Reader ei pysty luomaan täyttökelpoisia PDF-lomakkeita

Ilmainen Adobe Reader ei pysty luomaan täyttökelpoisia PDF-lomakkeita . Tarvitaan täysi Acrobat-tuote sellaisten lomakkeiden luomiseksi, joita Reader-käyttäjät ja muut Acrobat-käyttäjät voivat täyttää.

Acrobat X

Acrobat 9 - ja Acrobat X -tuotteessa voi luoda sellaisia vuorovaikutteisia lomakkeita, joita Reader-käyttäjät ja muut Acrobat-käyttäjät voivat täyttää ja lähettää. Lisätoiminto Acrobat Professional ja Pro Extended -tuotteissa sallii PDF-tiedoston tallentamisen yksinkertaisena lomakkeena, johon käyttäjät voivat kirjoittaa tietoa suoraan PDF-tiedostoon.

Acrobat 10.x:

PDF-lomakkeista

Monet yhtiöt, organisaatiot ja valtion virastot käyttävät Adobe Acrobatia tai Adobe Acrobat Capturea muuttaakseen paperilomakkeensa PDF-lomakkeiksi (Portable Document Format). PDF-tiedostoja voi käyttää internetin kautta tai sähköpostilla. Jos PDF-lomakkeessa on lomakekenttiä (esimerkiksi tekstikenttiä, painikkeita, luetteloruutuja), niin lomakkeen voi täyttää ruudulla Acrobat-tuotetta käyttäen. (Acrobat-tuotteisiin kuuluu Adobe Reader, Acrobat 3D, Acrobat Professional ja Acrobat Standard.)

Käyttöoikeuden antavien PDF-lomakkeiden luonti

Adobe LiveCycle Reader -laajennuksilla voit luoda käyttöoikeuden antavia PDF-lomakkeita. Käyttöoikeuden antavilla PDF-lomakkeilla Adobe Reader-käyttäjät voivat kommentoida, täyttää, jakaa, lähettää ja lisätä digitaalista sisältöä lomakkeisiin. Kun avaat käyttöoikeuden antavan PDF-lomakkeen Adobe Readerissa, näyttöön tulee valintaikkuna, jossa esitellään PDF-tiedoston laajennetut ominaisuudet.

Lisätietoa Adobe LiveCycle Reader -laajennuksista saat Adoben verkkosivuilta www.adobe.com/products/server/readerextensions.

Acrobat-tuotteiden PDF-lomakkeiden käsittelymahdollisuuksien määrittäminen

Seuraavien Adobe-tuotteiden avulla voit käsitellä PDF-lomakkeita:

Adobe Readerin käsittelymahdollisuudet

Adobe Reader tarjoaa seuraavat lomakkeiden käsittelymahdollisuudet:

• Katso PDF-lomakkeita, siirry niissä ja tulosta lomakkeita, mukaan lukien lomakekenttien tiedot.
  • Etsi lomakkeesta (vaatii Adobe Readerin, jossa on Etsi-toiminto)
  • Täytä kenttiä PDF-lomakkeessa (et voi tallentaa muutoksia PDF-lomakkeeseen)

Jos PDF-lomake on käyttöoikeuden antava, Adobe Reader tarjoaa nämä lisäominaisuudet:

• Tallenna lomakkeita ja tietoa paikallisesti
  • Täytä ja lähetä lomakkeita ruudulla
  • Jaa lomakkeita muille tarkastettavaksi ja kommentoitavaksi
  • Lisää digitaalisia allekirjoituksia

Acrobat Standardin käsittelymahdollisuudet

Acrobat Standard sisältää samat käsittelymahdollisuudet kuin Adobe Reader ja myös seuraavat lisäominaisuudet:

• Vie ja tallenna PDF-lomakkeita Forms Data Format -muodossa (FDF). FDF on tekstitiedostomuoto, joka on erityisesti tarkoitettu PDF-lomakkeen kentistä tuodulle tiedolle. FDF-tiedostot ovat pienempiä kuin PDF-tiedostot, koska ne sisältävät ainoastaan lomakekentän datan, ei koko lomaketta.
  • Tallenna tai vie PDF-lomakkeen tieto PDF-tiedostona tai XFDF-muodossa XML-pohjaisille FDF-tiedostoille

Acrobat 3D:n ja Acrobat Professionalin käsittelymahdollisuudet

Acrobat 3D ja Acrobat Professional sisältävät samat ominaisuudet kuin Acrobat Standard, ja lisäksi antavat mahdollisuuden luoda Adoben PDF-lomaketiedostoja. Windowsissa sen lisäksi Acrobat 3D ja Acrobat Professional 6.0 ja 7.0 sisältävät Adobe LiveCycle Designer 6.0 or 7.0 -ohjelman. Adobe LiveCycle Designerin edistyneet ominaisuudet antavat mahdollisuuden käyttää komentosarjaobjekteja, integroida lomakkeen datan lähteeseen ja luoda dynaamisia lomakkeita.

Selvitä voiko PDF-lomakkeen täyttää ruudulla

Saadaksesi selville, voitko täyttää PDF-lomakkeen ruudulla, tarkista onko siinä vuorovaikutteisia lomakekenttiä tai rajoittavia suojausasetuksia. (Katso lisätietoja PDF:n suojausasetuksista Acrobatin tai Adobe Readerin ohjeista.)

Määritä seuraavasti, onko lomakkeessa vuorovaikutteisia lomakekenttiä:

1. Avaa lomake Acrobat-tuotteessa.
  2. Valitse Käsi-työkalu ja kuljeta sitä PDF-tiedoston kenttien yli. Lomakkeessa on lomakekenttiä jos Käden tilalle tulee jompikumpi seuraavista kuvakkeista:

I-palkki (tekstinvalintatyökalu, jolla kirjoitetaan tekstikenttään)

Osoittava käsi (jolla valitaan vaihtoehto tai laitetaan rasti ruutuun)
  3. Acrobat 3D -, Acrobat 7 - tai Adobe Reader 7 -tuotteessa napsauta Korosta kentät tai Korosta halutut kentät Dokumentin viestikentässä. Vuorovaikutteiset kentät näkyvät värillisinä.

Huomautus: Jos käytät Acrobat 3D tai Acrobat Professional -ohjelmaa, voit valitsemalla lomaketyökalun tarkistaa sisältääkö lomake lomakekenttiä. Tällöin Acrobat korostaa mahdolliset lomakekentät. Windows XP:ssä lomakekentät näkyvät sinisinä.

Jos PDF-lomakkeessa ei ole lomakekenttiä, sinulla on seuraavat vaihtoehdot lomakkeen täyttämiseksi:

• Tulosta lomake ja täytä se käsin.
  • Käytä Tekstiruutu-työkalua (aikaisemmin Vapaa teksti -työkalu, tai TouchUp Text tool) kirjoittaaksesi tekstiä dokumenttiin. (Katso lisätietoja työkalujen käyttämisestä Acrobatin ohjeista.)

Jos käytät Acrobat 3D:tä tai Acrobat Professionalia, ja PDF-lomakkeella ei ole rajoittavia suojausasetuksia, voit käyttää lomaketyökaluja luodaksesi lomakekenttiä. Katso lisätietoja lomakekenttien luomisesta seuraavista lähteistä:

• Acrobat 6 Professional Ohje: ”Adobe PDF-lomakkeiden luonti ja täyttäminen”. (Valitse Acrobatissa Ohje > Täydellinen Acrobat 6 tai 7 ohje.)
  • Acrobat 6 Professional Ohje: ”PDF-lomakkeiden luonti”. (Valitse Acrobatissa Ohje > Ohjeita > Edistynyt editointi.)
  • Acrobat 3D or Acrobat Professional 7.0 Ohje: ”PDF-lomakkeiden luonti”.
  • Acrobat-lomakkeiden JavaScript-määrittelyt, http://partners.adobe.com/asn/acrobat
  • Acrobat-lomakkeiden Tietoformaatti-työkalupaketti (FDF), http://partners.adobe.com/public/developer/acrobat/fdf/topic.html

PDF-lomakkeen suojausasetusten tarkistus:

1. Avaa lomake Acrobat-tuotteessa.
  2. Tiedosto > Dokumentin ominaisuudet, ja valitse sitten Suojaus.
  3. Jos Ei sallittu -teksti näkyy seuraavien kenttien yhteydessä: Dokumentin muuttaminen, Lomakekenttien täyttäminen tai Dokumentin suojausdialogin allekirjoitus, on nämä suojausasetukset muutettava Sallituiksi ennen kuin voit täyttää PDF-lomakkeen ruudulla. Muuta suojausasetukset seuraavasti (jos käytössäsi on Adobe Reader, et voi muuttaa suojausasetuksia):
    1. Valitse Dokumentin ominaisuudet -valintaikkunan Suojaus-välilehden Suojaustapa-valikosta Salasanasuojaus.
    2. Napsauta Muuta asetuksia, kirjoita Oikeudet-salasana ja vailtse OK.

Huomautus: Jos et tiedä salasanaa, ota yhteys dokumentin tekijään.
    3. Valitse yhteensopivuus-vaihtoehto.
    4. Jos haluat, valitse ”Kysy salasanaa dokumenttia avattaessa”, ja kirjoita sitten Dokumentin avaus -salasana.
    5. Valitse ”Käytä salasanaa rajoittamaan dokumentin ja sen suojausasetusten tulostusta ja muokkausta”.
    6. Valitse tulostusvaihtoehto Tulostus sallitu -valikosta.
    7. Valitse kohdassa Sallitut muutokset joko ”Lomakekenttien täyttäminen ja olemassaolevien allekirjoituskenttien allekirjoittaminen” tai ”Kommentointi, lomakekenttien täyttäminen ja olemassaolevien allekirjoituskenttien allekirjoittaminen”.
    8. Valitse OK kaikkiin ilmestyviin valintaruutuihin.

9. Tallenna, sulje ja avaa uudelleen dokumentti käyttääksesi lomakekenttiä.

IRS-verolomakkeiden täyttäminen

Voit täyttää tiettyjen IRS-verolomakkeiden PDF-versioita ruudulla kaikilla Acrobat-tuotteilla, saatavilla IRS:ltä CD-levyllä ”Small Business Resource Guide CD-ROM 2002”. Tilaa Small Business Resource Guide CD-ROM 2002 soittamalle IRS:lle numeroon +1800-829-3676 ja pyytämällä IRS-julkaisua 3207, tai käyttämällä IRS:n verkkosivuja.

Huomautus: Et voi lähettää täytettyjä PDF-lomakkeita sähköisesti IRS:lle. IRS toimittaa kuitenkin nykyään käyttöoikeuden antavia PDF-lomakkeita niin että voit tallentaa täytetyn lomakkeen tiedot käyttämällä Adobe Readeria.