Leer hoe u uw foto's aan Lightroom kunt toevoegen zodat u ze kunt bewerken, ordenen en delen.
Foto's in Lightroom CC importeren

Om uw foto's aan Lightroom toe te voegen, doorloopt u een paar eenvoudige stappen.

Lightroom maakt een kopie van de foto's die u importeert en uploadt uw originele foto's met de volledige resolutie naar de cloud. Zodra u uw foto's eenmaal hebt geïmporteerd, kunt u dus overwegen om de originelen te verwijderen of te verplaatsen uit de bron, bijvoorbeeld een geheugenkaart.

1. Start Lightroom.

2. Foto's toevoegen vanaf een camera-apparaat

Sluit de camera of kaartlezer aan op de computer. Raadpleeg indien nodig de documentatie van de fabrikant van de camera voor instructies over het aansluiten van de camera op de computer.

Klik op het pictogram linksboven in het venster. U kunt ook Bestand > Foto's toevoegen... kiezen op de menubalk. Selecteer in het contextmenu de camera.

Uw afbeeldingen zijn vervolgens beschikbaar voor controle voordat u ze aan Lightroom toevoegt. Dit wordt beschreven in stap 3 hieronder.

Foto's toevoegen vanaf een camera-apparaat
    Foto's toevoegen vanaf een camera-apparaat

Foto's importeren van een map op een vaste schijf

Klik op het pictogram linksboven in het venster. U kunt ook Bestand > Foto's toevoegen... kiezen op de menubalk. Er wordt een dialoogvenster weergegeven voor het selecteren van bestanden in een lokale map op uw vaste schijf.

Opmerking:

Als er een camera of kaartlezer is aangesloten op uw computer, kunt u op het pictogram  klikken om een contextmenu weer te geven. Kies in dit geval Bladeren in het contextmenu. Als u deze optie kiest, verschijnt er een dialoogvenster voor het selecteren van bestanden of mappen op uw vaste schijf.

Foto's toevoegen vanuit een map op een vaste schijf
    Foto's toevoegen vanuit een map op een vaste schijf

Voer in het dialoogvenster dat verschijnt een van de volgende handelingen uit:

• Ga naar en kies een map met de toe te voegen afbeeldingsbestanden. Klik vervolgens op Controleren voor importeren (Mac)/Map kiezen (Win).
    • Ga naar en kies een of meerdere toe te voegen afbeeldingsbestanden Klik vervolgens op Controleren voor importeren

Uw afbeeldingen zijn vervolgens beschikbaar voor controle voordat u ze aan Lightroom toevoegt. Dit wordt beschreven in stap 3 hieronder.

Afbeeldingsbestanden of mappen selecteren
    Foto's toevoegen vanuit een map op een vaste schijf
  3. U kijkt naar een voorvertoning van uw afbeeldingen. Op dit scherm kunt u de afbeeldingen selecteren die u aan Lightroom wilt toevoegen.

Foto's controleren voor importeren
    Foto's controleren voor importeren

Foto's selecteren om te importeren

• Om een foto te selecteren om te importeren, beweegt u de muisaanwijzer over de foto en klikt u op de grijze cirkelvormige overlay die in de linkerbovenhoek van de miniatuur wordt weergegeven. Een blauw vinkje in de linkerbovenhoek van de miniatuur duidt erop dat de foto is geselecteerd om te worden geïmporteerd.
    • Om alle miniaturen in het importeerscherm te selecteren, kiest u de optie Alles selecteren in de rechterbovenhoek.
    • Om de selectie van een foto op te heffen, klikt u op het blauwe vinkje linksboven in de miniatuur.

Opmerking:

Duplicaatfoto's

Bij het toevoegen van foto's detecteert Lightroom automatisch duplicaatfoto's. Als u in het importeervenster de tekstoverlay Eerder toegevoegd op een miniatuur ziet wanneer u de aanwijzer eroverheen beweegt, geeft dat aan dat u die foto al in Lightroom hebt toegevoegd. Foto's die als duplicaat worden aangemerkt, kunnen niet worden geïmporteerd.

Als u denkt dat een foto onjuist is aangemerkt als duplicaat, kunt u dit probleem omzeilen door de foto een nieuwe naam te geven in de Verkenner (Win) of de Finder (Mac). Daarna kunt u de foto aan Lightroom toevoegen.

Foto's aan een album toevoegen

Klik op de vervolgkeuzelijst Toevoegen aan album en kies een van de volgende opties:

• Om de geselecteerde foto's toe te voegen maar niet als onderdeel van een album, kiest u Geen.
    • Om een album te maken en de geselecteerde foto's aan het nieuwe album toe te voegen, kiest u Nieuw.
    • Om de geselecteerde foto's aan een bestaand album toe te voegen, kiest u een van de albumnamen die in de vervolgkeuzelijst worden weergegeven.
  4. Klik op Foto's toevoegen.

Opmerking:

Wanneer u foto's toevoegt, slaat Lightroom deze op in de lokale opslaglocatie die is opgegeven in de voorkeuren. Daarom kan het zijn dat de gebruikte schijfgrootte in Lokale opslagvoorkeuren tijdelijk een hogere waarde aangeeft. Zodra deze foto's volledig zijn gesynchroniseerd in de cloud, beheert Lightroom de gebruikte ruimte zodat uw foto's niet onnodig ruimte op uw harde schijf in beslag nemen.

Uw recent toegevoegde foto's worden weergegeven in het Fotoraster