Automatisch publiceren met XML, IDML en scripts

Dankzij de flexibele XML-opties, InDesign® Markup Language (IDML) en de rijke scriptondersteuning in Adobe® InDesign kun je krachtige automatische workflows maken voor publicatie van inhoud op verschillende systemen en uitvoermedia. Bekijk gedetailleerde informatie over de XML-, IDML- en scriptondersteuning in InDesign die je kan helpen een solide basis te vormen voor op maat gemaakte oplossingen die aan je unieke publicatievereisten voldoen.

Als u overweegt InDesign te automatiseren, moet u misschien ook eens kijken naar Adobe InDesign Server, de sterke, flexibele en schaalbare versie van InDesign. Omdat InDesign Server dezelfde codebasis gebruikt als InDesign, biedt het alle functies van de desktopversie, maar dan uitgebreid met een aantal serverfuncties.

IDML-bronnen

IDML is een open, op XML gebaseerde bestandsindeling waarmee ontwikkelaars en systeemintegrators programmamatig InDesign-documenten kunnen maken, wijzigen en uit elkaar halen buiten de context van InDesign. IDML werkt met standaard XML-bewerkingstools waarmee IDML gemakkelijk in geautomatiseerde workflows kan worden toegepast. En dankzij de ondersteuning voor multi-threading in InDesign werk je nog sneller met de IDML-bestandsindeling.

Met IDML kunnen ontwikkelaars nu het volgende doen:

• Dynamisch documenten genereren of wijzigen
  • Gedeelten van documenten uit elkaar halen en opnieuw gebruiken
  • Documentelementen omvormen met gebruik van XSLT
  • Gegevens binnen InDesign-documenten zoeken en wijzigen met behulp van XPath of XQuery
  • Adobe Flash® Builder® en de Adobe AIR®-runtime gebruiken om aangepaste toepassingen en interfaces ten overstaan van IDML-workflows te maken

Ontworpen documentworkflows in een nieuw jasje

IDML is afgeleid van de InDesign Interchange-indeling (INX) die in InDesign CS2 werd geïntroduceerd en gebruikers de mogelijkheid bood om documenten in een vorige versie op te slaan. INX was moeilijk te lezen en te bewerken omdat het alleen in InDesign kon worden gebruikt. Diegenen die probeerden om INX te bewerken, ondervonden problemen met de leesbaarheid, robuustheid, uitbreidingsmogelijkheden en compatibiliteit met XML-tools.

IDML lost deze kwesties op door ontwikkelaars in staat te stellen XML-versies van InDesign-documenten te wijzigen, samen te stellen en samen te voegen. Op deze manier kunnen InDesign-bestanden buiten de context van InDesign worden gemaakt en bewerkt. De bestanden keren vervolgens terug in een InDesign-product voor rendering in een definitieve uitvoerindeling.

Voordelen

IDML biedt een gemakkelijkere, flexibelere manier om verschillende publicatieoplossingen te bouwen en te implementeren. Tot de voordelen behoren:

• Volledigheid – Met IDML kunnen objecten, kenmerken en voorkeuren worden weergegeven met complete retourmogelijkheden.
  • Leesbaarheid – De IDML-indeling kan worden gelezen en geschreven door vrijwel elk programma of hulpmiddel waarmee XML kan worden gelezen en geschreven.
  • Robuustheid – Dankzij IDML kunnen ontwikkelaars fouten beter zien en deze met met meer flexibiliteit corrigeren.
  • Compatibiliteit met eerdere versies – Gebruikers kunnen een IDML-bestand nemen dat voor een bepaalde versie is gegenereerd en dit bestand in een volgende versie openen.

Voorbeelden van gebruik

Omdat IDML een XML-indeling heeft, kan IDML voor diverse toepassingen worden gebruikt. Een paar voorbeelden van gangbare gebruiksmogelijkheden:

• Retourbewerking – Met IDML kan een oplossing worden omgezet van de InDesign binaire bestandsindeling naar IDML en omgekeerd. Zo kan een InDesign-document naar IDML worden geëxporteerd om als sjabloon buiten InDesign om te worden gebruikt. De IDML-sjabloon kan vervolgens worden aangepast met behulp van XML-tools en opnieuw in een InDesign-bestandsindeling worden geïmporteerd.
  • Dynamische documentsamenstelling – In dit scenario kunnen IDML-documenten worden samengesteld op basis van informatie uit een database of van een 'wire feed' met behulp van XML-tools. De documenten kunnen vervolgens in InDesign of Adobe InCopy® worden geopend voor verdere bewerking.
  • IDML-partners

Sabern is een Nederlands softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in software- en applicatieontwikkeling voor databasepublicatie, documentpublicatie, contentmanagement en oplossingen voor het afdrukken van webcontent. Sabern levert op maat gemaakte diensten voor applicatieontwikkeling en heeft een bewezen staat van dienst op het gebied van geautomatiseerde publicatieoplossingen die het bedrijf levert aan organisaties binnen de drukkerijbranche, de overheid, luchtvaartmaatschappijen, de financiële sector, de groothandel en de transport- en telecomsector.

Met behulp van een webbrowser en DesignDB van Sabern kunnen klanten documenten en PDF-bestanden met hoge resolutie maken op basis van vooringestelde sjablonen die in InDesign zijn gemaakt. DesignDB stelt niet-designers in staat om snel en gemakkelijk uiterst professioneel marketingmateriaal en publicaties te maken, en biedt aanzienlijke verbeteringen in snelheid en efficiëntie in vergelijking met conventionele workflows.

"DesignDB maakt optimaal gebruik van de nieuwe IDML-indeling van Adobe. Omdat IDML een XML-indeling is met specifieke elementen die InDesign-opmaakfuncties toegankelijk maken, kunnen we nu standaard XML-bewerkingssoftware en -functies gebruiken om de IDML buiten InDesign om te bewerken. Dankzij de flexibiliteit van deze indeling die onze ontwikkelaars ten volle benutten, kunnen we de nieuwste generatie van geautomatiseerde publicatieoplossingen sneller dan ooit op de markt brengen."
    — Karen Lelieveld, Sabern

censhare AG heeft het censhare-publicatiesysteem ontwikkeld dat gebaseerd is op een oplossing voor Media Asset Management en zich richt op de productie, het beheer en de publicatie van content via meerdere mediakanalen. Het systeem omvat tools voor web content management en samenwerking.

Met het vertaalgeheugensysteem van censhare kunnen klanten die content in veel talen moeten publiceren, specifieke elementen van een vertaling extraheren en opnieuw gebruiken. Het vertaalgeheugensysteem gebruikt IDML als een efficiëntere manier om de content te extraheren en te bewerken, waarbij de tekst en alinea's op basis van zinnen worden gesegmenteerd zonder de verschillende stijlen te wijzigen. IDML biedt ook een manier om de censhare-oplossing diepgaander met Microsoft Office te integreren. Excel-tabellen en Word-documenten kunnen automatisch met censhare worden vormgegeven en vervolgens direct in InDesign-lay-outs worden geplaatst en bewerkt.

"IDML is een complete lay-outindeling met open standaard voor professionele publicatie. Nu kunnen we lay-outs samenstellen en decoderen met behulp van standaard XML-tools. Omdat censhare op XML is gebaseerd, verloopt de integratie bijzonder soepel."
    — Mathias Wurth, censhare AG

XML-bronnen

De engine voor XML-regels

Lees hoe ontwikkelaars de engine voor de verwerking van XML-regels gebruiken om automatisch paginalayouts te maken in InDesign.

Adobe InDesign en XML: een technisch naslagwerk

Verdiep u in gedetailleerde technische informatie over de XML-functies in InDesign, zoals XML-labels, XML importeren en exporteren, DTD-validatie en de engine voor verwerking van XML-regels.

Bekijk of download (PDF, 2,8 MB) bestand

Real World InDesign: Plaatsaanduidingen maken

Laat InDesign CS2 de plaatsing van plaatsaanduidingselementen en statische tekst herhalen voor corresponderende elementen in een geïmporteerd XML-bestand. (Uit "Real World Adobe InDesign CS2")

Cox Newspapers

Ontdek hoe een grote krantenketen publicaties in verschillende media heeft gestroomlijnd en zijn merkbekendheid heeft vergroot met behulp van InDesign en InCopy.

Bekijk of download (PDF, 700 kB) bestand

Real World InDesign: XML omzetten

Zet XML om in HTML of een andere tekstindeling, waaronder platte tekst, PDF, PostScript®, andere vormen van XML en InDesign Tagged Text. (Uit "Real World Adobe InDesign CS2")

Hoofdstuk over XML in de InDesign CS4-gebruikershandleiding

Raadpleeg het hoofdstuk over XML in de Adobe InDesign CS4-gebruikershandleiding voor antwoorden op elementaire vragen over XML-ondersteuning in InDesign

BusinessWeek

Lees hier hoe BusinessWeek met behulp van InDesign, InCopy, het SoftCare K4-publicatiesysteem en de kracht van XML afzonderlijke afdruk- en webworkflows wist te combineren tot één gestroomlijnd proces.

Scriptbronnen

Met scriptondersteuning van InDesign kun je saaie productietaken zoals het plaatsen en vervangen van afbeeldingen, het corrigeren van fouten in de tekst en het persklaar maken van bestanden automatiseren. Bovendien speelt het een centrale rol in op XML en IDML gebaseerde workflows. Hieronder vind je enkele informatiebronnen voor beginnende en meer ervaren scriptschrijvers.

InDesign CS5-scriptbronnen

Adobe-inleiding bij scripts

Lees deze beknopte inleiding met basisinformatie over waarom, hoe en wanneer u scripts gebruikt in de Adobe Creative Suite® 6-toepassingen.

Bekijk of download (PDF, 851 kB) bestand

Zelfstudiegids over scripts in Adobe InDesign CS5

Leer in deze gedetailleerde zelfstudiegids de basisbeginselen van scripts in InDesign CS6.

Bekijk of download het zelfstudiebestand (PDF, 936 kB) bestand

Bekijk of download de scripts bij de zelfstudie over scripts in InDesign (ZIP, 11 kB)

Krijg uitvoerige informatie over het maken van aangepaste scripts voor InDesign met behulp van AppleScript, JavaScript en VBScript in deze gedetailleerde handleidingen.

Bekijk of download de AppleScript-handleiding (PDF, 2.0 MB)

Bekijk of download de JavaScript-handleiding (PDF, 1,4 MB)

Bekijk of download de VBScript-handleiding (PDF, 2 MB)

Download de scripts bij de InDesign-scripthandleiding (ZIP, 832 kB)

Download de voorbeeldscripts van InDesign (ZIP, 138 kB)

Adobe Creative Suite JavaScript-handleiding

Raadpleeg dit document voor informatie over de gemeenschappelijke JavaScript-functies, -tools en -objecten in alle Adobe Creative Suite-toepassingen met JavaScript-ondersteuning.

Bekijk of download (PDF, 4,4 MB) bestand

InDesign-gebruikersforum over scripts

Deel met elkaar vragen en antwoorden over ontwerpen en tekst, en wissel scripts, ideeën voor scripts en XML-informatie uit met gelijkgestemde professionals.

Adobe Exchange

Download gratis scripts of upload zelfgemaakte scripts, en deel daarnaast sjablonen, plug-ins, acties en andere ondersteuningsbestanden die nieuwe functies toevoegen aan uw layouts met andere gebruikers in het Adobe Resource Center.

InDesign CS4-scriptbronnen

Adobe-inleiding bij scripts

Lees deze beknopte inleiding met basisinformatie over waarom, hoe en wanneer u scripts gebruikt in de Adobe Creative Suite® 4-toepassingen.

Bekijk of download (PDF, 851 kB) bestand

Zelfstudiegids over scripts in Adobe InDesign CS4

Leer in deze gedetailleerde zelfstudiegids de basisbeginselen van scripts in InDesign CS4.

Bekijk of download het zelfstudiebestand (PDF, 1,1 MB) bestand
    Download de scripts voor de zelfstudie over scripts in InDesign (ZIP, 10 kB)

Uitgebreide scripthandleidingen bij InDesign CS4

Krijg uitvoerige informatie over het maken van aangepaste scripts voor InDesign CS4 met behulp van AppleScript, JavaScript en VBScript in deze gedetailleerde handleidingen.

Bekijk of download de AppleScript-handleiding (PDF, 3.2 MB)

Bekijk of download de JavaScript-handleiding (PDF, 3,2 MB)

Bekijk of download de VBScript-handleiding (PDF, 3,2 MB)

Adobe Creative Suite JavaScript-handleiding

Raadpleeg dit document voor informatie over de gemeenschappelijke JavaScript-functies, -tools en -objecten in alle Adobe Creative Suite 4-toepassingen met JavaScript-ondersteuning.

Bekijk of download (PDF, 4,25 MB) bestand

InDesign-gebruikersforum over scripts

Deel met elkaar vragen en antwoorden over ontwerpen en tekst, en wissel scripts, ideeën voor scripts en XML-informatie uit met gelijkgestemde professionals.

InDesign Exchange

Download gratis scripts of upload zelfgemaakte scripts, en deel daarnaast sjablonen, plug-ins, acties en andere ondersteuningsbestanden die nieuwe functies toevoegen aan uw layouts met andere gebruikers in het Adobe Resource Center.

InDesign CS3-scriptbronnen

Adobe-inleiding bij scripts

Lees deze beknopte inleiding met basisinformatie over waarom, hoe en wanneer u scripts gebruikt in de Creative Suite 3-toepassingen.

Bekijk of download (PDF,674 kB) bestand

Uitgebreide scripthandleidingen bij InDesign CS3

Krijg uitvoerige informatie over het maken van aangepaste scripts voor InDesign CS3 met behulp van AppleScript, JavaScript en VBScript in deze gedetailleerde handleidingen. (Lees voordat u begint het Leesmij-bestand over scripts voor Adobe InDesign CS3 .)

Bekijk of download de AppleScript-handleiding (PDF, 3,4 MB)

Bekijk of download de JavaScript-handleiding (PDF, 3,2 MB)

Bekijk of download de VBScript-handleiding (PDF, 3,2 MB)

Bekijk of download de ondersteunende scripts bij de scripthandleiding (ZIP, 465 kB)

Zelfstudiemateriaal voor transformatie in InDesign CS3

Het gebruik van scripts om een object te verplaatsen, te schalen, te roteren of schuin te trekken is aanzienlijk veranderd in InDesign CS3. Deze korte zelfstudie en de bijbehorende scripts laten je zien hoe je moet werken met de nieuwe transformatiearchitectuur om de beoogde resultaten te bereiken.

Bekijk of download de AppleScript-zelfstudie voor transformatie in InDesign CS3 (PDF, 322 kB)

Bekijk of download de JavaScript-zelfstudie voor transformatie in InDesign CS3 (PDF, 323 kB)

Bekijk of download de VBScript-zelfstudie voor transformatie in InDesign CS3 (PDF, 333 kB)

Download de scripts bij de zelfstudie voor transformatie in InDesign CS3 (ZIP, 45 kB)

Ontwikkel een InDesign CS3-workflow in Automator

Leer hoe u de Automator-acties van Apple maakt en gebruikt in InDesign.

Bekijk de zelfstudie over het gebruik van Automator in InDesign (PDF, 4,6 MB)
    Download acties bij de Automator-zelfstudie van InDesign. (ZIP, 267 kB)

InDesign-gebruikersforum over scripts

Deel met elkaar vragen en antwoorden over ontwerpen en tekst, en wissel scripts, ideeën voor scripts en XML-informatie uit met gelijkgestemde professionals.

InDesign-scripts uitwisselen

Download gratis scripts of upload zelfgemaakte scripts, en deel daarnaast sjablonen, plug-ins, acties en andere ondersteuningsbestanden die nieuwe functies toevoegen aan uw layouts met andere gebruikers in het Adobe Resource Center.

XMP-bronnen

XMP – Intelligentie toevoegen aan media

Het eXtensible Metadata Platform (XMP) van Adobe is een labelingtechnologie waarmee u gegevens over een bestand, de zogeheten metagegevens, in het bestand zelf kunt insluiten. Voor informatie over de manier waarop partners en standaarden XMP gebruiken, kunt u terecht op de XMP-website.

XMP-technologie voor ontwikkelaars

Met de XMP Toolkit kunt u de functionaliteit van metagegevens in je product of oplossing integreren. De toolkit ondersteunt Mac OS, Windows® en UNIX® en wordt met voorbeeldbestanden, documentatie, broncode en projectbestanden geleverd. De XMP-toolkit is verkrijgbaar onder de BSD-licentie.