Användarhandbok Avbryt

Läget Snabb har förbättrats

1. Användarhandbok för Photoshop Elements
  2. Introduktion till Photoshop Elements
    1. Nyheter i Photoshop Elements
    2. Systemkrav | Photoshop Elements
    3. Grundläggande om arbetsytan
    4. Läget Guidad
    5. Skapa fotoprojekt
  3. Arbetsytan och miljön
    1. Kom igång med startskärmen
    2. Grundläggande om arbetsytan
    3. Verktyg
    4. Paneler och behållare
    5. Öppna filer
    6. Linjaler, stödraster och stödlinjer
    7. Läget Snabb har förbättrats
    8. Filinformation
    9. Förinställningar och bibliotek
    10. Pekstöd
    11. Virtuella minnen, plugin-program och programuppdateringar
    12. Ångra, göra om och avbryta åtgärder
    13. Visa bilder
  4. Korrigera och förbättra foton
    1. Ändra storlek på bilder
    2. Beskära
    3. Bearbeta foton med Camera Raw-format
    4. Lägga till oskärpa, ersätta färger och klona fotoområden
    5. Justera skuggor och ljus
    6. Retuschera och korrigera foton
    7. Skärpa foton
    8. Omforma
    9. Automatisk smart ton
    10. Omkomponering
    11. Använda funktionsmakron för att bearbeta foton
    12. Photomerge Komponera
    13. Skapa ett panorama
    14. Rörliga övertäckningar
    15. Flytta element
  5. Lägga till former och text
    1. Lägga till text
    2. Redigera text
    3. Skapa former
    4. Redigera former
    5. Översikt över målning
    6. Målningsverktyg
    7. Konfigurera penslar
    8. Mönster
    9. Fyllningar och linjer
    10. Övertoningar
    11. Arbeta med asiatisk text
  6. Guidade redigeringar, effekter och filter
    1. Läget Guidad
    2. Filter
    3. Läget Guidad: Photomerge-redigeringar
    4. Läget Guidad: Grundläggande redigeringar
    5. Justeringsfilter
    6. Effekter
    7. Läget Guidad: Roliga redigeringar
    8. Läget Guidad: Specialredigeringar
    9. Konstnärliga filter
    10. Läget Guidad: Färgredigeringar
    11. Läget Guidad: Svartvita redigeringar
    12. Oskärpefilter
    13. Penseldragsfilter
    14. Förvrängningsfilter
    15. Andra filter
    16. Brusfilter
    17. Återgivningsfilter
    18. Skissfilter
    19. Stiliseringsfilter
    20. Strukturfilter
  7. Arbeta med färg
    1. Färg
    2. Konfigurera färghantering
    3. Grunderna i färg- och tonkorrigering
    4. Välja färger
    5. Justera färg, mättnad och nyans
    6. Korrigera färgskiftningar
    7. Använda bildlägen och färgtabeller
    8. Färg och Camera Raw
  8. Arbeta med markeringar
    1. Göra markeringar i Photoshop Elements
    2. Spara markeringar
    3. Ändra markeringar
    4. Flytta och kopiera markeringar
    5. Redigera och förfina markeringar
    6. Utjämna markeringskanter med hjälp av kantutjämning och ludd
  9. Arbeta med lager
    1. Skapa lager
    2. Redigera lager
    3. Kopiera och ordna lager
    4. Justerings- och fyllningslager
    5. Urklippsmasker
    6. Lagermasker
    7. Lagerformat
    8. Opacitets- och blandningslägen
  10. Skapa fotoprojekt
    1. Grundläggande om projekt
    2. Skapa fotoprojekt
    3. Redigera fotoprojekt
  11. Spara, skriva ut och dela foton
    1. Spara bilder
    2. Skriva ut foton
    3. Dela foton online
    4. Optimera bilder
    5. Optimera bilder för formatet JPEG
    6. Gitter i webbilder
    7. Guidade redigeringar - panelen Dela
    8. Förhandsvisa webbilder
    9. Använda genomskinlighet och maskfärg
    10. Optimera bilder för formaten GIF och PNG-8
    11. Optimera bilder för formatet PNG-24
  12. Kortkommandon
    1. Kortkommandon för att välja verktyg
    2. Kortkommandon för att markera och flytta objekt
    3. Tangenter för panelen Lager
    4. Kortkommandon för att visa eller dölja paneler (läget Expert)
    5. Kortkommandon för målning och penslar
    6. Tangenter för att använda text
    7. Tangenter för filtret Gör flytande
    8. Kortkommandon för att omforma markeringar
    9. Tangenter för panelen Färgrutor
    10. Kortkommandon för dialogrutan Camera Raw
    11. Kortkommandon för Filtergalleriet
    12. Tangenter för blandningslägen
    13. Kommandon för att visa bilder (läget Expert)

Läget Snabb innehåller grundläggande fotoredigeringsverktyg på ett ställe så att du snabbt kan fixa till exponering, färg, skärpa och annat i fotot. I Photoshop Elements 12 kan du förutom att korrigera foton även omforma dem till proffsiga konstverk. Då använder du panelerna Effekter, Strukturer och Ramar som du hittar intill panelen Justeringar.

Varje panel har tio miniatyrbilder. Varje miniatyrbild är en förhandsvisning Om du klickar på en miniatyrbild används effekten, strukturen eller ramen på din bild. Namnen på dessa effekter, strukturer och ramar visas när du håller muspekaren över miniatyrbilden.

Effekter

Panelen Effekter
Panelen Effekter i Photoshop Elements.

Omforma ditt foto genom att använda en effekt. De klickbara miniatyrbilderna för tillgängliga effekter är förhandsvisningar som visar hur effekten ser ut på bilden innan du använder den.

Konstnärliga effekter

Det räcker med ett klick för att förvandla dina foton med effekter som har hämtat inspiration från kända konstverk eller populära konststilar. Välj mellan fantastiska konstnärliga effekter som du kan tillämpa på hela eller delar av ditt foto. Du kan också göra definierade justeringar av effekterna för att få önskat resultat.

Det finns totalt 30 konstnärliga effekter i Photoshop Elements. Klicka på Effekter för att välja din favoriteffekt i lägena Snabb och Expert.

Konstnärlig effekt
Bild efter att ha tillämpat den konstnärliga effekten Neon i läget Snabb.

Klassiska effekter

Det finns 11 klassiska effekter med förinställningar för allt från Svartvit till Vintage och Vänddia. Klicka på en klassisk effekt för att se vilken variation som är tillgänglig i förinställningen.

Klassisk effekt
Bild efter att ha tillämpat den klassiska effekten Smart utseende i läget Snabb.

Automatiska smarta stilar

Analyserar den tillgängliga bilden och alternativ med olika använda effekter, baserat på innehållet i fotot. Tillgängliga varianter:

• Auto1
  • Auto2
  • Auto3
  • Auto4
  • Auto5
Obs!

Effekter skapas som ett nytt lager med en lagermask. Du kan redigera lagermasken i läget Expert om du vill ta bort eller minska effekten från vissa områden.

Följande lista innehåller en kort beskrivning av de tillgängliga effekterna:

Automatiska smarta utseenden

Analyserar den tillgängliga bilden och alternativ med olika använda effekter, baserat på innehållet i fotot. Tillgängliga varianter:

• Auto1
  • Auto2
  • Auto3
  • Auto4
  • Auto5

Toning

Ger bilden en färgton (till exempel guld, sepia, grön).  Tillgängliga varianter:

• Koppar
  • Guld
  • Sepia
  • Grön
  • Blå

Årstider

Använder en årstidseffekt på fotot. Tillgängliga varianter:

• Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Snö

Pennskiss

Använder en effekt så att fotot visas som en pennskiss. Tillgängliga varianter:

• Mjuka linjer
  • Pennskiss
  • Träkol
  • Stöppling
  • Färgat ritstift

Leksakskamera

Använder en effekt som gör att fotot ser ut som det var taget med en leksakskamera. Tillgängliga varianter:

• Leksakskamera
  • Lomoblått
  • Lomokontrast
  • Lomogrön
  • Holga

Svartvit

Använd en svartvit effekt på fotot. Tillgängliga varianter:

• Enkel svartvitt
  • Silver
  • Gammaldags
  • Platina
  • Tonad svart

Litografi

Använder en litografieffekt på fotot. Tillgängliga varianter:

• Sepia
  • Svart
  • Koppar
  • Blå
  • Grön

Tvärprocess

Använder en effekt som ser ut som en fotografisk film bearbetats i en kemisk lösning som är avsedd för en annan typ av film. Tillgängliga varianter:

• Djupblå
  • Orange urblekt ton
  • Blå urblekt ton
  • Grön urblekt ton
  • Lila urblekt ton

Delad ton

Använder en effekt som tonar högdagrarna i svartvitt och skuggorna i en annan färg. Tillgängliga varianter:

• Delad ton
  • Blå ton
  • Röd ton
  • Grön ton
  • Grå ton

Klassisk

Använder en klassisk effekt på fotot. Tillgängliga varianter:

• Klassisk läcka
  • Klassisk - blekt
  • Klassisk färg
  • Sepiaglöd
  • Mycket klassisk

Ljusläckor

Använder en effekt som ser ut som om ljus läckt in till ett fotonegativ i en kameras ljustäta kammare. Tillgängliga varianter:

• Diffusa färger
  • Brända kanter
  • Mjuk läcka
  • Vit läcka
  • Gul strimma

Strukturer

Använd panelen Strukturer för att välja mellan tio strukturer du kan använda på ditt foto. Strukturer simulerar olika effekter eller bakgrunder som fotot kan tryckas på. Till exempel gammalt papper, struktur av sprucken färg, grovt blått raster och kromkänsla.

Obs!

Strukturer skapas som ett nytt lager med en lagermask. Du kan redigera lagermasken i läget Expert om du vill ta bort eller minska strukturen från vissa områden (ansikte/hud).

Ramar

Använd panelen Ramar för att välja och använda någon av tio olika ramar med ditt foto. Ramen passas automatiskt in på bästa tänkbara sätt. Du kan även flytta eller omforma bilden eller ramen. Det kan du göra genom att använda flyttverktyget och dubbelklicka på ramen. Du kan ändra bakgrundsfärgen från vit till något annat i läget Expert genom att ändra lagret Färgfyllning.

Använda en effekt, struktur eller ram

1. Öppna ett foto i Photoshop Elements Editor och byt till snabbläget.

2. Det finns tre paneler, Effekter, Strukturer och Ramar, utöver panelen Justeringar. Klicka på ikonen för någon av panelerna.

3. Panelfältet visar förhandsvisningsminiatyrbilder av den öppna bilden. Klicka på en miniatyrbild för att använda en effekt, struktur eller ram.

4. (Valfritt) Byt till expertläget och ändra effekten, strukturen eller ramen som du använde på bilden. Ändringen som användes i läget Snabb finns i ett separat lager.