Det här dokumentet innehåller grundläggande felsökningsåtgärder som bör lösa de flesta problem som du kan stöta på när du använder Lightroom. Pröva alla steg nedan innan du publicerar på forumen eller kontaktar support vid specifika Lightroom-problem.

Obs!

Var noga med att skicka alla kraschrapporter om en krasch inträffar. Om du skickar in en kraschrapport för ett känt fel och anger din e-postadress, kan vi mejla dig en lösning för att korrigera problemet.

Hämta den senaste versionen av kamerastöd

Den vanligaste supportfrågan är Hur får jag stöd för Raw-filer för de senaste kamerorna?

Mer information och svar på vanliga frågor angående kamerasupport i Lightroom, Camera Raw och Photoshop finns i Photoshop eller Lightroom stöder inte min kamera.

Installera de senaste Lightroom-uppdateringarna

Många problem kan enkelt åtgärdas genom att säkerställa att din Adobe-programvara är uppdaterad. Se Håll Lightroom uppdaterat för information.

Installera uppdateringar för operativsystemet

Du kan åtgärda många problem bara genom att kontrollera att ditt operativsystem är uppdaterat.

Installera grafikkortdrivrutinsuppdateringar (GPU)

Fler felsökningstips och information om Lightroom-utnyttjande av grafikkortens GPU (Graphics Processing Unit) finns i GPU-felsökning och vanliga frågor.

Windows:

Du kan undvika GPU-drivrutinskrascher, omritning av skärm/dokument eller problem med färgskärm om du använder de senaste grafikdrivrutinerna. Uppdaterade drivrutiner finns tillgängliga på korttillverkarens webbplats (nVidia, ATI/AMD eller Intel).

Obs!

Du erhåller inte den senaste videodrivrutinen genom att endast köra Windows Update. Du måste gå direkt till din kortillverkares webbplats för att söka efter drivrutinsuppdateringar.

Fastställ vilket grafikkort du har genom att hämta/installera den senaste drivrutinen här Uppdatera grafikdrivrutinen.

Mac OS:

Videodrivrutinerna ingår i uppdateringarna av operativsystemet. Säkerställ att du har installerat alla de senaste OS-uppdateringarna genom att välja Apple-menyn > Om den här datorn > Programuppdatering.

Optimera Lightrooms prestanda

Se Optimera prestanda för att optimera Lightroom på datorn.

Kalibrera bildskärmen

Skadade bildskärmsprofiler påverkar både prestandan och färgåtergivningen i Lightroom.

Kalibrera bildskärmen via operativsystemets kalibreringsfunktion eller en maskinvarukolorimeter för att skapa en bra färgprofil för din skärm.

Ytterligare information om hur du kalibrerar din skärm finns i Hur (och varför) du bör kalibrera din skärm.

Svar på vanliga frågor om färg i Lightroom finns i Vanliga frågor | Färg i Lightroom.

Återställningsinställningar

Du kan lösa många onormala och återkommande problem genom att återställa Lightrooms inställningar till fabriksstandard.

Återställ Lightrooms inställningar så här:

1. Avsluta Lightroom.
  2. Starta Lightroom med Skift+Alternativ (Mac OS) eller Skift+Alt (Windows).

Du får en fråga om du vill återställa inställningarna eller starta normalt.

1. Klicka på Återställ inställningar.
Återställ Lightroom-inställningar

Ytterligare information finns i Återställ katalog och bilder efter att inställningarna har återställts.

Om felmeddelandet Lightroom-katalogen kan inte öppnas eftersom den redan har öppnats i ett annat program när du startar Lightroom, gå till Fel: Lightroom-katalogen kan inte öppnas för att lösa problemet.

Felsök plugin-program

Om du har installerat många plugin-program från tredje part och tycker att Lightroom uppträder konstigt felsöker du följande plugin-program.

1. Kontrollera med tillverkaren av plugin-programmet och se om det finns en uppdatering av ditt plugin-program.
  2. Inaktivera problematiska plugin-program via Lightrooms Plugin-hanterare:
    1. I Lightroom väljer du Arkiv > Plugin-hanterare.
    2. Klicka på Inaktivera för varje plugin-program som visas.
    3. Kontrollera om problemet kvarstår.
    4. Om problemet är löst aktiverar du plugin-programmen på nytt, ett i taget.
    5. Se om problemet uppstår på nytt efter att du har återaktiverat varje plugin-program.
Inaktivera plugin-program i Lightroom

Felsöka behörighet för användarkonto

Om inget av felsökningsstegen ovan löser problemet kan ditt problem bero på användarbehörigheter.Kommandot Reparera behörighet reparerar behörighet för operativsystemet men inte för program som Lightroom.

Skapa ett nytt administratörskonto för att identifiera behörighetsproblem. Anvisningar om hur du skapar ett administratörskonto finns här:

Mac OS:

Obs!

Var noga med att ändra popup-fönstret för nytt konto från [Standard] till [Administratör] när du skapar den nya användaren.

Prova att reparera behörigheter på disken om du fortfarande upplever problem med Mac OS. Ytterligare information finns i Reparera diskbehörigheter med skivverktyg.

Obs!

Om du påträffar problem med användarbehörighet när du startar Lightroom går du till Problem med användarbehörighet uppstod i Lightroom vid start för lösningar.

Windows:

När du har skapat administratörskontot loggar du in på den nya användaren och kör Lightroom för att se om problemet tas bort.

Starta i säkert läge för att felsöka tilläggsprogram och verktyg för system

Ibland kan tredjepartstillägg och andra verktyg störa Lightrooms drift.

Om du startar datorn i felsäkert läge inaktiveras tredjepartstillägg och verktyg, vilket kan hjälpa dig att lösa problemet.

Mac OS:

Windows:

Mer information

Var god pröva alla steg innan du Rapporterar ett problem, publicerar på forumen eller kontaktar support för specifika Lightroom-problem.

Se följande länk vid frågor om hur du ska gå tillväga eller frågor om förändringar i beteendet mellan Photoshop-versioner:

Om du har problem med att komma igång, se följande:

Se följande om du behöver mer allmän felsökningshjälp: