Camera-instellingen voor reeksopnamen
- Handboek Adobe Lightroom
- Inleiding
- Leren in de app
- Foto's toevoegen, importeren en vastleggen
- Foto's ordenen
- Foto's bewerken
- Foto's bewerken
- Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
- Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
- Snel foto's bewerken met Snelle handelingen in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
- Snel foto's bewerken met Snelle handelingen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
- Voorinstellingen in Lightroom
- Voorinstellingen in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
- Tool Bijsnijden, Rotatie en Geometrie in Lightroom
- De tool Verwijderen in Lightroom
- De tool Verwijderen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
- De tool Verwijderen in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
- Deelvenster Bewerken in Lightroom
- Maskeren in Lightroom
- Vage lens in Lightroom
- Foto's samenvoegen tot HDR's, panorama's en HDR-panorama's
- HDR-foto's bewerken
- HDR-foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
- HDR-foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
- Eenvoudig de afbeeldingskwaliteit verbeteren in Lightroom
- Foto's bewerken in andere apps
- Meer informatie over Content Credentials
- Content Credentials toevoegen in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
- Content Credentials toevoegen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
- Foto's bewerken
- Video's bewerken
- Opslaan, delen en exporteren
- Lightroom voor mobiele apparaten en op internet
- Aan de slag met Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
- Aan de slag met Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
- Adobe Photoshop Lightroom op internet
- De app Lightroom voor Apple TV installeren
- Snelkoppelingen gebruiken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS en Android)
- Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
- Lightroom-foto's en -video's weergeven op uw tv
- Voorinstellingen toevoegen/synchroniseren met mobiele apparaten
- Foto's migreren
- Problemen oplossen
Leer hoe u HDR's, panorama's en HDR-panorama's maakt met de functie Foto samenvoegen.
In Lightroom voor desktop kunt u meerdere foto's met belichtingsbracketing gemakkelijk samenvoegen tot één HDR foto en foto's met standaardbelichting tot een panorama. U kunt bovendien in één stap meerdere foto's met belichtingsbracketing (maar met dezelfde belichtingswaarden) samenvoegen tot een HDR-panorama.
U kunt snel een voorvertoning van de resulterende HDR of het resulterende (HDR-)panorama bekijken en verdere wijzigingen aanbrengen voordat u de uiteindelijke samengevoegde afbeelding genereert.
HDR's maken
Hoeveel foto's zijn er nodig om een HDR van hoge kwaliteit te maken?
Lees deze aanwijzingen en tips van Rikk Flohr (Software Quality Engineer voor het Lightroom-ecosysteem van apps, Adobe).
Lees deze aanwijzingen en tips van Rikk Flohr (Software Quality Engineer voor het Lightroom-ecosysteem van apps, Adobe).
HDR-foto's worden gebruikt om scènes met een groter dynamisch bereik vast te leggen. Het gebruik van meerdere foto's kan echter leiden tot ongewenste artefacten door een slechte uitlijning of ghosting. Voor een optimale HDR is het de bedoeling om foto's te maken op een manier waarop elk deel van het beeld goed is belicht. Minstens één foto moet niet over- of onderbelicht zijn.
Neem de volgende richtlijnen in acht om te bepalen hoeveel foto's in uw geval het beste zullen werken:
- Als er in totaal minder dan 3,0 gescheiden stops (-1,5, 0, +1,5) tussen uw HDR-reeksen zitten, gebruikt u alleen de donkerste en helderste belichtingen om een HDR te genereren. In dergelijke gevallen is het voor het hoogwaardig samenvoegen van belichtingen niet nodig om de middelste belichting of de nulbelichting vast te leggen. Als er meer dan 3 gescheiden stops tussen de donkerste en helderste belichting zit, is een extra belichtingswaarde nodig om een HDR-foto van goede kwaliteit te creëren.
|
Optimaal aantal belichtingen voor het samenvoegen van foto's tot een HDR |
---|---|
-1,5 tot +1,5 |
2 |
-3,0 tot +3,0 |
3 |
-4,5 tot +4,5 |
4 |
-6,0 tot +6,0 |
5 |
- Als u als fotograaf met de belichtingsbracket van ± 1,5 werkt, kunt u de middelste belichting of de nulbelichting negeren. Hierdoor gaat het renderen sneller en verbetert de uitlijning waardoor de kans kleiner wordt dat de camera tussen het maken van de foto's door bewogen is. De nulbelichting kan echter nuttig zijn in situaties waarin het beeld dat u wilt vastleggen zich binnen het aanvaardbare bereik van één belichting bevindt en onafhankelijk kan worden ontwikkeld.
- Als u met de gewoonlijke ± 2,0 stops tussen de belichtingsreeks werkt, hebt u drie foto's nodig om een HDR te creëren.
- Als u met ± 4,0 stops tussen uw belichtingsreeks werkt en 5 opnamen maakt, kunt u in plaats van 5 opnamen nu 4 opnamen gebruiken om een HDR te creëren. Als u echter met ± 6,0 stops werkt en 7 opnamen maakt, kunt u nu de perfecte HDR creëren met slechts 5 opnamen (-6,0, -3,0, 0, 3,0, 6,0), mits de belichtingsreeksoptie van uw camera stappen van 3 stops toestaat.
Foto's vastleggen voor HDR-samenvoegen
Denk aan de volgende tips bij het maken van foto's die u wilt samenvoegen tot een HDR-foto:
- Zorg ervoor dat uw camera staat ingesteld op Automatische belichtingsbracketing.
- Gebruik een statief tijdens het maken van de foto's om beweging in uw foto's te vermijden. Probeer zo min mogelijk te bewegen als u geen statief gebruikt.
Raadpleeg de handleiding van uw camera voor specifieke informatie over het gebruiken van Automatische belichtingsbracketing op uw camera.
Foto's samenvoegen tot een HDR
-
Houd Command ingedrukt en klik (macOS) of houd Control ingedrukt en klik (Windows) om meerdere bronfoto's met belichtingsbracketing te selecteren in de weergave Fotoraster () of Raster met vierkante cellen () of in de filmstrip onder in het scherm in de weergave Detail ().
-
Voer een of meerdere van de volgende handelingen uit om uw geselecteerde foto's samen te voegen tot één HDR-foto:
- Kies Foto > Foto samenvoegen > HDR
- Druk op Command (Mac OS)/Ctrl (Windows)+Shift+H
- Houd Control ingedrukt en klik (macOS) of klik met de rechtermuisknop (Windows) op de geselecteerde foto's en selecteer vervolgens Foto samenvoegen > HDR bij de weergegeven opties
-
In het voorvertoningsvenster van HDR samenvoegen kunt u de opties Automatisch uitlijnen en Automatische instellingen in- of uitschakelen en indien nodig de Waarde voor schimmen verwijderen aanpassen.
- Automatisch uitlijnen: Deze optie is handig als er sprake is van enige beweging tussen de samen te voegen beelden. Schakel deze optie in als de foto's zijn gemaakt met een handheld-camera. U hoeft deze optie mogelijk niet in te schakelen als bij het maken van de foto's een statief is gebruikt.
- Automatische instellingen: Dit is een goed uitgangspunt voor een samengevoegde afbeelding met gelijkmatige tinten. U kunt een voorvertoning van de effecten van deze instellingen bekijken in het voorvertoningsvenster. U kunt ook doorgaan met het bewerken van de afbeelding door de bewerkingsfuncties te gebruiken.
- Schimmen verwijderen: Het is mogelijk dat bepaalde gebieden in de samengevoegde HDR-foto onnatuurlijk halfdoorzichtig overkomen. Dit gebeurt meestal als de HDR-bronfoto's frame per frame bewegen. Pas de schuifregelaar Schimmen verwijderen aan van Geen naar Laag, Normaal of Hoog om dit te corrigeren. Probeer in eerste instantie een lage waarde voor Schimmen verwijderen om een schone samengevoegde afbeelding te verkrijgen. Experimenteer daarna op basis van de voorvertoning met de hogere instellingen. Vermijd het gebruik als er op uw voorvertoning geen ghosting-artefacts te zien zijn.
Laag: Hiermee wordt geringe beweging tussen frames gecorrigeerd
Normaal: Hiermee wordt aanzienlijke beweging tussen frames gecorrigeerd
Hoog: Hiermee wordt veel beweging tussen frames gecorrigeerdSelecteer Bedekking voor schimmen verwijderen tonen of druk op de toets O op uw toetsenbord om te zien waar de Schimmen verwijderen correcties in de samengevoegde HDR-foto verschijnen.
-
Nadat u uw keuzes hebt gemaakt, klikt u op Samenvoegen om de HDR-afbeelding te genereren. Standaard wordt een stapel met uw bronbestanden en de samengevoegde foto gemaakt, waarbij de samengevoegde HDR-foto boven op de stapel zichtbaar is. Het achtervoegsel HDR.dng wordt toegevoegd aan de bestandsnaam van de samengevoegde foto.
U kunt alle instellingen van het deelvenster Bewerken toepassen op de samengevoegde HDR-foto, net zoals u dit doet bij afzonderlijke foto's.
Panorama's maken
Foto's vastleggen voor een panorama
Denk aan de volgende tips bij het maken van foto's die u wilt samenvoegen tot een panorama:
- Gebruik de modus Automatisch panorama niet.
- Gebruik een statief tijdens het maken van de foto's om beweging in uw foto's te vermijden. Probeer zo min mogelijk te bewegen als u geen statief gebruikt.
- Probeer om dezelfde belichtingswaarden te gebruiken voor elke opname in een scène. Consistente belichting zorgt uiteindelijk voor een naadloos panorama.
Foto's samenvoegen tot een panorama
-
Houd Command ingedrukt en klik (macOS) of houd Control ingedrukt en klik (Windows) om meerdere bronfoto's met standaardbelichting te selecteren in de weergave Fotoraster () of Raster met vierkante cellen () of in de filmstrip onder in het scherm in de weergave Detail ().
-
Voer een of meerdere van de volgende handelingen uit om uw geselecteerde foto's samen te voegen tot één HDR-foto:
- Ga naar Foto > Foto samenvoegen > Samenvoegen tot panorama
- Command (Mac OS)/Ctrl (Windows)+Shift+M
- Houd Control ingedrukt en klik (macOS) of klik met de rechtermuisknop (Windows) op de geselecteerde foto's en selecteer vervolgens Foto samenvoegen > Samenvoegen tot panorama bij de weergegeven opties
-
In het dialoogvenster van Panorama samenvoegen kunt u een lay-outprojectie kiezen:
Bolvormig
Hiermee worden de afbeeldingen uitgelijnd en getransformeerd alsof het om de binnenkant van een bol gaat, zodat een panorama van 360 graden wordt nagebootst. Als u een reeks foto's van 360 graden hebt genomen, gebruikt u deze optie. Deze projectiemodus is geschikt voor zeer brede panorama's of panorama's van meerdere rijen.
Vanaf Adobe Camera Raw versie 11.4 kunt u de samengevoegde randen van de foto's vloeiender weergeven.
Cilindrisch
Hiermee wordt het panorama geprojecteerd alsof het om de binnenkant van een cilinder gaat. Deze projectiemodus werkt zeer goed voor brede panorama's, maar ook verticale lijnen blijven recht.
Perspectief
Hiermee wordt het panorama geprojecteerd alsof het om een plat oppervlak gaat. Omdat in deze modus rechte lijnen recht blijven, is deze modus zeer geschikt voor architectuurfoto's. Zeer brede panorama's werken mogelijk niet zo goed in deze modus vanwege de excessieve vervorming nabij de randen van het resulterende panorama.
-
Met de schuifregelaar voor Grens verdraaien kunt u panorama's verdraaien om het canvas te vullen. Gebruik deze instelling om afbeeldingsinhoud bij de grens van de samengevoegde afbeelding te behouden die anders verloren kan gaan vanwege uitsnijden. De schuifregelaar regelt de mate van Grens verdraaien.
Bij hogere schuifregelaarwaarden past de grens van het panorama dichter bij het omringend rechthoekig kader.
-
Selecteer Randen vullen om de ongelijkmatige randen van de samengevoegde afbeelding automatisch te vullen.
-
Selecteer Automatisch uitsnijden om ongewenste gebieden met transparantie rond de samengevoegde afbeelding te verwijderen.
-
Nadat u uw keuzes hebt gemaakt, klikt u op Samenvoegen om de panoramafoto te genereren. Standaard wordt een stapel met uw bronbestanden en de samengevoegde foto gemaakt, waarbij het samengevoegde panorama boven op de stapel zichtbaar is. Het achtervoegsel Pano.dng wordt toegevoegd aan de bestandsnaam van de samengevoegde foto.
U kunt alle instellingen van het deelvenster Bewerken toepassen op de samengevoegde panoramafoto, net zoals u dit doet bij afzonderlijke foto's.
HDR-panorama's maken
-
Houd Command ingedrukt en klik (macOS) of houd Control ingedrukt en klik (Windows) om meerdere bronfoto's met dezelfde belichtingsbracketing te selecteren in de weergave Fotoraster () of Raster met vierkante cellen () of in de filmstrip onder in het scherm in de weergave Detail ().
Bekijk de vereisten voor samenvoegen tot HDR-panorama.
-
Voer een of meerdere van de volgende handelingen uit om uw geselecteerde foto's samen te voegen tot één HDR-foto:
- Ga naar Foto > Foto samenvoegen > HDR-panorama.
- Houd Control ingedrukt en klik (macOS) of klik met de rechtermuisknop (Windows) op de geselecteerde foto's en selecteer vervolgensFoto samenvoegen > HDR-panorama bij de weergegeven opties.
-
In het voorvertoningsvenster van HDR-panorama samenvoegen kunt u een lay-outprojectie kiezen:
- Bolvormig: Hiermee worden de afbeeldingen uitgelijnd en getransformeerd alsof het om de binnenkant van een bol gaat, zodat een panorama van 360 graden wordt nagebootst. Als u een reeks foto's van 360 graden hebt genomen, gebruikt u deze optie. Deze projectiemodus is geschikt voor zeer brede panorama's of panorama's van meerdere rijen. Vanaf Adobe Camera Raw versie 11.4 kunt u de samengevoegde randen van de foto's vloeiender weergeven.
- Perspectief: Hiermee wordt het HDR-panorama geprojecteerd alsof het om een plat oppervlak gaat. Omdat in deze modus rechte lijnen recht blijven, is deze modus zeer geschikt voor architectuurfoto's. Zeer brede HDR-panorama's werken mogelijk niet zo goed in deze modus vanwege de excessieve vervorming bij de randen van het resulterende panorama.
- Cilindrisch: Hiermee wordt het HDR-panorama geprojecteerd alsof het om de binnenkant van een cilinder gaat. Deze projectiemodus werkt zeer goed voor brede HDR-panorama's, maar ook verticale lijnen blijven recht.
-
Met de schuifregelaar Grens verdraaien kunt u HDR-panorama's verdraaien om het canvas te vullen. Gebruik deze instelling om afbeeldingsinhoud bij de grens van de samengevoegde afbeelding te behouden die anders verloren kan gaan vanwege uitsnijden. De schuifregelaar regelt de mate van Grens verdraaien.
Bij hogere schuifregelaarwaarden ligt de grens van het HDR-panorama dichter bij het omringend rechthoekig kader.
-
Selecteer Randen vullen om de ongelijkmatige randen van de samengevoegde afbeelding automatisch te vullen.
-
Selecteer Automatisch uitsnijden om ongewenste gebieden met transparantie rond de samengevoegde afbeelding te verwijderen.
-
Nadat u uw keuzes hebt gemaakt, klikt u op Samenvoegen om de HDR-panoramafoto in één stap te genereren. Standaard wordt een stapel met uw bronbestanden en de samengevoegde foto gemaakt, waarbij het samengevoegde HDR-panorama boven op de stapel zichtbaar is. Het achtervoegsel HDRPano.dng wordt toegevoegd aan de bestandsnaam van de samengevoegde foto.
U kunt alle instellingen van het deelvenster Bewerken toepassen op de samengevoegde panoramafoto, net zoals u dit doet bij afzonderlijke foto's.
Vereisten voor samenvoegen tot HDR-panorama
Om uw selectie foto's te kunnen samenvoegen tot een HDR-panorama, moet aan alle onderstaande vereisten worden voldaan. Wanneer niet aan al deze vereisten wordt voldaan, wordt het dialoogvenster Kan geen HDR-panorama maken weergegeven met het bericht Er kan geen HDR-panorama worden gemaakt met uw selectie. Wilt u in plaats daarvan een normaal panorama maken? wanneer u de foto's probeert samen te voegen.
- Alle afbeeldingen in uw selectie moeten de belichtingsmetagegevens voor belichtingstijd, diafragmagetal en ISO-waarde bevatten.
- Elke set met belichtingsbracketing in uw selectie moet hetzelfde aantal afbeeldingen hebben. Als u bijvoorbeeld een reeks met drie afbeeldingen maakt, dan moeten alle sets in de selectie ook drie afbeeldingen gebruiken.
- Elke set met belichtingsbracketing in uw selectie moet dezelfde belichtingswaarden hebben. Als uw eerste set bijvoorbeeld (0, -1, +1) als belichtingswaarden heeft, dan moeten alle andere sets in de selectie dat belichtingswaardenpatroon volgen. De afbeeldingensets kunnen verschillende belichtingswaarden hebben, alleen het belichtingswaardenpatroon moet consistent zijn voor alle sets.
- Elke set met belichtingsbracketing moet aaneengesloten worden vastgelegd . Als u bijvoorbeeld kiest voor een bracketgrootte van drie bij het maken van de opnamen, dan worden de eerste drie afbeeldingen in de serie onderdeel van een set, de volgende drie beelden worden onderdeel van een andere set en zo verder.
- Binnen een set met belichtingsbracketing hoeven de afbeeldingen niet dezelfde belichtingswaarde te hebben.