Print_double-sided

Met Adobe Reader of Adobe Acrobat kunt u dubbelzijdig afdrukken als uw printer die functie ondersteunt. Het printerstuurprogramma bestuurt de opties, niet Adobe Acrobat of Adobe Reader. Raadpleeg de printerdocumentatie als u wilt zien welke eigenschappen uw printer ondersteunt. (Dubbelzijdig afdrukken wordt ook duplex, recto-verso of tweezijdig afdrukken genoemd.)

(Windows) Dubbelzijdig afdrukken in Acrobat, Reader DC

1. In Acrobat of Reader kiest u Bestand > Afdrukken.

2. Selecteer de optie om dubbelzijdig af te drukken in het dialoogvenster van de printer.

Dubbelzijdig afdrukken
  3. Klik op Afdrukken.

(Mac) Dubbelzijdig afdrukken in Acrobat, Reader DC

1. In Acrobat of Reader kiest u Bestand > Afdrukken.

2. Selecteer de optie om dubbelzijdig af te drukken in het dialoogvenster van de printer.

Dubbelzijdig afdrukken
  3. Klik op Afdrukken.

(Windows) Dubbelzijdig afdrukken in Acrobat Reader 10 of eerder

1. In Acrobat of Reader kiest u Bestand > Afdrukken.

2. Klik op Eigenschappen.

Klik op Eigenschappen
  3. Klik op het tabblad Lay-out. Dit dialoogvenster varieert van printer tot printer. Het is mogelijk dat uw dialoogvenster niet overeenkomt met de dialoogvensters die hieronder worden weergegeven.

Klik op het tabblad Lay-out
  4. Kies de gewenste opties in het deelvenster Dubbelzijdig afdrukken. Afhankelijk van het printerstuurprogramma kan dit deelvenster mogelijk 'Tweezijdig afdrukken' of een soortgelijke naam krijgen. Als u geen deelvenster voor dubbelzijdig afdrukken ziet, ondersteunt uw geselecteerde printer deze functie niet. Of, de functie is uitgeschakeld (zie Verifiëren of de printerfuncties zijn ingeschakeld).

5. Klik op OK en nogmaals op OK om af te drukken.

(Windows) Verifiëren of de printerfuncties zijn ingeschakeld

Als u geen dubbelzijdige optie ziet, is het mogelijk dat de functie niet is ingeschakeld.

1. Ga naar Start > Printers en faxapparaten (Windows XP) of Start > Apparaten en printers (Windows 7).

2. Klik met de rechtermuisknop op uw printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken.
  3. Klik op Geavanceerd.

4. Vouw Documentopties > Printerfuncties uit.

5. Selecteer de gewenste opties en kies vervolgens Aan in het pop-upmenu. Als u de opties voor dubbelzijdig afdrukken en nieten niet kunt vinden, ondersteunt uw geselecteerde printer deze functies niet.

6. Klik op OK en nogmaals op OK om het dialoogvenster af te sluiten.

(Mac OS) Dubbelzijdig afdrukken in Acrobat, Reader 10 of eerder

1. Kies Bestand > Afdrukken.

2. (Reader X/Acrobat X) Klik op de knop Printer onderaan in het dialoogvenster Druk af en klik vervolgens op Ja wanneer u dat wordt gevraagd.

Klik op de knop Afdrukken
  3. Zorg dat het dialoogvenster Afdrukken is uitgevouwen door op het pijltje rechts van het pop-upmenu Printer te klikken.

Uitgebreide modus dialoogvenster Afdrukken
  4. Kies in het dialoogvenster Afdrukken de optie Lay-out in het pop-upmenu.

Kies Lay-out

Het dialoogvenster Afdrukken met Lay-out geselecteerd in het pop-upmenu Modus. Lange kant binden is geselecteerd in het pop-upmenu Dubbelzijdig.

5. Selecteer een optie voor binden in het pop-upmenu Dubbelzijdig.

6. Klik op Afdrukken en klik vervolgens op OK in het hoofddialoogvenster Afdrukken.

Dubbelzijdig afdrukken met een printer voor enkelzijdig afdrukken

Als uw printer dubbelzijdig afdrukken niet ondersteunt, kunt u het document handmatig afdrukken op beide zijden van het papier. De stappen zijn afhankelijk van de manier waarop de printer de pagina's in- en uitvoert. Druk enkele testpagina's af volgens de instructies, zodat u weet hoe de printer papier opnieuw invoert.

Printer voert het papier uit met tekst naar beneden

Volg deze instructies als de printer de pagina's in numerieke volgorde uitvoert (en begint met pagina één). De pagina's komen de printer uit met de tekst naar beneden (gebruikelijk bij laserprinters).

1. Kies Bestand > Afdrukken.
  2. In het pop-upmenu Subset in de sectie Afdrukbereik, selecteert u alleen Even pagina's.

Selecteer alleen Even Pagina's in het Subset-menu, Afdrukgebied
  3. Selecteer de optie Pagina's omkeren. In dit scenario zorgt de optie Pagina's omkeren ervoor dat de paginavolgorde juist is.

4. Klik op OK of Afdrukken.

5. Als het totale aantal pagina's oneven is, voegt u een leeg blad toe zodat de laatste oneven pagina hierop kan worden afgedrukt.

6. Leg de stapel bedrukt papier weer in de papierlade (bron) zodat er op de onbedrukte bladzijden wordt afgedrukt. De bovenkant van de pagina's moet naar de printer gericht zijn. Zorg ervoor dat de randen van de papieren in de stapel precies op elkaar liggen.

7. Kies Bestand > Afdrukken en selecteer Alleen oneven pagina's in het menu Subset. (Pagina's omkeren deze keer niet selecteren.)

Kies Bestand, Alleen oneven pagina's afdrukken
  8. Klik op OK of Afdrukken.

De printer voert papier uit met tekst naar boven

Volg deze instructies als de printer de pagina's uitvoert in omgekeerde volgorde (laatste pagina eerst). De pagina's komen de printer uit met tekst naar boven - (gebruikelijk bij inkjetprinters).

1. Kies Bestand > Afdrukken.

2. In het pop-upmenu Subset in de sectie Afdrukbereik, selecteert u Alleen even pagina's.

Selecteer alleen Even Pagina's in het Subset-menu, Afdrukgebied
  3. Klik op OK of Afdrukken.

4. Als het totale aantal pagina's oneven is, voegt u een leeg blad toe zodat de laatste oneven pagina hierop kan worden afgedrukt.

5. Leg de stapel bedrukt papier weer in de papierlade (bron) zodat er op de onbedrukte bladzijden wordt afgedrukt. De bovenkant van de pagina's moet naar de printer gericht zijn. Zorg ervoor dat de randen van de papieren in de stapel precies op elkaar liggen.

6. Kies Bestand > Afdrukken en selecteer Alleen oneven pagina's in het menu Subset.

7. Selecteer de optie Pagina's omkeren. In dit geval zorgt de optie Pagina's omkeren ervoor dat de paginavolgorde juist is.

Selecteer de optie Pagina's omkeren
  8. Klik op OK of Afdrukken.