Overzicht

Met een Creative Cloud-lidmaatschap beschikt u over opslagruimte in de cloud. Zo kunt u bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, op elke computer openen via een webbrowser. De cloudopslag bestaat uit drie verschillende delen: Creative Cloud, Lightroom en Document Cloud. Opgeslagen inhoud kan als volgt online worden geopend.

Hier vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot het gebruik en beheer van deze opslagruimte.

Hoeveel opslagruimte heb ik?

Als u een volledig Adobe Creative Cloud-lidmaatschap of een lidmaatschap voor één app hebt, beschikt u over 100 GB opslagruimte. Met een Creative Cloud Photography-lidmaatschap hebt u 20 GB of 1 TB opslagruimte. Als u een proefversie of gratis lidmaatschap hebt, hebt u 2 GB opslagruimte. De lidmaatschappen Creative Cloud voor teams en Creative Cloud voor ondernemingen bieden 100 GB opslagruimte per licentie.

Hoe weet ik hoeveel opslagruimte ik heb gebruikt?

U kunt op een aantal plaatsen uw huidige opslagruimte zien.

Creative Cloud-website

Uw gebruikte opslagruimte op de Creative Cloud-website weergeven:

1. Bekijk uw beschikbare opslagruimte in de linkeronderhoek van de pagina. Wanneer u de muis hier houdt, ziet u de totale beschikbare cloudopslag.

Beschikbare ruimte

Creative Cloud-desktopapp

1. Klik op het Creative Cloud-pictogram  in de menubalk (Mac) of in het systeemvak van de taakbalk (Windows) om de Creative Cloud-desktopapp te openen.

Opmerking:

Als u het Creative Cloud-pictogram niet kunt vinden op uw scherm, hebt u de Creative Cloud-desktopapp mogelijk gesloten. U kunt de toepassing als volgt opnieuw starten:

Windows: typ 'Creative Cloud' in Zoeken naast het Windows-logo linksonder in het scherm.

Mac: klik op het Finder-symbool in het Dock en zoek vervolgens op 'Creative Cloud.app'.

2. Voer een van de volgende handelingen uit, afhankelijk van de versie van uw Creative Cloud-desktopapp:

Klik op het cloudpictogram  in de rechterbovenhoek van de app om de opslagdetails weer te geven.

Opslagdetails in de Creative Cloud-desktopapp

Klik op Bestanden om de opslagdetails weer te geven.

Opslagdetails in de oude versie van de Creative Cloud-desktopapp

Wat gebeurt er als ik mijn opslaglimiet overschrijd?

De Creative Cloud-desktopapp synchroniseert tot 1 GB overloop van elk apparaat. Daarna stopt de synchronisatie-client met het synchroniseren van nieuwe bestanden en wordt u gewaarschuwd dat u het quotum overschrijdt. Een rood uitroepteken markeert alle bestanden die niet kunnen worden geladen. U kunt bestanden wel nog verplaatsen, hernoemen of verwijderen. Als u verder wilt gaan met het synchroniseren van bestanden, moet u uw opslag upgraden of andere bestanden definitief verwijderen om ruimte vrij te maken.

Hoe kan ik mijn Creative Cloud-opslag opwaarderen?

Als u meer opslagruimte nodig hebt, kunt u extra opslagabonnementen aanschaffen via uw Adobe ID-account (Abonnementen > Abonnement beheren > Abonnement wijzigen). Zie Uw Creative Cloud-opslag bijwerken voor uitgebreide instructies.

U kunt ook op Opslagruimte upgraden klikken in de linkerbenedenhoek van de sectie Uw Werk van de Creative Cloud-website.

Zie Opslagvereisten en upgrades voor Adobe Premiere Rush-bestanden als u Premiere Rush gebruikt en opslagruimte wilt upgraden.

Hoe verwijder ik bestanden en maak ik opslagruimte vrij?

U kunt bestanden verwijderen uit de Creative Cloud Files-map, van de Lightroom-website en Document Cloud om de gebruikte opslagruimte vrij te maken.

Opslagruimte vrijmaken in de Creative Cloud-map

Als u bestanden verwijdert uit de Creative Cloud Files-map of van de Creative Cloud Files-pagina, worden ze verplaatst naar een prullenmand met de naam Verwijderd. U kunt deze verwijderde bestanden als volgt definitief verwijderen uit de prullenmand Verwijderd:

Opmerking:

Als u het bestand per ongeluk hebt verwijderd, kunt u het ook terughalen uit de prullenmand Verwijderd. Wanneer bestanden definitief zijn verwijderd, kunnen ze echter niet meer worden teruggehaald.

1. Klik in de navigatiebalk aan de zijkant op Verwijderd.

Bestanden archiveren
    Optie Verwijderd links
  2. Selecteer de bestanden die u wilt verwijderen en klik vervolgens op het pictogram Definitief verwijderen ().

Of kies Definitief verwijderen in het contextmenu.

Meerdere bestanden archiveren
    Bestanden definitief verwijderen
  3. Klik in het bevestigingsvenster op Definitief verwijderen.

Selecteer Definitief verwijderen
    Dialoogvenster Bestand definitief verwijderen

Opslagruimte vrijmaken in Lightroom

Als u foto's uit uw bibliotheek wilt verwijderen, selecteert u ze en kiest u vervolgens Verwijderen uit de weergegeven opties. Klik in het bevestigingsvenster op Foto's verwijderen om ze te verwijderen.

Lightroom-foto's verwijderen
Lightroom-foto's verwijderen

Opmerking:

Als u een foto verwijdert, wordt deze uit de Cloud en van al uw gesynchroniseerde apparaten verwijderd. Het is dus een goed idee om een kopie buiten Lightroom te bewaren voordat u de foto uit Lightroom verwijdert.

Opslagruimte vrijmaken in Document Cloud

Als u bestanden uit de Document Cloud wilt verwijderen, selecteert u ze en kiest u vervolgens Verwijderen uit de weergegeven opties aan de rechterkant. Klik in het bevestigingsvenster op Doorgaan om de bestanden te verwijderen.

Document Cloud-bestanden verwijderen
Document Cloud-bestanden verwijderen

Opmerking:

De bestanden, middelen en inhoud die bij samenwerkingsprojecten worden gedeeld, nemen ook ruimte in beslag van de opslaglimiet van elke deelnemer.