Handboek Annuleren

Leren en inspireren in de app | Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)

1. Handboek Adobe Lightroom
  2. Inleiding
    1. Nieuw in Lightroom
    2. Systeemvereisten voor Lightroom
    3. Lightroom | Algemene vragen
    4. Lightroom-lesbestanden
    5. Werken met Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten
    6. Voorkeuren instellen
  3. Leren in de app
    1. Leren en inspireren in de app
    2. Leren en inspireren in de app | Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Leren en inspiratie in de app | Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  4. Foto's toevoegen, importeren en vastleggen
    1. Foto's toevoegen
    2. Foto's vastleggen met Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Foto's vastleggen met Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
    4. Foto's importeren in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    5. Foto's en video's importeren in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  5. Foto's ordenen
    1. Foto's ordenen
    2. Foto's van personen vinden en ordenen in de weergave Personen
    3. Foto's zoeken en indelen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    4. Foto's zoeken en indelen in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  6. Foto's bewerken
    1. Foto's bewerken
    2. Maskeren in Lightroom
    3. Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    4. Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
    5. Foto's samenvoegen tot HDR's, panorama's en HDR-panorama's
    6. Verbeter eenvoudig de afbeeldingskwaliteit in Lightroom
  7. Video's bewerken
    1. Video's bewerken
    2. Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  8. Opslaan, delen en exporteren
    1. Uw foto's exporteren of delen
    2. Foto's exporteren en delen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Foto's opslaan, delen en exporteren met Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  9. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Aan de slag met Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    2. Aan de slag met Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
    3. Adobe Photoshop Lightroom op het web
    4. De app Lightroom voor Apple TV installeren
    5. Snelkoppelingen gebruiken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS en Android)
    6. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    7. Lightroom-foto's en -video's weergeven op uw tv
    8. Voorinstellingen toevoegen/synchroniseren met mobiele apparaten
  10. Foto's migreren
    1. Apple-fotobibliotheek migreren naar Lightroom
    2. Foto's en video's migreren van Lightroom Classic naar Lightroom
    3. Foto's migreren van Photoshop Elements naar Lightroom

Lightroom helpt u niet alleen om prachtige foto’s te maken en uw visie tot uitdrukking te brengen, maar ook om een betere fotograaf te worden met nieuwe manieren om inspiratie op te doen en vaardigheden te ontwikkelen – en dat allemaal in de app. U kunt praktijkervaring opdoen en leren hoe u zorgt dat uw foto's er op hun best uitzien met een uitgebreide verzameling interactieve zelfstudies. U kunt ook door verschillende categorieën inspirerende foto's van andere leden van de fotocommunity bladeren en erop tikken om te bekijken hoe de foto stap voor stap is bewerkt. U kunt de bewerkingen ook opslaan als voorinstelling.

Foto's bewerken voor andere fotografen en uw foto's laten bewerken door hen

Geïntroduceerd in Lightroom voor iOS 7.4 (versie van juni 2022)

Op het tabblad Remix van de feed Ontdekken kunt u zien wat andere fotografen doen en kunt u de nieuwste bewerkingstrends van hen leren. U kunt ook foto's van anderen bewerken, bewerkingen vergelijken en van elkaar leren.

1. Tik op Ontdekken in de rechterbenedenhoek en selecteer het tabblad Remix.

Remix in Lightroom voor iOS
    Remix in Lightroom voor iOS

2. Om een foto bewerken, bladert u naar Alle opnieuw te mixen bewerkingen om de hermixbare foto's weer te geven. Tik op het pictogram Remixom een foto opnieuw te mixen.

Als u een foto bewerkt, gebruikt u de vervolgkeuzelijst bovenaan het scherm om de foto Als opname of Origineel bewerken te selecteren.

3. Nadat u de foto hebt bewerkt, tikt u op het pictogram ( ). Voeg een opmerking toe over uw bewerkingsproces en tik op Publicerenom uw bewerkingen te bekijken. Alle bewerkingen worden weergegeven op het tabblad Remixen van het gebruikersprofiel.

4. Als u uw foto wilt delen en anderen wilt toestaan uw foto te bewerken, opent u een bewerkte foto en tikt u op het pictogram Delen > Delen in Ontdekken. Tik op de schakelknop Remixen toestaan > tik op het pictogram met het vinkje. Vul de gegevens in zoals Titel, Beschrijving, enz., voordat u de foto deelt.

scherm delen
    Deel uw foto in Ontdekken voor remixen

5. Als u de remixen van een foto wilt bekijken, tikt u op de naam van de gebruiker om naar zijn of haar profiel te gaan en tikt u op het tabblad Remixen. Open een foto om op één plaats alle bewerkingen te bekijken die door verschillende personen zijn uitgevoerd. Tik door en bekijk elke bewerking in het onderste navigatiepaneel. De gemaakte aanpassingen zijn zichtbaar aan de rechterkant.

Op deze manier kunt u bewerkingsstijlen leren, vergelijken en vinden die voor u geschikt zijn. U kunt ook op het hartpictogram tikken als u een foto leuk vindt.

6. Als u de bewerking die u hebt gezien leuk vindt, tikt u op Opslaan als voorinstelling in het rechterdeelvenster om deze op te slaan voor toekomstig gebruik. U kunt deze later openen vanuit het deelvenster Voorinstellingen.

7. Als u de remixen van uw gedeelde foto's wilt bekijken, gaat u naar uw profiel en kijkt u op het tabblad Remixen. De meest recente volgorde van bewerkingen die door verschillende personen zijn uitgevoerd, wordt in elke foto bijgewerkt.

Doe praktische ervaring op met interactieve zelfstudies

Met de interactieve zelfstudies kunt u gratis en eenvoudig verschillende bewerkingstechnieken leren terwijl u in de app bezig bent. Bekijk zelfstudies van een aantal professionele fotografen en fotografiedocenten en pas de bewerkingen stap voor stap toe in de Lightroom-app. Ga als volgt te werk om interactieve zelfstudies te openen:

1. Tik op het pictogram Leren onderaan het scherm.

Pictogram voor meer informatie

2. In het scherm Leren vindt u verschillende interactieve zelfstudies om verschillende technieken te leren voor fotobewerking. Gebruik het tabblad Voor jezelf of Bladeren om een zelfstudie naar keuze te bekijken en te selecteren.

Op het tabblad Voor jezelf worden persoonlijke interactieve zelfstudies voor u weergegeven op basis van uw recente Lightroom-activiteit.
    Op het tabblad Voor jezelf worden persoonlijke interactieve zelfstudies weergegeven op basis van uw recente Lightroom-activiteit.

3. Beginnen met een zelfstudie in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    Beginnen met een zelfstudie in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)

4. Volg de zelfstudie aan de hand van een voorbeeldfoto die beschikbaar is in Lightroom voor mobiele apparaten. U kunt het scherm tijdens de zelfstudie op elk gewenst moment ingedrukt houden om de Voor- en Na-bewerkingen in de foto te bekijken. Vanaf Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) versie 5.2.3 kunt u teruggaan en eerder uitgevoerde stappen opnieuw proberen.

Als u alle stappen van de zelfstudie hebt voltooid, wordt u gevraagd feedback te geven. Hier kunt u uw ervaring met de zelfstudie beoordelen.

Deel uw feedback met Lightroom
    Deel uw feedback om uw toekomstige ervaringen met zelfstudies te verbeteren.

Opmerking:

Bekijk zelfstudies voor Kleurverlopen vanaf Lightroom voor mobiele apparaten versie 6.3. Tik in Leren op Bladeren > Op tools > Kleurverlopen om de zelfstudies te bekijken.

Ontdek inspirerende foto's

Ontdek inspirerende foto's van medefotografen, blader door verschillende categorieën fotobewerkingen en tik op een Ontdekken-foto om te bekijken hoe de foto stap voor stap is bewerkt. U kunt ook de bewerkingen opslaan als voorinstelling.

Ga als volgt te werk om inspirerende foto's te ontdekken:

1. Tik op het pictogram Ontdekken onderaan het scherm.

Ontdek

2. In het gedeelte Ontdekken wordt een hele reeks inspirerende bewerkingen weergegeven op de tabbladen Voor jezelf en Nieuw. Blader door de bewerkingen en tik op een foto van uw keuze.

Ontdek inspirerende bewerkingen
    Bekijk de nieuwste bewerkingen in de wereld van de fotografie via het scherm Ontdekken.

3. Als u op een foto tikt, verschijnt er een nieuw scherm met daarin het resultaat van de bewerkingen die u op de foto hebt toegepast.

4. Tik op Bewerkingen om stap voor stap te zien hoe de foto is bewerkt.

Bewerkingen weergeven die zijn uitgevoerd op een foto uit Ontdekken.
    Bewerkingen weergeven die zijn uitgevoerd op een foto uit Ontdekken.

Instellingen als voorinstelling opslaan

U kunt de exacte combinatie van schuifregelaarposities in de foto opslaan als voorinstelling om op andere foto's toe te passen. Ga als volgt te werk om de bewerkingsinstellingen als een voorinstelling op te slaan:

1. Open een foto naar keuze in het gedeelte Ontdekken.

2. Tik op () in de rechterbovenhoek van het scherm.

3. Selecteer Opslaan als voorinstelling.

Opslaan als voorinstelling
    Gebruik deze optie om de weergegeven bewerkingen snel op te slaan als een voorinstelling.

De voorinstelling wordt standaard opgeslagen in de map Gebruikersvoorinstellingen in het pop-upmenu Voorinstellingen.

Zie Werken met voorinstellingen voor meer informatie over het toepassen van voorinstellingen.

Opmerking:

U kunt ook een foto openen in Ontdekken, tikken op Bewerkingen, omlaag bladeren in het menu en op de knop Opslaan als voorinstelling tikken.

Volg uw favoriete fotografen

Geïntroduceerd in Lightroom voor mobiele apparaten 6.0 (versie van oktober 2020)

1. Tik op het pictogram Leren of Ontdekken onderaan het scherm.

2. Tik op het tabblad Voor jezelf om aanbevolen zelfstudies of inspirerende bewerkingen te bekijken. U kunt ook naar beneden bladeren om uitgelichte, trending en inspirerende berichten te bekijken.

Het nieuwe tabblad Voor jezelf in de secties Leren en Ontdekken in Lightroom voor mobiele apparaten
    Het nieuwe tabblad Voor jezelf in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)

3. Selecteer de gewenste zelfstudie of inspirerende bewerking om deze te bekijken.

4. Als u het werk van een fotograaf leuk vindt, kunt u zijn of haar werk volgen. Selecteer in Leren of Ontdekken het gewenste bericht, tik op de naam van de auteur en tik vervolgens op Volgen. In Ontdekken ziet u de bewerkingen van de personen die u volgt op het tabblad Volgend.

Opmerking:

De fotografen die u volgt, kunnen door andere Lightroom-gebruikers worden bekeken.

Volg een fotograaf in Lightroom
    De knop Volgen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)

Blokkeer of deblokkeer Fotografen in Ontdekken

Geïntroduceerd in Lightroom voor mobiele apparaten 6.3 (versie van juni 2021)

1. Tik in een bericht in Ontdekken op de miniatuur van de auteur.

2. Tik in het profiel van de auteur op het pictogram met de drie puntjes en selecteer de optie Blokkeren.

Wanneer u een auteur blokkeert, kunt u zijn/haar profiel en berichten niet bekijken. De geblokkeerde persoon kan uw profiel of berichten ook niet bekijken. Geblokkeerde auteurs worden niet op de hoogte gesteld wanneer u ze blokkeert.

Blokkeer een fotograaf in Lightroom

3. Als u iemand wilt deblokkeren, gaat u naar uw profiel > Profiel bewerken > Lijst met blokkeringen en vervolgens deblokkeert u een auteur.

Deblokkeer iemand uit de Lightroom-community in de app

Uw bewerkingen delen

Geïntroduceerd in Lightroom voor mobiele apparaten 5.3 (versie van juni 2020)

U kunt nu uw foto's en de daarbij bijbehorende bewerkingen delen in het gedeelte Ontdekken om te inspireren en contact te leggen met andere Lightroom-gebruikers. U kunt ook toestaan dat uw bewerkingen als voorinstelling worden opgeslagen door andere gebruikers.

Uw bewerkingen delen gaat als volgt:

1. Selecteer een foto waarvan u de bewerking wilt delen met andere gebruikers.

2. Klik op het pictogram Delen in de rechterbovenhoek en selecteer Bewerking delen.

Delen

3. Voer in het dialoogvenster Bewerking delen de volgende gegevens in:

Titel

Voer de titel voor uw bewerking in.

Beschrijving

Voer de beschrijving in die het beste past bij uw bewerking.

Categorieën

Selecteer ten minste één categorie zodat gebruikers uw bericht gemakkelijk kunnen ontdekken. U kunt maximaal drie categorieën selecteren.

Machtigingen

Selecteer Opslaan als voorinstelling inschakelen om andere gebruikers toe te staan uw bewerkingen als voorinstelling op te slaan. Deze optie is standaard ingeschakeld. Selecteer Locatiegegevens toevoegen om uw locatiegegevens samen met de bewerkingen te delen.

Copyright

Geeft uw profielnaam weer. Als u uw naam in het copyright wilt wijzigen, bewerkt u uw naam in uw profiel.

Bewerkingen delen

4. Tik op het pictogram  . Er wordt een deelbare koppeling weergegeven die u kunt kopiëren en delen met anderen.

U kunt de details van uw gedeelde bewerkingen bekijken en bewerken op het tabblad Bewerkingen van uw profiel.

Opmerking:

De vind-ik-leuks die u ontvangt bij uw gedeelde bewerkingen zijn privé en niet zichtbaar voor anderen.

Vind gemakkelijk zelfstudies en berichten van fotografen

Vanaf Lightroom voor mobiele apparaten versie 5.0 kunt u profielen bekijken van auteurs die interactieve zelfstudies maken en berichten plaatsen. In de profielen van deze auteurs komt u meer over hen te weten en vindt u een geordende lijst met de zelfstudies en berichten die ze hebben geschreven.

1. Tik op het pictogram Leren of Ontdekken.

2. Blader naar een interactieve zelfstudie of bericht naar keuze.

3. Tik in de miniatuur op de naam van de auteur. U kunt ook de zelfstudie openen of berichten plaatsen en vervolgens op de naam van de auteur tikken.

4. Tik op een van de volgende:

Info

Meer informatie over de auteur weergeven.

Zelfstudies

Zelfstudies zoeken die de auteur heeft gemaakt.

Bewerkingen

Bewerkingen zoeken die de auteur heeft gemaakt.

Volgend

Bekijk de mensen die ze volgen.

Volgers

Bekijk de mensen die hen volgen.