Stödraster och justering

Lär dig rita bättre med stödraster och justering i Adobe Fresco.

Fresco har den perfekta ritmiljön med hjälp av stödraster och justering. Grafstödraster hjälper dig att ändra skalan i dina verk till perfektion enligt dina krav. Perspektivstödraster gör dina linjer perfekta för frihandsformer. Med justeringar kan du synka komponenterna i ditt konstverk.

Använd stödraster

1. Välj Stödraster  i aktivitetsfältet så visas den nya precisionspanelen.

2. Aktivera Stödraster   under Guider.

3. Välj mellan Graf eller Perspektiv   under Typ av stödraster.

Använda diagramstödraster

Använd diagramstödraster   för att placera dina verk exakt på bredden eller längden i en bild, t.ex. markeringar, lager och former.

Använd detta för att skapa eller ändra dina verk:

• Avstånd: Gör att du kan öka eller minska stödrastrets storlek. Avståndet mäts i pixlar. Tryck för att ange ett numeriskt värde eller svep för att ändra standardavståndet.
  • Opacitet: Använd reglaget för att ändra stödrastrens synlighet.

Använd perspektivstödraster

Använd perspektivstödraster   för att tillämpa perspektiv på dina verk snabbt. Objekt fästs i stödrastret i det aktiva planet när du skapar eller flyttar dem.

1. Välj typ av perspektivstödraster på rullgardinsmenyn Gränspunkt.

En punkt

Linjerna i enpunktsperspektiv är antingen vertikala, horisontella eller närmar sig gränspunkten.

Två punkter

Linjerna i tvåpunktsperspektivet är antingen horisontella eller närmar sig någon av de två gränspunkterna.

Tre punkter

Linjerna närmar sig en av de tre gränspunkterna och håller blickpunkten mitt i en triangel.

2. Välj Redigera gränspunkter för att flytta gränspunkterna. Välj och dra droppen   där du vill att gränspunkten ska börja.

Redigera alla eller enskilda gränspunkter genom att markera och dra dropparna.

3. Fäst mot stödrasteraxel för teckningen är aktiverat som standard. Smarta stödlinjer hjälper dig att rita glatta linjer, men du kan inaktivera funktionen om du vill rita på fri hand.

Aktivera Fäst mot stödrasteraxel för smarta stödlinjer.

Inaktivera Fäst mot stödraster för frihandsritning.

Med hjälp av perspektivstödraster kan du ändra rithjälpmedlen och formerna som cirklar, kvadrater och polygoner och även redigera dem med hjälp av två ikoner som visas direkt under teckningen. Använd redigeringsikonen för att antingen göra om eller lägga till ett perspektiv och passa rithjälpmedlen till det plan de ska följa. När du flyttar runt formerna mappas de automatiskt till perspektivplanet.

Fäst Fånga former med smarta stödlinjer

Fäst rithjälpmedelsformer med smarta stödlinjer

4. Justera rutnätslinjernas densitet och opacitet med hjälp av följande alternativ:

• Densitet: Använd det här alternativet för att ändra antalet linjer i stödrastret.
  • Opacitet: Optimera stödrasterlinjernas synlighet genom att ändra procentvärdet.

5. Välj Färg för att ändra färgen på stödrastret antingen med Färghjulet eller HSB-reglagen.

Använd rotationsfästning

Använd Rotationsfästning för att snabbt fästa former, rithjälpmedel och lager mot specifika vinklar när de roteras.

Välj Fästning > Rotationsfästning för att ställa in fästvinkeln på de förinställda alternativen 30, 45 eller 90 grader.

Använd justeringsstödlinjer

Med justeringsstödlinjer kan du snabbt fästa objektet på särskilda platser i dokumentet (mitt, vänster, höger, etc).
Du kan aktivera eller inaktivera justeringsguider med hjälp av Guider > Justeringsguider.

Vad händer sen?

Nu har du kommit igång med att rita former i Fresco. Gränssnittet i Fresco är intuitivt. Vi hoppas att du tycker att det är lätt att vara kreativ med lager, penslar, maskeringar och mycket mer.

Har du frågor eller förslag?

Fråga användarforumet

Släpp dina kreationer och ställ frågor i Adobe Fresco-communityn. Vi vill gärna höra av dig.