Met de ondersteuning in InDesign van Hunspell-woordenlijsten voor spellingcontrole en woordafbreking wordt het aantal talen in het product uitgebreid. Op de OpenOffice-website zijn integreerbare woordenlijsten voor meer dan 90 talen beschikbaar. Naast OpenOffice zijn er nog andere sites die Hunspell-woordenlijsten aanbieden. U kunt de gewenste taalwoordenlijsten downloaden en aan uw product toevoegen.

U kunt Hunspell-woordenlijsten van een van de volgende websites downloaden:

Opmerking:

Adobe raadt u aan de bestaande woordenlijsten voor woordafbreking/spelling niet te vervangen. Als u bestaande afbreekwoordenlijsten vervangt, kunnen de regeleinden in de bestaande documenten veranderen afhankelijk van de nieuwe lijsten wanneer u het document opnieuw bewerkt. Zo kunt u ook andere resultaten en suggesties krijgen wanneer u bestaande spellingwoordenlijsten door nieuwe vervangt en een spellingcontrole uitvoert op bestaande documenten.

Als u bestaande woordenlijsten moet vervangen, maak dan een back-up van de bestaande bestanden zodat u de oorspronkelijke woordenlijsten indien nodig kunt herstellen.

Een Hunspell-woordenlijst toevoegen

1. Download de vereiste woordenlijst voor spelling of woordafbreking. Het bestand heeft de extensie oxt (wanneer gedownload van OpenOffice-site). Als u het bestand van een andere site downloadt, kan het een andere extensie hebben.

2. Wijzig de bestandsextensie in zip. Wijzig de naam bijvoorbeeld van xyz.ext in willekeurigenaam.zip.

3. Pak de inhoud van het ZIP-archief naar een map uit en zoek een affix-bestand (.aff), een bestand voor de spellingwoordenlijst (.dic) of een bestand voor de afbreekwoordenlijst (.dic). Wijzig de naam van deze bestanden met behulp van de ISO-taalcodes (zie onderstaande tabel).

De ISO-taalcodes hebben de volgende opmaak: <ISO 639-1-taalcodes in kleine letters>_<Landcode in hoofdletters>. Zo is Engels (Verenigde Staten) en_US.

Bestandstype
    Naam wijzigen in
    Voorbeeld
    AFF-bestand
    <ISO taalcode>.aff
     en_US.aff
    Spellingwoordenlijst
    <ISO taalcode>.dic
     en_US.dic
    Woordenlijst voor afbreking hyph_<ISO taalcode>.dic  hyph_en_US.dic

Ga voor een lijst met ISO 639-1-taalcodes naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ISO_639-codes

Ga voor een lijst met landcodes naar http://www.iso.org/iso/country_names_and_code_elements

4. Maak een map met de naam <ISO-taalcode> in de map Woordenlijsten en kopieer deze hernoemde bestanden naar die map. Afhankelijk van het besturingssysteem staat de map Woordenlijsten op een van de onderstaande locaties.

Versie van InDesign Platform Locatie van map Woordenlijsten
    CC 2015.4 en hoger Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Mac OS /Applications/Adobe InDesign CC/Resources/Dictionaries/LILO/Linguistics/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/SharedSupport/Dictionaries
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CC (32-bits) Windows (32-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CC (64-bits) Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Mac OS /Applications/Adobe InDesign CC/Plug-Ins/Dictionaries/LILO/Linguistics/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/SharedSupport/Dictionaries
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CS6 Windows (32-bits)  %ProgramFiles%\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Windows (64-bits)  Program Files(x86)\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Mac OS /Library/Application Support/Adobe/Linguistics/6.0/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/SharedSupport/Dictionaries
  5. Voeg een tekenreekselement met de waarde <ISO-taalcode> in Info.plist toe aan de Spelling Service en het element UserDictionaryService of HyphenationService. Afhankelijk van het besturingssysteem en de versie van InDesign staat het bestand Info.plist op een van de volgende locaties.

Versie van InDesign Platform   Locatie van Info.plist
    CC 2015.4 en hoger Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    Mac OS /Applications/Adobe InDesign CC/Resources/Dictionaries/LILO/Linguistics/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CC (32-bits) Windows (32-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CC (64-bits) Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    Mac OS /Applications/Adobe InDesign CC/Plug-Ins/Dictionaries/LILO/Linguistics/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CS6 Windows (32-bits) %ProgramFiles%\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    Windows (64-bits) Program Files(x86)\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\
    Mac OS /Library/Application Support/Adobe/Linguistics/6.0/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents
  6. Start InDesign opnieuw.

Een Hunspell-woordenlijst verwijderen

1. Ga naar de map <ISO-taalCode> in de map Woordenlijsten om een Hunspell-woordenlijst uit InDesign te verwijderen. Verwijder het AFF-bestand, de spellingwoordenlijst en de afbreekwoordenlijst. De namen van deze bestanden worden hieronder weergegeven.

Bestandstype
     Naamindeling Voorbeeld
    AFF-bestand
    <ISO-taalcode>.aff
    en_US.aff
    Spellingwoordenlijst
    <ISO-taalcode>.dic
    en_US.dic
    Woordenlijst voor woordafbreking  hyph_<ISO-taalcode>.dic hyph_en_US.dic

Afhankelijk van het besturingssysteem staat de map Woordenlijsten op een van de onderstaande locaties.

Versie van InDesign Platform Locatie van map Woordenlijsten
    CC (32-bits) Windows (32-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CC (64-bits) Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Mac OS /Applications/Adobe InDesign CC/Resources/Dictionaries/LILO/Linguistics/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/SharedSupport/Dictionaries
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CS6 Windows (32-bits)  %ProgramFiles%\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
    Windows (64-bits)  Program Files(x86)\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries
     Mac OS /Library/Application Support/Adobe/Linguistics/6.0/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/SharedSupport/Dictionaries
  2. Verwijder in het bestand Info.plist het tekenreekselement uit de Spelling Service en het element UserDictionaryService en HyphenationService. Afhankelijk van het besturingssysteem staat Info.plist op een van de volgende locaties.

Versie van InDesign Platform   Locatie van Info.plist
    CC (32-bits) Windows (32-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    CC (64-bits) Windows (64-bits) %ProgramFiles%\Adobe\Adobe InDesign CC (64 bit)\Plug-Ins\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    Mac OS /Applications/Adobe InDesign CC/Resources/Dictionaries/LILO/Linguistics/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CS6
    Windows (32-bits) %ProgramFiles%\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin
    Windows (64-bits) Program Files(x86)\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\
    Mac OS /Library/Application Support/Adobe/Linguistics/6.0/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents
  3. Start InDesign opnieuw op.