Handboek Annuleren

Foto's importeren van een map op een vaste schijf

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

Wanneer u foto's in Lightroom Classic importeert, maakt u een koppeling tussen de foto en de record van die foto in de catalogus.

Bij het importeren werkt u in het importvenster van links naar rechts. Bepaal eerst links in het scherm welke bestanden u wilt importeren (de bronbestanden). Kies vervolgens in het midden van het scherm hoe u deze foto's wilt importeren in de catalogus (door ze toe te voegen, te verplaatsen of te kopiëren). Geef ten slotte rechts in het scherm aan waar u de bestanden wilt opslaan (de doelmap). U geeft hier ook andere opties op voor de geïmporteerde bestanden.

Opmerking:

Belangrijk: Voordat u foto's gaat importeren, dient u goed na te denken over de manier waarop u uw foto's wilt indelen en waar u deze wilt opslaan. Door vooruit te denken, voorkomt u dat u foto's later moet verplaatsen en wellicht het overzicht kwijtraakt.

1. Voer een van de volgende handelingen uit om het importvenster te openen:

• Klik op de knop Importeren linksonder in de module Bibliotheek.

• Kies Bestand > Foto's en video's importeren in het hoofdmenu.

• Sleep een map of afzonderlijke bestanden vanuit de Verkenner (Windows) of Finder (Mac OS) naar de rasterweergave en sla dan stap 2 over.

Het importvenster in Lightroom Classic.
    Het importvenster van Lightroom Classic

A. Voorvertoningsgebied B. Deelvenster Bron C. Minder opties tonen in-/uitschakelen D. Deelvensters Opties en Doel

2. Klik linksboven in het importvenster op Een bron selecteren of selecteer Van. U kunt ook het deelvenster Bron aan de linkerkant van het importvenster gebruiken en navigeren naar de bestanden die u wilt importeren.

Opmerking:

De aangesloten netwerken worden weergegeven in het deelvenster Bron. Als u een netwerklocatie wilt toevoegen, klikt u op Van of Een bron selecteren. Kies vervolgens Andere bron en navigeer naar de map op het netwerk. Klik in Windows op de plus-knop rechts van de naam van het deelvenster Bron en kies Netwerkvolume toevoegen.

3. Geef in het midden boven aan het importvenster op hoe u de foto's wilt toevoegen aan de catalogus:

Kopiëren als DNG

Foto's worden naar de gekozen map gekopieerd en Camera Raw-bestanden worden omgezet in de DNG-indeling (Digital Negative).

Kopiëren

De fotobestanden, inclusief alle secundaire bestanden, worden naar de door u gekozen map gekopieerd.

Verplaatsen

De fotobestanden, inclusief alle secundaire bestanden, worden naar de door u gekozen map verplaatst. De bestanden worden verwijderd van hun huidige locatie.

Toevoegen

De fotobestanden blijven op hun huidige locatie staan.

4. Selecteer de foto's die u wilt importeren in het voorvertoningsgebied in het midden van het importvenster. Een vinkje in de linkerbovenhoek van de miniatuur duidt erop dat de foto is geselecteerd om te worden geïmporteerd.

• Selecteer een van de volgende opties als u de foto's in de voorvertoning wilt filteren:

Alle foto's

Alle filters worden verwijderd.

Nieuwe foto's

Vermoedelijke duplicaten en eerder geïmporteerde foto's worden niet weergegeven.

Doelmappen

(Alleen beschikbaar bij het kopiëren of verplaatsen van foto's naar een catalogus) Foto's worden gegroepeerd op doelmap.

Foto's in het voorvertoningsgebied filteren op Doelmappen in Lightroom Classic CC
    Selecteer Doelmappen (boven het voorvertoningsgebied) om foto's geordend volgens de doelmappen waarin ze worden opgeslagen, te bekijken. Het deelvenster Bestemming (rechts) toont de toe te voegen mappen in schuingedrukte opmaak en het aantal foto's dat op die locatie wordt opgeslagen.

• Klik op de knop Loepweergave  op de werkbalk om in te zoomen op één foto.
    • Klik op Alles select. of Alles deselecteren op de werkbalk om alle foto's in de map te selecteren of de selectie hiervan op te heffen.
    • Klik in het pop-upmenu Sorteren op de werkbalk om foto's te sorteren op opnametijdstip, geselecteerde status, bestandsnaam of mediumtype (afbeeldings- of videobestand).
    • Sleep de schuifregelaar Miniaturen om de grootte van de miniaturen in het raster aan te passen.
    • Klik op het vakje in de linkerbovenhoek van een voorvertoning om specifieke foto's te selecteren of de selectie hiervan op te heffen. Of houd Alt (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt en klik op een willekeurige plek in de miniatuur om foto's te selecteren of de selectie hiervan op te heffen.
  5. Als u foto's importeert door middel van verplaatsen of kopiëren, geeft u op waar u ze wilt neerzetten: klik rechtsboven in het venster op Naar en kies een locatie voor de foto's. Of klik op een locatie in het deelvenster Bestemming en geef andere opties op:

Naar submap

De geïmporteerde foto's worden naar een nieuwe map gekopieerd of verplaatst. Typ de naam van de nieuwe map in het tekstveld.

Organiseren

U kunt de foto's op drie manieren indelen in de nieuwe submap: u kunt de oorspronkelijke hiërarchie van de bronmap behouden, u kunt submappen maken op basis van datum of u kunt alle foto's in één map plaatsen.

Datumnotatie

Kies een datumnotatie.

Het importdeelvenster Bestemming in Lightroom Classic CC
    Het deelvenster Bestemming

Opmerking:

Mapnamen die schuingedrukt in het deelvenster Bestemming worden weergegeven, geven nieuwe mappen aan die worden gemaakt wanneer u bestanden importeert. Bekijk het deelvenster Bestemming zorgvuldig zodat u zeker weet dat u de foto's naar de juiste bestemming importeert.

6. Geef andere opties voor de geïmporteerde bestanden op in de deelvensters aan de rechterzijde van het venster. Zie Importopties opgeven.

7. Klik op Importeren. Als u niet meteen wilt importeren, kunt u op Gereed klikken om de wijzigingen die u in de importinstellingen hebt gemaakt, te bewaren.