Handboek Annuleren

Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

U kunt voorkeuren instellen om de gebruikersinterface van Lightroom Classic te wijzigen.

Opmerking:

Als u uw voorkeuren opnieuw instelt zonder een notitie te maken van de naam en de locatie van de huidige catalogus, lijkt het of uw catalogus is verdwenen wanneer u Lightroom Classic opnieuw start. Lees om verwarring te voorkomen De catalogus en afbeeldingen herstellen na het opnieuw instellen van voorkeuren voordat u uw voorkeuren opnieuw instelt.

Het dialoogvenster Voorkeuren openen

• Kies op Windows voor Bewerken > Voorkeuren.
  • Kies op macOS voor Lightroom Classic > Voorkeuren.

De standaardinstellingen voor voorkeuren herstellen

Voordat u begint

Voorinstellingen

Wanneer u Voorkeuren probeert te herstellen en de optie Voorinstellingen met uw catalogus opslaan is geselecteerd, wijst Lightroom Classic niet naar de voorinstellingen die zijn opgeslagen in de catalogus. Hierdoor kan het voorkomen dat u uw voorinstellingen kwijt bent, maar ze zijn nog steeds opgeslagen in de catalogus.

U kunt dit op een van de volgende manieren oplossen:

• Voorinstellingen met uw catalogus opslaan uitschakelen. Als u Voorkeuren al hebt hersteld, schakelt u deze instelling in.
  • Kopieer de inhoud van de map Lightroom-instellingen naar de volgende map:
    • macOS:  Macintosh HD/Users/<gebruikersnaam>/Library/Application Support/Adobe/Camera Raw/Settings
    • Windows:  C:\users\<gebruikersnaam>\appdata\roaming\Adobe\Camera Raw\Settings

Plug-ins en instellingen voor plug-ins

Plug-ins kunnen zijn verdwenen nadat u Voorkeuren hebt hersteld. Om dit te voorkomen, slaat u de plug-ins op in de volgende map:

• macOS: Macintosh HD/Users/<gebruikersnaam>/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Modules
  • Windows: C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Modules

Instellingen voor plug-ins voor publiceren worden niet opnieuw ingesteld omdat ze zijn opgeslagen in de catalogus, maar alle andere plug-ininstellingen of voorinstellingen worden wel teruggezet naar de standaardwaarden. Eventuele ontbrekende plug-ins moeten worden toegevoegd aan Lightroom Classic nadat u Voorkeuren hebt hersteld.

Gebruik een van de volgende methoden om de standaardinstellingen van Lightroom Classic-voorkeuren te herstellen:

Methode 1: Sneltoetsen gebruiken

1. Lightroom Classic verlaten.

2. macOS: houd de toetsen Shift + Option ingedrukt.

Windows: houd de toetsen Shift + Alt ingedrukt.

3. Start Lightroom Classic terwijl u deze toetsen ingedrukt houdt. Het volgende dialoogvenster wordt weergegeven:

Het dialoogvenster Voorkeuren in Lightroom Classic herstellen
    (Windows) De Lightroom Classic-voorkeuren opnieuw instellen

Klik op Ja.

Het dialoogvenster Voorkeuren in Lightroom Classic opnieuw instellen
    (macOS) De Lightroom Classic-voorkeuren opnieuw instellen

Klik op Voorkeuren opnieuw instellen

Methode 2: Het voorkeurenbestand handmatig verwijderen

1. Navigeer naar de volgende locatie:

macOS: /Users/[gebruikersnaam]/Library/Preferences/

Windows: Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\

Opmerking:

macOS: het bibliotheekbestand van de gebruiker is standaard verborgen. Voor tijdelijke toegang tot het bibliotheekbestand van de gebruiker drukt u op Option en kiest u Ga > Bibliotheek in de Finder.

Windows: De AppData-map is standaard verborgen. Kies Start > Configuratiescherm > Vormgeving aan persoonlijke voorkeur aanpassen > Mapopties om deze map weer te geven. Zorg dat Verborgen bestanden en mappen weergeven is geselecteerd in het deel Geavanceerd van het tabblad Weergave, en klik vervolgens op OK.

2. Sleep de volgende bestanden naar de Prullenbak op Windows of naar de Prullenmand op macOS:

macOS: com.adobe.LightroomClassicCC7.plist

Windows: Lightroom Classic CC 7 Preferences.agprefs

3. Start uw computer opnieuw op en start Lightroom Classic.

Voorinstellingen met uw catalogus opslaan

De voorinstellingen en sjablonen die u in Lightroom Classic en uw catalogus maakt, worden standaard opgeslagen op verschillende locaties binnen de mappenstructuur van uw gebruikersaccount op uw computer. Raadpleeg in Locatie van voorkeurenbestand en andere bestanden | Lightroom Classic de locaties van Voorinstellingen en sjablonen en van Catalogus om de standaardlocaties voor macOS en Windows te achterhalen.

Voorkeuren voorinstellingen in Lightroom Classic
Voorkeuren voorinstellingen in Lightroom Classic

Als u een bepaalde catalogus op meerdere computers gebruikt, kunt u ervoor kiezen om uw voorinstellingen en sjablonen met die catalogus op te slaan. Ga hiervoor als volgt te werk:

1. Kies Lightroom Classic > Voorkeuren  op macOS of  Bewerken  > Voorkeuren op Windows.
  2. In het dialoogvenster Voorkeuren gaat u naar het tabblad Voorinstellingen en selecteert u Voorinstellingen met deze catalogus opslaan.
Let op:

Als u de optie Voorinstellingen met deze catalogus opslaan inschakelt, kopieert of verplaatst Lightroom Classic uw bestaande voorinstellingen en sjablonen binnen de gekoppelde catalogusmap niet. Alleen de nieuwe voorinstellingen en sjablonen die u vervolgens maakt, worden opgeslagen in de map Lightroom Classic-instellingen in de catalogusmap. Als u klikt op Lightroom Classic-voorinstellingenmap tonen (dialoogvensterVoorkeuren > tabblad Voorinstellingen) wordt de catalogusmap op uw vaste schijf geopend in plaats van de standaardlocatie.

Nieuwe voorinstellingen of sjablonen die u maakt nadat u de optie Voorinstellingen met deze catalogus opslaan hebt geselecteerd, worden opgeslagen in een nieuwe map genaamd Lightroom Classic-instelling die in de gekoppelde catalogusmap wordt gemaakt.

Het voordeel van deze optie is dat de voorinstellingen en sjablonen beschikbaar zijn in Lightroom Classic wanneer u de gekoppelde catalogus op een andere computer opent. Deze voorinstellingen en sjablonen bevatten ontwikkelvoorinstellingen, exportvoorinstellingen, voorinstellingen voor externe editors, voorinstellingen voor bestandsnamen, filtervoorinstellingen, FTP-voorinstellingen, trefwoordensets, labelsets, voorinstellingen voor lokale aanpassingen, metagegevensvoorinstellingen, afdruksjablonen, tekstsjablonen, watermerken en websjablonen.

Zie de blogpost van Julieanne Kost over Voorinstellingen en sjablonen met een catalogus opslaan.

Originele instellingen van voorinstellingen herstellen

1. Klik op het tabblad Voorinstellingen van de menuoptie Voorkeuren op een van de herstelknoppen in het gebied Lightroom Classic-standaardinstellingen.

Prompts herstellen waarvan u de weergave hebt uitgeschakeld

1. Klik op het tabblad Algemeen van de menuoptie Voorkeuren op Alle waarschuwingsmeldingen herstellen in het gebied Prompts.

De tekengrootte of eindmarkering van een deelvenster wijzigen in de interface

1. Kies opties in de menu's onder Deelvensters op het tabblad Interface van de menuoptie Voorkeuren.

De taalinstelling wijzigen

Lightroom Classic kan menu's, opties en knopinfo in verschillende talen weergeven.

1. Kies Bewerken > Voorkeuren op Windows of Lightroom Classic > Voorkeuren  op macOS.

2. Kies op het tabblad Algemeen een taal in het pop-upmenu Taal.
  3. Sluit Voorkeuren en start Lightroom Classic opnieuw.

De volgende keer dat u Lightroom Classic start, wordt de nieuwe taal van kracht.