följande platser:

GPU-acceleration med Apple Metal

Adobe har stöd för versionerna av Windows och macOS som fortfarande stöds aktivt av Microsoft och Apple. För macOS betyder det vanligtvis de senaste tre versionerna.

Uppdateringskrav för GPU-drivrutiner från Intel

Premiere Elements 2023 kräver den senaste versionen av grafikdrivrutinen från Intel. Versionen på Intel-drivrutinen måste vara 27.20.100.8476 eller senare för att undvika stabilitets- och prestandaproblem.

Obs!

100.8476 avser de två sista platserna i den fullständiga versionen av Intel-drivrutinen (dvs. 27.20.100.8476)

Adobe rekommenderar att du försöker hämta en kompatibel drivrutin från datortillverkaren.  Om en kompatibel version inte är tillgänglig finns det en allmän version på Intels webbplats

Obs!

Om drivrutinen är äldre än 100.6286 och datortillverkaren inte tillhandahåller en kompatibel version rekommenderar vi att du inte installerar en senare version än 100.6286 från Intels webbplats.  Drivrutinsversionen 100.6444 är en Windows DCH-drivrutin som inte kan installeras direkt ovanpå äldre, föråldrade drivrutiner.

Adobe rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar ditt system först.  Om du har problem med att installera drivrutinen ska du gå till följande webbplats:

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005629.html

Windows

Obs!

Funktionen för GPU-acceleration stöds bara av de grafikkort som nämns nedan på Windows.

• Intel(R) UHD Graphics 630
  • Intel (R) HD Graphics 630
  • Intel(R) UHD Graphics 620
  • Intel(R) HD Graphics 620
  • Intel HD Graphics 530
  • Intel UHD Graphics 620
  • Intel(R) Iris(R) Plus Graphics
  • AMD Radeon Pro WX 2100
  • AMD Radeon(TM) Vega 8 Graphics
  • NVIDIA Quadro P620
  • NVIDIA GeForce GTX 1650
  • NVIDIA GeForce 930M
  • NVIDIA GeForce GT 730
  • AMD Radeon RX 5600 XT
  • NVIDIA GeForce GTX 1080
  • NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER
  • NVIDIA GeForce GTX 760
  • NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti
  • NVIDIA GeForce RTX 2070
  • Intel(R) UHD Graphics
  • Intel(R) Iris(R) Xe Graphics
  • Intel(R) Iris(R) Xe MAX Graphics
  • Intel(R) UHD Graphics 730

• NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
  • NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
  • NVIDIA GeForce GTX 750
  • NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
  • NVIDIA GeForce GTX 970
  • NVIDIA GeForce MX 250
  • NVIDIA GeForce GTX 960
  • NVIDIA GeForce RTX 2060
  • NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
  • NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti
  • NVIDIA GeForce GTX 1650 SUPER
  • NVIDIA GeForce RTX 3070
  • NVIDIA GeForce RTX 3080
  • NVIDIA GeForce RTX 3090
  • NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER
  • NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop GPU
  • NVIDIA GeForce RTX 3060
  • NVIDIA NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
  • NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
  • NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU
  • NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
  • NVIDIA GeForce GTX 1070
  • NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER

Mac OS

Obs!

Alla grafikkort har stöd för GPU-acceleration i Mac OS. Nedan visas listan över rekommenderade kort.

• Apple M2
  • Apple M1
  • Apple M1 Pro
  • Apple M1 Max
  • Intel (R) HD Graphics 630
  • Intel UHD Graphics 630 1 536 MB
  • Intel Iris Plus Graphics 640 1 536 MB
  • Intel Iris Pro Graphics 6200 1 536 MB
  • AMD Radeon Pro 560x-datorkrets
  • AMD Radeon Pro 555-datorkrets
  • AMD Radeon RX 550
  • AMD Radeon Vega 8
Preferenser II
Om systemet har stöd för GPU-accelererad återgivning visar Preferenser > Allmänt strängen GPU som stöds tillsammans med den grafikprocessor som används av Premiere Elements för den här funktionen.

Grafikkort som inte stöds

Om programmet Adobe Premiere Elements anger att grafikkortet inte har stöd för accelererad återgivning ser du till att du använder de rekommenderade grafikkorten. Läs mer i Rekommenderade grafikkort.

Grafikkort som inte stöds
Grafikkort som inte stöds visas under Inställningar > Allmänt.

Premiere Elements Beta Tester Program

Vi uppmuntrar dig att delta i testprogrammet för Adobe Premiere Elements, betaversionen för funktionen för GPU-acceleration. Ditt deltagande i detta program regleras av Adobes avtal för förhandsversion och du måste visa och acceptera det för att gå vidare.
Klicka på detta formulär för att gå med i testprogrammet för Adobe Premiere Elements, betaversionen.

Inkompatibla grafikkort

På Windows har funktionen för GPU-accelererad återgivning kompatibilitetsproblem med nedanstående drivrutinversioner för grafikkort.

• Drivrutinversion: 23.20.16.4973 (GPU: Intel(R) HD-grafik 530)
  • Drivrutinversion: 26.21.14.4587 (GPU: NVIDIA GeForce GT 730)
  • Drivrutinversion: 26.20.100.7985 (GPU: Intel(R) HD-grafik 530)
  • Drivrutinversion: 27.20.100.8587 (GPU: Intel(R) HD-grafik 530)

Uppdatera drivrutinversionen för grafikkortet så får du bäst resultat.

Inkompatibelt grafikkort
Grafikkort som inte är kompatibla visas under Inställningar > Allmänt

Felsök GPU-relaterade problem

En lista över kända fel som rör GPU och deras lösningar finns i Felsök GPU-relaterade problem.

Adobe

Få hjälp snabbare och enklare

Ny användare?