Dette dokument indeholder en vejledning til Acrobat DC. Hvis du bruger Acrobat Reader DC, kan du se under Hvad kan jeg gøre med Adobe Reader. Hvis du bruger Acrobat XI, skal du se under Acrobat XI Hjælp. Og hvis du bruger Adobe Acrobat 8, 9 eller 10, kan du se under tidligere versioner af Hjælp til Acrobat.

Grundlæggende om adgangskodesikkerhed

Bemærk:

Få en fuld liste over artikler om sikkerhed under Oversigt over sikkerhed i Acrobat DC og PDF-filer.

Du kan begrænse adgangen til et PDF-dokument ved at oprette adgangskoder og ved at begrænse brugen af visse funktioner, f.eks. udskrivning og redigering. Du kan dog ikke forhindre PDF-kopier i at blive gemt. Kopierne har de samme begrænsninger som den originale PDF. Der er to tilgængelige typer af adgangskoder:

Adgangskode til åbning af dokument

En adgangskode til Dokumentåbning (også kaldet bruger-adgangskode) kræver, at en bruger indtaster en adgangskode for at åbne PDF-filen.

Adgangskode til tilladelser

Adgangskode til tilladelser (også kaldet en master-adgangskode) kræver en adgangskode for at ændre tilladelsesindstillinger. Ved at bruge en adgangskode til tilladelser kan du begrænse udskrivning, redigering og kopiering af indhold i PDF-filen. Modtagere har ikke brug for en adgangskode for at åbne dokumentet i Reader eller Acrobat. Men de har brug for en adgangskode for at ændre de begrænsninger, du har angivet.

Hvis PDF-filen er sikret med begge typer adgangskode, kan den åbnes med hver af adgangskoderne. Det er dog kun med tilladelsesadgangskoden, at brugeren kan ændre de begrænsede funktioner. Den ekstra sikkerhed ved anvendelse af begge adgangskoder kan ofte være fordelagtig.

Bemærk:

Du kan ikke føje adgangskoder til et underskrevet eller certificeret dokument.

Føj en adgangskode til en PDF-fil

1. Åbn PDF-filen, og vælg Værktøjer > Beskyt > Kryptér > Kryptér med adgangskode.

2. Hvis der vises en prompt, skal du klikke på Ja for at ændre sikkerheden.

3. Vælg Kræv en adgangskode for at åbne dokumentet, og indtast derefter adgangskoden i det tilsvarende felt. For hvert tastetryk evalueres og vises din adgangskodes styrke.

Vælg Kræv en adgangskode for at åbne dokumentet
    Adgangskodesikkerhed – indstillinger lader dig indstille en adgangskode til at åbne en PDF-fil

4. Vælg en Acrobat-version i rullemenuen Kompatibilitet. Vælg en version, der svarer til eller er ældre end modtagerens version af Acrobat eller Reader.

Indstillinger for kontrolkompatibilitet med tidligere versioner og krypteringstype
    Indstillinger for kontrolkompatibilitet med tidligere versioner og krypteringstype

Den indstilling for Kompatibilitet, du vælger, afgør, hvilken type kryptering der bruges. Det er vigtigt at vælge en version, der er kompatibel med modtagerens version af Acrobat eller Reader. Acrobat 7 kan f.eks. ikke åbne en PDF-fil, der er krypteret for Acrobat X og nyere.

• Acrobat 6.0 og nyere (PDF 1.5) krypterer dokumentet med 128-bit RC4.
    • Acrobat 7.0 og nyere (PDF 1.6) krypterer dokumentet med AES-krypteringsalgoritmen med en 128-bit nøglestørrelse.
    • Acrobat X og nyere (PDF 1.7) krypterer dokumentet med 256-bit AES. Hvis du vil anvende 256-bit AES kryptering på dokumenter, der er oprettet i Acrobat 8 og 9, skal du vælge Acrobat X og nyere.
  5. Vælg en indstilling for kryptering:

Kryptér hele indholdet i dokumentet

Krypterer dokumentet og dokumentets metadata. Hvis du vælger denne indstilling, har søgemaskiner ikke adgang til dokumentets metadata.

Kryptér hele indholdet i dokumentet med undtagelse af metadata

Krypterer indholdet af et dokument, men tillader stadig, at søgemaskiner har adgang til dokumentets metadata.

Bemærk:

iFilter og kommandoerne Find eller Avanceret søgning i Acrobat søger ikke i PDF-filens metadata, selvom du markerer indstillingen Krypter alt dokumentindhold på nær metadata. Du kan bruge et søgeværktøj, der bruger XMP-metadata.

Kryptér kun vedhæftede filer

Kræver en adgangskode for at åbne vedhæftede filer. Brugere kan åbne dokumentet uden en adgangskode. Brug denne indstilling for at oprette sikkerhedskuverter.

6. Klik på OK. Bekræft adgangskoden, når du bliver bedt om det, skriv adgangskoden igen i boksen, og klik på OK.

Begræns redigering af en PDF-fil

Du kan forhindre, at brugere ændrer PDF-filerne. Indstillingen Begræns redigering forbyder brugere at redigere tekst, flytte objekter eller tilføje formularfelter. Brugere kan stadig udfylde formularfelter eller tilføje kommentarer.

1. Åbn PDF-filen, og vælg Værktøjer > Beskyt > Begræns redigering.

2. Hvis der vises en prompt, skal du klikke på Ja for at ændre sikkerheden.

3. Indsat adgangskoden i det tilsvarende felt. For hvert tastetryk evalueres og vises din adgangskodes styrke.

Adgangskode til tilladelser begrænser redigering
    Adgangskode til tilladelser begrænser redigering

4. Klik på OK, og gem derefter PDF-filen for at anvende begrænsningerne.

Begræns udskrivning, redigering og kopiering

Du kan forhindre, at brugere udskriver, redigerer eller kopierer indhold i en PDF-fil. Du kan angive de begrænsninger, du vil anvende for PDF-filen. Brugerne kan ikke ændre disse begrænsninger, medmindre du giver dem adgangskoden.

Illustrator, Photoshop eller InDesign har ikke tilstande Vis‑kun. For at åbne en begrænset PDF-fil i disse programmer, skal brugeren angive adgangskoden til tilladelser.

Bemærk:

Hvis du glemmer en adgangskode, kan du ikke gendanne den fra PDF'en. Sørg for at have en sikkerhedskopi af PDF-dokumentet, som ikke er beskyttet med adgangskode.

1. Åbn PDF-filen, og vælg Værktøjer > Beskyt > Kryptér > Kryptér med adgangskode.

2. Hvis der vises en prompt, skal du klikke på Ja for at ændre sikkerheden.

3. Vælg Begræns redigering og udskrivning af dokumentet.

De begrænsninger, der er angivet med adgangskoden til tilladelser, gælder i alle Adobe-produkter. Men hvis tredjepartsprodukter ikke understøtter disse indstillinger, kan modtagerne tilsidesætte nogle eller alle begrænsninger.

4. Indsat adgangskoden i det tilsvarende felt. For hvert tastetryk evalueres og vises din adgangskodes styrke.

Sikkerhedsindstillinger for adgangskode
    Adgangskodesikkerhed – indstillinger lader dig begrænse udskrivning, redigering og kopiering

5. Vælg, hvad brugeren kan udskrive, i menuen Tilladt udskrivning:

Ingen

Forhindrer, at brugerne udskriver dokumentet.

Lav opløsning (150 dpi)

Giver brugere lov til at udskrive ved en maksimal opløsning på 150 dpi. Udskrivning kan være langsommere, fordi hver side udskrives som et bitmapbillede. Denne indstilling er kun tilgængelig, hvis indstillingen Kompatibilitet er sat til Acrobat 5 (PDF 1.4) eller nyere.

Høj opløsning

Giver brugerne mulighed for at udskrive ved enhver opløsning og retter vektoroutput i høj kvalitet til PostScript-printere og andre printere, der understøtter avancerede udskrivningsfunktioner i høj kvalitet.

6. Vælg, hvad brugeren kan ændre, i menuen Tilladte ændringer:

Ingen

Forhindrer brugerne i at foretage ændringer af det dokument, der er vist i menuen Tilladte ændringer, f.eks. udfyldning af formularfelter og tilføjelse af kommentarer.

Indsættelse, sletning og rotation af sider

Giver brugere mulighed for at indsætte, slette og rotere sider og oprette bogmærker og miniaturebilleder. Denne indstilling er kun tilgængelig med høj (128-bit RC4 eller AES) kryptering.

Udfyldning af formularfelter og underskrivelse af eksisterende signaturfelter

Giver brugerne mulighed for at udfylde formularer og tilføje digitale signaturer. Denne indstilling tillader ikke, at brugeren tilføjer kommentarer eller opretter formularfelter. Denne indstilling er kun tilgængelig med høj (128-bit RC4 eller AES) kryptering.

Kommentering, udfyldning af formularfelter og underskrivelse af eksisterende signaturfelter

Giver brugerne mulighed for at tilføje kommentarer og digitale signaturer samt udfylde formularer. Funktionen muliggør ikke flytning af sideobjekter eller oprettelse af formularfelter.

Alle, undtagen udtrækning af sider

Giver brugere mulighed for at redigere dokumentet, oprette og udfylde formularfelter samt tilføje kommentarer og digitale signaturer.

7. Vælg en af følgende indstillinger:

Aktivér kopiering af tekst, billeder og andet indhold

Lader brugerne markere og kopiere indhold i en PDF-fil.

Aktivér tekstadgang for skærmlæsere for synshandicappede

Giver svagtseende brugere mulighed for at læse dokumentet med skærmlæsere, men tillader ikke brugere at kopiere eller udtrække dokumentets indhold. Denne indstilling er kun tilgængelig med høj (128-bit RC4 eller AES) kryptering.

8. Vælg en version af Acrobat i menuen Kompatibilitet. Vælg en version, der stemmer overens med eller er ældre end modtagerens version af Acrobat eller Reader. Den indstilling for Kompatibilitet, du vælger, afgør, hvilken type kryptering der bruges. Det er vigtigt at vælge en version, der er kompatibel med modtagerens version af Acrobat eller Reader. Acrobat 7 kan f.eks. ikke åbne en PDF-fil, der er krypteret for Acrobat X og nyere.

Indstillinger for PDF-kompatibilitet
    • Acrobat 6.0 og nyere (PDF 1.5) krypterer dokumentet med 128-bit RC4.
    • Acrobat 7.0 og nyere (PDF 1.6) krypterer dokumentet med AES-krypteringsalgoritmen med en 128-bit nøglestørrelse.
    • Acrobat X og nyere (PDF 1.7) krypterer dokumentet med 256-bit AES. Hvis du vil anvende 256-bit AES kryptering på dokumenter, der er oprettet i Acrobat 8 og 9, skal du vælge Acrobat X og nyere.
  9. Vælg, hvad du vil kryptere:

Kryptér hele indholdet i dokumentet

Krypterer dokumentet og dokumentets metadata. Hvis du vælger denne indstilling, har søgemaskiner ikke adgang til dokumentets metadata.

Kryptér hele indholdet i dokumentet med undtagelse af metadata

Krypterer indholdet af et dokument, men tillader stadig, at søgemaskiner har adgang til dokumentets metadata.

Bemærk:

iFilter og kommandoerne Find eller Avanceret søgning i Acrobat søger ikke i PDF-filens metadata, selvom du markerer indstillingen Krypter alt dokumentindhold på nær metadata. Du kan bruge et søgeværktøj, der bruger XMP-metadata.

Kryptér kun vedhæftede filer

Kræver en adgangskode for at åbne vedhæftede filer. Brugere kan åbne dokumentet uden en adgangskode. Brug denne indstilling for at oprette sikkerhedskuverter.

10. Klik på OK. Bekræft adgangskoden, når du bliver bedt om det, skriv adgangskoden igen i boksen, og klik på OK.

Fjern adgangskodebeskyttelse

Du kan fjerne sikkerhed fra en åben PDF-fil, hvis du har tilladelser til det. Hvis PDF-filen er sikret med en serverbaseret sikkerhedspolitik, er det kun den, der har oprettet politikken, eller en serveradministrator, som kan ændre den.

1. Åbn PDF-filen, og vælg Værktøjer > Beskyt > Kryptér > Fjern sikkerhed.

2. Dine muligheder afhænger af, hvilken type adgangskodesikkerhed der er knyttet til dokumentet:

• Hvis dokumentet kun har adgangskode til Dokumentåbning, skal du klikke på OK for at fjerne den fra dokumentet.
    • Hvis dokumentet havde en adgangskode til tilladelser, skal du skrive den i boksen Indtast adgangskode og derefter klikke på OK. Klik på OK igen for at bekræfte handlingen.